"Google: kérlek ne öld meg a webes videót"

A Microsoft részéről Dave Heiner egy blogbejegyzésben közölte tegnap, hogy a Microsoft hivatalos beadványban panasszal élt a Motorola Mobility és a Google ellen az Európai Bizottságnál. A Microsoft szerint a Motorola megpróbálja megakadályozni a Windows PC-k, Xbox-ok és más termékek árusítását. Ezek a termékek lehetővé teszik az emberek számára, hogy azok ipari szabványok felhasználásának köszönhetően videókat tekintsenek meg az interneten, illetve vezeték nélkül kapcsolódhassanak az internethez.

Heiner leírja, hogy az emberek azért tudnak manapság smartphone-on, tableten, PC-n stb. internetes videókat megnézni, mert az iparági szereplők évekkel ezelőtt összeálltak, hogy olyan technikai szabványokat alkossanak, amelyeket minden cég felhasználhat WiFi és videó kompatibilis eszközök készítéséhez. A munkában részt vevő cégek - beleértve a Motorola-t is - kölcsönösen megegyeztek abban, hogy ha bármelyikük birtokában olyan szabadalom van, amely alapvetően szükséges az általuk lefektetett szabványokhoz, akkor azt minden szabadalomtulajdonos a többi cég számára tisztességes és ésszerű keretek közt elérhetővé teszi és nem használja fel a szabadalmát arra, hogy a többi céget megakadályozza abban, hogy saját termékekkel álljon elő.

A Microsoft szerint a Motorola megszegte az ígéretet. A redmondi cég szerint a Motorola azon van, hogy szabványok szempontjából alapvető szabadalmakat eszközként felhasználva kiölje a webről a videót. Ráadásul a Microsoft szerint a Motorola Mobility új tulajdonosa, a Google sem tervez változtatni ezen a irányvonalon.

A Microsoft szerint a Motorola-nak tartania kell magát az ígéreteihez és a szabványok szempontjából alapvető szabadalmait a FRAND (fair, reasonable, and non-discriminatory) jegyében elérhetővé kellene tennie.

A Microsoft képviselője egy példát említett. A Motorola 22,5 dollár jogdíjat kér a Microsoft-tól egy 1000 dolláros PC esetén azért az 50 szabadalmának felhasználásáért, amely a H.264 videószabványhoz szükséges. A Microsoft szerint legalább 2300 további szabadalom kell ennek a szabványnak az implementálásához. Ezeket egy 29 cégből álló csoporttól szedték össze FRAND feltételek mellett. A Microsoft képviselője szerint egy 1000 dolláros laptop esetén csak 2 centet kell kifizetniük a cégcsoportnak a 2300 szabadalom használatáért.

A Microsoft sérelmezi, hogy a Motorola több mint az ezerszeresét kéri tőle mindössze 50 szabadalom használatáért.

Heiner szerint a Google arra hivatkozik, hogy csak az Android eszközgyártókat kívánja megvédeni a Microsoft és mások szabadalmi lépésitől. Heiner szerint azonban nagy különbség van a Google és a Microsoft dolgokhoz való hozzáállása közt. A Microsoft nem akarja megtiltatni az Android eszközök forgalmazását. A Microsoft szerint ők elérhetővé teszik szabadalmaikat - legyen az szabványok szempontjából alapvető vagy sem - az összes Android-os gyártó számára korrekt és ésszerű keretek közt.

Részletek blogbejegyzésben.

Hozzászólások

:))

Nem arról volt szó, hogy a Microsoft 10-20 dollár sápot húz le minden egyes androidos telefon után a gyártókról?

--
trey @ gépház

az hogy európában csak olyan szoftverszabadalom fogadható el, amely kötődik ahhoz a hardverhez amit szabadalmaztatnak. vagyis nem lehet szabadalmaztatni pusztán szoftvert.

de ez nem azt jelenti, egy európán kívüli gyártónak ne kellene fizetni a felhasznált szoftverszabadalomért, vagy európai gyártónak ne kelljen fizetni, ha áááámerikában árul eszközöket. ráadásul itt egy egyezményről vitatkoznak, amiben önként és dalolva fizetnek egymásnak annak érdekében, hogy ne egymást csesztethessék, és könnyebben húzzanak ki pénzt a vevők zsebéből. ez viszont kartellgyanús, tehát csinálni kell körülötte egy kis vircsaftot, hogy ne szúrjon szemet:) de ez csak magánvélemény.

Nem arról volt szó, hogy a Microsoft 10-20 dollár sápot húz le minden egyes androidos telefon után a gyártókról?

Gondolom nem a megállapodást képező WiFi és videó technikai szabványok után, amelyről a cikk szól, hanem olyan szabadalmak után, amelyre nincsenek ilyen kölcsönös megegyezések.

Azt nem tudni (vajon miért :). De biztos jó sok és hasznos lehet, ha a Microsoft "korrekt és ésszerű feltételek" mellett licencelve azokat ekkora pénzeket kér...

"And Microsoft is making its patents—standard essential and otherwise—available to all Android manufacturers on fair and reasonable terms. In fact, more than 70 percent of Android devices are now licensed to use Microsoft’s patent portfolio."

Aszondja egy hozzászóló:

What is missing is how much royalty does Microsoft ask Android manufacturer? Granted for 50 patents Motorola out 2300 patents the price seems high. Would this argument be applicable for royalty MS is asking from Android manufacturer? In B&N vs Microsoft case, Microsoft has asserted 5/6 patents and asking like $11-12/device. Now Microsoft has not published the royalty has negotiated with Android manufacturer and would it be right to say "Microsoft: Please Don't kill smartphone" The definition of fair and reasonable is subjective.

--
trey @ gépház

Szegény Microsoft, annyira rosszul megy az üzlet, hogy 5000 forintnyi összeget nem tudnak nyarvogás nélkül kifizetni.
Ezennel gyűjtést szervezek "Mentsük meg a Microsoft-öt" címmel.
----------------------------------------------
http://eszes.info

Onnan próbálj kiindulni, hogy a Microsoft tavaly nekiállt megsarcolni az Android gyártókat és ennek volt következménye, hogy a Motorola ekkora jogdíjat kért. Nekem erre utal a "Google says that it is just trying to protect manufacturers of Android devices against patent actions by Microsoft and others."

Ennek fényében ez egy reakció a Motorola/Google részéről a Microsoft behajtásaira.

--
trey @ gépház

Annyira nem olvastam utana, hogy a Motorola ezen okbol kert ekkora jogdijat, vagy mas okbol kifolyolag... Viszont az eleg evidens, hogy a Google az Android sarc miatt folytatja.
Amugy nem ezt a dolgot vitatom, vagy probalom meg magyarazni/indokolni. Arra akartam csak utalni, hogy minden kifizetendo jogdij tovabb harul a felhasznalokra.

Sic Transit Gloria Mundi

Na nézzük csak. Tavaly januárban a Microsoft még annyira ragaszkodott a H.264-hez, hogy miután a Google kipatchelte a Chrome-ból, a Microsoft csinált H.264 kiterjesztést a Chrome-hoz. Akkor még semmi baja sem volt a jogdíjakkal ezek szerint. A Google augusztusban jelentette be, hogy megveszi a Motorola-t. A tárgyalások már jóval előbb megindulhattak. Gyakorlatilag akár már az év elején. Onnantól akár már befolyással lehetett a Google a Motorola-ra. A Microsoft szerint a Google azért nem változtat a Motorola irányvonalán mert az Android gyártókat akarja védeni. Honnan tudhatjuk, hogy az valóban a Motorola szándéka volt és nem a Google-é, hogy ekkora jogdíjat kér?

Abban biztosak lehetünk, hogy a Google azért vette meg a Motorola-t, hogy a szabadalmak a kezébe kerüljenek és védje az Android ökoszisztémát. Hiszen ezt nem is tagadta.

Most akkor valóban kíváncsi vagyok, hogy mi szól ellene.

--
trey @ gépház

… az Android után a Microsoftnak fizetett szabadalmi pénzek lehetnek alacsonyabbak, az Androidot egyelőre viszik, mint a cukrot. Vissza akarják tán kérni a Microsofttól az Androidon szerzett bevételt, amely így eszközre vetítve több lesz…?

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Véletlenül a ms elfelejtette, hogy milyen "kampányolást" toltak a webm ellenében. Véletlenül azt is elfelejtik, hogy a guglit egyelőre senki nem kötelezte semmire. Sőt azt is elfelejtik, hogy hasonló alapokon feji az androidos gyártókat a "meeting request küldése" szabadalommal.

Arról meg véletlenül teljesen elfelejtkeztek, hogy a webm-et ingyen és bérmentve tudhatnák használni ép a gugli jóvoltából :P Beszarás, hogy most mindkét technológia részben vagy egészben a gugli markában kötött ki...

"Véletlenül a ms elfelejtette, hogy milyen "kampányolást" toltak a webm ellenében. Véletlenül azt is elfelejtik, hogy a guglit egyelőre senki nem kötelezte semmire. Sőt azt is elfelejtik, hogy hasonló alapokon feji az androidos gyártókat a "meeting request küldése" szabadalommal."

Hahahah. Ez meg már csak hab a tortán. Mindegy, a heti Google cinkelésük megvolt. Várj, azt hiszem, hogy erre a hétre kettőt is időzítettek. Kezdenek becsokizni?

--
trey @ gépház

Már volt a google apps terítéken. Gondolom jót kacagtak, akik készítették, legalább nekik volt egy jó napjuk...

Épp tegnap néztem rá ennek apropójából a statcounter 3 éves böngésző statisztikájára, és valóban rémes, mint ahogy a múltkor általad linkelt Forbes-os cikk a wp7-ről. Ráadásul kormányzati oldalról is egyre több országban zárul a bazár.

Jaj, mindjárt elsírom magam. Szegény, szegény Microsoft!

Ó jaj. Nem fogom tudni megnézni a GMail Man-t?!

:-(

már hivatalosan is felvette az Európai Unió a SzovjetUnió nevet?
független bíróságok helyett minden kiemelt ügyekben Központi Bizottság, akarom mondani Európai Bizottság hozza a döntéseket?!
ha a Microsoftnak nem tetszenek a Motorola szabadalmi árai forduljon bírósághoz. legalábbis így kellene ennek működnie egy normális jogrendszerben.

Égnék mint a rongy, ha a Microsoftnál kéne dolgoznom… (ti. szerintem valahol elvárás, hogy a dolgozók azonosuljanak a vállalati filozófiával, jelentsen ez akármit is.)

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Szerintem nincs különösebb para a Microsoft marketingjével, azt leszámítva, hogy a marketingesek a hupperek szerint márpedig szégyelljék magukat.
Tény, van, ami nem megy jól nekik, a Win7 eladások pl. nem szárnyalnak, viszont ezt nagyrészt annak tudom be, hogy késői belépő – ez pedig nem egyértelműen a marketingesek hibája… :-)

Hozzáteszem, ha jogi képzésen estem volna át, talán a jogi lépéseit is díjaznám, annyit mindenesetre látok a HUP-on megjelent hírekből is, hogy követi az iparági normákat…

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Ahogy eddig elnéztem, a Google nem igazán bocsátkozott szabadalmi vitákba. Külsősként úgy láttam, hogy egészen addig békén hagyja a másikat, amíg az békén hagyja őt. Ez kitartott egészen az Apple megjelenéséig.

Szintén külsősként azt láttam, hogy a Microsoft teljesen egyértelmű szabadalmakat nyújtott be (l. dupla kattintás, Page Up/Down billentyűk használata). Később azt állította, hogy a Linux sérti a szabadalmait, de meg nem nevezte meg őket, így lehetetlenné téve, hogy azok lecserélésre kerüljenek. Helyette inkább védelmi pénzt kért az azokat használó cégektől.

Mindemellett pedig nem sok cég él azzal a lehetőséggel, hogy egy teljes videót áldozzon a másik lejáratására, hogy a közelmúlt eseményeiből idézzek.

A fentiekből következőleg, ahogy a Microsoft kampányát látom, azt gondolom, hogy a másik lejáratása és kizsebelése a cél. Ha én ezt látom, elképzelhető, hogy más is ezt látja. Ha pedig szembetalálkozom ezzel a másikkal, akkor nem akarom, hogy gunyorosan elvigyorodjon, amikor kiejtem neki a munkaadóm nevét.

Neveket szerintem mindenhonnan lehetne sorolni, hogy hol vannak híres/kiemelkedő egyéniségek (bár érdemes megnézni, hogy az általad említettek közül most kik dolgoznak még ott). Személy szerint nem miattuk mennék oda, hanem azért mert érdekes munkát ajánlanak, amiből lehet tanulni és sok ember számára hasznos lenni.

Fogalmam sincs, hogy ez hogyan kapcsolódik ide, de a megjegyzésed ellenére büszke vagyok a Morrowind és az Oblivion magyarításának vezetésére (vö. 4 Háború és béke teljes szövegmennyiségének lefordítása koherens módon). Nem kis teljesítményt igényelt ez, és mivel sokaknak segítettem vele (a kettő együtt 100 000 fölötti letöltéssel rendelkezik), nem hagyom ezt az érdemet elbitorolni.
Játszani pedig szoktam, nem tudom, miért érzed ezt gondnak.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Arra akartam celozni, hogy ha fejlesztokent azt mondod egy masik fejlesztonek, hogy te mondjuk a Windows Phone-on dolgozol, akkor nem fog gunyorosan elmosolyodni, azt elhiheted.

Ha mondjuk egy befektetesi banknal dolgozol, akkor sem az erdekel, hogy Mari neni Hagyarosborondon egybol sikitozni kezd, amikor meghallja a 'bank' szot.

>Mindemellett pedig nem sok cég él azzal a lehetőséggel, hogy egy teljes >videót áldozzon a másik lejáratására, hogy a közelmúlt eseményeiből >idézzek.

Tenyleg nem, es az a video ultragaz szerintem. Ugyanakkor nem sok cegnel kuldenek a rivalisnak tortat az evfordulon (lasd FF-szuletesnap). Azt kell latni, hogy ezek irtozatosan nagy cegek, rengeteg emberrel, rengeteg jo es kevesbe jo csapattal. Fejlesztokent vagy mernokkent az MS-nel dolgozni altalanossagban eleg meno szerintem, es az, hogy a marketingosztaly milyen videot tesz kozre a GMailrol, nem fogja csokkenteni a karrierlehetosegeidet, amikor MS-es multtal a CV-dben keresel melot.

(Disclaimer: nem dolgoztam az MS-nel, nincs WP telefonom, csak viszonylag kepben vagyok a szoftverfejlesztesben hasznalt eszkozok egy reszenek minosegevel, es ezek alapjan az MS programozocsapata egy eleg
komoly tarsulatnak minosul.)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

"Ugyanakkor nem sok cegnel kuldenek a rivalisnak tortat az evfordulon (lasd FF-szuletesnap)."

Egen, volt a Microsoft-nak egy tudatosnak tűnő "mi megváltoztunk, nem azok vagyunk" arca az elmúlt években, de nekem az annyira tűnt valósnak, mint amikor Feri "spontán" táncra perdült.

Lehet, hogy a fejlesztők közt vannak, akiknek a Microsoft hivatalos irányvonala nem tetszik, de maga a cég összességében semmiben sem változtatott a régi módszerein.

--
trey @ gépház

Egy cegnek nincs 'arca', illetve ha van valami imidzse, az biztosan mestersegesen kitalalt. Vagy te azt gondolod, hogy mondjuk az IE-team mentalitasat le lehet vezetni a szabadalmi/jogi osztaly lepeseibol? Ugyanugy, a Google szines-illatos irodaiban csakis laza, jofej fiatalok dolgozhatnak, akik a vilagot szeretnek jobba tenni?

Egyebkent valtozik az MS, de persze nem azert, mert ahhoz van kedve, hanem mert (remelhetoleg) belatjak, hogy igy lehet tulelni. Egyreszt a szoftvertermekeik is minosegibbek, masreszt egy kisse nyitottabbak is. Mondjuk egy Apple-hez kepest, aki a keynote-okon arulja el eloszor, hogy mit is for piacra dobni, a W8-bol mar volt dev preview, most lesz customer preview, betak, miegyeb. Szoval szerintem (szamomra) pozitiv iranyba mennek, persze lehet, hogy a telefonpiacot be fogjak bukni, majd kiderul.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Szerintem tök jól összefoglalták itt, hogy mi a baj a Microsoft-tal.

Szerinted változik, mert jobbak a termékeik, de én nem erről beszéltem. Mi köze a termékek minőségének ehhez a témához?

"masreszt egy kisse nyitottabbak is. Mondjuk egy Apple-hez kepest, aki a keynote-okon arulja el eloszor, hogy mit is for piacra dobni, a W8-bol mar volt dev preview, most lesz customer preview, betak, miegyeb."

Ennek sem értem mi köze van ehhez. Ha így nézzük, változnak. Engem is megkerestek - mint "újságírót" - hogy teszteljem hosszabban a W8-as terméküket. Állítólag itt hagyják nálam pár hónapra a gépet és szeretnék majd tudni a véleményemet. Ezt nem annak tudom be, hogy a cég Redmondban maga változik, hanem inkább annak, hogy a sok bohóc, fluffer, pro-MS újságírók helyett kíváncsiak feléjük nem elfogult ember véleményére is és nem azt akarják hallani, hogy "jaj, de szép, jaj de jó!!! megtarthatom?"

Egyébként nyilván van náluk értelmes ember. Miért ne lenne. De a vállalat globális stratégiája nem sok mindenben változott. Sajnos.

--
trey @ gépház

Külsősként nem vettem/nem vehettem figyelembe a most ott dolgozók felkészültségét, ezért csak abból juthattam a fenti kijelentésre, amit maga a cég kampányol magáról felénk.

Az pedig lesújtó. Elismerem, hogy vannak jó technikai megoldásai, ötletei stb. De ahogy a többi versenytárssal bánik, az félelmetes. Nem kis mértékben emiatt döntöttem úgy anno, hogy ahol lehet, mellőzöm a Microsoft termékeit. Azóta is tetszik a Linux :).

A gúnyos vigyort elsősorban nem a teljesen civilekre értettem (nekik aztán édesmindegy, hogy ki teszi ki az internetet az asztalra), hanem inkább a nem náluk dolgozó szakmabeliekre, akiknek mondjuk adnék a véleményére.

Upsz, visszafelé sült el a kapanyél ezzel a blogposttal a techneten. Ahogy látom a hozzászólók nem szeretnék az M$ buksikáját simizni, hogy "Mit tett veled az a csúúnya gúgöl/motorola." :D

Azt hiszem, hogy sok értelmes ember óhaját fejezem ki a következő mondat folytonos ismételgetésével:

Könyörgöm, töröljék már el ezeket a hülye szoftver szabadalmakat végre!

Ui: MS csak fogja be az arcát és inkább nyissa meg a Silverlight nevü szutyok kódját!

*** Snowman ***

Megkönnyeztem annyira meghatódtam, hogy az MS ennyire szívén viseli a felhasználók érdekeit. Az a csúnya Google! Szeretem olvasgatni ezeket a szabadalmi harcokat :D

--
A kudarc nem végleges, a feladás teszi azzá.
honlapom http://dyra.eu/

Mindezt ugye ugyanaz a cég panaszolja, amely $3-$6 royalty-t szed be minden eladott Android-os Samsung és HTC után? És itt nem 1000 dolláros eszközökről van szó, hanem jellemzően 200-500 dolláros cuccokról, szóval valahol $6-$30 közötti royalty folyik be 1000 dolláronként az Androidból...

Persze, értem én, hogy más divízió veti ki és másik divízió szenved, de valahol csak összetalálkozik egy közös főnöknél a két ügy és ott ezen el kellene gondolkodni... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home