GNOME 3.4

Címkék

Az ütemtervnek megfelelően tegnap megjelent a GNOME asztali környezet 3.4-es kiadása. Ízelítő az újdonságokból:

Gépek: A Gépek egy új alkalmazás, amely egyszerűvé teszi a távoli gépekhez való csatlakozást és a virtuális gépek használatát.

Alkalmazásmenük: Az alkalmazásmenük a felső panelen jelennek meg a futó alkalmazás nevére kattintva, és az egész alkalmazásra kiható menüpontokat tartalmaznak, mint a beállítások vagy a súgó.

Dokumentumkeresés: A Tevékenységek áttekintésből eddig csak alkalmazásokat, névjegyeket és rendszerbeállításokat lehetett keresni – mostantól dokumentumokat is, legyenek azok a helyi gépen vagy online (pl Google Dokumentumok) fiókban.

Wanda, a hal visszatért!

Magyar nyelvű dokumentáció: Folytatódott a GNOME dokumentációjának újraírása feladatorientált stílusban és Mallard formátumban. Több kisebb alkalmazás kapott új dokumentációt, mint például a File Roller vagy a Baobab.

További részletekért lásd a kiadási megjegyzések dokumentumot.

A honosítási munkát az FSF.hu alapítvány támogatta, köszönet érte.

Hozzászólások

Wanda miatt meggondolom a visszaváltást GNOME-ra :D
A globalmenu bevezetése azt jelenti, hogy az ablakokban már nem is fog megjelenni a menüsor?

Sajnálom egy kicsit, a Gnome3 eléggé bejönne, tetszik ez a nagyfokú integráltság és egyszerűség, extensönökkel jól használható már, de sajnos a gyenge 3D kártyám miatt piszok lassú, ráadásul egy idő után elmosódik a szövegek felső fele, vagy átvált inverz színre az ablak... szóval open radeon driver nem tuti ATI X1100-hoz.
Kár, mert tényleg tetszene. (Fallback módban meg nem érdekes)
Az is kár, hogy nem létezik még szép színes téma hozzá, mindenhol csak szürke/fekete téma van, ló gombokkal és csúszkákkal. A KDE szebb qtcurve-val.

Marad a "kompozitmentes KDE", ami piszok gyors is ráadásul, és kompozit-mód nélkül is tud egy csomó animálást.

Hasonló cipőben járok Intel GMA-val, amive lamúgy tökéletesen meg vagyok elégedve, mert keveset eszik a gép, minden megy ami nekem kell... és egy Gnome miatt meg vegyek videokártyát? Elég vicces a dolog :P

Amúgy tetszene, de hardveres okok miatt így nem tehetem meg, hogy használjam, mert lassú. Helyette feltettem a cinnamon-t, az is hasonló, de valamivel gyorsabb.

Ez már a Gnome 3?:)

De hogy ontopic is legyek, érdekes dolog ez. Pár éve még minden arról szólt, hogy a Linux mennyivel jobban kihasználja a hardware-t, gyors mint atom, optimalizált, kevés RAM-ot eszik stb, stb.

Mostanság meg állandóan csak azt látom, hogy ez meg az mennyire lassú, milyen sok RAM-ot megeszik, stb.

Ez relatív, hogy kinek mi a sok. Mikor P3 gépem volt 512MB RAMmal, akkor sokat evett.

Most egy fokkal jobb a gépem, de nem egy über cucc (celeron 420@1,6GHz, 2GB DDR2 RAM), szóval a ramon most nem érződik az a pár100 mega, de a procin meg a videokártyán igen.

Most komolyan nem tudok dönteni, hogy crunchbang-et használjak vagy lubuntut...

Régebben volt egy jó gépem, csak a hülye fejemmel elcseréltem egy laptopra, a laptopot meg valamiért eladtam egyszer, de már nem emlékszem miért és valahogy itt kötöttem ki. Méghozzá úgy, hogy 2 nyáron 2 melóhelyen vágtak át és így nem volt pénzem új konfigra. (E8400 @ 3,6GHz, 8GB RAM, 512MB 8600GT passzív hűtéssel, nagy csendes táp...). Szerintem nem sok esély van rá, hogy hasonló konfigom legyen mostanában mert egy páka sokba kerül most nekem, de azon a gépen tuti nem szaggatott semmi :D Csak akkor még nem láttam az értékét, mert hülye játékos voltam, örültem hogy végre mennek a játékok. A noti egyetemre kellett, aztán utána meg asztalit akartam megint a bővíthetőség miatt, csak nem jött össze.

Szal most ez a vas ami adott, erre meg a proci+vga miatt necces a Gnome3. Legnagyobb proci a C2Duo 6 ezres széria ami belemegy, egy 6600-at ki is néztem megamnak, mert abban már van virtualizáció és viszonylag jó cucc. Persze azóta jöttek a Core iX procik, de szeritem nekem most az kimarad, majd a következő típusra gyűjtök :)

Zárt ati meghajtóval megy már?

Aki jobban képben van talán tud tippelni, Debian 7-be kerülésnek mekkora az esélye?

Live CD-n kipróbáltam, nincs annyira sok újdonság.

Én még csak olvastam róla, de ezen megakadt a szemem:

"Better Wayland support"

A webupd8 oldalán a cikk vége fele olvastam.
http://www.webupd8.org/2012/03/gnome-34-has-been-released.html

Szóval, akkor elaludtam, vagy lemaradtam valamiről??
Ezexerint ha feltolnék egy Archlinuxot, akkor ott már lehet, hogy lenne Wayland(https://aur.archlinux.org/packages.php?ID=56543) Xorg helyett, és azzal lehetne "élvezni" a Gnome 3.4-et?

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

Én személy szerint a shellshape kiterjesztés miatt vártam, a fejlesztője a 3.4-re mondta azt, hogy elméletileg már minden megoldódik ahhoz, hogy a kiterjesztést gyári Gnome Shell + Mutter-hez lehessen illeszteni, de sajnos nem így lett...

Akit érdekel, itt találhatóak a problémák: https://github.com/gfxmonk/shellshape/issues/63
######################
# http://allvanygyor.hu/ olcsó állványbérlés Győrben.