A Motorola Mobility szabadalomsértési pert nyert az Apple ellen Németországban

Címkék

Ma reggel 9 órakor a Mannheimi Regionális Bíróság ítéletet hirdetett egy szabadalomsértési perben, amelyet még idén tavasszal indított a Motorola Mobility az Apple ellen Németországban. A szóban forgó szabadalom a EP (European Patent) 1010336 (B1) (method for performing a countdown function during a mobile-originated transfer for a packet radio system). Az bírósági dokumentumban az iPhone-t, iPhone 3G-t, iPhone 3GS-t, iPhone 4-et, iPad 3G-t és az iPad2 3G-t nevezik meg, de minden bizonnyal az érintett eszközök közé tartozik az iPhone 4S is, amely már csak jóval a per elindulása után jelent meg. Florian Mueller a Motorola győzelmét "major win"-ként jellemezte. Mit tehet az Apple? Egyrészt fellebbezhet. További opció, hogy módosítja úgy a problémás termékeit, hogy azok ne sértsék meg a nevezett szabadalmat. Kérdés, hogy a módosítás után kereskedelmileg mennyire lesznek versenyképesek a termékei, mert a szabadalom a vezeték nélküli adattovábbítással kapcsolatos. Esetleg dönthet úgy, hogy licencet szerez be a kérdéses szabadalommal kapcsolatban.

A részletek elolvashatók itt.

Hozzászólások

"Aki kardot ragad, az kard által vész el."

Nem. Az Apple mást sem csinál, mint orrba-szájba perel boldog-boldogtalant néhány nevetséges szabadalom miatt, azt kérve a bíróságon, hogy ne forgalmazhassa az adott országokban a konkurencia a termékeit. Ezzel csak a vásárlókat lehetetlenítik el (nem fog mindenki az eBayen lógni). Azt, hogy a többi jó lenne, senki sem mondta, de ha rögtön azzal jön a férges alma, hogy "tíííccsákbe a többit!!!44", akkor mit lehet tenni? Jön egy szabadalmi per az Apple ellen és az Apple majd eláll az efféle törekvésektől. Ettől függetlenül élek a szabad véleménynyilvánítási jogommal és gyűlölöm őket, mint a sz*rt, a konkurenciát meg nem annyira, mert az a konkurenciája.

a samsungos pernek volt nem kevés alapja, ha nem hiszed, győződj meg róla magad. azon kívül meg nem emlékszem, hogy bármi mást be akartak volna tiltani. kicsit unalmas már ez az "apple minden gonoszság gyökere" mentalitás. semmivel sem nagyobb szemétláda, mint akármelyik másik cég, csak kicsit hisztisebbek, ha meglopják őket.

Én pl utánanéztem. Nem ártatlan a Samsung, de görénység ezzel védekezni, mert mert nem az Apple márkát értéktelenítette, sőt piaci előnyként sem kívánta feltüntetni ezt. A védekezés (másolati vád) pedig pont erre építkezik. Az Apple-t egy jó másolat még erősíthette volna.
Szóval nem gonosz, hanem nem túl okos, és nem túl praktikus. A magánvélemény pedig legyen már szabad, ha valakinek nem tetszenek az ilyen játékok had köpködjék már meg... BTW: Te szép dolognak gondolod?

Mivan? Ez kamu. Nagy kamu. Aki ilyet mond neked, annak bármilyen tablet ipad. Akár fadarabot is eladhatott volna neki. Ezen a szabadalom nem segít. Mindenesetre nem sikerült a leírt elemek lényegi részét megragadni:
1, az Apple szinte semmi "forradalmi" elemet nem talált fel. Nagyrészt létező dolgokat más összetételben rakott össze jó időben.
2, A kifogásolt szabadalom sértés (amelyben a megkeresés folyt) nem segíti a samsungot abban hogy a "tab"-et "ipad"-nek láttassa
3, A samsung nem akarja hogy ipadnak lássák az eszközét, alternatívának szánja, ilyenkor a másolási vád kicsit gáz mikor szándék sincs a "márkarombolásra"
4, Az egyetlen eldőlt és kifogásolt szabadalom kiváltható a samsung részéről, és a szoftver tulajdonsága, ami szinte hozott anyag.

Azért írtam, hogy nem ártatlan, mert igen a samsung a jó ízlés határán belül (egyesek szerint kívül) egy (bizonyos szempontok szerint) jobb készüléket kínál. Ez nagyon zavarja az Applet, és mondvacsinált indokokkal (tehát nem azért ami a valódi ok) próbálja a forgalmazását gátolni.
Jobs maga mondta, hogy az egész Android egy lopás. Ami azért az ő szájából full gáz, másrészt messze van az igazságtól.

Nem azért vette meg, mert nem tudta megkülönböztetni a fából készült iPad-et az igazitól.

A sztori szerint a parkolóban mutattak neki egy felbontott dobozt és egy igazi és működő iPad készüléket, majd megvett egy bontatlan dobozt, amit otthon nyitott ki és abban volt fából készült iPad - ez azért volt hír, mert egy egyszerű fadarab helyett a dobozban lévő fára rajzoltak egy iPad kinétetet a vicces kedvű csalók.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Rengeteg embert ismerek aki nem böngészőt indít el, hanem az internetet. Vagy nem internetezik, hanem firefoxol. Vagy meg van lepődve, hogy a chrome-ban is ugyanaz van, mint a firefoxban, csak gyorsabban. Ez még nem jelent semmit. Informatikai analfabéták, akik csak hype-ból vesznek tabletet, azok le vannak sza... ejtve.

Te például tudod, hogy működik a cirko bojlered (ha van) vezérlése, vagy a kocsid gyújtásvezérlése, stb.? És érdekel? Ez tipikus programozói, rendszergazdai nagyképű hozzáállás, hogy odaszórunk a juzer elé valami igénytelenül megtervezett szemetet, majd rájuk mutogatunk, hogy mekkora lámák, hogy még ehhez sem értenek. Ha meg valaki megpróbál felhasználóbarát dolgokat tervezni (nem könnyű), akkor az meg hülyének nézi az embereket. Aha. Barátom, egy jó tanács: tanuljál még, és legyél kicsit alázatosabb a felhasználókkal szemben, mert belőlük élsz (és ez nem csak az it iparra vonatkozik).

Van abban igazság amit mondasz, de van benne egy óriási fail. Mégpedig az, hogy a szakma azt akarja mutatni, ehhez mindenki érthet, és ezt ezek a felhasználók el is hiszik, és többször kioktató és bunkó hangnemben adják elő a hülyeséget, te meg higgadtan pillázol. Azaz, nem véletlen, ha a fenti tiráda néha kiszakad.
(megjegyzés: sajnos az is jellemző "kishazánkban", hogy mindenki ért a gyújtásvezérléshez.és a cirkohoz is! Ez ahogy észrevettem nem világjelenség. Talán ez a KGST "csináldmagad" mozgalomból eredhet mert nyugatabbra ilyen diszkriminációt, csak származási előítélet (felsőbbrendűségi érzés) kapcsán tapasztaltam)

Nem, ez a miatt van, hogy itt az állam elszedi az emberek fizetésének a nagy részét. Egyszer amikor megtermelik, másodszor amikor elköltik. Ebből az következik, hogy mindenki a lehető legolcsóbban szeretne a dolgokhoz és szolgáltatásokhoz hozzájutni. Magyarul kis pénzből "jól járni". Ami legtöbbször csak álom.

Cirkóm nincs, a kocsi gyújtásvezérlését pedig nagyvonalakban tudom hogy működik.

Ha már kocsi: Nem ülhetsz be úgy egy autóba, hogy ne tudd, hogy kell vezetni, hol a váltó, mire jó, miért kell lenyomni a kuplungot (felhasználói szint), nekem még azt is megtanították, hogy hogy kell kicserélni az olajat, égőt cserélni, ellenőrizni a lámpák működését (üzemeltetői szint). Plusz, igen is jó, ha tudsz többet is picit, pl hogy működik a kuplung, fékrendszer -> ésszerűen végig tudod gondolni, hogy milyen vezetési módszerrel spórolsz a benzinen, kopnak kevésbé az alkatrészek, stb.

Nem azt mondom, hogy legyen mindenki szakmeber. De legalább olyan szinten kellene mindenkinek értenie hozzá, hogy a saját háza táján rendet tudjon tartani. Értsd: Tudja újrahúzni a gépet, telepíteni vírusirtót, legyen tisztában azzal, hogy miért van szükség rá, ha már kimegy netre, akkor tudja, hogy mi az a http, még ha csak egy mondatban is, miért van az url előtt, legyen tisztába a "biztonságos kapcsolat" jelentésével, miért jó neki, stb. Saját érdeke is lenne. Ne álljon meg a tudása amikor egy k...a OK gombból álló dialógusablak kerül elé, hanem olvassa el azt a két sort, és tudjon mit kezdeni a váratlanabb helyzetekkel is. Legalább annyira találja fel magát, hogy ráguglizik. Olyan sok lenne ez? Én amikor megkaptam az "Első PC-m" c. könyvemet általános ötödikben az első számítógépemmel, rögtön több információt kaptam, mint amit szerintem a felhasználók most tudnak. Én nem azt tanultam meg, hogy a "prince" szót kell beírni a prince of persia indításához, hanem azt, hogy ez egy parancs, ami elindítja az azonos nevű futtathatót.

" odaszórunk a juzer elé valami igénytelenül megtervezett szemetet, majd rájuk mutogatunk, hogy mekkora lámák, hogy még ehhez sem értenek. Ha meg valaki megpróbál felhasználóbarát dolgokat tervezni (nem könnyű), akkor az meg hülyének nézi az embereket. "

Már aki ezt csinálja. A felhasználóbarátság nagyon sokak számára a funkciók megszüntetése, vagy kihagyása. Ők rosszul csinálják.

"Barátom, egy jó tanács: tanuljál még, és legyél kicsit alázatosabb a felhasználókkal szemben"

Semmi baj az én alázatommal. De azért gondolj bele: Így is többet szívunk mi fejlesztők a felhasználók hülyének lenni akarása miatt, mint más szakmabeli. Vajon ha kihívsz egy bojlerszerelőt, vagy egy autószerelőt, és elkezded neki magyarázni, hogy hogy javítsa meg, beleszólnál a munkájába, hogy te majd jobban tudod, stb. Kiröhögne. Minden szakember azért szakember, mert ő ért hozzá legjobban, neki van hozzá meg a képzettsége, ismerete, stb. Tehát elvileg a szakembernek véleményének kellene irányadónak lenni. Ezzel szemben webfejlesztőként olyan szánalmas, át nem gondolt kéréseket kell meghallgatnom, sőt kiviteleznem, amin minden kicsit hozzáértő röhög. És még csak a véleményemre se kíváncsiak, mert ők a megrendelők, stb. Szerinted ez így jó? Igaz ők a kliensek, nem a felhasználók.

Hm... akkor a csalást nem a Samsung követte el, hanem a szolgáltató eladója, ugye?

Bizonyos körökben az Apple elérte, hogy az iPad sok ember számára olyan, mint a rotring ceruza, a stihl fűrész, a molex csatlakozó vagy a tuchel dugó. Amikor az ember bemegy ezekből venni a boltba, akkor egyátalán nem arra gondol, hogy egy Rotring által gyártott ceruzát, egy eredeti Stihl fűrészt, egy a Molex vagy a Tuchel cég által gyártott csatlakozót venne, de mégis ezeket a szavakat használják, amikor töltőbeles ceruzát, láncfűrészt, illetve négyeres lapos vagy öteres kerek csatlakozót vásárolna.

El kellene dönteni, hogy az Apple kategóriát (újra)teremtett és akkor az emberek igazodnak az elnevezésekhez vagy csak egy nagyobb piaci részesedésű a sok gyártó közül. A kettő együtt nem megy.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ahja... az Alko, az Einhell és a Güde azért kerül fele annyiba, mint egy Stihl, mert a Stihl nem drágább. Persze egy Husqvarna vagy egy Makita drágább, mint a Stihl, de ezek ugyanúgy túlhaladták a Stihl fűrészeket innovációban, mint az Apple-t az OHA... persze lehet pattogni, hogy az összes tablet úgy néz ki hunyorítva és messziről, mint az iPad, de arról mély hallgatás van, hogy az iOS 2.0 óta nincs az oprendszerben olyan innováció, amely ne lett volna benne a konkurencia termékében, illetve a hardver tekintetében egyre jelentősebb elmaradások vannak... a választékról nem is beszélve.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Aki nem képes felismerni a dobozon az ipad feliratot, és összekeveri a samsung galaxy tabot, annak talán nem kellene panaszkodnia. Lehet, hogy a két eszköz design tekintetében hasonlított egymásra, de nagyon sok más eszköz is hasonlít másik hasonló célú eszközre. Amit az apple csinált - mármint hogy kb a téglatestet levédette mint design elemet - nevetséges. Igen, picit túlzok, de ha jól megnézed a vonatkozó híreket, akkor láthatod, hogy az egész félig hazugság, félig mellébeszélés. És egyébként nem angyal a samsung sem, google sem, de nem ők kezdték el ezt a perelgetést

De errol nem a samsung tehet imho. Ez kb olyan mint ismeros, aki jott hozzank, es kerdezi milyen windows ez a gepemen: o ilyet meg nem latott. Mondom neki, ez nem windows. Mire o: az nem lehet, vannak ablakok meg eger, ez windows, csak kicsit maskepp nez ki, azert kerdeztem!! Szoval ilyen elven, mindig vannak emberek, akik szerint egy adott doglot egyetlen gyarto gyarthat csak, mert mast nem ismer, es kesz ... (es szerinte volt valami "DOSZ" regen, ahol nem volt ablak, meg eger, de valamelyiknek kell, hogy legyen a gepemen, mert kulonben nem mukodik - ok ezt tanultak! - es a lenyeg, hogy mindegyik mikroszoft!)

A Samsung elleni pernek a németországi bíróságok szerint pont annyi alapja van, mint amennyi a Motorola Apple elleni perének. A vitatott szabadalmak pont annyira általánosak, hogy még éppen ne utasítsák el, ugyanakkor még éppen ne lehessen reprodukálni az adott terméket a szabadalmi leírás alapján.

Az Apple szó nélkül lopott egy csomó dolgot az Android működéséből és felületéről az iPhone 3G óta.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ja. A Samsungosnak volt alapja: Ők is tabletet akartak gyártani, nem egy féltéglát. Az Apple kb. leírta, hogy hogyan néz ki egy vékony, ergonomikus tablet (aztán levédette) - én majdnem iPhone 3G kinézetű telefont rajzoltam, amikor formatervező szerettem volna lenni, pedig az még sehol sem volt. Háromszög meg golyó alakú eszközöket nem is fog csinálni senki. Meg monokróm kijelzőt sem tesznek az ilyen kategóriájú cuccba. A Samsung tablet dizájnja elleni per fele erről szól, a másik felénél meg a bekötözött szemű vak is látja a különbséget egy sötét szobában. Végül is ez a perelés is marketing, csak épp negatív. Az, hogy nekik ez üzleti érdek, az engem nem kell, hogy izgasson.

Fogtam a kezemben vadiúj, dobozos galaxy s2-t, és iphone-t is. Az apple helyében nekem is eldurrant volna az agyam, ugyanis itt tényleg nem csak arról van szó, hogy samsungék csináltak valami hasonlót, hanem láthatóan lemásolták az egyész cókmókot (dobozt, csomagolást, mindent). Na mindegy, nem akarom én az apple-t védeni, tudom, hogy nem kiscserkészek ők sem, csak kezdem már unni, hogy mindenki úgy állítja be, mintha ez az egész csak egy alaptalan műfelháborodás lett volna.

Viszont akkor ha jól sejtem, most teljesen elégedett lehetsz, hiszen a mobilhálózaton való adattovábbítás szabadalmát az eddigi összes iPad és iPhone megsértette, és végre így a Motorola is megkaphatja a szabadalma felhasználásáért méltán megérdemelt licenszdíjakat. Hiszen legalább olyan felháborító, hogy egy telefon adatot tud továbbítani, úgy mint a Motorolákon, mint az, hogy a formájuk megtévesztően hasonló az Apple készülékeihez.

Nagy Péter
www.devengine.hu

Segitek: Ha egy eszkoz egy altalad fejlesztett megoldast hasznalja akkor jo megoldas a licenc. Ha egy altalad keszitett eszkozt masolnak, akkor ez nem eppen jarhato ut...
Mivel tudom, hogy a hupon az autos hasonlatok mennek ezert itt van egy: Ha te kitalalsz valami mas megoldast a kormany helyett es lemasoljak akkor elkepzelheto, hogy csak penzt kersz toluk, hiszen ugy hosszutavon a szolgaid maradnak, mert a userek utana is azt kovetelik majd. Ha viszont egy altalad gyartott auto teljes formajat masoljak le, akkor mar ez nem igaz es valoszinuleg inkabb azt akarnad, hogy ne kerulhessen piacra az o termekuk. Vagy te ekkor is licencelned a format? :D

Ahha, és az iPad melyik része az amit az Apple talált ki?
Egy téglalapról beszélünk érintőkijelzővel. Ja tényleg, le van kerekítve a széle, és fekete a kerete.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Valami ami jó, lehet imádni, amit imádnak azt lehet gyűlölni. Azonban te kevered a szezont a fazonnal. Nem annak örül itt mindenki, hogy az Apple megszívta, hanem annak, hogy mivel trollkodik a saját sara gördül vissza rá. Egy olyan technológiát próbál sajátjaként eladni, aminek elég pici részét birtokolja (számtech irányból többet). Mivel agresszív és bunkó volt a viselkedése, elvárható hogy a másik oldal is megteszi vele amit kell.
A piacon a többi gyártót partnerként kell kezelni, ezt elég nehéz úgy összehozni, hogy abból indulok ki: én vagyok az egyedüli én találtam ki a többiek hozzám sem hasonlíthatóak.
Senki nem szereti azt ami most az Applevel történik csak a jogász szakma örül erősen (pénz áll a házhoz), de hogy egy útonállót kirabolnak az nagyon bejön mindenkinek.

Az Apple nem minden rossz okozója, a célzás annak szólt, hogy az Apple vagánykodott és most pont azzal szopta be/fogja beszopni, amivel másokat szopatott be. Ennyi.

De abban egyetértek zdesignerrel, az Apple az utóbbi időben nem csinál mást, csak perel, ahelyett, hogy mondjuk az iPhone 5-be fektette volna az energiáit és akkor az Android tábor nem hagyná ott őket. Ehelyett aki jobbat csinál nála, azt perli. Ebben mi a jó vagy konstruktív?

Hi-hi...

> BERUS
Motor: Debian GNU/Linux - Squeeze

Már nem azért, de jól látom a PDF doksiból, hogy ez tkp. egy algoritmus? Ami ugye szoftverszabadalmat jelent és ilyen nincs Európában? Vagy félreértelmeztem valamit? Nem olvastam el végig, csak belenéztem, túl fáradt vagyok hozzá.

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

Sok embernek nem az van, hogy van az iPad meg a többi tab, hanem nekik maga az iPad jelenti a tabot. Vagyis azt hiszi, hogy minden tab egyben iPad is. Főleg, hogy maga a tab az iPad után lett elterjedt addig kb a kutya sem használt tabletet. Az más kérdés, hogy mi a létjogosultsága? Van, mert van olyan terület ahol van értelme és az is tény, hogy van aki divatból veszi. De ez minden felkapott cuccal így van.
Nem mindenki bújja egész nap a fórumokat és néz utána mindennek van aki max pár dolognak olvas utána ár meg ilyenek és megveszi.

Ebből meg mindenki levonhatja a konklúziót.
Véletlen, hogy ugyanolyan a csomagolás, a töltő, az adatkábel stb?
Én minden esetre nem hiszek a véletlenekben.
_________________________________________________________
6.5GB online tárhely INGYEN. gépről, mobilról: SugarSync

"Sok embernek nem az van, hogy van az iPad meg a többi tab, hanem nekik maga az iPad jelenti a tabot."
Arról, hogy sok a hülye és hogy a sok unatkozó pesti tinédzser élete egyenlő a kávémcdonaldsban (Starbuck) való üldögéléssel és Apple marketinganyagok magolásával, az ne legyen már a Samsung hibája.

Biztos nem elfogult egy Apple termékekkel kapcsolatos weboldal... Ráadásul jó nagy baromságokon pattognak.

"Their store showing Apple's icons"
Pont nem lehet rendesen kivenni az ikonokat. A négyből három egyforma, a negyedik különböző.

"Their USB adaper compared to Apple's"
Amerikai dugók. Nem lehet véletlenül, hogy ugyanaz a beszállító? Csináltathatták volna borotvaéles szélűre is, gömb alakúra, vagy direkt sokkal nagyobbra, hogy direkt ne találjanak hasonlóságot a kettő között az ilyen szenzációhajhász oldalak. Vagy ergonomikus, lesz*rják a hasonlóságot, ez tetszik a többségnek a cégvezetésben, ezt találják elég kompaktnak és praktikusnak és ezzel szállítják.

"Their device's box"
Van rajtuk egy kép, hogy mi van benne. Hűha! Pont, mint a fekete hajszárítóm fehér doboza! Micsoda óriási felfedezés az Appletől, hogy a fekete színt a fehérrel párosította a csomagoláson, világelsőként, a Samsung még a színeket is lopja!!!4négy

"What you see when you open the box"
Benne van az eszköz. Szuper Mit várnak? Hogy egy kutyaól méretű dobozban lesz egy tablet? Vagy ellenkezőleg? Kisebb nem nagyon lehet a doboz, mint az eszköz fizikai méretei. Az mp3 lejátszómban is rögtön az eszköz volt felül. Most perelni fogják a gyártót?

"Samsung's cable and connector"
Már az USB szabványba is belekötnek?

"Samsung's voice recording app and apple's"
Mikrofon helyett bizonyára a Kockásfülű nyulat kellett volna berakni. A mikrofonok sem ugyanúgy néznek ki. Az alkalmazás felülete is más. Az elrendezés logikus. A fizikai gombok is alul vannak, a programé is.

Amiket itt felsoroltak, azok többnyire mind teljesen logikusak, még jó is, hogy hasonlítanak.

Na, na. A samsung lopott. Tény. Amit állít és konklúziót von le a forrás (hogy apple-nek látszódjon) az hamis. A samsung nem akarja, hogy termékét összetévesszék, hanem ami jó a másikban átveszi, ami nem elég jó, javítja.Ez a verseny.
(BTW: Ebben a gyűjteményben a legnagyobb fail az ikonos dolog :) mivel nem a samsung kreálmánya az az üzlet, aki csinálta az meg egy luzer, mindegy ez is továbblépve)
Arra hivatkozni, hogy másolat a tablet, az teljes technikai baromság, maximum a jogászok hiszik el, meg az Apple-n belül pár fickó aki tervezte, és besértődött hogy ellopták az ötletét.
Az meg a pofátlanság csimborasszója hogy mire hivatkoznak a másolati perben (nem a fentiekre megsúgom, hanem a beadott szabadalmakra) amelyek olyanok, ha van ilyen szabadalmi rendszer régebben, akkor basszus még ma is 8szögű "kerékkel" utaznánk.
A samsung pont a Jobs által lefektetett "good artists copy great artists steal" elven bőven belül van, sőt korrektek. Az applenek ez inkább ilyen hozzuk ki belőle a maximumot szituáció, meg megfelelési kényszer a vásárlói felé, elvégre nem lehet valami az apple által kínáltnál jobb....

Azért ez egy kicsit erőltetett. Biztos vannak páran ilyenek, de azért nem kéne hülyének nézni az embereket.
Aki iPadot akar venni az azt vesz nem Samsungot. Főleg amikor majdnem ugyanannyiba kerülnek és mindegyik jelentősen túl van árazva. Akikről te beszélsz azok megveszik az $50-os kínai tabletet aztán csodálkoznak, hogy nem megy rajta se a HD videólejátszás se a 3D játék.

Nem is vártam mást egy olyan oldaltól ahol annyira szánalmas emberek vannak akik még Steve Jobs halálát sem tartották tiszteletben. No comment.

Korábban még normális oldal volt, de úgy látszik ez megváltozott, tisztelet a kivételnek.
_________________________________________________________
6.5GB online tárhely INGYEN. gépről, mobilról: SugarSync

A sértődöttség a mondanivaló hiányára vonatkozik (mert már belefogtál) ha reménytelen, akkor úgyse szólsz közbe. A másik az általánosítás a degradáló kifejezés mellé.. Mi az, hogy nem vártál mást? Mitől? Attól, hogy valaki igazoltan sért szabadalmat, miközben játssza az ártatlant. Emellett pofátlan szabadalmakkal támadja piaci versenytársait. Mert ha lenne bármi forradalmi találmánya, amely szabadalmaztatható lenne, és sértenék senki nem pofázna bele. Másolási váddal illet versenytársakat, mikor jól látható, hogy nem kívánják másolni eszközét, egyszerűen felhasználják ötleteit (az ötlet nem szabadalmazható errefelé).
Mindezt úgy, hogy az általad hivatkozott ember is azt nyilatkozta, hogy a "a jó művész másol, a kiváló művész pedig lop" és gyakorolták is a mondást. Más, hogy folyamatos a funkciómásolás a konkurencia megoldásaiból (csak egyet mondok: központi értesítési terület).
Mégis mit vártál? Hogy bégetünk egyet a szegény Apple mellett aki felgyújtotta a más pajtáját és a láng az övére terjedt át, amire már nem biztos hogy az oltásra marad víz?
(Megjegyzés: a fenti szabadalom egy "kvázi tisztességes" szabadalom, ha ilyen egyáltalán létezhet, nem szabadalomnak hanem szabványnak kellene hívni ezt is és elfelejteni a tulajdonos szót. Legalább ez FRAND szabadalom, azaz licenc kötelezettség van a szabadalom tulajdonosnak amelynél nem alkalmazhat megkülönböztetést.és ésszerűséget követve kell kiadnia. Azaz elég sok a kötöttsége, amire az Apple úgy reagált "jó, jó megsértettem, de nem akarom kifizetni onnantól amikortól sértem, csak mostantól". Azért a pofátlanságnak is vannak határai.)

"Más, hogy folyamatos a funkciómásolás a konkurencia megoldásaiból (csak egyet mondok: központi értesítési terület)."

Mármint az az értesítési terület, amit évek óta fel lehet tenni jailbreakelt iPhone-ra? IntelliScreen, LockInfo? Annyira biztos, hogy az Apple az Androidtól "nyúlt", és nem a saját 3rd party fejlesztőitől?

Btw, Androidban mikor jelent meg legelőször a Notification Area?

Btw, Androidban mikor jelent meg legelőször a Notification Area?

Az G1 Dev telefonban már benne volt, ahogy a több home screen és a widget támogatás is... a 2007 végén kiadott publikus bétában is már benne volt, előadás is volt róla a JUM-on annó (http://wiki.javaforum.hu/display/JUM/2007-11-21+-+IV).
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Én első IntelliScreen említést 2009 januárjából találtam. Mindenesetre nem annyira tiszta ez az "Androidtól lopott" dolog.

Szerk:

Apple’s controversy regarding stealing ideas from Intelliscreen

"In recent light, it turns out the filing actually dates back BEFORE the Intelliscreen application came out. That’s right, the patent dates back to June 2007, whereas the Intelliscreen application didn’t come out until May of 2008."

Potential iPhone usability and interface improvements

Szerk2:

G1 Wikipedia szerint 2009 februárjában jelent meg, de az Android 1.0 is 2008 októberében jött ki. Ez a játszma már bőven az Android előtt le lett játszva...

Szóval akkor ki is lop kitől?:)

Leírom még egyszer: az Android publikus bétája 2007 közepén jött ki és abban már benne volt az értesítő sáv és láthatóan az UI koncepció része volt, ahogy a több képernyős home screen és a widget rendszer is. Egyetlen - ám igen nagy - különbség, hogy ezekről az UI elemekről nem került beadásra n+1 darab tágan értelmezhető szabadalom, mert az egész Android az UI koncepcióval együtt Apache licenc alá került, nyílt forrású és szabadon forkolható projekt termékeit nem szokták szabadalommal védeni.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ahja... logikus. 2003-ban kezdték az Android fejlesztést, a Google 2005-ben vette meg a céget és folytatta a fejlesztést, majd egy csak érkeztetett, 2007-ben nem publikált és 2008-ig nem is implementált szabadalomban le nem írt módon 2007 novemberében már egy teljesen kész - azóta közel változatlan API-val használható - notification center került ki a publikus bétával.

Nézted az Apple szabadalmat? Ha megnézed, akkor megvilágosodsz majd, hogy az általad említett szabadalom _nem_ az iOS5-ben megjelent swipe down notification működést írja le, azt bizony az Android-ból lopták, kár szépítgetni a helyzetet...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Nagyszerű, én viszont erről beszélek - swipe down notification, mint iOS5 legnagyobbnak nevezett újítása: http://www.apple.com/ios/features.html#notification

Ez nincs benne se az általad említett Apple szabadalomban, se a korábbi iOS rendszerekben, de benne van az Android rendszerekben a kezdetek óta, ha ez nem lopás, akkor semmi nem az... de nyilván ez egy "jó" lopás volt, legalábbis remekül illeszkedett Jobs lopásról alkotott elképzelésébe, amely szerint egészen addig jó dolog a lopás, amíg másoktól lehet lopni... :)

A videón egyébként egy olyan fizikai hardveren fut az Android, amin nincs touchscreen, így nyilván nincs swipe gesture sem, de az emulátor már tudott touchscreen-t kezelni, amiben volt swipe.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Fentre már nem fért be:

Szerk: ezek ugyebár még eléggé preview verziók voltak (2007 november). Korabeli YouTube beszámolók szerint az Android 1.0 már swipe down notification area-val rendelkezett. Az Android 1.0 kiadási dátuma a Wikipedia megfelelő szócikke szerint 2008. október 21. Majdnem egy évvel később jött ki.

Ekkoriban az Apple már bő 1 éve leadta a szabadalmát, és az IntelliScreen is legalább egy fél éve kínált hasonló megoldást - a LockScreenre.

Innentől az, hogy az Android nyúlta az ötletet, az nem kérdés, mostmár csak a swipe down első megjelenését kell tisztázni.

Tehát mégegyszer időrendben:

- 2007 júniusa: Apple leadja a szabadalmat egy LockScreenes notification area-ra
- 2007 novembere: Android preview videók publikussá válnak - itt még szó sincs swipe down notificationről, és nem is hasonlít rá
- 2008 májusa: az IntelliScreennel megvalósul a LockScreenes notification
- 2008 október: az Apple és az IntelliScreen megoldására nagyban hajazó (mondhatni lopott) megoldás lát napvilágot az Android 1.0-ban

1, Az Apple szabadalomban _nem_ a notification bar van leírva. Átolvastad a szabadalmat?
2, 2008. októberben a végleges Android 1.0 jött ki, de egy év alatt rettentő sok előzetes került ki emulátorral, amelyben volt swipe down notification, ahogy volt home screen és widget rendszer is.
3, Az Android 1.0 szerinti notification bar egy iOS5-ben megjelenő feature.

Van egy olyan érzésem, hogy anélkül hordozod az említett szabadalmat pajzsként, hogy fogalmad lenne a tartalmáról... másrészt lassan be kellene ismerned, hogy az Apple nem feltétlen nagy innovátor, csak jól másol és ezt jól kommunikálja. Az Android esetén már az elején nagyon jól lenyúlták az iPhone előnyeit a hátrányok nélkül, ezt igen jó alapokra rá tudták építeni, ez tény. Azóta viszont az innovációs előny folyamatosan az Android oldalán van, az Apple csak olyan trivialitásokba tudott belekötni, mint a lekerekített sarkú design... lényeges GUI és hardver megoldásokban hűen másolja a piac igényeit lassan három éve.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"A second filing, made a few months earlier, discusses improvements to the iPhone's notification dialog that informs users of missed calls, text messages, and voicemails when they're away from their phone or the phone is locked.

Today's implementation is completely text-based, somewhat poorly formatted, and disappears once the user unlocks the handset -- leaving the user to rely on memory and the individual red icon notification badges in order to retrieve and reply to those transmissions.

The iPhone team's filing instead proposes a more properly formatted notification panel -- in one of approximately a half dozen potential layouts -- that would not only remain visible once the phone is unlocked, but actually provide direct links or buttons to the missed communications."

Mit nem értek ebben?

Akkor tényleg nem értem :)

A szabadalom notificationről beszél, méghozzá egyben minden, szépen elrendezve. Ld IntelliScreen. Az, hogy akár swipe down is előhívhatod, az egy igazán nagy "innováció" :)

Szerk:

2008-as májusi videóban már van swipe down
http://hup.hu/cikkek/20080530/kepek_es_videok_az_eloben_elso_alkalommal…

A szabadalomban nincs említés a swipe down notification-ről, a lock screen értesítésekről van benne szó, illetve a notification center felépítéséről. A swipe down utólag jelent meg, egészen az iOS5-ig húzták a bevezetését.

2008-as májusi videóban már van swipe down

Mint mondottam vala, volt az már előbb is, de csak emulátorban, mert nem volt hozzá még hardver.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Attól, hogy valaki igazoltan sért szabadalmat, miközben játssza az ártatlant.

Nem ebben az esetben védekezett az Apple azzal, hogy az adott szabadalmat sértő technológiát az azt megvalósító hw elemmel együtt egy beszállítótól vásárolta és annak kellett (volna) intézni a licenc megvásárlását? (amit a Motorola ugye nem tagadhatott volna meg)

Ave, Saabi.