Beépített PDF olvasási támogatás érkezik a Google Chrome-ba

Címkék

A Google Chrome mögött álló nyílt forrású Chromium projekt blogjában Marc Pawliger bejelentette, hogy beépített PDF olvasó támogatás érkezik az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő böngészőbe. Webfelhasználók milliói fogyasztanak PDF-et nap mint nap. E tevékenység támogatására számos böngészőplugin létezik, de a Google szerint nem ez az igazi megoldás. A vállalat szerint, annak ellenére, hogy a tradicionális böngészőplugin-modell hatékony, számos kihívással küzd a kompatibilitás, teljesítmény és biztonság terén.

Éppen ezért az igazgató bejelentette, hogy a Chrome fejlesztői csatornájában "beépített PDF olvasási élményt" tettek elérhetővé a Windows és az OS X felhasználók számára. Engedélyezni a chrome://plugins-en keresztül lehet. A linuxos támogatás is úton van.

Mit ígér a beépített PDF olvasó?

  • A PDF fájlok olyan problémamentesen fognak leképeződni a böngészőben mint ahogy a HTML weboldalak. Az alapvető interakciók (zoomolás, keresés) ugyanúgy fognak működni, mint weboldalak esetén. A renderelés minőségbeli javításán egyelőre dolgoznak és várhatóan az jelentősen fejlődni fog addigra, mikor beta és stabil csatornákban elérhetővé teszik.
  • a biztonság növelése érdekében a PDF funkcionalitást a Chrome sandbox szolgáltatásán belül valósítják meg
  • a felhasználók automatikus kapják majd a Chrome PDF támogatásához a frissítéseket, nem kell foglalkozniuk pluginek frissítésével

A fejlesztők jelenleg nem támogatják 100%-ban azokat a fejlett szolgáltatásokat, amelyeket az Adobe Reader kínál. Éppen ezért azoknak a felhasználóknak, akik ezektől a szolgáltatásoktól függnek, biztosítják az Adobe Reader elindításának lehetőségét.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

"annak ellenére, hogy a tradicionális böngészőplugin-modell hatékony, számos kihívással küzd a kompatibilitás, teljesítmény és biztonság terén."

Ez mekkora blama! Na most akkor hatékony, vagy rossz a teljesítménye? Ha jó a plugin api, akkor miért lenne gond a kompatíbilitással és a biztonsággal? Tuti valami mánáger szólta ezt is...

Egyébként azért jó, hogy nem plugin, mert ha megint felfedeznek valami durva sechole-t a PDF értelmezőkben, akkor nem tudod gyorsan letölteni az újat, hanem meg kell várni, míg a komplett böngésző frissül. Zseniális.

A hatékonyság nem csak a teljesítményről szól, hanem pl arról is, hogy milyen könnyű támogatni (bug esetén elég a plugint cserélni meg hasonlók), milyen könnyű fejleszteni (advanced user is összedobhat ilyen-olyan pluginokat, nem kell a böngésző forrását ismerni, módosítani és terjeszteni a saját binárisát, hogy tudja a funkcionalitást módosítani), stb.
Viszont mivel plugin, van egy kis overheadje a működésének. A különböző böngészők különböző interfacet biztosítanak a pluginok számára. Például ha a böngésző 3.0-s verziójában raktak be egy új nagy piros gombot középre, aminek saját funkcionalitást lehet biztosítani pluginon keresztül, akkor az ezt használó plugin nem fog működni a böngésző korábbi verzióin. Ettől éppen még lehet jó a plugin api. A biztonsággal meg azért lehet gond, mert általában nem a böngésző gyártója készíti a pluginokat, és a 3rd party nem biztos, hogy ugyanolyan biztonsági policyt követ, ha követ egyáltalán. Ha rosszul van megírva a plugin, biztonsági kockázatot jelenthet a böngészőn keresztül.
--
ahan nem

"hanem meg kell várni, míg a komplett böngésző frissül." ezt tudod, hogy baromság? ha találnak valami rést, azt a google ugyanolyan gyorsan fogja javítani mint az adobe (vagy tán gyorsabban) és másnap elérhető a frissítés, amit a böngésző le is szed, ha engeded neki az auto frissítést. Nem hiszem, hogy minden javítással megvárják míg az egész böngésző ugrik egy alverziót.

Na végre, ezt hiányoltam az egyik legjobban a böngészőből.

Ismerem, ezzel csak az a baj, hogy egyes pdf-eket nekem nem nyitott meg, hanem feldobta a mentés másként ablakot, a másik pedig hogy néha iszonyat lassú, először minden oldal homályos és esetenként perceket kell várni mire az egész "kitisztul".
Nekem nagyon nem jött be.

Picit viccesnek hat ebben a kerdesben osx-re hajazni, mikor mar a legelso Safari valtozat is kepes volt erre az os sajat PDF render API-jan keresztul. Meg iPhone-on is.

---
pontscho / fresh!mindworkz

HUP-os mémmel élve, repkednek is bizonyára a székek Cupertino-ban :))

Meg bár nézegethetek én market share grafikonokat a remek browseremben, de eközben lehet, hogy mégis szomorú szívvel gondolnék a PDF supportra, amit a Google/NSA életérzésért eldobtam ;)

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

tudod, az az érdekes, hogy nálam nincsen vele semmibaj, sőt eddig akárhány gépen és os-en lattam, sehol semmi baj nem volt vele, sőt, egyik böngészővel se volt sehol semmi gond. még mac os-en sem. erre te ide kurod a hyperbrowser kepedet, es megallapitod hogy ez egy kalap szar, és ez mindenkinek ilyen szar.

ráadásul a te hyperbrowsered ( igen, a safari amit steve jobs vert ki magabol ) nalam mindenhol legalabb 2x lassabb mint a chrome. :)

> tudod, az az érdekes, hogy nálam nincsen vele semmibaj

Ne haragudj, de ez az állítás sajnos nem emeli az érdeklődési szintem

> eddig akárhány gépen és os-en lattam, sehol semmi baj nem volt vele

Ez sem.

> egyik böngészővel se volt sehol semmi gond

Ez sem.

> még mac os-en sem

X.

> mindenkinek ilyen szar

Hát, ha te mondod, én neked természetesen elhiszem.

> nalam mindenhol legalabb 2x lassabb mint a chrome

"Gondolom fel sem merül benned, hogy a te rendszered a szar" :)

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

kedves Gabuccino! ( Gabika! )

pont az ilyen nyomorek troll "steve jobs az isten es az o faszat szopom majd a halalomig" mac userek miatt fikazzak es utaljak applet az emberek. :) nembaj, majd ha kihal a csavo akkor nezhetsz hogy szepen lassan eltunik a sullyesztoben a kedvenc kis ceged. :)

"> mindenkinek ilyen szar

Hát, ha te mondod, én neked természetesen elhiszem."

milenne ha egybeolvasnad?

> Helyesírási kultúráról hallottál már?

Aranyos, ahogy buzoid barátod figyelmét el próbálod hessegetni az isten faszának szopkodásáról, de azt hiszem meddő igyekezet, öngyör-böngyör Gáborom

Egyben felhívom figyelmed, hogy kedves kollégád verte szét a szálat, ami addig kultuúuúrált hangnemben folyt

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

hat biztos nem, attol hogy te kibasztal egy halott distro csatijarol, attol meg Gabicát ( Gabucino, cannibal < ha igy jobban tetszik ) itt senki se szereti, nem tudom feltunt-e.. :) de le is szarom hogy feltunt-e eleve nem hozzad szoltam, ugyhogy nem tudom milyen jogon szolsz bele a dolgokba ;)

rendben, akkor értsd jól, én végig arról ugattam, hogy a macbook pronak egy kalap szar az egész hütése, nincsen szellőzése sehol, és ezért szénné ég a proci benne, akár 100 fokra is fel tud hevulni, de ez van, nem is várok semmit egy szar konzumer notebooktol, ahol csak a dizajnra mennek :)

És az OS-wide PDF API még csak terv szinten sincs sehol, senkinél... hilarious

És a poppler a különféle linux-disztrókban vajon nem elég szisztemvájd? Oké, ez csak megjelenítésre van, de előállításra meg ott a ghostscript.

--
"Never trust a computer you can't lift."

Ha ez képes arra hogy ne lopja el a fókuszt a böngésző gyorsbillentyűkről, akkor azonnal áttérek rá...

...

Logikus lépés volt.
Folyamatosan megfigyelhető a különböző fájlformátumok natív támogatásának bővülése a böngészőkben - kezdve a képektől mára a videókig stb.

És valóban volt plugin nélküli PDF a Safariban OSX-ben, de most már máshol is lesz, és szerintem ezzel a Chrome jó "divatot" teremt. Akinek meg kell komolyabb PDF reader, az továbbra is használja azt. De ki is kapcsolhatja az új funkciót is.
Nem tudom miért baj ez?

Csak legyen kikapcsolható ez a funkció :)
Az Evince számomra tökéletes...

azt kéne inkább lehetővé tenni, hogy lehessen program files alá telepíteni.
szerintem.