Overlay Scrollbars a Canonical Design-től

Címkék

Mark Shuttleworth mai blogbejegyzésében arról ír, hogy a Canonical Design az Ayatana / Unity projekt keretein belül azon dolgozik, hogy maximalizálja a képernyőn a tartalmat és egyben minimalizálja a tartalom körül található "zűrzavart". Például az olyan GUI vezérlőelemeket, amelyek akadályozzák a felhasználót abban, hogy a tartalomra fókuszáljon. E munka keretében vette kezelésbe a Canonical Design a görgetősávot.

A munka eredményeként született meg előbb a prototípus:

Majd az implementáció:

További részletek az Overlay Scrollbars munkáról a Canonical Design blogbejegyzésében.

Hozzászólások

Szerintem nagy ötlet, hogy nem fejlesztenek külön GUI-t a tabletekhez. A Unity nagyon jó lesz, már alig várom az új Ubuntut!

Ez tényleg el fogja hozni a Linux Desktop Évét.

Kész szerencse, hogy nem fejleszt, mert ugye a tableten is érzékeli a kijelző, ha "your thumb is in proximity". Az ötlettel csak két gond van: egyik, hogy tableten nincs olyan hogy hover, és ha arra akarnak menni, akkor ezt lehet érdemes lenne átgondolni, a másik, hogy így a 2-3 pixeles vastagságú scrollbar elég meredeken lesz látható egy 21 colos monitoron.

http://zuzzmoe.com

Arra utaltam, hogy érintőképernyőn értelmetlen a scrollbar, a drag eseménnyel szokták a scrollozást összekötni. Tehát a scrollbar feleslegesen jelenne meg. Így még jobb is, mint ha mindig látszana...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Nekem is a kedvencem a középső gomb, leszámítva, hogy a legtöbb notebookon nics és a némelyik desktop egéré sem megy.
Jó érzés két gombot egyszerre nyomva az öledben lévő notebookon a maradék 2-3 ujjaddal vonszolni az ablakot.
--
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Ezek ilyen visszatero Linux Profeciak. Az antikrisztus es a vilagvege is eljon minden 5-10 evben (regen evente jott, altalaban a buja emberiseg es az apado templomi kassza hozza el).

Alljon itt egy vers Nosrootamustol:

A Linux Asztal eve akkor jovend el kozetek,
Mikor vegre nem lesznek rejtett koltsegek,
Lehet figyelni a munkara es jatekra,
Nem pedig a a config filera.
Szomszed Pista is expert lesz vegre,
Default Asztalat rakhatja minden szomszed gepre.

De van egy masik, sokkal szkriptikusabb vers is, ami szerint elobb az Android csillaga fog felragyogni a cyberspace-ben, es mikor a Microsoft teljesen tonkre ment, a kelekezo urt betolti majd a Linux Desktop.

Szerintem ez nem eredeti Nostradamus vers, ahhoz túl egyértelmű. :)
Egy igazi jövendölés valahogy így kellene kinézzen:

Pingvinhorda jő a messzi északról
A próféta arca szintúgy elsápad
Kevesek homokja sokaké leszen akkor
Az égi hajós új utakat keres
Ingyen osztja, mit másoktól kapott
Lángba borúl a vadkutya szőre
S az orosz lámpása felragyog.

...vagy ilyesmi

ui:
Bár most látom, te Nosrootamust írtál, úgyhogy tárgytalan.

Ha már itt tartunk, kijött a natty alpha 3. Egyébként nekem ez a unity nem igazán tetszik... Szerintem maradok a gnome-nál, de ki tudja, lehet, hogy még fejlődni fog. Túl nagy fejetlenség uralkodik az alkalmazásindítóban, nem találok semmit, minden ugyanazt csinálja jobb és bal klikkre, nomeg a fájl-nézet-satöbbi felkerült a felső panelre, ami nem lenne rossz, csakhogy nem mindegyik alkalmazásnál ugyanúgy. Látom, hogy mit szeretnének kihozni, és az tetszene is, de még baromira nem jó... (szvsz)

nincs meg ez a video youtube-on is? Innen nem tudom lejátszani egyáltalán.

IFrame-ben van beágyazva itt. Nekem is mindenhol tiltva van az iframe a Facebook miatt, így ezekről a videókról is lemaradtok. Annyira meg nem érdekelnek, hogy engedélyezzem őket a HUP-ra…

Ahogy látom, a YouTube is kezd áttérni erre a fajta beágyazós módira.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

a 20 pixellel nem nyerek annyival többet mint amennyit veszítek azzal, hogy a jól látható csúszkám mutatja hol vagyok a dokumentumban/lapon
érdekes játék a fejlesztőnek azt annyi...
olyan az ubuntu dev csapat, mint az elsőgyerekes szülő, minden apróságnak nagy feneket kerít, mint a "hurrá belepisilt a vécébe!!", de egyébként meg kit érdekel, na meg nem oszt nem szoroz, főleg nekünk felhasználóknak, vagy akinek igen, annak semmi dolga nincs a gépen, csak néz rá a fejéből. aki dolgozok is vele, annak sokkal fontosabb pl. a távoli megosztások megbízható kezelése. a körbe-pörgő chucknorris-kocka is szép, de én ma is ctrl+alt+nyilakkal váltok asztalt
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

a 20 pixellel nem nyerek annyival többet

Na, csak találtam egy hozzászólást, amely tartalmazta a tl;dr-t :) Lusta voltam végignézni a videót. Szóval jól sejtettem, kiutálták a scroll bar-t. Rossz helyen keresgélnek; amit ki kell irtani, az az irdatlan magasságú "default toolbar" vagy button bar (előre/hátra reload home ; cut/paste/save/open stb) -- ezekre senki nem kattint, aki termelékeny akar lenni, hanem a billkombót használja. Az állandóan látható menu bar is teljesen felesleges; például a Midnight Commander-ben is ki lehet kapcsolni, ha jól emlékszem.

A location bar szintén felesleges sok esetben (ki is lehet kapcsolni); ha menni akarok valahova, ^L; ha kíváncsi vagyok a kurrens URL-re (általában vágólapozáshoz), akkor ^I, és a cím egy read-only lineedit.

Amíg az embernek 1-2 ablaka van nyitva, addig ezek nem számítanak, de ha 4 vagy 6, nyilván átfedés nélkül "kicsempézve" az asztalt, akkor ezeknek a relatív pazarlása nagyon megnő az ablak magasságához képest. Ahol számít a hasznos felület, ott még a tab bar is pazarlás (ld. gnome terminal meg hasonlók).

A vízszintes scrollbar-t mondjuk nem sajnálom; ahol szükség lenne rá (jobbra-balra tologatni), ott eleve használhatatlan az ablak tartalma.

Akik kitalálták, hogy a webet ezentúl 1024 pixeles szélességre "optimalizáljuk", azokat tűzre vetném (kiváló példa: index.hu); a ma gyakori 1920x1200-as felbontásban így a weblap nem fér el a képernyő felén, az egészet odaadni neki viszont tűrhetetlen pazarlás. Természetesen ez a baromság a reklámozási kényszer miatt terjedt el (bal reklámsáv, jobb reklámsáv, felül banner, alul banner, navigáció stb stb stb, a tartalom meg majd elfér a maradék helyen).

"ezekre senki nem kattint, aki termelékeny akar lenni, hanem a billkombót használja."
Ettol fuggetlenul peldaul az Office 2003 userek eseteben a Paste funkciot 50%-ban toolbarrol hasznaljak. A mentest is. Lasd: Jensen Harris blogja es eloadasa az Office 2007 feluleterol (The Story of the Ribbon).

peldaul az Office 2003 userek eseteben a Paste funkciot 50%-ban toolbarrol hasznaljak

Mondom: aki termelékeny akar lenni :)

Akinek számára a paste elég ritka esemény ahhoz, hogy körmenettel ünnepelje (meg kell fogni az egeret, el kell tolni, be kell nyomni a gombot, esetleg visszavonni (menüből?), odébbtenni a kurzort, újra az egészet), az nem igazán termelékeny -- magához képest sem. Ha ilyesmire nem fecsérelné az idejét, sokkal hatékonyabb lenne. (Persze több pénzt nem biztos, hogy hazavinne érte...)

+1. Az a baj, hogy sok-sok r=1 felhasználó mindent(!) egérrel, meg menüben/toolbar-onkattingatva akar/képes csak megcsinálni. Meg mindent, ami nem szöveges dolog, Excel-ben... Gondolom mindenki belefutott már olyanba, amikor sima csv-vel meg két sor scripteléssel nagyjából nulla idő alatt megoldható feladatot az irodista user fél napig csinált, nulla hatékonysággal...

színtiszta butaság.

A környezetemben nálam shortcut-függőbb ember nem igazán van, szóval én szeretem a shortcutokat, de csak a billentyűzet használata gyakran nem gyorsabb, mintha egérrel is segítenénk.

Blender ebből a szempontból jó kiindulási alap - ott régen volt olyan funkció is, amelyet egérrel egyáltalán nem lehetett elérni, csak shortcuttal, illetve fordítva, olyan amit csak egérrel lehetett elvégezni. Viszont arra nevelt: egy kéz a billentyűzeten, egy az egéren.

Amit ott tanultam, azóta is hasznomra van.

"+1. Az a baj, hogy sok-sok r=1 felhasználó mindent(!) egérrel, meg menüben/toolbar-onkattingatva akar/képes csak megcsinálni. "
Baj? Nehogy te mondd meg a usereknek, mit hogyan kell csinalni. Mert akkor nem fogjak hasznalni a szoftveredet. Remelem eletedben nem lesz olyan feladatod, hogy UI-t/UX-et tervezzel.
"mikor sima csv-vel meg két sor scripteléssel nagyjából nulla idő alatt megoldható feladatot az irodista user fél napig csinált, nulla hatékonysággal..."
Kompetitiv elony-e, ha valakit fel oraig/egy oraig azzal kotnek le, hogy szkriptet irjon, mikozben van olyan feladatkor is, amit csak o tud megoldani. Ha az irodista meg tudna oldani ezalatt a kieso egy ora alatt a szkriptiro feladatkoret, akkro azt mondom, rednben van, hiszen mindket eroforras le van kotve.
Lovasz Laszlo sem oldja meg a szamara trivialis matematikai problemakat nulla ido alatt, nem ebben van a kompetitiv elonye, o a nehez problemakat fogja megoldani, mas, kevesbe tehetsegesebb matematikusok majd megoldjak az egyszerubb problemakat, azokat is, ami masnak kb nulla ido lenne.

Egy dolgozó hatékonysága az elvégzett munka és az időráfordítás figyelembe vételével adódik. Ha Muncika gépírókisasszony a szöveg begépelése közben az összes kopipésztet, ami kell: "jobb kéz felemel az alapsorról, kinyúl az egérhez, megkeresi a másolandó szöveg elejét, egérgomb lenyom, a szöveg végéig húzza az egeret, majd felmegy a menüsorba, kikeresi a megfelelő menüben a másol pontot, rákattint, majd a kurzort odateszi (Az ugye a szövegben van, tehát jobb kéz a nyilakra, és csépeli azokat), majd vissza az egérre, menüben megkeresi a beilleszt pontot, kattint, szöveg a helyén" munkafolyamattal végez el, az marhára nem lesz hatékony. TANULJA MEG, hogy lehet hatékonyabban, egyszerűbben is csinálni.

Az excel-es matatás élő péda: 2-3 irodista b...ssza a rezet az xls-ek tömkelegével, miközben egy nem is igazán expert scriptkreáló emberke negyed óra alatt megenné az egészet. Ha a 2-3 rézb...ó irodakukacból egyet elküldenek normális(!) tangfolyamra, a másik kettőt meg a ...szába, ÉS fognak egy scriptelőpistikét, akinek az a feladata, hogy az exceles marhaságok helyett negyed óra per feladat f0ssa a megoldásokat, akkor máris ott az előny.

"Ha a 2-3 rézb...ó irodakukacból egyet elküldenek normális(!) tangfolyamra, a másik kettőt meg a ...szába, ÉS fognak egy scriptelőpistikét, akinek az a feladata, hogy az exceles marhaságok helyett negyed óra per feladat f0ssa a megoldásokat, akkor máris ott az előny."
Ez így van. Ehhez kell keresni a munkaerőpiacon olyan embereket, akik Excel-szkript bajnokok, és kevesebbe kerülnek, mint 2 nem szkriptbajnok ember (mert 2 ember munkáját helyettesítik).

"Persze több pénzt nem biztos, hogy hazavinne érte..."
Nalatod. Lehet, hogy aki uberhatekonyan tudja kezelni az alkalmazasokat szkriptekkel, shortcutokkal, az sokkal tobb penzt el is ker ezert a tudasert, hiszen barhol alkalmazhatjak, mert o annyira profi. Csakhogy ekkor sehova nem fogjak felvenni, mert tulkepzett, nem eri meg foglalkoztatni, jobban megeri Marikat foglalkoztatni, aki ugyan fel napot elszoszmotol egy problemaval, de az a fel nap a cegnek nem kerul annyiba, mint az advanced user harom orajanak munkabere.

Igen, de ezeket át lehet állítani; alapértelmezés szerint meg jó, hogy vannak, mert aki nem tudja ezeket átállítani, az gyakran nem használ billentyűkombinációkat.

Az 1920 széles monitort nem csak fele-fele arányban lehet kettébontani, így is elfér egy weblap mellé pl. egy terminál, kisebb szövegszerkesztő stb. És két weblap is elfér egymás mellé, mert legtöbbször (főleg a fix szélességű oldalakon) van valami oldalsáv, amit úgyse használ az ember.

Ettől aztán a Desktop Binux minden problémája megoldódik, akárcsak az Ubuntu fonttól. :)) Pl. az, amikor Maverick alatt kijelölöm a webkamerát audiobemenetnek, mint USB hangkártyát, s rendszeresen "elmászik" vissza a belső hangkártyára. Aztán az ember csodálkozik, hogy mitől néma a Skype. :I

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

+1, hasonló okok miatt. Előbb legyenek az alapfunkciók működőképesek, utána extrázzanak. Az az érzésem, hogy a Canonical merő jóakaratból és lelkesedésből kezd egy áttekinthetetlen vacakot csinálni a Linuxból. Mondjuk amíg nem megy mindenki utánuk, számomra nincs gond.

Szvsz teljesen mindegy, mi az alapbeállítás. A Linux arról szól, hogy nyújtson egy átlagosan jót, és te meg csinálj belőle nagyon jót.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Azaz productivity-killer. Nehogy már azzal több időt elszarakodjak, hogy megreszelem az operációs rendszert, ahelyett, hogy azt csinálja, ami a dolga: kiszolgáljon. Akár akkor, ha szórakozni akarok, akár akkor, ha dolgozni akarok. Nehogymár én legyek a gépért és ne az értem. A Linux disztribúciók fejlesztési elve, kialakítása lehet, hogy teret enged, sőt, megköveteli a reszelést, de egy komplett disztribúciótól, mint operációs rendszertől nem ezt várja az ember. Hanem az "it Just Works" érzést.

Amennyit én a bubit masszíroztam, annyit elszüttyögtem az xp-vel is, hogy úgy működjön ahogy kell. Egyébként jelenleg tudtommal azért megy a nagy fejlesztési huzavona, hogy ez a nagybötűs alapértelmezett look&feel végre kialakuljon, és komolyabb időtávra vállalható legyen. Sakko nem kell hegeszteni ilyen dolgokat, végre koncentrálhatnak a kolléga usb-s hangkártyájával -- márha leadta a vészjelzést a launchpad-en.

Nem tudom, hogy lovas fórumtárs vistázott vagy hetezett-e, de ahhoz, hogy nekem kényelmes és jól használható legyen, azt is kellett annyit masszíroznom, mint az mavericket. Itt kb egy napról van szó, ami olyan 6 óra aktív munkát jelenthet. Utána már "it just works" mindhárom.

Másfél évvel ezelőtt lehetett kapni géppel együtt? Köszönöm. Amúgy a ms részéről is úgy tekintenek az sp2/sp3-ra mint egy új rendszerre, szal ezt a "10 éves"ezést hagyjuk.
Azért nem nyilatkoztam a vistáról, meg a win7ről, mert utóbbiról nincsen tapasztalatom lévén, hogy ameddig próbáltuk használni a 64 bites változatot, nem volt hozzá cisco vpn kliens, a vistát meg bármeddig gyúrtam nem lett használható. Erre voltál kíváncsi...? Szivesen.

Jahh meg ugye nemrég óta tudjuk, hogy a német külügy hivatalosan is state-of-the-art oprencerré avatta az XP-t, miért is ne vehetném azt elő alapként...? :D

A megtérülést időre értettem. Ha mondjuk 4 évig használja munkanapokon, akkor egy óra kb. napi két egérhúzás. Ha dist upgrade miatt ki kell dobni, ott valami el van szúrva - nekem pl. KDE 3-ban 2006 óta nem veszett el beállításom, legközelebb a 4-et kellett újra állítgatni 2010-ben.

-1
nem láttam még olyan rendszert, ami mindenkinek bejött volna, olyan embert viszont igen, akinek egyik kész alapbeállítás sem tetszett.
Én inkább azon a véleményen vagyok, hogy minél kevésbé testreszabható valami, annál inkább productivity killer: mindenki más környezetben a legproduktívabb. Ha van egy rendszer, amit beállítasz magadnak, és utána már gépcserekor is csak a beállításaidat hurcolod át, az pár óra. Ha van egy rendszer, amit nem tudsz saját magadnak beállítani, az éveken át csökkenti a produktivitásodat.

Hint: zdesigner problémája tipikusan ilyen: egy egyéni igény jelentkezett, amit Linux alatt könnyedén meg lehet oldani. Windows alatt nehézkesebb. Mac alatt fogalmam sincs (de sejtem, hogy ha ez az alapbeállítás, akkor meg megváltoztatni necces).
Én is átérzem: hosszú ideje leragadtam a Fluxbox ablakkezelőnél, mert miután pár óra alatt beállítottam, évek óta ezt használom. Minden más ablakkezelő hihetetlenül nehézkesnek hat számomra, Windows alatt jóval kevésbé vagyok produktív.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Tudjuk, hogy a natural keyboard Dvorak kiosztással igencsak produktív lehet...ne. De nem az, mert a hagyományos "egyenes" billentyűzethez és az írógépek (talán német szövegek betűstatisztikái alapján a mechanikus írógép igényei szerint kialakult) kiosztását használja szinte mindenki, és azt szokta meg, az a normális.
Nekem pl. a bal oldalra rakott gombokat nehéz megszokni az Ubuntu-n, merthogy a Windows 3.0 óta használok ablakos rendszereket, és ha jól rémlik, nagyjából mindenhol a jobb oldara voltak kipakolva... Persze,lehet a szokástól eltérni, de az nem minden esetben fogja a produktivitást növelni.

Épp arról volt szó, hogy akkor lesz a legproduktívabb, ha úgy állítja be magának a rendszert, ahogy neki a legmegfelelőbb. A te példáddal élve dvorakot állít be, ha azt akar használni, és querty/z-t állít be, ha azt, mert azt szokta meg, és nem akar átszokni.

Amúgy a dvorak angol nyelvhez van, magyarhoz nem biztos, hogy jobb.

Ha állítgatni kell, méghozzá "belenyúlósan"/nehézkesen, akkor nem fogja matatni (mert nem az a dolga), hanem szenved a felülettel, minimum addig, ameddig meg nem szokja. És ez, pláne folyamatos "vegyes" környezetben igencsak nehezen megy. Ha ez az overlay scrollbars dolog be- és kikapcsolása max. 2-3 kattintással elintézhető lesz, akkor nincs vele gond (Lásd böngészőknél az F11), ha nem, akkor sokak számára utálatos dolog lesz, a balra rakott gombokhoz hasonlóan.

Cserébe létezik magyar dvorak, amit ahhoz fejlesztettek ki.
No már most mivel ez nem túl elterjedt, tipikusan olyasmiről van szó, amit az ember összehegeszt magának Linux alatt mondjuk másfél óra alatt egyértelműen xmodmappel, máshol pedig – bár 3rd part alkalmazással nyilván megoldható – az utánajárást igényel, és én pl. noname cégtől nem szívesen telepítek semmilyen noname oldalról letöltött cuccot.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

A videón nekem úgy tűnt, hogy fenn van tartva a hely a görgetőnek, csak nincs odarajzolva - kivéve amikor használod.
Amúgy szép meg minden, de azért hírnek sovány. Kezd olyan lenni, mint amikor az a hír, hogy Steve Jobs új lábtörlőt vett a repülőgépébe.

Szerintem jobb lenne, ha pl a jobb szélen használt fogódzó az ablakon belülre kerülne. Egy teljes képernyős ablaknál hogy fogom meg a kereten kívül?

WTF?

Ha ez a cél, akkor:

  1. Vegyék 96-ról 75dpi-re a felbontást, minek a lóbaszó betűk?
  2. Kreáljanak olyan GTK témát, amelyben nem minden margin, padding több pixel. Pl.: Clearlooks Compact <- sajnos ez elég csúnya

BTW: A sok "Ez a legnagyobb problémája a linux desktopnak?" - életképtelen faszoknak üzenem, hogy nem, nem az. Ha az élet minden területén az éppen legégetőbb problémával kezdenének el foglalkozni (pl politika terén) már rég anarchiába züllötten éhen halt volna az emberiség.

+1

Hasonlóan éreztem a 100 paper cuts kampánynál, rettenetesen idegesítő volt, hogy a metacity és a gnome elveskedése miatt nem jegyzi meg a legtöbb programom, hogy hol záródtak be, de persze ez nem fért volna bele a 100 hibába.

A font arra kell, hogy nokiásan a látvány első ránézésre ubuntu legyen, a gombok áthelyezése és a többi ui fancy pedig láthatóan egy másik OS másolása, közben jönnek egy új dock-al, amikor abból már tényleg volt pár jó, betűtípus van, de még mindig nem olyan olvasható a 8-as betűméret alatt, mint mondjuk Windows XP-ben...nem kötekedés, rengeteget tett a linux terjedéséért az ubuntu, csak úgy érzem, egyúttal egy fura, átgondolatlan gyerekjáték is lett belőle.

(Érdekelne valakit egy viszonylag szigorú, pontos concept alapján összerakott distrib készítése?)

http://zuzzmoe.com

A mindenkinek-linuxnál szigorúbb, annyira, hogy egyáltalán nem célom megfelelni mások igényeinek, világmegváltást, linux évének elhozatalát kihagynám. Helyette szerintem az működne, hogy a hasonló érdeklődésű emberek összeállnak, ahogy a kisebb distrib-eknél ez jól szokott menni, ezúttal egy minimalista, lecsupaszított desktop rendszer köré. Esetleg érdekelne egy ötletelés erejéig?

http://zuzzmoe.com

Az, hogy nem akarok mindenkinek megfelelni, nem azt jelenti, hogy egy kisebb közösség kiépítése nem lenne hasznos.

Az alapötlet tényleg csak annyi, hogy van pár program és theme, vagy inkább vizuális irányvonal, ami mentén egy nagyon jó munkára fókuszáló desktop-ot lehetne összerakni. Ez ott tért el egy átlagos mod-tól, vagy repo-tól, hogy a kiválasztott kevés programot későbbiekben szeretném kisebb változásokkal jobban összecsiszolni, némelyiknél erre pluginen keresztül nincs lehetőség, és mivel hosszútávon a cél egyáltalán nem a mainline követése lenne, ezért azt nem is szemetelném telibe.

(Építő jellegű kritikát elfogadom, de kioktatásnak értelmét nem látom...ha van tanácsod, hogy merre okosodjak, mond.)

http://zuzzmoe.com

Szerintem a Linux-nak égető szüksége lenne egy olyan magas szintű egységes API-ra, amely képes felvenni a versenyt a .NET-tel, amely nyilvánvaló hogy az MS szándékai szerint Windows "jövője". Ideális jelölt lenne a Java több szempontból is. Csak hát megint az a probléma, hogy egy többé kevésbé "demokratikusan" működő "közösségben" bármilyen radikális változást keresztülvinni gyakorlatilag lehetetlen, mindig lesznek olyanok akiknek nem tetszik a dolgok alakulása. Ezért írtam egy másik topicban hogy a közösségi fejlesztésre nem túlzottan jellemző az innováció.

Nem értem a problémát - amit felvetettél a java-val kapcsolatban - Hisz a java csak az alap... arra kell írni egy normál modult, amelynek az interfésze kielégítené a linuxra fejlesztés igényeit... idővel jöhetne a Java Shell (tudom biztos van most is ilyen..:))
Ehhez nem kéne radikális változás a Java-ban. Csak a GNOME DE-ben, ha arra gondoltál, hogy ez ott probléma, akkor bocs.

A gombok jobboldalt hagyása is egy másik OS másolása. Középre azért mégsem tehetik azokat a nyamvadt gombokat, csak hogy teljesen egyediek legyenek. Eredetileg ráadásul nem is ezzel a gombelrendezéssel próbálkoztak. (Nekem így a legjobb, mert én már régóta ezt az elrendezést használom. Az egerem a bal felső sarokban mozog a legtöbbet.)

Rosszul fogalmaztam, nem a másolással van a baj, csak az nem tetszett, hogy hirtelen átkerültek a gombok, mondván: jó az. Majd lesz a régi helyükre valami gomb, aminek már papíron sincs értelme. Azt látom, hogy annyira újítani akarnak, hogy egy pár apró javítás már nem elég, mert azzal nem lesz egyedi. Szeretem a kisérletezgetést, de nem egy élesnek nevezett rendszeren. És nem, nem érdekel, hogy vissza lehet állítani, az újdonságot minimum magyarázattal, és választási lehetőséggel kéne bevezetni.

http://zuzzmoe.com

Kreáljanak olyan GTK témát, amelyben nem minden margin, padding több pixel. Pl.: Clearlooks Compact <- sajnos ez elég csúnya

+1000, hibátlan példa! Retek nagy tékozlás a linkelt dialógusban, szellős meg minden, de a jobb oldali listában már csonkult egy könyvtár neve! A gombok akkorák, hogy eldobsz egy egérpointert, garantáltan gombra esik, de a felirat bennük szerencsére továbbra is csak incifinci.

Ez is egy jó ötlet, ha még finomítanának a designon akkor áldásom rá. Mikor optimalizálják azt a szemétláda flash plugint végre?! grrr... remélem html5 gyorsan átveszi ennek a vacaknak a helyét.

Egyszerű nem rossz ötlet. Bár nem vagyok egy GUI-fan, de néha jól jöhet.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Eh.... Nyertünk 15 pixelt, holláré.... A mysql meg akkor is elindul boot-kor, ha kikapcsolom, mint indítandó szolgáltatást... S az a legbotrányosabb az egészben, hogy minden ilyennél elhatározom, gyalulom a vinyómról a bubit, de valahogy mindig lusta vagyok megtenni... :D