Nem örül a Microsoft a nyílt forrású Kinect driverért felajánlott jutalomnak

A napokban került a piacra az Egyesült Államokban Microsoft Kinect (korábban Project Natal) névre hallgató, Xbox 360 játékkonzolhoz csatlakoztatható érzékelője. Európában holnapután debütál. Az érzékelő jelenleg kizárólag az Xbox 360-nal használható, esetleg később illesztik majd a Windows 8-hoz. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ez kevés és jó lenne, ha más területeken is hasznát lehetne venni az eszköznek. A Microsoft viszont nem szeretné, ha a hardvereszközét más célra is felhasználnák.

Annak érdekében, hogy a Kinect-et fel lehessen használni egyéb területeken is, egy New York-i illetőségű, nyílt forrású hardvereket kínáló vállalat jutalmat ajánlott fel annak a személynek vagy csoportnak, aki/ami elsőként készít nyílt forrású eszközmeghajtó-programot az eszközhöz.

Az Adafruit névre hallgató cég 2000 dollár jutalmat ígért annak, aki először tolja fel a Github-ra a működő drivert.

Phillip Torrone, a cég egyik vezetője szerint a Kinect egy lenyűgöző eszköz, amelyet nem kellene kizárólag az Xbox 360-hoz kötni.

A Microsoft nem örül, hogy jutalmat ígértek azoknak, akik sikeresen visszafejtik az eszköz működését és ahhoz meghajtóprogramot írnak. A vállalat szóvivője szerint az eszközbe több szoftveres és hardveres védelmet is építettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a számukra nem kívánatos módosításokat. A képviselő szerint a Microsoft a jövőben is alkalmazni fogja ezeket a védelmi mechanizmusokat és együttműködik a törvény végrehajtási hivatalokkal annak érdekében, hogy a Kinect-et megvédje az ilyen módosításoktól.

Torrone azonban reméli, hogy ennek ellenére sikerül a tervük és a Kinect felhasználható lesz a robotikában, az oktatásban vagy az Xbox 360-on túli szórakozásban, szórakoztatásban. Torrone utalt arra, hogy a Wii remote eszközzel is mennyi "cool" dolgot csináltak már az emberek.

A részletek itt.

Hozzászólások

Nem értem. Egy meghajtó programnak mi köze a MS számára nem kívánatos módosításokhoz?

a kinect hardvereben van egy (tobb?) kulon cpu amin valami beepitett firmware fut es az vegzi el a kepfelismerest stb? en azt gondolnam, hogy mindezt a driver csinalja, a hardver csak a kamerakbol/erzekelokbol all. ez esetben a driverben van az okossag, azt meg nem lenne tul egyszeru visszafejteni, plane nem ilyen nevetseges osszegert...

A'rpi

Jajj mamam, siiirni tudnek.
Meg is mi a jo maria alapjan tudod te a tevekenyegukbol megitelni a programozoik kepessegeit? Megsugok valamit, egy nagy cegnel sajnos egy program milyensege baromira nem a fejlesztokon mulik, egy ekkora projectnel meg plane nem.
De te majd mindjart megmondod a tutit hogy latszik hogy mennyi bug van a windows-ban es ez alapjan megallapithato hogy szarok a fejlesztok. Es termeszetesen nem az jon le belole hogy esetleg baromira szukos hataridokkel nem torodom marketinggel es esetleg rossz specifikaciokkal dolgoznak.

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=Sf8cM7f6P2I

De lehet olyan szar kodot irni, hogy a fordito is csak ganyolni tud.

Egyebkent pedig az eroforrasok kerdese is fontos, lehet kisebb meretu fajlokat is beagyazni. Kedvencem, hogy a MS maniakusan rejt el AVI-kat dll-ekbe, raadasul ugyanazt az avi-t tobbe is, ha kulon lenne...
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Éppen erről van szó, a Kinectben nem a hardver a meghatározó (monokróm kamera ami egy kivetített infravörös mezőre van irányítva, színes kamera, 4 mikrofon), hanem a szoftver, a skeletal tracingért is az felelős. A depth map számításokért stb. meg a PrimeSense chip.

A reverse engineering ehhez elképesztő mértékű munka, aligha 2000 dollárért fogja valaki elvégezni.

Másrészt meg ez a rendszer az adott felhasználáshoz (Kinect játékok) van méretezve, skálázva, másra sokkal kevésbé alkalmas.

http://www.adafruit.com/blog/2010/11/04/the-open-kinect-project-the-ok-…

http://www.adafruit.com/blog/2010/11/04/the-open-kinect-project-the-ok-…

http://www.primesense.com/?p=487

http://www.primesense.com/?p=514

Ezzel most hozzáfér két kamerához (color and depth sensors), a motorhoz, meg a gyorsulásmérőhöz.

De kinek ér ez meg 180 dollárt? Ezeket külön-külön is meg tudod vásárolni kevesebbért, a Kinect funkcionalitását biztosító szoftver ellenben továbbra sincs hozzá.

Ez olyan történt is reverse engineering meg nem is (érdemben aligha) helyzet.

Reszben megertem, reszben pedig nem. A Microsoft kitalalt egy eszkozt, ami sok mindenre jo, am o csak N fajta felhasznalast preferal. Oke, de ha valaki talal egy N+1 felhasznalasi lehetoseget is, az miert faj neki? Hiszen abbol neki plusz hardvereladasai vannak! Nem ertem.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Ugyanez a helyzet a Sony PS3-mal kapcsolatban is. Sokan vettek PS3-at anno csak azért, mert kellett egy jó minőségű Blu-Ray lejátszó, viszont játszani egyáltalán nem akartak/akarnak. A Sony számára ez tiszta veszteség, mert a haszon az eladott játékok utáni royalty-kból származik.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Egyéni szoc. probléma, hogy törvényt sértenek, jobban tennék, ha nem vernék nagy dobra!

Adják az eszközt annyiért, amennyiért megéri nekik, aztán ne rinyáljanak, ha nem veszek mellé mást (az árúkapcsolás ugye tilos), hanem helyette mondjuk kóbor macskákat van kedvem dobálni vele. Szívem joga. Akár be is zúzathatom, ha megvettem. Semmi közük hozzá.

Mert ugye összedrótozol 3 érzékelőt és máris menni fog magától minden. Sőt, bocsánat. Egymás mellé rakod és magától összeáll.

Nem kell hozzá semmi kutatómunka, nem kell hozzá fejlesztés, nem kell hozzá gyártás, nem kell hozzá logisztika, tesztelés az smafu, supportra se kell pénz, marketingre se költenek semmit stb. stb. stb...

Tegyél le akkor jövőre egy hasonló funkcionalitású eszközt 5000 pénzért.

----------------
Lvl86 Troll

"A Kinect 3 kamerából áll. Semmi több."

2 kamerából, meg 4 mikrofonból, egy infraprojektorból, egy motorból, egy gyorsulásmérőből, egy hűtőből, 64 MB DDR2 memóriából és egy Prime Sense PS1080-A2 chipből.

"Az előállítási költsége valahol 5k körül lehet"

Az alkatrészek ugyan filléres költséget jelentenek, de a kutatás és fejlesztés, a logisztika, marketing, terméktámogatás, szerződések (PrimeSense stb.), gyártás stb. után az eladásonként 180 dollár körüli összegből azért már nem marad olyan sok a Microsoftnál, ha egyáltalán.

Szintén javaslom, hogy egy hasonló képességekkel rendelkező eszközt tegyél elérhetővé mindenhol 5000 Ft körüli összegért.

A többieknek is:

Attól, hogy a a webkamerát használva tudok videókonferenciát folytatni, még nem jelenti azt, hogy erre a webkamerának is képesnek kell lennie. Egy webkamerával önmagában nem fogsz videókonferenciát folytatni. Az MS nem hülye, nem erre az eszközre költött félmilliárdot, hanem arra a technológiára, amely képes lekövetni testek mozgását. Ebben a Kinect nevű eszköz nem több, mint a webkamera a videokonferenciában. A szoftver, ami mögötte van, az más tészta, de az "nincs benne a Kinect-ként" ismert hardverben.

Én még csak azt nem értem, ha már megveszem, és nem olcsó az tuti, akkor az ms mért nem sz@rja le magasról, hogy én mit kezdek vele, ha már egyszer firettem érte?! Mert nem veszem meg a játékot? Kb az összes xbox360-at már a boltban meg-flash-elik, hogy menyjenek rajta a tört játékok, gyanítom hogy a kinect-es cuccokkal is ez lesz. Vagy csak nem bírják elviselni hogy hasznosabbra használják ezt az amúgy pazar eszközt? Ki érti ezt!

Elvileg büntetik, gyakorlatilag nem. Ráadásul egy ekkora multi úgy csavarja-csűri az árakat, ahogy tudja. Egy ilyen vacaknak a bekerülési ára 10-20$ lehet, mindamellett akár 100$-os eladási ár mellett is lehet vesztesége, de ez ugye messze a bekerülési ár fölött van, tehát jogilag nem támadható.

Vihar készül kitörni a biliben? :) Létfontosságú eszköz védelméről (illetve használatáról) van szó.

A Nintendo is perelt a wii kontroller egyéb használata miatt? Nem? Akkor mit pattognak?

Tudom az kicsit egyszerűbb egy kinectnél, meg "jaaj szegémy ms-nek ez kevesebbe kerül mint amennyiért adja, mert árukapcsolás stb", de ez a kevesebbért adja elvileg illegális -mint írta valaki fentebb- úgyhogy befoghatja. No meg ez egy kicsit értelmesebb lenne mint a Frets on Fire-hez guitarhero kontroller driver-t írni.
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Csak én érzem úgy, hogy feltalálták a spanyolviaszt?

Nincs ezzel semmi gond. A feladat kiírásában nem szerepel az, hogy a Microsoftnak örülnie kell. Sőt, ha szükségük van a $2000-ra, akkor hajrá!
"Anyone around the world can work on this, including Microsoft Upload your code, examples and documentation to GitHub. First person / group to get RGB out with distance values being used wins, you’re smart – you know what would be useful for the community out there. All the code needs to be open source and/or public domain. Email us a link to the repository, we and some “other” Kinect for Xbox 360 hackers will check it out – if it’s good to go, you’ll get the $2,000 bounty!"

-----
"Ha javulni látod a dolgokat, akkor valami fölött elsiklottál."

kmod-kinect.rpm :D

Azért gáz ez a szemlélet. A játékos közösséget partnernek kellene tekinteni, nem kordában tartandó csürhének. Szigorúan eszvéesz.

>>: sys-admin.hu :<<