Egy hónap múlva véget ér az Ubuntu 9.04 támogatása

Címkék

Robbie Williamson nemrég egy levelet küldött az ubuntu-security-announce listára, amelyben emlékeztetett arra, hogy az Ubuntu 9.04 lassan másfél éves lesz. Mivel a 9.04 nem LTS kiadás, desktopon csak 18 hónapig támogatott, így közeledik életciklusának végéhez. A disztribúció támogatása 2010. október 23-án, pénteken szűnik meg. A támogatott frissítési útvonal az Ubuntu 9.10-en keresztül vezet.

A disztribúció felhasználóinak érdemes figyelembe venniük, hogy Ubuntu 10.04-re (vagy annál frissebb disztribúcióra) csak több lépésben lehet frissíteni, tehát előbb mindenképpen 9.10-re kell átállni, majd arról lehet továbblépni a 10.04 LTS-re.

Az Ubuntu 9.10-re (kódnevén "Karmic Koala") való frissítéshez instrukciók itt találhatók.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Épp múlthéten próbáltam vbox -ban, hogy a 9.04 server -ről tudok -e 10.04 -re upgrade -elni. Ott működött. De élesben azért nem próbálom ki... :)

Hűha. Akkor mostmár tényleg upgrade-elni kell.

A 8.04.4 még támogatott áprilisig...

Én még mindig 8.04 -et használok, kár, hogy csak áprilisig van támogatva. A VGA ( X800 ) miatt nem tudok ( fixme ) újabb verziót használni és értelmét sem látom az upgrade -nek. Amire használom a gépet arra tökéletesen megfelel, de áprilisban nem lesz más választásom ...

OFF:
/* A wifi nem működik alatt packet losst kell érteni, általában 5-20% */
My lil' ubuntu story:

8.04.4:
wifi működik, suspendből való felébredéskor elfelejti bekapcsolni a vinyót, és gyakorlatilag kifagy a rendszer
8.10: csak az upgrade path miatt, nem is néztem bele, amúgysem támogatott már
9.04: a wifi nem működik
9.10: a wifi működik (!)
10.04: a wifi nem működik
10.10: az upgrade megszakad az update-manager és az apt/aptitude eszközökkel is

A wifi egy 4306-os broadcom. Vagy használok 8.04.4 -et ameddig támogatott (nem sokáig...), vagy használok 9.10 -et (ugyanaz), vagy használok Lucid -ot Karmic -os kernellel. Vagy használom bármelyiket saját kernelt forgatva, de fejben kell tartani melyikben nem bugos a b43legacy/bcm43xx. Viszont ha már Ubuntu, nem sok kedvem van kernelt fordítani.

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

Szoftveres megoldás nincs? Megvették anno, működött, arra számítottak, hogy működni is fog. Gondolom nem hardverguruk, így csak vásárlás után derült ki, hogy mit kaptak. Na jó, végülis nincs mit tenni, sok minden eltűnt a támogatott hardverek közül, nem kifejezetten az Ubuntuból, de az Xorgból, compizból, kernelből.

A Broadcom támogatottsága legendásan szar volt mindig (most változhat ez). Ezen nincs mit megmagyarázni. Aki beleválasztott, annak tűrnie kell a döntését. Aki nem ért hozzá, kérje ki vásárlás esetén hozzáértő véleményét. Én is így teszek egy csomó mindennel, amihez nem értek.

--
trey @ gépház

+1 Broadcom es Realtek wifi chipek nem csak Linux alatt felejtosek, google-ozzetek csak utana, milyen szopasok vannak 64bites Win7-en Realtek wifi-chipekkel, ez nem csak linux-betegseg. A Linux fejlesztok egyetlen ponton hibasak: a regi mukodo broadcom drivert engedtek lecserelni uj nemmukodoekre (nem is egyszer (b43, broadcom-wl), es ez sulyos, ahogy az is, hogy az intel vga driverbol is sokkal jobb volt a 2 evvel ezelotti, de azert le kellett cserelni a xorgban)

------------
A Windows 95 hibajabol tanulva inkabb Windows XP-nek nevezték el, hogy ne legyen ciki, hogy a legtöbb dologra 2008-ban még mindig a "Windows 2001" a leghasználhatóbb

Broadcom -ot többé nem vennék, windowsra is van vagy 5 féle bcmwl5 változat, ami közül kettő vagy három működik stabilan, x64-re meg egy féle (!). A tapasztaltabb júzerek jó helyre elteszik mind2 platformra a bevált verziókat (de legalábbis megjegyzik a kiadást).
Amikor 5 évvel ezelőtt megvettem a notit, akkor láttam először wifi chipet életemben, szóval nem volt alapja a tudatos döntésnek. Amúgy most kb. Intelre szavaznék, ha választhatnék (pro/wireless 2200bg szoftveresen és hardveresen is bevált a környezetemben).

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

vagy barmi, amiben atheros chip van (linuxon madwifi, es tudtommal Winen is szinte out-of-the-box megy). Lenyeg: Realteket es Broadcomot messzirol fogom kerulni, ezt megtanultam, mindket platformon katasztrofa. (Realtekhez a vicc, hogy még modprobe sem kellett, ootb "ment", de networkmanager nem latta, narancssoron wpa_supplicant csak akkor mukodott, ha levettem 5.5MBitesre (15MBites a netem), wicd pedig midnen jelet vagy 21% vagy 13%-nak latott, es idonkent nem sikerult beautenitkalni a WPA-t, volt asszem 3x a ket nap alatt, hogy még packet loss sem volt es 13ms-es ping, meg is lepodtem olyankor)

update: Intel azert lehet jo még, mert Intel a Linux kernel kiemelt fejlesztoje

szerk.: epp msot probaltam egy ralinkes usb sticket Win 7-en, es Vistas driver a legujabb mindenhol, de elvileg magatol leszedte a Windows a drivert, gyakorlatilag kiirja, hogy driver blokkolva, bar nemtitkositott wifikre felenged, csak sajnos az itthonira nem. Pedig a RaLinkes usb stick egy masik linuxos gepen nagyon szepen mukodott még NM-rel is

------------
A Windows 95 hibajabol tanulva inkabb Windows XP-nek nevezték el, hogy ne legyen ciki, hogy a legtöbb dologra 2008-ban még mindig a "Windows 2001" a leghasználhatóbb

Akkor egy kis adalék: Win7 RTM-ben hibás az egyik Linksys usb-s wifihez tartozó gyári driver (ha 1-2x kihúzod, visszadugod, megy, lol), a hiba roppant látványos, alig kell kettőt lépni a reprodukcióhoz.
WinXP x64 -ben (SP2, ez ugye Windows Server alapú) pedig a bcmwl5 egyik 64 bites változata van, szintén bugos.
Ezt csak úgy mondom, a Q&A úgy tűnik MS-éknél nem terjed ki a gyárilag csomagolt driverekre.

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

ha szüleid használják és csak böngészésre, akkor mi lenne ha feltennél egy frisseb firefox-ot, a rendszerhez meg nem nyúlnál? gondolom nincsenek kifelé figyelő szolgáltatások, így meg az első sebezhető dolog maga a böngésző, ha ezen keresztül bejutnak, akkor tudnának további helyi hibákat kihasználni imho, de átmeneti megoldásnak ezt el tudnám képzelni.