Tiny Core Linux 3.6

Címkék

Megjelent a Tiny Core Linux 3.6-os kiadása. A Tiny Core-ról többször is volt már szó nálunk (1, 2). A 2.6-os Linux kernelre épülő "világ legkisebb desktop Linux disztribúciója" apró méretű (a core ~ 11 MB), puritán desktop környezetet biztosít. Gyors, mert a core teljes egészében RAM-ban fut. Gyorsan bootol. A minimális (és nem komplett) desktop környezetet a projekt Busybox-szal, Tiny X-szel és JWM ablakkezelővel oldja meg. A rendszer online repository-k használatával egyszerűen bővíthető. A 3.6-os kiadás bejelentése megtalálható itt.

Hozzászólások

Vékony kliensnek tökéletesen működik már régóta.

Az előző kiadás nekem nem akart bebootolni, de teszek vele egy próbát.
---
"Próbálta már kikapcsolni/bekapcsolni?"

pont mostanság töröm a fejem, hogy keressek egy kis fogasztású vasat pár funkció kiszolgálására. lehet meg fogom nézni :) nekem desktop nem kell rá, csak pár szervíz. az meg remélem nem gond.

--
xterm

Erről majd blogolj, ha időd is lesz. Én nem bízok annyira az ilyen kisebb projektekben. Teszem azt, ha csak egy NFS-t akarsz beállítani, szerintem kényelmesebb az egy nagyobb népszerűségnek örvendő rendszeren.
Gondolok itt még a frissítési mechanizmusra és bármi másra, ami szóbaj jöhet:)

idő.... ismeretlen fogalom :) üzembiztosság esetén persze, hogy én is karbantartott, rendszeresen frissülő disztribet választanék. de ha egy ilyen pindur jól menne, azért az nagyon penge lenne. gondolj csak a sheeva plug szerű kis vasakra... (vagy az utód guruplug; vagy efféle)

--
xterm

Én nem tudom kisebb-e a TC, de ha összehasonlítasz egy frissen telepített Arch-ot, és a TC linuxot, akkor szerintem memóriában kb ugyanott vannak.
De ha a tárhely is számít.. akkor van értelme:)

Amúgy nem tudom elképzelni, hogy mit lehet rakni otthonra egy guru/sheeva plugra. Torrent kliens + nfs az amire gondolni tudok csak.
Kis céges környezetben még elmegy talán, bár én ott virtualizálnák, amihez meg kevesek ezek a vasak:P

Most töröm a fejem, hogy egy usb-s hangkártyával, egy LCD modullal (plusz távirányító) és egy külső merevlemezzel zene-szervert kellene csinálni, ami saját maga is lejátssza a kiválasztott zenét. Csak az a baj, hogy ezek közül még egyik sincs, és sheeva/guruplug tapasztalatom sincs. Na jó, távirányítóm már van.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

Hosszabbítóba a plug, így az nem látszik. Usb kábelen, vagy hub-on a kijelző, az infra vevő és a merevlemez. A kijelző és az infra vevő külön-külön, a TV pereme alatt. Egyedüli barkácsolás a kiszemelt LCD kijelző dobozba rakása lenne. Az infra vevő a kis mérete miatt szinte nem is látszik, a merevlemez pedig a TV (vagy a mélynyomó) mögött lenne, így az sem látszik. De vannak normálisan kinéző 2,5-es külső merevlemez házak is, így azt sem fontos elrejteni.

-----
"Én vagyok a hülye, hogy leállok magával vitatkozni."

az emberre néha rájön a barkácsolhatnék :) olyankor nem csak az számít, hogy a legjobb, leghatékonyabb cucc legyena termék. akkor az élmény is jó. tanulhatsz belőle sokat. hogy én mit tennék? mini, szenzorok kiolvasása, változók kapcsolgatása, stb. pl. automatizálási cuccokra. de tényleg lehet, hogy amolyan faragni való fadarab lesz egy ilyen :)

--
xterm

Akkor másfele nézz körül. Ezzel szívás minden ilyesmi, az alapfilozófiája az, hogy nem hagy nyomot (ergo minden indításnál ugyanazt kapod, korábbi mentéseid ide vagy oda).

Pár érdekesség, amibe belefutottam, mikor hasonlóra adtam a fejem:
1. mysql adatbázisát alapból ramfs-re teszi, ami több, mint EPIC FAIL.
2. apache beállításai symlinkelve vannak az etc-ben egy loopback mountolt read-only squashfs imageben, szóval ha módosítani akarod az szopó (márpedig gyári konfig mindig kevés).
3. ha módosítasz egy filet az etc-ben, és azt akarod, hogy a módosítás reboot után is megmaradjon, akkor végig kell nyomozni, hogy hogy került oda (amiből persze több metódus van, van a loopmountos, van ami tgz-ből initkor másolódik oda stb.).
4. kiegészítőkkel tetves lassan tud bootolni (minden file bemásol, loopback mountol, symlinkel a megfelelő helyekre). ~100Mb-nyi kiegészítővel már 30mp körüli bootidőt sikerült összeszedni (nem vm-ben, hanem igazi vason). Ja, és mivel a libek is ilyen módon "települnek", adott szint után irdatlan overhead-et jelent.

"JVM ablakkezelő"

Az mi? a gugli nem ismeri...