Frissítettem Natty Narwhal-ról Oneiric Ocelot-ra

Címkék

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, a Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra, a Frissítettem Maverick Meerkat-ról Natty Narwhal-ra avagy lehet újratelepítés nélkül is élni - kaland folytatódik...)

Tavasszal azt kérdeztem magamtól a frissítéskor, hogy a frissen bemutatkozott Unity siker vagy bukás. Nálam egyértelműen siker, hiszen még mindig ezt használom, s noha egy kattintással bármikor visszamehettem volna az elmúlt fél évben a klasszikus GNOME felületre, mégsem tettem. Ma, ebben a csúf őszi időben, hosszú idő után jobb dolgom nem akadt, így a heverészés mellett megfrissítettem a Natty-met Oneiric-re.

Natty-ről Oneiric-re #1
Mindig olvassuk el frissítés előtt az aktuális kiadási megjegyzések dokumentumot, mert ha így teszünk számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Ha megtettük mindig csináljunk backup-ot a fontos adatainkról. Ha a működő rendszer nélkülözhetetlen, akkor az egész rendszerről csináljunk olyan mentést, amiről rosszul végződött frissítés esetén a régi rendszerhez egyszerűen vissza tudunk térni.

Natty-ről Oneiric-re #2
Miután megcsináltam a mentést, a dokumentumnak megfelelően elindítottam a frissítést.

Natty-ről Oneiric-re #3
A frissítéskezelő jelzi, hogy új disztribúció érhető el, így lehetőség van egy disztribúció upgrade-re. Jelen esetben Ubuntu 11.04-ről Ubuntu 11.10-re.

Natty-ről Oneiric-re #4
Ugyan a felbukkanó kiadási megjegyzések arról beszél, hogy ez még csak egy "release candidate", ne higgyünk neki. Az Ubuntu 11.10 már megjelent, így a végleges kiadásra frissíthetünk.

Natty-ről Oneiric-re #5
Kezdődhet a frissítés...

Natty-ről Oneiric-re #6
A frissítés idejére a 3rd party források le lesznek tiltva.

Natty-ről Oneiric-re #7
Összefoglaló arról, hogy a frissítés alatt mi fog lezajlani.

Natty-ről Oneiric-re #8
A csomagok letöltése a kimondottan gyengének mondható sávszélességen sem tart tovább fél óránál.

Natty-ről Oneiric-re #9
A frissítés maga gyakorlatilag eseménytelenül lezajlott. Két-három kérdésre kellett mindössze válaszolni, de ott is biztonságosan lehetett az alapértelmezett válaszra kattintani. Olyan érzésem van, mintha minden egyes újabb frissítéskor egyre kevesebb kérdésre kellene válaszolni...

<reboot>

Ha valaki frissít és nem tiszta telepítést végez, annak érdemes észben tartania, hogy - ahogy azt a release notes meg is jegyzi - változott a /var/run és a /var/lock helye. A /var/run átkerült a /run helyre és mivel a frissítéskezelő nem követte le a változást, nekünk kell azt kézzel megcsinálni az első boot után. Aki nem akar sokat vacakolni, azt olvassa el itt a teendőket. A tl;dr embereknek elég a szürkével keretezett részre koncentrálniuk. Ha elmulasztjuk ezt megcsinálni, akkor a legszembetűnőbb dolog, amit észlelünk, hogy nem lesz hálózatkezelésünk, így érdemes ezzel kezdeni.

Natty-ről Oneiric-re #10
Az első boot után, ha megfelelő hardverünk van, akkor képesek vagyunk Unity 3D-t futtatni. Ha nincs megfelelő vasunk, akkor marad opcióként a 3D nélküli Unity vagy valami más session. A belépés előtt áttekinthető a választék. Én maradok az Unity 3D-nél.

Natty-ről Oneiric-re #11
Nem sokat tesztelgettem, de azokat az alkalmazásokat, amelyeket gyakran használok elindítottam és eddig nem tapasztaltam hibát.

Natty-ről Oneiric-re #12
...

Natty-ről Oneiric-re #13
Dash (vagy mi)

Natty-ről Oneiric-re #16
A VMware Workstation 8 csont nélkül települ és működik. Mivel a Thunderbird lett az alapértelmezett levelező, szépen beépül a menübe és szerves része lesz annak.

Natty-ről Oneiric-re #20
Ubuntu Szoftverközpont

Natty-ről Oneiric-re #19
Annyira nem történt semmi a frissítés alatt, hogy nem tudtam mit fényképezzek ki. Ezért most álljon itt ez a kép. Egyetlen említésre méltó dolog az volt, hogy a betűméretek megváltoztatásához fel kellett telepíteni egy csomagot ( apt-get install gnome-tweak-tool ), de talán ez volt a frissítés legizgalmasabb eseménye.

Az Oneiric egyelőre teszi a dolgát. A Natty után - amikor is az Unity azért elég nagy váltás volt - nem sok változást hoz a felhasználói felületen.

Nagyobb frissítés legközelebb tavasszal, amikor már öt év támogatással érkezik desktopon is az Ubuntu 12.04!

Ja, mivel ez a vélemény rovat, kellene valami véleményt is írnom. A véleményem az, hogy marad az elsődleges gépemen az Oneiric.

Hozzászólások

Már vártam. :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

*asit*

Miert nem birjatok ki szepen csendben, miert teszitek tonkre a hupot ezzel a trollkodassal az elmult 2-3 evben? :( Ha mar velemeny rovat... :(

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Mert a HUP nem a Hungarian Ubuntu Portal roviditese, az OS X alatt meg megiscsak egy kommersz BSD fut?

Nekem a legtobb cuccom - a bongeszo, a kommunikacios eszkozok (adium, mail, skype), es a rajzprogramok utan - mind konzolos, ezt szoktam meg, konzolbol hallgatok zenet, nezek filmet, kezelek fajlokat (ohne mc), nyitok dokumenumokat, fejlesztek, stb.

En linuxrol valtottam OS X-re es a jelenleg 8000 HUF-os rendszerert kapok egy unixot, ami rendesen binarisan kompatibilis oda-vissza, van rends grafikus felulete, mikozben barmit ratelepithetek amit egy linuxra.

Köszi :)

Korábban már RC verziónál volt upgrade nem?

nem rossz ez az onerik, DE!:)))

a prelink egyáltalán nem működik, az nvidia-currentel is van némi probléma, - legalábbis GeForce 7600 GT esetén, v. inkább több probléma van a 7600al mint a nattyban - és a modem drivere sem fordítható le a 3as kernellel, bár ez inkább a linuxant-os arcok késése.

Nekem az nvidiával eddig is voltak gondjaim, legalább is a gyári driverrel. Egész eddig azt hittem, hogy az új videokártyám, ami a "legolcsóbb amit találtam" lassú mint állat. Másik gépen - amiben ugyanolyan kártya van - nouveau-t használok (daily buildet), és leszámítva némi renderelési problémát (ami néha jelentkezik csak) teljesen jól megy, és nagyon gyors.

Gyári nvidia driver meg... Nos. Egy idő után a terminál belassul. Lassan ír ki szöveget, akad, mint ha lassú neten ssh-val dolgoznék. 3d játékok észrevehetően lassabbak, stb.

Vajon a Braidet tudom telepíteni, ha már más forrásból megvásároltam? Kicsit igazságtalan lenne, ha nem tudnám, azt is utálom, hogy az ipadomra külön meg kell vennem azt, amit az androidos telómra már megvettem.

2 nappal ezelőtt pont ezt a "cikk" sorozatot kerestem. Így nem kell többet keresnem, köszi trey.

Valamikor én is. Mindig megfogadom, hogy a következő frissítés már nem dist-upgrade lesz, hanem tiszta telepítés 64 bitre, de amikor rákerül a sor, akkor mindig lusta vagyok nekiállni. :) Meg kérdéses, hogy minden működne-e 64 biten. Flash plugin már van. Java-val mi a helyzet? Éppen most néztem az Ubuntu letöltési oldalán, hogy még mindig a 32 bites változat a "recommended" letöltésnél...

--
trey @ gépház

Túl sok időm ugyan nem volt tesztelni lakásfestés, meg kábelezés miatt, de nem vettem észre semmi hibát.
Szerintem ha lesz egy unalmas délutánod, dobd be a gépedbe a másik vinyód, aztán próbáld ki a 64 bites Ubit. :)

________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Melyik compiz plugin mutatja az alkalmazás ablakát kicsiben az utolsó képen?

Hmmm... Neked rendesen működik ez a "window previews"?
Nekem kicsit beteges. Az előnézetet nem ott mutatja, ahol kéne neki. Olyan, mintha fél (launcher-ikon méretű) kockával feljebb jelenítené meg. Pozícióját tekintve, és az egér helyét tekitve is. (a példán: firefox közepénél megjelenik, és chromium közepétől eltűnik, és az alatta lévő előnézet jelenik meg)
Beállítást nem találtam rá.

XPn enis mindig visszavaltottam mert a default xp fejlecek bumszli nagyok voltak es tul sok helyet foglaltak, de vista/w7 ben mar altalaban meghagyom az ujat.

Mellesleg orulok h van akinek ilyen siman mennek a dolgai ubuntuval, en Natty-t probaltam eloszor desktop gepen (laptopon), marmint korabban nem foglalkoztam ubuntuval mint disztrib, de nem mondanam hogy lenyugozott, rettento instabil volt a unity, es kb ott fel is adtam mikor nem hogy egy dist upgrade de egy sima update is ugy elcseszett mindent hogy utanna mar X se indult el boot utan

Hibák:
Az eddig (9.04-11.04) mindig azonnal működő SD kártya olvasó nem ismeri fel a kártyákat.

Gyári Nvidia driver: hibernálásból való visszatérés után szétesik a kép.

Az integrált menüktől való megszabadulás:
sudo apt-get remove appmenu-gtk3 appmenu-gtk appmenu-qt
http://www.addictivetips.com/ubuntu-linux-tips/how-to-disable-global-me…

Ablakikonok visszarakása a jobb oldalra:
gconftool-2 --set /apps/metacity/general/button_layout --type string "menu:minimize,maximize,close"

---
Informatikai Biztonság Wiki
http://osbuda.hu/biztonsag
https://facebook.com/informatikai.biztonsag

hiba:
nekem a bluetooth nem megy, (vagyis csak a kuldes, fogadas jo).
egyebkent regi dongle meg sem mozdul, probaltam 3.0.4 -es kernellel is, de azzal sem ment. vettem ujat, azzal megy (a kuldes azzal sem).
dehat ez a gnome-bluetooth hibaja, remelem mihamarabb kijavitjak.
amugy nincs vele semmi gondom.

A bt nekem is problémás. De még az előző verzióban lecseréltem az ubuntu default bt-kezelőjét, és valamelyik másikat toltam fel, amivel hiba nélkül ment. Ebben a verzióban még nem próbáltam, nincs bt-s telefonom.
szerk.: blueman volt az asszem.

Igaz nem Ubuntu, hanem Kubuntu, de nekem kb. 8x halt meg a postinst scripteken a frissítés. A végén pedig csak akkor volt hajlandó befejezni a teendőit, miután kézzel eltávolítottam egy csomagot, ami amúgyis eltávolításra került volna...

A te leírásod alapján úgy néz ki olyan csomagok bugosak, amik az ubuntu-t nem érintik, szóval bár nem figyeltem, de fogadok, hogy a kde-s csomagokban van a hiba... :(

Szoktad nézni, hogy mennyi "szemét" (= a csomagkezelő által nem ismert fájl, amit nem is kézzel telepítettél) marad a /etc-ben /usr-ben ... stb.?

Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban?

Üdv,
Gergely

Én nem akarok véleményt írni, mert halottról jót vagy semmit, ezért inkább tényt közlök: az elsődleges gépemen továbbra is maradt a Maverick (10.10), a másodlagos gépemre meg sürgősen visszaraktam...

Nekem nagyon hiányzik belőle a Gnome 2, és nem tetszik a Unity. Az az ubuntu vonal, amit én kedveltem (értsd: ami miatt anno debianrol átváltottam), meghalt (értsd: eddig tartott). Amúgy meg akasztófa a humorom.

Nattyban még volt "Ubuntu Classic", úgyhogy azzal nincs bajom. Viszont a "Netbook 2D" már onnan is kikerült, pedig nekem az nagyon tetszett - ezért ment vissza a netbookra a 10.10.

Tudom, hogy megfelelő mennyiségű hegesztéssel biztosan rá lehet bírni az Oneiric-et is, hogy a nekem tetsző desktop környezetet futtassa, de ha hegeszteni akarok, felteszek egy debiant. Anno pont az tetszett meg az Ubuntuban (7.04), hogy nem kell hegeszteni.

Na, végül csak írtam egy véleményt :)

Ezt sejtem. De hátha mire a többiből eltűnik a Gnome 2, addigra az azt felváltó Gnome 3 módosul annyira, hogy én is szívesen használjam. (Másképpen fogalmazva: hátha a többiből csak akkor tűnik el a Gnome 2, mire a Gnome 3 már használható lesz).

Az ubiból szerintem túl korán tűnt el a gnome 2. Mindenki jól járna, ha lenne benne egyszerre Gnome 2 és Gnome 3 is, és mindenki azt használhatná, ami neki tetszik, de gondolom olyat nem lehet, mert összeakadnak.

Xubuntu mintájára lehetne viszont egy olyan 11.10-es kiadást csinálni, amiben Gnome 2 van (ld. még "Ubuntu Classic"), de benne van minden más alkalmazásból a legfrissebb verzió.

sudo apt-get install gnome-session-fallback

majd a bejelentkezési menünél válaszd a "Gnome Classic"ot. akkor kábé a Gnome2 felületet kapod. ha kisalkalmazást akarsz a panelra sima jobbclick helyett ALT+jobbclick kell. pár kisalkalmazás nem kompatibilis a Gnome3mal.

az is megoldás, amit Linus Torvalds talált magának. a jó Linus is utálja a Gnome3mat, és inkább Xfcere váltott,
"I'm using Xfce. I think it's a step down from gnome2, but it's a huge step up from gnome3. Really".

Ha csak az unityvel van probléma, akkor tedd fel a gnome-shell-t, és használd azt. Én is azt teszem. Sokaknak ez sem tetszik, de egy próbát megér, szerintem egész jól használható, és az új ubuntuban már nem igazán kell sokat hekkelni (= semmit szinte, csak felteszed) ahhoz, hogy használhasd. Ha nem jön be a shell felület, használhatod a fallback módot, ami lényegében gnome3 gnome2 alatt. Igaz ha jól tudom itt a panel nem annyira testreszabható. ( http://www.dedoimedo.com/images/computers_years/2011_1/gnome-3-fedora-f… ).

Ha ez se nyeri el a tetszésedet, akkor kipróbálhatod a xubuntut. Ez XFCE felületet használ, ami nagyon közel van ahhoz, amit megszokhattál gnome2-ben. Picit más, picit kevesebbet tud, de nagyon fejlődőképes, és erőforrástakarékos rendszer. Ráadásul a gnome-os panel appleteket használhatod xfce alatt.

A braid-banner-nel mi az a forredelmes margin balt es fent? :)
Fortelmes.

Én tiszta telepítést tervezek, ext4 után btrfs-re, 32 bit (ugye jól gondolom, hogy nem lehet konvertálni az ext4-t btrfs-be?). Használja valaki ilyen felállásban?

Mi az a sysmon progi ami a jobb oldalt fut? gnome-shell-re is fel lehet rakni?

Nekem nem ment végig a telepítés, a vége felé kilépett. A frissítés újraindítása után szépen befejezte, ráadásul nekem a /var/run -> /run átállást is szépen megcsinálta.
Egyedül a hálózattal volt egy kis problémám, lásd fent.
Viszont nagy örömömre, úgy tűnik, hogy most először működik a pulseaudio (le is kopogom).
4-5 napja használom és semmi probléma nem jött még elő.
Nekem (is) eddig ez volt a legsimább váltásom, ráadásul úgy tűnik minden problémám megjavult.
Egyedül a Workrave eltávolítása fájt, de már van hozzá PPA és úgy tűnik vissza fog kerülni a fő verzióba is.

64 bites 11.04->11.10 upgrade nagyjából ment, de furcsaságokat tapasztaltam.
-- telepítés közben néhány csomagot nem tudott telepíteni, magyarázat nem volt, csak hibaüzenet
-- telepítés után gnome2-es menükből alapvető dolgok hiányzanak (pl. a Firefox) Telepítve vannak, terminálból indíthatók, de menüből hiányzanak
-- több alap alkalmazás random összeomlik. Pl. az Inkscape és az Evolution se a legstabilabb.

A fórumokat olvasva azt gondolom, hogy a magyar Ubuntu szerver hibái okozták ezt. Át is állítottam a tuwien-esre, ami után a fent jelzett első hiba megjavult (tudta telepíteni a csomagokat), de a többi nem.

Mi lehet az ok? Valami alap lib frissítetlen maradt?

Hogyan tudnék egy újratelepítést kérni futó rendszeren? Csomagonként megy a reinstall, de nem tudom, mikre kellene meghívni ezt, hogy helyrejöjjön a rendszer.

Előre is kösz!

"-- telepítés közben néhány csomagot nem tudott telepíteni, magyarázat nem volt, csak hibaüzenet"

Lehet tudni mi volt a hibaüzenet?

"-- telepítés után gnome2-es menükből alapvető dolgok hiányzanak (pl. a Firefox) Telepítve vannak, terminálból indíthatók, de menüből hiányzanak"

Ez gondolom egyszerűen pótolható. Lehet, hogy valamiért nem futott le a trigger menu, vagy más konfiguráció. Egy 'dpkg-reconfigure -a' segíthet.

"A fórumokat olvasva azt gondolom, hogy a magyar Ubuntu szerver hibái okozták ezt. "

Könnyen meglehet. Sose használtam magyar szervert. Nekem a .de bevált.

--
trey @ gépház

Nyomtam a múltkor (Oneiricre frissítés után) egy dpkg-reconfigure -phigh -a-t, először a cron konfigurálásánál szállt el, letöröltem, aztán valami másnál, már nem emlékszem, hogy minél, letöröltem, aztán harmadszor már nem tudtam rájönni, hogy minél, meg arra sem, hogy ezt hogyan tudhatom meg.

"Lehet tudni mi volt a hibaüzenet?"

Sajnos, nem írtam fel, mert gyorsan dolgoznom kellett a géppel. Valami olyasmi, hogy "A következő csomagokat ismeretlen okból nem sikerült telepíteni:" és egy lista

dpkg-reconfigure -a : nem oldotta meg a menü problémát, ...

Azért kösz, jó ezt a rekonfigurálást tudni.

Anno Slackware-en részletesen ismertem a rendszert. Aztán RedHat/Fedora-n már kevésbé, most az Ubuntu már nagyon elkényelmesített...

Tényleg! Emlékeim szerint rpm-ben volt telepített csomag ellenőrzés (ha jól emlékszem, -V-vel). Ilyen nincs deb-es rendszerekre? Kiderülhetne, melyik csomag telepítése hibás, és azt újra feltenném. Ezt tudtam rpm-es rendszereken, de nem találtam a doksikban, deb-ekkel hogy lehet megcsinálni.

A "Szerkesztés" menü "Törött csomagok javítása" pontjára gondolsz?

Az csak a függőségi problémákat javítja, mert erre bökve azt kapom, hogy "Függőségi problémák sikeresen megoldva". Ez nem ellenőrzi a telepített csomagok állapotát.

Lehet, hogy újratelepítés lesz ebből, csak nem tudom, mikor lesz erre időm.

(Most szívtam először Ubuntu frissítéssel, pedig 3 éve 3-4 gépen használom...)

Koszonet ennek a release-nek, update-teltem. Kb par orat elt meg az ubuntu mega gepemen, probaltam orvoslni a problemakat, hogy legalabb dolgonzi tudja. Nem ment. Igy gyalu, es felment a Debian. Ugyis Debianrol valtottam, hogy kiprobaljam anno, de mostmar soha tobbet (kb 3 ev) nem probalgatok ilyet. Vagyis legkozelebb eloszor vbox-ban kiprobalok midnent, hogy megy-e es csak azutan.