Ubuntu Phone OS? Miben mesterkedik a Canonical?

Címkék

Ha egy cég új szoftvertermékkel akar előállni, akkor azt előbb-utóbb be kell vezetnie a piacra. Ehhez tapasztalt emberre van szüksége. Ha házon belül nem talál, akkor általában felvesz egy vagy több, a feladatra alkalmas embert. Hogy megfelelő jelölteket tudjon találni a feladatra, nem ritka, hogy hirdetést ad fel. Így tett az Ubuntu mögött álló Canonical is, aki éppen "Business Development Manager" pozícióra keres megfelelő jelöltet. A hirdetett pozíció leírásában "Ubuntu Phone OS" szerepel.

A hirdetés szerint a munkavállaló a világ bármely tájáról (ideálisan az Észak-Amerikából vagy Nyugat-Európából) végezheti a feladatát, otthonról.

A pozíciót betöltő feladata az lesz, hogy kereskedelmi ökoszisztémát alakítson ki az Ubuntu, mint smartphone operációs rendszer körül, valamint ismertesse meg az Ubuntu smartphone stratégiáját az ipar kulcsfontosságú döntéshozóival. Ezen kívül dolgozzon együtt szorosan a Canonical vezetésével a program egészével kapcsoltban, beleértve a helyzetjelentéseket stb.

A pályázónak 7+ évnyi tapasztalattal kell rendelkeznie telefon/smartphone környezetben, kiváló tárgyalóképességgel kell bírnia és el kell fogadnia, hogy a munkája 35%-át utazással fogja tölteni.

Hozzászólások

Vmelyik ceg csinalhatna mar 1 ertelmes smartphone OS-t.

t

Hat igy is lehet tekinteni a dolgot, meg ugyis, lehet, hogy addig telefon kozelebe sem megyek, amig a vulkanba pottyantva meghibasodik a keszulek. Es akkor aztan nem lesz mobilon dumcsizas a haverokkal sosem...

Nem vagyok telefonguru, most vennem kellett egyet, mert utazas elott elejtettem a regit es elromlott. Boszen vegignyomkodtam a felhozatalt egy zurichi boltban (meg figyelgettem a tobbi vevot is) es arra jutottam, hogy talan az iPhone 4S a legjobb cucc Atlag Joe szamara. Meg azt is megkockaztatom, hogy a nem vegletekig elvakult geek-ek is talan az iPhone fele hajlanak inkabb.

Csak, hogy a tortenetnek legyen csattanoja is, vegul vettem egy xperia mini pro-t. Mert bar a legjobb telefon az iPhone, de a szememben fontosabb, hogy ne kelljen a keszulekre kulonosebben vigyazni. Sajnalnek egy 700CHF keszuleket elveszteni/osszetorni/stb.. A mini pro-t meg ideadtak 230CHF-ert, ami azert lenyegesen baratibb.

De mindent egybevetve szerintem az iOS tenyleg ott van a szeren. Biztosan lehetne jobb, egeszen biztosan lehetne biztonsagosabb is, de felhasznaloi oldalrol erezhetoen jobb az Androidnal...

Van akinek keves ido, van akinek egy elet is keves, hogy atlassa a dolgokat. Jo hogy nem az alapjan veszed figyelembe amit mond, hogy hany eves? (tudod, oreg ember, biztos bolcs. a nagyon oreg meg tudja, hogy ez baromsag) Persze, ez is egy nezopont, csak szvsz, hibas. (es ez utobbi is erosen szubjektiv :) )

Azért abban nagyon sok igazság van, hogy valamiről akkor tudsz komolyan véleményt mondani, ha ismered is azt. Ez esetben pedig ez azt feltételezi, hogy huzamosabb ideig használtad mindkettőt. Én is teljesen máshogy álltam az Androidhoz, amíg nem kezdtem aktívan használni és nem ismertem meg. Ettől mondjuk még elismerem az iOS és az Android előnyeit és hátrányait is.

Magam részéről már számtalanszor leírtam itt a HUP-on, hogy szerintem a iOS az átlag usernek kényelmesebben használható, mert a legtöbb dolog out-of-the-box működik, a beállítása kevésbé bonyolult egy erre kevésbé fogékony embernek. Az Android meg a végletekig optimalizálható, viszont kockábbnak kell lenni hozzá. Kicsit olyan az iOS vs. Android kérdés, mint a OS X vs. Linux. Persze nagyon leegyszerűsítve a dolgokat.

?
Megvettem a Nexus S-t (nem 160 volt hanem csak 60), kivettem a dobozából, feltöltöttem, átraktam a SIM kártyát a Nokiából aztán már telefonáltam is.
Megadtam a WiFi jelszót és a Google mailes belépésemet aztán már ment is az áruház és a programletöltés.
Programletöltést akár a PC-s Google mail bejelentkezésen keresztül is tudok indítani a telefonra vagy bármelyik másik Androidos eszközre.
Mit kell még ezen kívül állítgatni? Ez mennyivel bonyolultabb mint a szifonon?
Ja, és akárhány Androidos eszközöm van csak 1-szer kell megvenni egy programot, azután mindegyikre telepíthető, egymás közt szépen szinkronizálnak. Még a dzsunka kínai tablet is.

Vegyél egy iPhone 4S-t is, használd annyi ideig, amióta a Nexus S-t is használod és utána fogod érteni, hogy miről beszéltem. Én is jobban szeretem már az Androidot használni, de ettől még nem gondolom hogy mondjuk a húgomnak nem inkább iPhone-t ajánlanék. Nézd meg mondjuk, hogy mennyire körülményes egy gyári Androidon kilőni egy háttérben futó app-ot és mit kell tenned ugyanehhez iOS-en. Ez a körülményesség pedig az esetek 80%-ban mindenre igaz, akár beállításról, akár alapfunkciókról beszélünk.

Lehet, hogy én értek valamit félre, de a feleségem Samsung Galaxy Nexusán (Android 4.0), úgy megy egy program kilövése, hogy megérintem a két egymás mögötti lapot ábrázoló gombot, feljön egy lista screenshotokkal. Ezután valamelyiken oldalra söprök az ujjammal, és ez eltűnik a listából.

Ez nem a program kilövése?

Nekem céges iphone4 van. Megszoktam már, de az első 2 hónap nagyon kemény volt, szentségeltem rendesen. Nekem a nejem telefonja használhatóbbnak tűnik, mint az enyém. Neki valószínű mindkettő ugyanannyira lenne használható, esetleg az iphone-ról alapból hiányzó funkciók, mint pl. panoráma fénykép készítés hiányozna - de ettől még a készüléket használni tudná.

Szerintem az iphone használható, amíg nem akarsz valamit az alaplértelmezett dolgokon kívül. Ha viszont igen, akkor vagy baromira körülményes lesz, vagy csak feladod, mert nem lehet. A nejem telefonján még nem találkoztam ilyen körülményes dologgal.

Szóval az én tapasztalatom fordított, mint a tiéd.

Igen, pl. kikapcsolni a telefont és a wifit, és bekapcsolva hagyni csak a GPS-t.
Samsung Galaxy Nexuson megnyomom a kikapcsoló gombot hosszan, és kiválasztom a flight módot.

iphone-on hány lépés? Ja, bocs, nem tudja.

Klassz.

Szerintem felesleges vetélkedni. Mindkettő használható alap funkciókra. Amikor meg valami bonyolultabbat akarsz, akkor meg néha az egyik jobb, néha a másik.

"iphone-on hány lépés? Ja, bocs, nem tudja."

Erre szokták azt mondani, hogy ha hallgattál volna...
Settings=>Flight Mode On és a GPS ettől még vígan üzemel.

"Szerintem felesleges vetélkedni."

Vetélkedésről itt csak te beszélsz. Én azt állítottam, hogy az Android a körülményessége miatt nehezebben használható az r=1 usereknek, mint az iPhone, viszont sokkal jobban testre szabható, ezért jobban is szeretem. Mindkét platformot aktívan használom, saját tapasztalataimról beszélek. Ettől még nem kell, hogy másnak is ez legyen a véleménye.

"iphone-on hány lépés? Ja, bocs, nem tudja."

Erre szokták azt mondani, hogy ha hallgattál volna...
Settings=>Flight Mode On és a GPS ettől még vígan üzemel.

Kipróbáltad?

Settings flight mode on után nekem egyik program sem találja meg, hogy hol vagyok. Interneten keresve csak annyit találtam, hogy emberek kérdezik, hogyan lehet, mások meg azt válaszolják, hogy ez hülyeség és nincs is rá szükség.

A vicc az, hogy van külön kapcsolhatóan Location services. Be lehet kapcsolni, amikor a telefon flight mode-ban van. De ettől még se a google maps, se a Satnav, se más programok nem tudják, hogy épp hol vagyok, mekkora sebességgel merre megyek, mekkora utat tettem meg.

Az én tesztjeim:
iphone4:
settings, flight mode on. Location Services On (itthon vagyok)
- Google maps - cannot show your location Turn off airplane mode or use Wi-Fi to show your location on the map.
- NavFree GPS - kiszámolja azt az utat, amit akkor állítottam be, amikor legutóbb használtam. Most éppen azt mutatja, hogy 1,1km séta után érek haza. Mellette Poor GPS jelzés.
- NNG EU Map - Amsterdamban mutatja a pozíciómat, mert legutóbb ott használtam.
- CycleStreets - megnyomom a pozíció gombot: Unable to retrieve location. Location services for CycleStreets may be off, please enable in Settings > General > Location Services to use location based features. (mondom, On-ban van).
- BikeBrain - map: Searching for GPS Signal..........................
- GaiaGPS - Poor Signal

Flight mode off után ezek mind működnek. És nem úgy, hogy GPS helyett máshonnan határozza meg, hanem pl. a tenger közepén egy hajón flight mode off esetén az offline térképprogram megmutatja, hol vagyok, közben se GSM hálózat, se wifi nincs a közelben, flight mode on esetén pedig nem tudja megmutatni a pozíciómat.

Te hogyan tesztelted?

Nincs alap Android, ezért is beszélünk el egymás mellett. Az a HTC, amit láttam (nem tudom a nevét), kifejezetten ronda volt és nehézkes. A Galaxy-kat átlagosnak mondanám, az SE Xperia sorozat pedig szép is, meg könnyen kezelhető is. (Annak ellenére, hogy alapból nincs dedikált ikon a Feladatkezelőre.)

GUI nelkuli programokbol mar valoban csak killlel es tarsaival lehet kilepni, de Androidon is csak a GUI-s programoknak tudod a 6. menupont utan kiloni a taskjat (illetve szedhetsz le normalis task managert, pl. a rhytm felet, ott akar az asztalon is lehet feladat a felfesleges appok killelesere, csak nemelyik olyan pofatlan, hogy magatol visszajon ha el se inditod akkor is, valamelyik widgetre hivatkozva)

Már bocs, de ez komolytalan. Egy 1-ségsugarú user Android alatt miért lőne ki háttérben futó appokat? Sőt, nem emlékszem, hogy valaha szükségem volt erre a Nexus esetében.
De most megnéztem. 3 érintés után itt van a futó alkalmazások listája. Nincs ezek között semmi amit be kéne zárni. De ha mégis be akarnám akkor további 2 érintés. Kb. 3 másodperc összesen.
De ha már felmerült, akkor a szifonon ezt a műveletet időnként el kell végezni? Most komolyan? Miért? Milyen gyakran?

"Már bocs, de ez komolytalan. Egy 1-ségsugarú user Android alatt miért lőne ki háttérben futó appokat?"

Látom nem sikerült megértened a lényeget. Ez egy példa volt arra, hogy milyen körülményesen van megoldva az Androidon jó pár dolog, ami a szifonon jóval egyszerűbben, az esetek 90%-ban. Ez pedig egy nem kocka felhasználónak fontos. Biztosan lehet hozni ellenpéldát is, de nem ez a jellemző.
Ettől még imádom az Androidos telefonomat és az iPhone pihen a fiókban, csak a fejlesztésekhez használom, de ez a tényeken még nem változtat.

"De ha mégis be akarnám akkor további 2 érintés. Kb. 3 másodperc összesen."

Egy gyári Android 2.x-en 5 lépés, ugyanez iOS-en 2 lépés. Egy átlagfelhasználónak egyszerűbb megtalálni és gyorsabb végigcsinálni.

Nekem van egy ipadem, és nincs rajta számológép.

Egy átlagfelhasználónak egyébként nem meglepő, de nem a lépések száma számít, hanem a megjegyezhetőség, és egyértelműség (bizonyos határokon belül). Jó példa erre hogy sokan magabiztosabbak a szerkesztés menüvel, mint a ctrl-c-v-vel, és rákattintanak google-ben a "keresés" gombra, hiába lenne elég egy enter.

Biztos vagyok benne, hogy lehetne rengeteg featúrát találni (olyat is ami az átlag user számára hasznos), amit az android tud kényelmesebben, egyszerűbben.

Sőt olyat is ami nem valósítható meg ios-en, és a használhatóság az egyszerűség rovására megy.

Sok dolog van, máig nem értem miért nincs egy update all gomb az app store-ban, miért kell egyesével feltelepítenem a frissítéseket ráadásul úgy, hogy mindegyik update gomb után a home screen-re kidob, hogy visszamászhassak a store-ba, miért nem tudom a mikrofon hangerejét szabályozni, miért nincs ipaden alapból számológép, miért jelzi az új emailemet _néha_ 5-10 perc késéssel, amikor a gmail alkalmazás, vagy az androdidos telóm max néhány mp delay-jel értesül róla, miért lövi ki a skype beszélgetésemet akárhányszor elindítok egy olyan alkalmazást ami hangot játszhat le esetleg, miért a wifi vs 3g függvényében dől el, hogy én youtube-on jó vagy rosszabb minőségű videót nézhetek meg, és szopok lassú wifin, miért csak 5 képet rakhatok egy e-mailbe, miért nincs egy vissza gomb, amivel bárhonnan az előző alkalmazásba, ablakba, oldalra ugorhatok...

És még sorolhatnám, ha mondjuk elfelejteném milyen újdonságokat hozott az ios 5 (pl panaszkodhatnék arra hogy ipaden sokáig nem volt a böngészőben lapfül támogatás, vagy korábbról copy paste hiánya, stb).

Biztos van egy csomó szopás az androiddal is, mégis úgy érzem, hogy kevesebb bosszúságot okoz nekem a mindennapi életben.

"Egy gyári Android 2.x-en 5 lépés, ugyanez iOS-en 2 lépés."

Sajnálom, de ebben sincs igazad. Egy kínai dzsunka tableten, gyári 2.3.1-es Androiddal is 3 érintés amíg a futó programokig eljutok.
De a Norton Utilities-ben (ingyenes) csak 2. Amiben benne van a program elindítása is.

A szifont nem ismerem, de szerintem egy kicsit túlzás azt mondani, hogy az iOS jobb mint az Android. Vagy fordítva.

"Sajnálom, de ebben sincs igazad. Egy kínai dzsunka tableten, gyári 2.3.1-es Androiddal is 3 érintés amíg a futó programokig eljutok."

Megosztod velünk, hogy hogyan?

"De a Norton Utilities-ben (ingyenes) csak 2. Amiben benne van a program elindítása is."

Az Androidról beszélgetünk és nem a segédprogramokról. Olyan programot én is tudok írni, amivel egy érintés kinyírni egy taskot. A kérdés az, hogy default mit ad az op. rendszer. De úgy látom, hogy te sem értetted meg, amit mondtam. Nem baj!

"a beállítása kevésbé bonyolult egy erre kevésbé fogékony embernek"
iPad beállitás során kellett létrehoznom apple id-t a store-hoz, ami végül beszéljükmac-es fórumozgatásba torkollott, hogy hogyan kerüljem el a kártyaszám megadását. Mert alapból kötelező megadni.
Ehhez képest az androidos kütyüket csukott szemmel is... Ugyanis alig 2 perces művelet létrehozni egy google fiókot, ha éppen arra van szükséged. Szóval a melyik a nagyobb xopás első nekifutásra, az eléggé relativ tud lenni.
Az iOs egy ketrec. Lehet h. aranyból vannak a rácsok, benne van a plazmaTV, és selyem matracon pippantanak le playmate-ek, de attól még ketrec marad:)))

Az android lehet ehhez képest vályogház, orion TV-vel, de akkor megyek ki az udvarra amikor én akarok.
Az apple policy-vel ezért nem tudok kibékülni. Megmondják mit neked mit szabad, és mit nem, és addig adagolják a marketinget, meg a cukormázat, hogy már ne is hiányozzon semmiféle szabadság. (beállsz a sorba jó droid módjára.)
Amig ezt nem változik, nem tudom elfogadni az apple-t, bármennyire is jónak állitják be. Mert nem az.
--

"Az iOs egy ketrec. Lehet h. aranyból vannak a rácsok, benne van a plazmaTV, és selyem matracon pippantanak le playmate-ek, de attól még ketrec marad:)))

Az android lehet ehhez képest vályogház, orion TV-vel, de akkor megyek ki az udvarra amikor én akarok."

Nem is kérdéses a választás:)

Nem. Az ár/érték arányt az apple-nél tartom a legrosszabbnak, és ebben helyet foglal a fenti gondolatom is. Mind emellett a felszereltsége nem indokolja az árat.
Csak azt a legendát szeretném eloszlatni, hogy annyira user frendly. Igen, egészen addig amig úgy nyomkodsz ahogyan azt megmondták neked. Abban a pillanatban h. nem úgy játszol ahogyan megengedik neked, rögtön kiderül h. nemhogy nem user frendly, hanem kifejezetten kinkeserv megkerülni, ha ugyan lehetséges egyáltalán. Tipikusan: 2 óra fórumozgatás kártyaszám megadás elkerülésére. Szóval csak addig van "jól összerakva" amig nem akarsz mást, mint amit megengednek. Azon túl elég kevés/zéró a mozgástered, és közel használhatatlan.
--

Ez egy ideológiai okfejtés. A user friendly interface forgalmának semmi köze a szabadsághoz. Az apple eladási statisztikái bizonyítják, hogy a userek milliói magasról tesznek a tételmondataidra, szerintük user friendly az iphone, és eszük ágában sincs azzal szórakozni, hogy máshogy csinálják a dolgokat, mint ahogy logikus.

Szeritnem meg összefügg. A user frendly része az is, hogy az én 0 kilométeres találkozásomkor is tudom kezelni, függetlenül attól h. a gyártó mit akar. Egy gui szabadsága bonyolithatja, de több ember számára lehet kényelmesebb első nekifutásra. Elismerem egy egérnek elég egyszerű megtalálni a sajtot
egy egyirányú csőben. De nem véletlenül "csak egy egér". A "labirintus szőkéknek" működés meg csak addig k. kényelmes, amig szőke vagy.

A userek milliói nagyon sok mindenre tesznek, nem csak egy apple vásárláson lehet kimutatni X millió droidságot, hanem ezer másik területen is. Ez egyébként csak szándék kérdése. A legtöbbnek elég ha menő cucc+megtehetem+jelent is valamit hogy megtehetem = megveszem, mindegy mennyibe kerül.
De mondom, ez az iDiota álláspont nem csak ebben nyilvánulhat meg. Nem azt akarom bántani, aki tételesen képes megindokolni h. miért X terméket választotta, mert még ha nem is értünk egyet az legalább helyből látszik, hogy legalább végig gondolta.
Nekem szokásom ár/érték arányban gondolkodni, és aki nem ezt teszi az nyilván valóban xarik a "tételmondataimra". Ez engem nem zavar, alkotmányos joga van elbxni a pénzét, olyasmire, ami rossz deal. (Ha belegondolsz ez valójában jó, mert a fogyasztói társadalmat a droidok tartják el.)

De nekem nem kötelező beállni a sorba, és amig végig tudom gondolni h. mit/mennyiért, addig a jobb arányt igyekszem választani. Ez nem is android/ios/ubuntu vita, hanem már készülék szintű döntés.
Egy biztos. Amig a felszereltsége nem legalább ugyanolyan mint egy versenyképes (a példa kedvéért
legyen samu, de lehetne más gyártó is) készüléké, tele van korlátozásokkal, és drágább is, addig vallási érzület nélkül józan paraszti ésszel sem költöm rá a pénzemet. Amint ezekben jobb lesz mint a többiek, és legalább ennyiért, fogok venni, ahogyan az xbox-ot tartom a legjobb játékgépnek, és azt vettem. De nem is éreztem h. meg kéne gyónom h. microsoft cuccost vettem. :)
Remélem érted mire gondolok.

--

Nem az ár/érték arányról vitáztunk, hanem arról, hogy felhasználóbarát-e a cucc.

Attól hogy elkezded minősítgetni az átlagfelhasználót, nem változik meg a világ. :) Az a termék számít felhasználóbarátnak, ami megérti és kiszolgállja az átlagemberek tömegének igényeit.

Értem én, hogy szerinted az a felhasználóbarát, ami neked tetszik, csak az a baj hogy ez hülyeség. :)

Nem egy olyan őrülten bonyolult intellektuális feladat a saját igényeidtől elszakadni egy pillanatra. Személy szerint én is a nyílt, személyre szabható rendszereket preferálom, de ettől az iphone még nem lesz kevésbé felhasználóbarát úgy általában.

(Na beszállok az OFF-olásba.)

Hali! Kíváncsi lennék, mit hiányolsz az Xperia-ból, ami az iPhone-ban jobb. A tágabb családban van iPhone 4S is, Xperia MiniPro is, meg valami HTC-s f..talicska is, az enyém pedig sima XPeria Mini. Nem használtam túl sokat az iPhone 4S-t, de egyelőre a HW-es dolgokon kívül (mechanika, felbontás, ...) nem tudnék olyat mondani, amiben jobb lenne, mint az Xperia Mini.

1. Nekem szemely szerint az ios eseteben az tetszik, hogy erzesem szerint nem kell semmit sem csinalnom, hogy a megszokott funkciokat gyorsan elerjem. Az xperian azert ez nem volt igy. Neha keresgetni kellett dolgokat.

2. Az ertesitesek megoldasa szerintem lenyegesen felhasznalobaratabb az ios alatt.

3. AppStore. Az Android market az egy igazi szemetheggye nott. Tele van hasznalhatatlan es betas szoftverekkel, szamomra nehezen atlathato.

1. Én is végig erről beszéltem.

2. Ebben nem értünk egyet.

3. Azért az AppStore is elég átláthatatlan. Remélhetőleg a közelgő frissítés sokat fog ezen javítani. Mondjuk az igaz, hogy a szoftverek minőségén nagyon sokat segít az, hogy legalább alapszinten ellenőrzik azokat és a funkció nélküli "átverések" nem kerülnek ki az esetek 99%-ban.

Igazából lehetett tudni már egy ideje, hogy dolgoznak rajta. A Business Insidernek adott nemrég Mark Shuttleworth egy interjút, amiből kiderült, hogy az Ubuntu TV-kre szánt változata 1 éven belül érkezhet, ezt követi majd a Tablet változat.

Várhatóan a táblagépek után érkezhet majd a telefon. A cél az, hogy a következő LTS-re (2014) az Ubuntu mindenféle eszközön (klasszikus számítógépek, TV-k, táblagépek, telefonok) használható legyen.

LOL. Közismerten nagy Windows rajongó vagyok, nyilván tizenöt év után dobom a Linuxot érte :P

http://www.geekwire.com/2012/real-user-windows-8-they-drive-mac/

VS

A hatvan+ éves anyukám két év Gnome2 után nem vette észre, hogy Unity-t tettem fel neki, használja tovább reccenés nélkül. :)

ilyen erővel bármelyik HDMI bemenetes TV okosítható Androiddal. van ha akarod tablet, ha akarod notebook Android, sőt előbb tabletté, majd notebookká "bővíthető" okostelefon, a PadPhone is Androiddal.
nem kell ide majd.valamikor.megjelenő Win8, van már most erre Android.
mindkét rendszer okostelefonos koncepciót terjeszt ki hagyományos oldschool desktopok felé. a különbség csak annyi, hogy az Androidnál ezek gyártói megoldások, a hivatalos Android fejlesztők smartphonera és tabletre koncentrálnak. a Jelly Bean ezen változtathat a jövőben "desktop mode"al. a Win8 fejlesztő MS maga erőlteti hagyományos desktop userbázisára a Metros tablet koncepciót.
Androidnál a megszokott Android felületet kapja az, aki TVjére vagy notebook eszközének is azt választja. a Win8nál azonban egy teljesen idegen desktopot kapnak a windows userek a megszokott felület helyett.

No igen... Az ilyen idős emberek nem éppen az átlagfelhasználót jelentik. Sok korosabb embert ismerek, aki nem boldogul sem az XP-vel, sem a W7el, sem az androiddal ("Hol van ezen a k**** telefonon a piros meg a zöld gomb?!"), sem a unityvel. Valószínű egy mac mellett is meggebednének. Ez van. De attól mert egy blogger 60+ apja nem tudja használni, ezért szar. Persze a unity is szar, mert édesanyám, aki szintén 60+ nem tudja használni. Sőt, a compiz effektjeitől is idegbajt kap. Pech. Nyilván, ha kijön a nem "devprev" verzió (ahogy lassan a unityből is) ki fog derülni, hogy annyira nem is rossz... Bár ki tudja. Még nem próbáltam.

Próbáltam. Szar. Rég láttam már ilyen elb*szott desktopot. Ráadásul mivel érintőképernyőre akarják kiélezni, számomra duplán használhatatlan koncepció. Ocsmány dolgonak tartom a monitorokon terjedő különböző zsírfoltokat. Írtanom is kellett rendesen az embereket, hogy megértsék, hogy ne nyúljanak a monitoromhoz. Most, ha behozzák ezeket, akkor 2x-eres erővel kell őket majd lemészárolnom. Mert néhány agyalágyult cég fel akarja pörgetni a monitoreladásukat egy ilyen fos vezérlővel és el fognak kapatni egy-pár divatmajmot, akik majd újból a monitoromhoz akarnak kapkodni, ha valamit meg akarnak mutatni. Szóval fenem már azt a machetét.
==================================================================
Ubuntu 10.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro, Win7 Starter

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ltE_ekc8kE8#!

Azért az Ubuntu is megér egy misét.

Kellően kontraproduktív az alapértelmezett asztali környezet ahhoz, hogy egy átlagfelhasználó ne tudja kezelni az ablakokat.

A videó alapján lehet még én sem tudnám.

A flusztráló, hogy ezek az innovációk desktopon a legkevésbé sem intuitívak, el kell olvasnod a felhasználói kézikönyvet, hogy tudd, hogy mit hogyan kell, a fizikai valóságban szerzett emberi intuícióval semmire sem mész, mert minden absztrakt elképzelésekre épül ezeken a csicsás desktopokon.

Nekem nem az intuitivitás hiányzik, inkább a produktivitás – és nem baj, ha meg kell tanulni. Intuitív rendszere legyen a publikus terminálnak, amit nap mint nap használok, az működjön úgy, ahogy a legjobban tudom végezni vele a munkámat.

A tapasztalatom szerint az én munkakörnyezetem például nem intuitív, amennyiben az elé ülő felhasználók el vannak veszve, mint újszülött a topless bárban; ennek ellenére produktív, sok funkciót nyújt, amit másból hiányolok…

off: grammar: frusztrál.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Ez vagy te. De én meg már lusta vagyok hozzá. Ugyanis a gép van értem, és nem forditva.
Anyámnak már a w7 is komoly megszokási időt igényelt az XP után, de több ügyfelünknél is utálkoztak a userek, hogy miért nem XP-t kaptak w7 helyett.
Nah most ezek a userek azonnal elvéreznek egy w8, unity v. gnome környezet előtt. a főnök meg nem fog leállni ezen hezitálni, mert addig is áll a termelés.
Többek között ilyen okokból 0 az esélye a linux desktopnak.

--

Kérdés, hogy akkor a Windows 8 desktopnak mennyi esélye van…?
A megoldás: AFAIK ugyanannyi, mint eddig, mert vissza lehet állítani a hagyományos kinézetre. Ugyanez igaz a Linuxra is: a felület lecserélhető, és nem az ügyfélnek kell lecserélnie a megszokottra.

Otthoni környezetben pedig szerintem olyan ember nem rak fel Linuxot, aki egyébként érzékeny a „környezetváltozásra.”, ugyanezen emberek szerintem semmire sem akarnak váltani a megszokott rendszerükről. Persze ettől még nem lesznek népszerűbbek a Linuxszal előtelepített gépek, de vajon ez a cél? Van cél egyáltalán? ☺

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

+1, én is így vagyok az N900-ammal...

Amúgy az N950 nem lenne rossz alternatíva, kár, hogy a Nokia nem akar eladni ilyet senkinek...

Egyébként pedig ha már Ubuntu, gondolom, leginkább a Maemo-ból kellene kiindulnia (Debian alap miatt), de annak is vannak zárt részei...
Bár igaz, hogy ettöl még lehet rajt változtatni - de úgyis 0-ról kezdik újra. :)

Van egy olyan érzésem, hogy mire elkészültek vele, talán változott a vezetés. :) :(

Legalább készült belőle néhány...

Nekem jó az N900 még jó darabig, de utána nem tudom, mi lesz... remélem, kijön valami hasonló rendszerű telefon addig, vagy rá kell fanyalodjak az Androidra... vagy majd meglátom, mi lesz. :)
Az N950-re is azért kacsingattam, mert mégiscsak valami ilyesmi lenne a szimpatikus, de annyi pénzt meg nem adnék érte.

Mellékesen hol és mennyiért láttál ilyet?
/Bár ha jól rémlik, elvileg csak kölcsön adják őket fejlesztőknek.../

Használtan 50 alatt is van.
...persze arra nincs garancia és nem is új.

Időnként egész jó állapotúakat árulnak - amúgy én is használtan vettem a sajátom...

Viszonylag sokszor lehet olvasni USB-aljzat problémáról ennél a típusnál, érdemes vigyázni erre - és ha probléma van vele, mielőbb javítani, mielőtt kiszakadna...

hehe

értelmes oprendszer? Apple? aki lopta az egészet a linux világtól ? És értelmes Apple iPhone, amiben egy sima avi videót se tud lejátszani, nem hogy megosztani, akár azt, akár fényképet....

ez normális? ez ratyi., butáknak, ostobáknak

Linus meg legozott amikor az Apple-nel mar szamitogepet gyartottak... :P
Remelem tudod, hogy a Mac OS X NEM Linux. A GUI sem X alapu. Mit is loptak a "linux vilagtol"?
Amugy jah... minden nap AVI filmeket akarok nezni es megosztani a telefonomon. Erre vettem. Mi masra lehet meg jo egy telefon? (Amugy remelem tudod, hogy az avi csak egy kontener.)

(Itt szabad beszélgetni az Ubuntu Phone OS-ről is?)

wow. Most már csak egy PC -s linux disztrót kéne csinálniuk. Ennyi év után ideje volna :)))))))))))))))
--