Trisquel 4.5 STS ,,Slaine''

Címkék

A FSF által is elismert és javasolt Trisquel GNU/Linux változatból újabb kiadás született ,,Slaine'' kódnéven. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Gondolom nincs flashplugin, driver a 3 videokartya-gyarto kozul 3-hoz, legtobb wifihez, meg ilyen aprosagok, ugye?

BTW, mi az a linux-libre?

Hát nem tudom...
A képernyőképeken WiFi-s hálózatot látok, ott van a "térerőmérő" és a videolejátszást egy MKV-videóval demostrálja. Persze a Matroska-ba elvileg bármilyen formátumot bele lehet csomagolni, valamint a WiFi is lehet GPL-es driverrel működő verzió, ezért lehet igazad van.

http://trisquel.info/en/screenshots

---
"Boredom and drudgery are evil..." (Eric S. Raymond: How To Become A Hacker)

Az MKV videoban vajon milyen kódolású a kép/hang?
AFAIK elég kevés valóban működő, mkv-ba muxolható DE gplbuzi disztroval is szállítható codec van (talán csak a theora/vorbis páros, meg a FLAC)

Ilyen videot a theora.org pédafile-jain és RMS prédikációin kívül nemnagyon találsz (és az se MKV hanem OGG container)

szerk: a videoszerkesztős screenshoton .MOV van, hacsak szándékosan nem akarja használhatatlanná tenni a file-t a neve miatt non-*NIX rendszereken, akkor az bizony jó eséllyel H.264+AAC, amit meg elég kevés disztro mer szállítani a szabadalmak miatt, és pont nem egy "FSF approved" crippleware fogja... akkor hogy is van ez?

szerk2: a wifi !GPL firmware nélkül szintén elég kétséges, úgyhogy az a kép se túl "FSF approved"...

Ha veszek egy DVD-t a boltban, azon MPEG-2 video lesz MP2 vagy AC3 hanggal.
Ha veszek valamit egy online videotékából legálisan, az jó eséllyel AVC vagy WMV video lesz AAC vagy WMA hanggal.
Ha letöltök valamit fél/illegálisan, az MPEG4-ASP (XviD) vagy AVC (x264) lesz MP3 vagy AAC hanggal.

Ha online veszek/letöltök zenét, szintén MP3, AAC, WMA közül választhatok, lossless esetén jobb a helyzet, ott főleg FLAC van az fél/illegális site-okon.

Persze, az RMS videokat infinite loop-ban nézve (mivel úgysincs más a csodafsflinuxszal lejátszható formátumban) majd biztos úgy gondolom, ez a korlátozás csekély ár a "szabadságomért".

szerk: a fényképezőgép, kamera szintén Quicktime vagy MP4, MJPEG, DV, MP3 codecek közt variál, szóval a még a saját videoimat se szerkeszthetem, nézhetem.

Vorbist írtam, Dirac és WebM (ez nem is kódolás hanem container) meg nem muxolható MKV-ba.

Gondolom a screenshotok készítői egyátalán nem warezoltak le egy Back to the future meg L'ecsó MKV-t ami a disztrojukon nem létező, nem-fsf approved codecekkel van kódolva, hanem theora+vorbis kódolású backupot látunk, amit a saját MPEG2 kódolású DVD-jükről készítettek... ööö... ohwait...

a WebM egy audio/video formátum amely magában foglalja a Google által felvásárolt On2től hozzá került és nyílttá tett VP8 video, Vorbis audio codecet, valamint a Matroskan alapuló konténerformátumot.
azt talán a készítőktől kellene megkérdezni honnan van meg nekik az a pár képkocka Back to the future meg L'ecsóból.
a Youtube WebM tartalom elég nagy online videotárat jelent.
hamarosan standard lesz az Android mobilokon a VP8 video. ez elég sok lowend videokamerát jelent.
highendben pedig eddig is az Mjpeg video pcm audio volt a standard.

Igen, azért 1h50m hosszú a lejátszó szerint a screenshoton látható két film, meg a felbontása is szemmel láthatóan azért jó nagy, mert a youtube-ról letöltött WebM trailer, ugye? Ez már nem csak a FSF szerint jogszerűtlen és törvénybe ütköző...

A pávás screenshoton *.MOV a szerkesztett file neve. Ezt mivel magyarázod? (szintén FSF által üldözött, szabadalmakkal terhelt formátum)

[szerk: a másik file azon a képen *.MTS, szintén távol áll mindentől amit az FSF képvisel]

Kamerákban pedig én eddig csak a régi/kínaipiacos darabokban találtam MJPEG-s videofelvételt, a felső-középkategória (amit láttam) MP4/MOV videot csinál. A digitális videokamerák meg DV-t. Mindkettő ellen habzó szájjal ágál az FSF.

A cikk témája:
'Trisquel GNU/Linux változatból újabb kiadás született ,,Slaine'' kódnéven.'

Te pedig Back to the future-ről meg Lecsóról böfögsz hülyeségeket. Konklúziód: fúj fúj FSF! Hallottuk már ezerszer, megértettük a tiltakozásodat de már baromira unalmas. A BIOS-bénázós önégető performance-od linkelése az informatikai témákban zéró kompetenciádra utalt.

Freud bácsi most igazolva érezné magát. Megint magadról beszélsz. A te felfooogáásood laaasssúúúú Csigaa. Nomen est omen! :-)

Én ugyan sok mindenben nem értek egyet az FSF által képviselt véleményekkel, de nem érzem szükségét, hogy ennek mániákusan mindig hangot adjak mint te. A FSF prominensei korábban figyelemre méltó munkát végeztek és letettek valamit az asztalra. Ők alkottak valami jelentőset az életükben, te viszont soha semmi jelentőset nem fog csinálni az életedben.

Ööö... DVD-t (MPEG2) nézni már lehet vele? Ja, hogy nem...

Firmware a free wifi drivereknek is kell, illetve a broadcom jópár chipje rosszul és/vagy sehogy se támogatott. Az intel meg radeon VGA-ról meg inkább ne is beszéljünk, nuvo szintén vicc kategória, a kártya képességeinek tizedét nem használja ki...
Free VGA driver van már olyan, ami akár OpenGL 2.0-t is tud? 3.x-t, 4.x-et már meg se kérdezem...

A működésképtelen funkciók miatt egy középkategóriás VGA kártya meg normális (nem re[al]tek) wifi esetén egy home Win7 ára megy a kukába ha csak free cuccot használsz.

Miért kell azokat bántani, akik a saját elveik mellett kitartanak?

Régebben azt is sokan hangoztatták, hogy a FOSS csak játszani jó, és aki nem is telepít Windowst, az hülye. Most pedig rengetegen vannak, akik csak FOSS szoftvert használnak (plusz még a blobokat, de eljöhet az a nap, amikor azt sem kell), és vígan megélnek belőle.

Én várom, hogy megszabadulhassak a bloboktól. Persze nyilván, ameddig a produktivitás akadálya lenne ez a lépés, addig nem fogom a munkához használt gépemen meglépni...

Hajrá Trisquel!

Mert nem tartanak ki az elveik mellett, ennek ellenére harsogják azokat. Ld feljebb (szabadalmazott, FSF által kitartó szájkaratéval üldözött formátumok a screenshotokon, jó eséllyel nem-open firmware a driverekben).

Nem igazán látszik, hogy működnek a fennen hangoztatott hippi elveik, ha az általuk támogatott és ajánlott OS is csak úgy tudja csalogatni a felhasználókat, ha az elég kevés bemutató screenshot közül jópár darabon látunk FSF által támadott és elveibe ütköző komponenseket működés közben.

Most először hallok erről a disztróról.. Azt hiszem teszek is egy próbát vele.

Azt azért el kell ismerni, hogy a gtk téma nagyon szép.