Beépített PDF olvasási támogatás érkezik a Google Chrome-ba

 ( trey | 2010. június 18., péntek - 8:36 )

A Google Chrome mögött álló nyílt forrású Chromium projekt blogjában Marc Pawliger bejelentette, hogy beépített PDF olvasó támogatás érkezik az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő böngészőbe. Webfelhasználók milliói fogyasztanak PDF-et nap mint nap. E tevékenység támogatására számos böngészőplugin létezik, de a Google szerint nem ez az igazi megoldás. A vállalat szerint, annak ellenére, hogy a tradicionális böngészőplugin-modell hatékony, számos kihívással küzd a kompatibilitás, teljesítmény és biztonság terén.

Éppen ezért az igazgató bejelentette, hogy a Chrome fejlesztői csatornájában "beépített PDF olvasási élményt" tettek elérhetővé a Windows és az OS X felhasználók számára. Engedélyezni a chrome://plugins-en keresztül lehet. A linuxos támogatás is úton van.

Mit ígér a beépített PDF olvasó?

  • A PDF fájlok olyan problémamentesen fognak leképeződni a böngészőben mint ahogy a HTML weboldalak. Az alapvető interakciók (zoomolás, keresés) ugyanúgy fognak működni, mint weboldalak esetén. A renderelés minőségbeli javításán egyelőre dolgoznak és várhatóan az jelentősen fejlődni fog addigra, mikor beta és stabil csatornákban elérhetővé teszik.
  • a biztonság növelése érdekében a PDF funkcionalitást a Chrome sandbox szolgáltatásán belül valósítják meg
  • a felhasználók automatikus kapják majd a Chrome PDF támogatásához a frissítéseket, nem kell foglalkozniuk pluginek frissítésével

A fejlesztők jelenleg nem támogatják 100%-ban azokat a fejlett szolgáltatásokat, amelyeket az Adobe Reader kínál. Éppen ezért azoknak a felhasználóknak, akik ezektől a szolgáltatásoktól függnek, biztosítják az Adobe Reader elindításának lehetőségét.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"annak ellenére, hogy a tradicionális böngészőplugin-modell hatékony, számos kihívással küzd a kompatibilitás, teljesítmény és biztonság terén."

Ez mekkora blama! Na most akkor hatékony, vagy rossz a teljesítménye? Ha jó a plugin api, akkor miért lenne gond a kompatíbilitással és a biztonsággal? Tuti valami mánáger szólta ezt is...

Egyébként azért jó, hogy nem plugin, mert ha megint felfedeznek valami durva sechole-t a PDF értelmezőkben, akkor nem tudod gyorsan letölteni az újat, hanem meg kell várni, míg a komplett böngésző frissül. Zseniális.

ugye kevesebb sechole lesz hiszen az uj rendszernek az az allitolagos ertelme hogy nem tamogat minden (faszsagot) amit az Adobe Reader igen de fogadjunk hogy ettol meg a PDF-ek 99.99%-at siman olvassa. Mint mondjuk az Okular...

Aham, nekem az Okular pl. nem tudja rendesen megjeleníteni a matek formulákat :D

A hatékonyság nem csak a teljesítményről szól, hanem pl arról is, hogy milyen könnyű támogatni (bug esetén elég a plugint cserélni meg hasonlók), milyen könnyű fejleszteni (advanced user is összedobhat ilyen-olyan pluginokat, nem kell a böngésző forrását ismerni, módosítani és terjeszteni a saját binárisát, hogy tudja a funkcionalitást módosítani), stb.
Viszont mivel plugin, van egy kis overheadje a működésének. A különböző böngészők különböző interfacet biztosítanak a pluginok számára. Például ha a böngésző 3.0-s verziójában raktak be egy új nagy piros gombot középre, aminek saját funkcionalitást lehet biztosítani pluginon keresztül, akkor az ezt használó plugin nem fog működni a böngésző korábbi verzióin. Ettől éppen még lehet jó a plugin api. A biztonsággal meg azért lehet gond, mert általában nem a böngésző gyártója készíti a pluginokat, és a 3rd party nem biztos, hogy ugyanolyan biztonsági policyt követ, ha követ egyáltalán. Ha rosszul van megírva a plugin, biztonsági kockázatot jelenthet a böngészőn keresztül.
--
ahan nem

"hanem meg kell várni, míg a komplett böngésző frissül." ezt tudod, hogy baromság? ha találnak valami rést, azt a google ugyanolyan gyorsan fogja javítani mint az adobe (vagy tán gyorsabban) és másnap elérhető a frissítés, amit a böngésző le is szed, ha engeded neki az auto frissítést. Nem hiszem, hogy minden javítással megvárják míg az egész böngésző ugrik egy alverziót.

Csak a fordításban ellentmondásos: "hatékony" itt nem az efficient volt, hanem a powerful, ami azt jelenti, hogy sok mindenre alkalmas (de mint látjuk, nem tökéletesen).

Bele lehet kötni trey fordításaiba, de általában nem érdemes :)

Na végre, ezt hiányoltam az egyik legjobban a böngészőből.

Ismerem, ezzel csak az a baj, hogy egyes pdf-eket nekem nem nyitott meg, hanem feldobta a mentés másként ablakot, a másik pedig hogy néha iszonyat lassú, először minden oldal homályos és esetenként perceket kell várni mire az egész "kitisztul".
Nekem nagyon nem jött be.

nekem faszán mukodik
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

Ezzel max annyi a gondom, hogy egy belső ticketing csatolmányait nem fogja látni.

Picit viccesnek hat ebben a kerdesben osx-re hajazni, mikor mar a legelso Safari valtozat is kepes volt erre az os sajat PDF render API-jan keresztul. Meg iPhone-on is.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Jah, mekkora innováció, 10 évvel lemaradva az Apple-től ebben is :)

És az OS-wide PDF API még csak terv szinten sincs sehol, senkinél... hilarious

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

Aztán mégis rávert a Safari-ra market share-ben 1 év alatt. Úgy hogy még ezt sem tudta. Hilarious.

--
trey @ gépház

HUP-os mémmel élve, repkednek is bizonyára a székek Cupertino-ban :))

Meg bár nézegethetek én market share grafikonokat a remek browseremben, de eközben lehet, hogy mégis szomorú szívvel gondolnék a PDF supportra, amit a Google/NSA életérzésért eldobtam ;)

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

ezerszer mondtuk hogy ez csak nálad ilyen.

Értékelem jeles szakmai véleményed, miszerint a Google képes egyetlen magyarországi Mac felhasználó gépére targeted kódot írni. :))

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

gondolom az fel sem merul hogy a te rendszered a szar, es nem a chrome :)

Elméletileg akár fel is merülhetne, de mivel a többi párszáz másik app kifogástalanul tud működni, így bátorkodok a hup szakmai grémiuma előtt egy apró következtetést levonni :)

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

tudod, az az érdekes, hogy nálam nincsen vele semmibaj, sőt eddig akárhány gépen és os-en lattam, sehol semmi baj nem volt vele, sőt, egyik böngészővel se volt sehol semmi gond. még mac os-en sem. erre te ide kurod a hyperbrowser kepedet, es megallapitod hogy ez egy kalap szar, és ez mindenkinek ilyen szar.

ráadásul a te hyperbrowsered ( igen, a safari amit steve jobs vert ki magabol ) nalam mindenhol legalabb 2x lassabb mint a chrome. :)

> tudod, az az érdekes, hogy nálam nincsen vele semmibaj

Ne haragudj, de ez az állítás sajnos nem emeli az érdeklődési szintem

> eddig akárhány gépen és os-en lattam, sehol semmi baj nem volt vele

Ez sem.

> egyik böngészővel se volt sehol semmi gond

Ez sem.

> még mac os-en sem

X.

> mindenkinek ilyen szar

Hát, ha te mondod, én neked természetesen elhiszem.

> nalam mindenhol legalabb 2x lassabb mint a chrome

"Gondolom fel sem merül benned, hogy a te rendszered a szar" :)

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

kedves Gabuccino! ( Gabika! )

pont az ilyen nyomorek troll "steve jobs az isten es az o faszat szopom majd a halalomig" mac userek miatt fikazzak es utaljak applet az emberek. :) nembaj, majd ha kihal a csavo akkor nezhetsz hogy szepen lassan eltunik a sullyesztoben a kedvenc kis ceged. :)

"> mindenkinek ilyen szar

Hát, ha te mondod, én neked természetesen elhiszem."

milenne ha egybeolvasnad?

Nem válaszolok semmit, úgyis törölve lesz a kis személyeskedő subthread-ed. Szomorú, hogy te ezért jársz ide. :(

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

hátha nem. illetve azt is elárulhatnád, biztosan mindenki kivancsi mar erre: minek jársz te ide ha fikazol mindenkit ( hupperek, binugzosok ) ? jo erzes olyan tarsasagba jarni ahol mindenki utal mint a szart? :)

Nem tudom miért jó neked hogy széttrollkodod ezt a topicot is. Tényleg nem tudsz kultúráltan megnyilvánulni?

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

pont te beszelsz? aki ircen szejjel szidod mindenki anyjat?:)

Ha már kultúra, akkor a kulturáltan az rövid "ú". Írd fel a billió, millió mellé.

--
trey @ gépház

Az nem kultúra, hanem helyesírás.

Helyesírási kultúráról hallottál már? Ami fejlesztésének vannak régi-új technikái.

Tudor-bugyor barátod megint aláfutott.

A vicc az, hogy meg sem jegyeztem volna, ha nem osztaná itt az észt helyesírás témakörben is.

--
trey @ gépház

> Helyesírási kultúráról hallottál már?

Aranyos, ahogy buzoid barátod figyelmét el próbálod hessegetni az isten faszának szopkodásáról, de azt hiszem meddő igyekezet, öngyör-böngyör Gáborom

Egyben felhívom figyelmed, hogy kedves kollégád verte szét a szálat, ami addig kultuúuúrált hangnemben folyt

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

Én nem állítottam, hogy én tökéletes vagyok. De amit te itt művelsz, az egy vicc. Gyakorlatilag ízelítőt kaptál abból, amit te csinálsz. Az meg külön humoros, hogy ezt lereagáltad.

--
trey @ gépház

Ó, és alapvetően nem vagyok benne biztos, hogy egy "Messzecsuszecc-i" eresztés után helyesírási kultúráról kellene nyünnyögni, de persze mindenkinek lelke rajta

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

A linkelt oldalon nem találok "Messze"-vel kezdődő egyetlen szót sem. Így próbálsz terelni? Gyenge próbálkozás. Mindenesetre az, hogy sikerült a technikáddal egy másodperc alatt kihozni a sodrodból, az minden pénzt megért. ;)

--
trey @ gépház

Ám gondold ezt :)

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

"steve jobs az isten es az o faszat szopom majd a halalomig"

vs

"az isten faszának szopkodásáról"

LOL. mivan, nem megy az erto olvasas Gabika? :) jaj igen, es mielott ezt is felreerted, te szopod jobs fa**at, es te tekinted őt istenednek, nem én :)

"jo erzes olyan tarsasagba jarni ahol mindenki utal mint a szart?"
Erre Te hamarabb tudnál válaszolni.

hat biztos nem, attol hogy te kibasztal egy halott distro csatijarol, attol meg Gabicát ( Gabucino, cannibal < ha igy jobban tetszik ) itt senki se szereti, nem tudom feltunt-e.. :) de le is szarom hogy feltunt-e eleve nem hozzad szoltam, ugyhogy nem tudom milyen jogon szolsz bele a dolgokba ;)

Ha mást nem is, rinyálni azt tudsz.

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

blabla. ha mást nem trollkodni azt tudtok mindketten.

Trollkodásból te mutatsz példát, amikor napokig nyáladzottál valamelyik topicban, hogy igenis 100 fokos a macbook pro enclosure, és tojást is lehet sütni rajta ;))

/me pets evone

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

LOL! olvasd már vissza b+, azt mondtam hogy a cpu 100 fokos is lehet simán ha terheled... nem értem minek csinalsz segget a szádbol es hazudgalsz ossze vissza. leszarom hogy mennyi az enclosure..

"a macbookok viszont teljesen lazan felmennek 100 fok fole, talan meg video is van rola hogy tojast sutnek rajta."

v.ö.

"csinalsz segget a szádbol"

/me pets evone

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

rendben, akkor értsd jól, én végig arról ugattam, hogy a macbook pronak egy kalap szar az egész hütése, nincsen szellőzése sehol, és ezért szénné ég a proci benne, akár 100 fokra is fel tud hevulni, de ez van, nem is várok semmit egy szar konzumer notebooktol, ahol csak a dizajnra mennek :)

Még most is 100 fokos notebookról hazudozol, holott legalább öten elmagyaráztuk neked szépen, türelmesen, hogy core != enclosure. Kár beléd a szó.

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

látom nem érted hogy tovabbra sem a buroklatrol beszelek hanem a processzorrol, de ha szerinted normalis a 100 fokos proci, akkor gratulalok :) tovabbra is. :) menjel Steve-hez, ölelgesd, vagy csapd ki a kepere, vagy amit akarsz :)

És akkor nemes egyszerűséggel megfeledkezünk az evone-féle legendás videóról, amin Valakik egy pár négyzetcentiméteres, 100 fokos cpu magon sütnek tojást, kár érte

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

Kár, hogy nem láttad ki mit írt mikor már nem voltál ott. #hup.hu-n is remekül indítottál, de te biztos másképp emlékszel. De hét ez a te portálod, milyen jogon is írok én ide...

nem igazán érdekel hogy az olyan noname emberek mint te mit irogatnak a hatam mogott :)

Jójó tudjuk, rajtad kívül mindenki noname, és rajtad kívül senki se szeret senkit ;))

/me pets evone

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

attol fugg hogy honnan nezed, neki nyilvan en vagyok a noname

nekem semmi bajom vele :)

Mert te m$ bérenc vagy!!!4negy :)

--
Don't be an Ubuntard!

Tevedsz, ot a Sun elobb berelte fel.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ez csúsztatás. Bárkinél előfordulhat, hogy véletlenül egy olyan betűtípus/karakterkódolást állít be, amit az NGC 3077 nevű galaxisban használnak. :)

+1

És teljesítményben is. A most megjelent Safari 5 a leggyorsabbnak nevezi magát, de éppen csak a Firefox-nál gyorsabb, annál sem mindenben.

Azon túl, hogy vannak pdf libraryk, miért kéne egy oprencernek egy dokumentumformátum köré építkeznie? AZÉRT MERT MERT... CSAK?

Én pl szeretem, hogy bárhonnan tudok pdf-be menteni, anélkül, hogy pdf craetort telepítenek, vagy cups-ba tennek virtual pdf printert.

Igaz, nem rossz így ebben a formában, bár a magam részéről nem érzem olyan átütő erejűnek a dolgot, mint ahogy a jóember huhogta, épp a "workaround"-ok miatt.

Érdekes, hogy a "lovas" nevű troll ahogy engem meglát elkezd síkítozni:
> AZÉRT MERT MERT... CSAK?

De ha más írja, akkor:
> Igaz, nem rossz így ebben a formában

Quit trolling!

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

A hilarious hiányosság, meg az alkalmi praktikum hiánya közt van árnyalatnyi különbség, a többiről meg már nem is beszélve. Amúgy a te sikítozásodat idéztem, ha nem tűnt fel

:)

Ez Linux alatt is megvan. Igaz, Gnome/KDE kell hozza, de megvan.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

És az OS-wide PDF API még csak terv szinten sincs sehol, senkinél... hilarious

És a poppler a különféle linux-disztrókban vajon nem elég szisztemvájd? Oké, ez csak megjelenítésre van, de előállításra meg ott a ghostscript.

--
"Never trust a computer you can't lift."

Ha ez képes arra hogy ne lopja el a fókuszt a böngésző gyorsbillentyűkről, akkor azonnal áttérek rá...

...

Logikus lépés volt.
Folyamatosan megfigyelhető a különböző fájlformátumok natív támogatásának bővülése a böngészőkben - kezdve a képektől mára a videókig stb.

És valóban volt plugin nélküli PDF a Safariban OSX-ben, de most már máshol is lesz, és szerintem ezzel a Chrome jó "divatot" teremt. Akinek meg kell komolyabb PDF reader, az továbbra is használja azt. De ki is kapcsolhatja az új funkciót is.
Nem tudom miért baj ez?

Csak legyen kikapcsolható ez a funkció :)
Az Evince számomra tökéletes...

azt kéne inkább lehetővé tenni, hogy lehessen program files alá telepíteni.


szerintem.