Mageia: Mandriva fork

 ( Nextra | 2010. szeptember 19., vasárnap - 8:01 )

Szomorú hírek érkeztek a Mandriva háza tájáról. A disztribúciót úgy fest halálra ítélték. Legalábbis ami a desktop kiadást illeti. Az új befektető pénzt akar látni, és az elsődleges szempont a kereskedelem, a vállalati szegmens, a szerverek piaca.

Szeptember 17-én pénteken volt a közgyűlés, melyen végül is döntöttek a Mandriva jövőjéről.

Ahogy azt a hírekben olvasni lehet, a fejlesztői csapat többségét elbocsájtották. Kérdés hogy az új team mikorra tud összeállni. A hírek szerint folytatják a munkát, és lesz desktop kiadás is, melyet 2011 közepére ígérnek. Ez mondjuk felborítja az eddigi menetrendet.

Mindenesetre a régi tagok egy fork mellett döntöttek melynek neve Mageia. A weboldala itt. Tárhelyet, támogatókat, programozókat keresnek, ötleteket várnak.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ki az, aki szerverre Mandrivat tesz?

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

:)
Pályafutásom egy mandrake szerver megöröklésével kezdődött (...ami szolgáltatást egy kisvállalat használhat az minden használatban volt rajta).

Ha a debian-security nimbuszára nem vagyok tekintettel és lemondok a már itt megszerzett tapasztalatokról, azaz a gyöpös debianfanságomról, akkor én pl. simán raknék. :)

Pl. Peruban mindenki, a teljes államigazgatás Mandrivat használ, miután 2005-ben elfogadtak 1 törvényt a nyílt forráskódra váltásról és a franciák megcsípték az üzletet...

> BERUS
Motor: Mandriva Linux 2010.1

Azt hiszem hrgy84 és meg is van vele elégedve.

az hsz.ai alapján inkább Gentoot használhat, ill talán Arch linuxra váltott mostanában.

Szerveren mandriva van! Desktopra meg gentoo-zik!

--
http://szolarenergia.hu

ez pont fordítottja az optimálisnak e két disztrib esetén:)

De azért csak nem lehet olyan jó éles gépen bütykölni :)

nem kötelező bütykölni és kísérletezni a Gentooval sem. egyébként is jobb helyeken van/nak test serverek pont erre a célra. hardened linuxot pedig mostanában csak Gentooval lehet összerakni, ami pedig musthave olyan rendszereken, ahol be kell engedni unix shell eléréssel is a plebset.

Gondoltam, hogy megszolalok, de mindenki ellotte az osszes ervemet, igy csak jeleznem, hogy egyetertek. Mindenkivel. Koszonom. :-)
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Jelen.

Amúgy meg fakk, kereshetek más disztribet a Pimpára.

--
Simplicitas Sigillum Veri

Hugim Németországban diplomázott, ott az egyetemen Mandriva volt a szervereken. Csodálkoztam én is :)

ki az aki szerverre nem egy rendesen szuportalt op rencert (windows) hasznal?

Pl. aki nem akarja minden frissítés után újraindítani a rendszert, vagy nem tartja elég biztonságosnak(Windows).
Csak nem hülye a világ (net)szerver adminjainak 57.12%-a, aki nem MS terméket használ :) link
És valószínűleg nem a véletlen műve, hogy a legtöbbet elérhető szerverek TOP 40-ében össz-vissz 3 Windows van, köztük legjobb is csak a 14. link

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

"Milliárd légy nem tévedhet, a szar finom!"
--
OpenSolaris
Opera

Igen, és valószínű, hogy a szerver adminok olyan hülyék, mint a legyek, köszönjük :)
A te "elméleted" szerint akkor az a néhány windows server lenne a legtöbbet elérhetőek között, amit az "okos" adminok irányítanak, vajon miért nincs ez így?

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Az itteni kínálatot elnézve, akár igaz is lehetne ez a kijelentésed. :)

Nekem nincs elméletem, galaktikus fajsúlyú kijelentésed komolyságára próbáltalak rávezetni.

Arra gondoltál-e már, hogy sok szerver sehogy sem tükröződik eme nagyszerű kimutatásban?
--
OpenSolaris
Opera

Persze, hogy gondoltam, de azért több millió szerver már elég jó mintavételezés szerintem :)
Egyébként nem szántam galaktikus fajsúlyúnak, a "sok légy nem lehet hülye" véleményem szerint sokkal inkább galaktikus fajsúlyúnak tűnhet, de például itt pont nincs létjogosultsága.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

és ezért is használ a legyek 98%-a egy használhatatlan oprendszert a notepad-del és vicces társaival egyetemben, amin távolról szoktunk röhögni. nyamm...

Idézet:
aki nem akarja minden frissítés után újraindítani a rendszert

Ennél kevesebbért is újraindítok. Nem hónapokkal később akarom vadászni, hogy esetleg miért nem bír elindulni.

Ave, Saabi.

ebben egyet értek. egy jó rendszer úgy van összerakva, hogy bármikor újra lehet indítani és az nem okoz problémát. nem minden rossz ami a Ms kultúrából jön. a régi unix gyakorlat, hogy szinte soha nincs reboot, mert jó a vas és jó az os is. a nagy kényelemben millió fontos feladatot végző script és program fut úgy, hogy már a nevét/helyét is elfelejtették. ha mégis elkerülhetetlenné válik egy reboot, mindenki imádkozik, hogy utána is működjön minden.

Én szívtam már át éjszakát csak azért, mert egy libc patch-et csak az egyik node-jára tettünk fel egy clusternek. Mivel az egy HA cluster volt, addig nem derült fény erre a problémára, míg az elsődleges gép be nem döglött és a cluster software végezte volna a dolgát. Csakhát az Oracle RDBMS-t nem indult el a tartalék gépen.
Azóta megfogadom későbbi Serviceguard tanáraim szavát, miszerint egy clustert lehetőleg havonta, de legfeljebb háromhavonta teljeskörű tesztnek vessek alá. Reboot-ok, failover-ek meg ami még az eszembe jut. Hasonló tesztek szerintem egyedülálló gépnél is szükségesek. (természetesen kihagyva a cluster teszteket) Meg kell értetni a vezetéssel, hogy tervszerű megelőző karbantartásra ebben a szakmában is szükség van! Elötte persze nem árt, ha mi magunk is megértjük ezt.

Ave, Saabi.

Azert ennek a dolognak vannak hatarai is, amit nem biztos, hogy jo feszegetni. Egy negyed-feloraig bootolo AS/400 -as gep ujrainditasa 'csak ugy' alapon lehet, hogy csak az elso alkalommal vedheto.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Hát azért linuxon is lehet simán 2,5 órás reboot, ha a 700G-s ext3-at elkezdi fsck-elni :).
--
Discover It - Have a lot of fun!

Tizenhárom éve a HP9000 K-Classaim se bootoltak gyorsabban. De a fent jelzett cluster hiba után megértették a főnökeim is, hogy bizony kell az a TMK. Persze nem hétköznap, napközben. De én úgy veszem, hogy ezzel a szakmával együtt jár az éjszakai és a hétvégi munkavégzés. Havi egy-két óra tervezett leállás férjen bele.

Ave, Saabi.

Egyetértek, kell a TMK. Csak nem úgy, hogy azt a munkádon felül elvárják. Ha az ügyfél megfizeti, hogy neki munkaidőn kívül dolgozol (hétköznap, munkaidőn túl dupla az óradíj, ünnepnap tipla), akkor simán. Ha nem, akkor úgy járt.

Sajnos a cégek ilyeneken spórolnak, felesleges lehúzásnak érzik. Amikor meg probléma van, akkor mondogatják, bárcsak megcsináltuk volna, amikor javasolta. Tapasztalat, hogy olcsóbb a tervezett megelőző karbantartás mindenkinek, mint az utólagos probléma esetén a tűzoltás.

--
trey @ gépház

Aki mondjuk rendesen támogatott operációs rendszert, Red Hat Enterprise Linuxot használ, például.

Nekem is volt, amikor még Madrake Linuxnak hívták valamikor a 7-es kiadas környékén.

franciak?:)

OpenBSD 4.7/i386 theo for the prezident:D

Nem használok Mandrivát, de ezt azért rossz hallani.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Mandriva + KDE helyett mit érdemes használni?
________
Offline albumok

Például Fedorát (gnome az alap de tökéletesen használhtó KDE4 van az alap repókban), CentOS-t (hasonlóan csak KDE3-al), vagy openSUSE alapból KDE4-el.

--
http://csuhai.hu
http://sys-admin.hu

a Fedora logikus választás lehet. az első Mandrake ugyanis nem volt más, mint RedHat+KDE, valamikor a Red6 5.1 kiadás környékén. a Red6 elvből elutasította KDEt a QT akkori licence miatt, a Gnome pedig még rendesen le volt maradva a KDE mögött. a KDE .rpm csomagok ugyan külön forrásból elérhetőek voltak, de a felrakásuk RedHatra annyi problémába ütközött, hogy egy új disztrib, a Mandrake sikeressé tudott válni gyorsan azzal, hogy ezt out.of.box megoldotta.
később önálló útra tértek, ami lehet nagy hiba volt. ha maradtak volna RedHat alapon, kisebb költségek mellett sikeresebbek lehettek volna. persze mi lett volna akkor a nagy francia nemzeti öntudattal.

Azert en nem neveznem hibasnak ezt a dontest. A Mandriva eleg sok teruleten ugyanugy uttoro, mint akar az Ubuntu, akar a Fedora, csak persze, mivel viszonylag kevesen hasznaltak, nem ettol volt hangos a vilagsajto. Tudtommal a Gentoo-n kivul csak ebben van teljeskoru - vagy kozel teljeskoru - RSBAC tamogatas, a drakxtools cuccok es az URPMI sokkal jobban kezelhetok es hasznalhatok akarmelyilk masik, RedHat alapu disztro eszkozeinel, azon keves disztrok egyike, amelyik ketfele desktop kornyezetu LiveCD-vel jon ki minden kiadasban, es meg sorolhatnam.

Szoval szerintem igen, jo dontes volt egy kicsit szembe menni az arral, egy nagyon faja kis disztro szuletett meg a franciak kezeben.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

az URPMI valóban jó dolog volt tőlük, de ezt és a többit megtehették volna akkor is ha maradnak RedHat alapon.
akkor ők lehettek volna az, amint most a CentOS, plusz a desktop vonalból is profitálhattak volna, pláne azután, hogy a Red6 hivatalosan dobta a saját desktopját.
a franciákban van annyi nemzeti gőg, hogy a Mandrivától vásároltak volna Red6 helyett, ha egyébként ugyanazt kapták volna, csak francia nemzeti színekben.
a legoptimálisabb talán az lett volna, ha vittek volna egy full RedHat klónt CentOS változatra, és egy Red6 közeli változatot, Debian/Ubuntu mintára.
Mint vagy MEPIS sokkal kevesebb erőforrással, mint amivel a Mandriva rendelkezett sikeres tudott lenni.

Az opensuse-t szokták még dícsérni, bár én soha nem használtam

Legalább az Archlinux lép egyet előre a Distrowatch listáján :) - na nem mintha nagyon hátul lenne...

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Pénzt akar látni? Nyomtasson ki egy ötfrankos bankót, és keretezze be!
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Fizeteskor is ezt szoktad mondani ? ;)

Mivel ahol lehet, kártyáról fizetek...
Vagy ha nekem adják? Hát, akkor még egy ötfrankos képének is örülnék. :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nem tuom... desktopon Mandrivát használok.

Ezekszerint ideje lenne mást kitalálnom, bár most nincs időm/hangulatom próbálgatni a gépemen... ill. kíváncsi leszek, végül mi lesz vele/a forkkal.

Várok még. :(

Izé... van olyan megbízható repository, ami Debian SID mellé biztosítani tudja az egyéb, alap filozófiába nem illő szoftvereket?
...mint pl. Mandriva esetén a PLF-féle easyurpmi.
Pl. a digitális TV-adások dekódolására képes VLC és egyebek könnyű telepíthetőségére gondolok.

...esetleg ugyanez Arch Linuxoz /ezzel még nem próbálkoztam/?

nemrég volt szó hasonlóról a cikkturkálóban, Linux Mint 201009 "Debian" edition.

Hmm, jól hangzik.
Bár én KDE-t használok most, ezt szeretném megtartani.

(K)Ubuntura pedig nem szeretnék váltani.

Ezt szerintem megnézem, köszi.

Az archnak ez az egyik erőssége, nagyon könnyű csomagokat készíteni, és a buildscripteket közzé is lehet tenni:
http://aur.archlinux.org/

Amik meg elég sok szavazatot kapnak, és nincs licence probléma vagy hasonló, az átkerül a community repóba

Köszi neked is.

Archhal még nem foglalkoztam, így elsőre kicsit kevésbé hajlok felé, de még az is lehet, hogy megpróbálkozom vele.
Köszi a linket.

non-free és media tárolók (Ubuntura pl.: medibuntu repo).

az ilyen esetekre miért mindig egy fork a válasz?
nem vagyok benne biztos, hogy van értelme...
elaprózzák a közösséget pedig mehetne az élet tovább egy másik disztróval
-----
http://kepkeret.enerla.net/
http://enerla.net/

Egyetértek.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Én nem értek egyet!:)
Hogy apróznák tovább a közösséget, mikor a mandriva desktopra megszünt.. ahelyett lesz a fork. Így nem fregmentálódik tovább a nép.

Azért használ(t) az ember X disztrót mert az Y disztró szaga, kinézete, fejlődésének iránya eddig sem nyerte el a tetszését.

X disztró halála esetén, Y disztró továbbra is ugyanolyan felesleges és nem kellő dolognak tűnik X disztró ex felhasználója, fejlesztője részére, mint Y disztró felhasználója, fejlesztője részére az X disztró forkja.
--
OpenSolaris
Opera

ez igy leirva tenyleg szep es jo de a valosag az hogy itt kunyeraljak az eroforrasokat mert se gepeig nincsenek se fejlesztoik szoval nem valoszintu hogy tudni hozzak a megszokott szinvonalat es ez mar meg is kerdojelezi a projekt letjogosultsagat
-----
http://kepkeret.enerla.net/
http://enerla.net/

Az idő eldönti.
--
OpenSolaris
Opera

Ezt honnan veszed? Legalább rákattintanál a linkre: http://www.mageia.org/

Ha ugyanezt a Debian kapcsán mondanád, testőrséget kellene fogadnod.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

itt is kétszer meggondoltam, hogy le merjem-e irni:D
-----
http://kepkeret.enerla.net/
http://enerla.net/

Ja. Én sem értem meg. Egyébként nem szűnik meg a Mandriva Desktopra. Valami szociális bomba robbanhatott bent a cégnél. A régi alkalmazottak úgy fújolnak a vezetőségre, és terjesztik a rossz hírt, hogy mindenki bepánikolt.
Sajnálom a kimaradt kiadást. :-(

Aleph
----
http://mandrivalinux.hu

Na, ez durva hír. Bár az UHU is feltámadt, pedig már temették.

>Bár az UHU is feltámadt, pedig már temették.

good news

Sok év után egy kiadás, már feltámadást jelent?
Majd, ha rendszeresen, kiszámítható időnként kiadják. Legalább úgy mint a Debiant. :-{)E
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

+1
mivel az UHUhoz és úgy általában a Linuxhoz nem adnak a gyártók általában driver CDket, ezért kulcsfontosságú a gyakori release.
különben az a számítástechnikában gyakorlatlan réteg, amit az UHU eredetileg megcélzott nem fog tudni mit kezdeni vele.
azok akik egykor UHUval kerültek be a linux világába azóta már valószínűleg úgyis váltottak Ubuntura, Kiwire, Mintre, vagy valamilyen más, rendesen karban tartott disztribre.

Aha, es fog valamikor repulni is ez a bagoly, vagy mindig rugdosni kell? Mert ha a masodik eset van, az eleg pocsek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Nézzünk optimistán a jövőbe. Időnként kicsit megpihen, aztán száll, csak száll tovább.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nézzétek. Vannak akik kitartanak mellette, tehát már nincs hiába.
Jó egészséget kívánok a felhasználóknak is meg az UHU-nak is. Engem nem zavar, csak nekem pörgősebb terjesztés kell!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

UHU-t nem a saját háza táján temették el a saját befektetői.

"Na, ez durva hír. Bár az UHU is feltámadt, pedig már temették"

hát persze.
Hallooo UHU ébresző! kapsz egy finom tintahalat ha fölkelsz! UHUuuu ébresztő! hasadra süt a nap!:D
az ilyet hívják...

hao
Ezt szomorúan hallom...imádtam eme disztribet...
Valaki tud alternatívát desktopra?:D

"olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó..!"

Mageia?:)

Ironizáltam, csak nem ment át.

"olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó..!"

...én is:)

A 2008.1 óta használom rendszeresen,
de most már kezd egy kicsit elegem
lenni belőle. Bár az MCC alapvetően jó,
Az szerintem nem túl felhasználóbarát
pl., hogy nem lehet "csak úgy" fel-le
csatolgatni a windowsos partíciókat,
egy mezei user meg nem fog fstabot
reszelgetni, hogy mennyen.
(Vagy nemtommit, egyszer
megcsináltam, aztán újratelepítés
után nem volt kedvem foglalkozni vele,
érdekes módon a puppyban ezt
jobban megoldották. Na mindegy,
ez már eléggé off. Bocs.)

"Az szerintem nem túl felhasználóbarát
pl., hogy nem lehet "csak úgy" fel-le
csatolgatni a windowsos partíciókat,
egy mezei user meg nem fog fstabot
reszelgetni, hogy mennyen."

A windows partíciók csatolásra van grafikus eszköz a helyi lemez kezelés alatt. Még az fstab-ot is megszerkeszti neked. Az meg hogy nem kapcsolták be kde-n az automountot, te meg nem találtad meg 2 év alatt sem az miért a Mandriva hibája?

Kérdem én, hogy pl. Ubuntu alatt, de írhatnám a Fedora-t is, hogy oldod meg grafikusan a grub szerkesztését? Talán felteszed a mount manager vagy disk manager vagy hogy hívják programot? Most nem emlékszem a nevére. Feltéve hogy hallottál róla.

Csak annyi volt a gondom, hogy
előtte ment, most meg nem.
(Most konkrétan nem emlékszem
melyik kiadástól kezdve nem)
Ez nem jelenti azt hogy nem
tudtam megoldani a problémát,
csak perpill. nincs kedvem szarakodni vele.
(De most, hogy így mondod, majd ránézek :-)

A grub szerkesztése nem tudom, hogy jön ide
(fstabot írtam), amúgy mc-vel szoktam mindkettőt.

Sehogy. Fstab-ot akartam írni, nem tudom hogy lett belőle grub.

Közben megtaláltam amit említettél.
Mindig tanul az ember :-)

Hogy legalább egy kicsit ON is legyek:

Mindettől függetlenül kíváncsian várom, hogy lesz tovább...

Egy kolto veszett el benned.
De nagyon.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Vagy csak nem jött rá, hogy nem kell entert ütni a textbox szélén. :-)

Egy időben (96-97 között) Én is így írtam. Sőt, még ígyebb, középre rendeztem, egy ideig még a fix 15 karakter/sort is tartottam.--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Kivetelesen ertettem az alap problemat, de ha megfigyeled, a sorvegek mindig "rimelnel"
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Frissítés: továbbra is lesz Mandriva Linux http://blog.mandriva.com/2010/09/20/mandriva-news-by-the-board/

Majd 2011 spring.

Elég régóta bizonytalankodnak. Kíváncsi leszek, hogyan tovább...

Most azt mondják, lesz... a világ legjobb KDE disztribúciója. Remélem.

> a világ legjobb KDE disztribúciója. Remélem.

Igen az. Csak épp most mentek el a KDE fejlesztők. Ha valakit érdekel, keresnek Qt/KDE fejlesztőket Brazíliába. :-)

Aleph
----
http://mandrivalinux.hu

No igen, ez az, ami aggasztó...

Végre
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Micsoda ízléses, informatív, és piacképes weboldal.