A Canonical tárt karokkal várná az Adobe-ot

Címkék

Régóta van feszültség az Apple és a Adobe közt Steve Jobs Flash-sel kapcsolatos kijelentései miatt. Az iPad bejelentésével ez a feszültség feltehetően tovább nőtt, hiszen Jobs akkor egyértelműen kijelentette, nincs változás az Apple Adobe Flash-sel kapcsolatos hozzáállásában. A kijelentés és a további szigorítások az Adobe alkalmazottak tetszését nem nyerte maradéktalanul el. Az Adobe-os Mike Chambers blogbejegyzésében nemrég bejelentette, bedobták a törölköző és nem fordítanak több időt a jövőben a Flash CS5 iPhone-t és iPad-et célzó funkcióinak fejlesztésére. Hogy a dolognak milyen vége lesz, azt nem tudni. Egy biztos, ha az Apple nem is látja szívesen az Adobe minden termékét, a Canonical tárt karokkal várná a vállalatot és termékeit (például a Photoshop-ot).

Hozzászólások

Ilyen szépen körülírva...

"a technology evangelist for Adobe Systems has told Apple to go perform an anatomically impossible act.

"Go screw yourself Apple," wrote Lee Brimelow, an Adobe platform evangelist"

:D

--
trey @ gépház

Mi is!
Az Illustrator-t és a Photoshop-ot még meg is venném Linux alá. Ez jelentős esemény lenne, mert programokért még nem adtam ki pénzt.

Nemtom, belőlem pont a Linux nevelte ki azt, hogy becsüljem a jogtiszta szoftvert annyira, hogy ha az a célra a legmegfelelőbb, szükség szerint meg is vegyem.
A gyorsan kell egy Photoshop/Illustrator/whatever egy adott egyszeri dologra ellenben például még nem ez a kategória, ott nyilván a próbaverzió játszik.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Nem. Olvasd el figyelmesen:

"belőlem pont a Linux nevelte ki azt, hogy becsüljem a jogtiszta szoftvert annyira, hogy ha az a célra a legmegfelelőbb, szükség szerint meg is vegyem."

Meg is veszi, tehát nem kalózkodik.

Rossz a szóhasználat, ez tény, valahogy úgy kellett volna írnia a kollégának, hogy "nevelte belém".

Én pl. még sose kalózkodtam...minden megvan ami kell ingyen....ami nem, azt meg igenis megveszem. Mondjuk szerencsére nem kellett soha több ezer dolláros progit vennem. Átlagban 50$ért eddig mindent megkaptam linuxra, ami kellett és nem volt ingyenes alternatívája.
Viszont van egy csomó ismerősöm, aki még a 8$-os progit sem veszi meg windowsra, mert minden úgy is warezben megvan.

Szóval egyet kell értsek az előttem szólókkal, hogy az sokkal jobb ha minden ingyen van és csak speciális esetekben kell kinyitni a pénztárcát. Biztos van ennek valami pszihológiája, az okosok majd megmondják. Egyébbként Linux-ot használó ismerőseim szintén így vásárolgatnak.

(amerikai sorozatok ebben az esetben nem érnek, mert azokat kénytelen az ember letölteni, mivel nem játszák őket itthon)

Corssover Office, Cycas basic (sajnos linuxra más használható "ArchiCad"-et nem találtam), ezen kívül pár játékot a kislányomnak a happypenguinsról, meg általában adakozom a projecteknek PayPal-on, amire szükségem van és kérik hogy adakozz a project számára, 10$ nem nagy pénz.

Hozzáteszem, hogy egyiket sem használom már. De amikor vettem őket, akkor kellettek. :)

Kb másfél éve nem használom,mert úgy vettem észre, hogy a wine maga is elég jó. Ami a crossover office-t a wine fölé emeli, hogy autómatikusan állítgatja a WINE_PREFIX-et, meg a környezetet a különböző programok esetében. valamit össze van drótozva az általa telepítésre "ítélt" alkalmazásokkal. Hozzáteszem, hogy a winetricks-szel, valamint QT-s és GTK-s GUI-kon keresztül ma már ugyanazok a lehetőségek megvannak, mint a Crossover Office-ban. Kivéve természetesen a támogatás.

Még annyit, hogy közben azért is hagytam el a használatát, mert közben én is többet megtudtam a wine-ról és annak használatáról.

nem, sajnos ez a valóság. bár tény, hogy nem szív és érsebésznek szokták átképezni a nőgyógyászokat. de pl az onkológusok nagy része átképzett nőgyógyász. ha végiggondolod az okokat, nem túl jó kép rajzolódik ki a magyar lakosság egészségügyi és demográfiai viszonyairól.

Én számolgattam, és nekem nem éri meg a Photoshop. Ha 1.5x olyan gyorsan végzem el vele (gimphez képest) azt az évi néhány óra munkát (ami nagyon optimista becslés), akkor kb 10-15 év alatt térülne meg az ára.

Gondolom azért a nyomdakész grafikai anyagért jó sokat fizettek, ha megérte megvenni a Photoshopot, nem? :)

Ezt tudom, de még ha az a jó pár perc szöszmötölés felszorozva az órabéremmel is csak évtizedek alatt hozná be az árát, akkor inkább szöszmötölök egy kicsit.

Nem hiszem, hogy az itteni sok PS huszár ki tudná termelni emberi időn belül egy PS árát, mert annyival gyorsabban végez a megrendelők munkáival, hogy megérje neki, vagy olyan dolgokat csinál, amihez már kevés a GIMP. A többi meg csak hiszti.

Nem hiszem, hogy az átlag PC user otthon olyan dolgokat csinál, amit nem lehet GIMP-pel (sőt, MSPaint vagy Paint.NET) megoldani.

Ha valaki ezzel pénzt keres, akkor onnantól gazdasági kérdés (ki tud-e annyi profitot termelni, hogy megérje a beruházást -- nyílván ha olyan a munka jellege, amire nem alkalmas a GIMP, akkor ez nem kérdés).

A Canonical tárt karokkal várná az Adobe-ot - ha nem lenne teljes mértékben lényegtelen a kerekítési hibába tartozó 1%-os desktop Linux piac.

22-es csapdája.

ha volna Adobe termékcsalád, MS Office termékcsalád, és még néhány más program, akkor - néhány speciális felhasználói területet leszámítva - nagyjából tökmindegy volna, hogy az ember a userspace termékek alatt milyen kernelt futtat, így máris nem csak 1% volna a linux részesedése.

100 userből egynél több keres pénzt computeres grafikai munkával?
itt most nem a wannabe grafikusokra gondolok, akik általában egyébként is warezolják a photoshopot.
az oldworld mac utolsó éveiben az macintosh részesedése is csak pár% volt. de akkor is megjelent rá rendszeresen a Photoshop.

a saját korában a versenytársaihoz képest a legjobb volt. köröket vert a PCre, és a Macnél is jobb volt. sőt, később lehetővé vált MacOst is tenni rá. természetesen pénznemszámít alapon mindenki unix/risc workstationt akart volna akkoriban:) leginkább Silicon Graphics indigókék varázslatos dobozkáit:)

a kérdés már az elődre is feltehető. miért nem karolták fel a BeOSt? eredetileg az Applenek szánták, náluk akkor már égető szükség volt a MacOS lecserélése. végül egy unix lett az utód, ami persze nem volt rossz döntés. az ultima ratio feltehetően a szokásos Not Invented Here volt. de ez itt off.

az a felvetés egy jó 1.5 évtizedes világképet tükröz, csak azóta már eltelt egy kis idő:) akkoriban "igényes" 2D grafikai programok valóban minimum Macre jelentek meg, mert az akkori bydesign elszart PCk, dos, 640kb+memóriamanager bohóckodások, stb miatt alkalmatlanok voltak a feladatra. a még "komolyabb" 3D grafikai programok pedig Unix/risc workstationökre.
mára befoltozták a PC arch hibáit. a free linux pedig már kapott egy userfriendly grafikus felületet. a PCtől eltérően a linux már az első komoly disztribúciók megjelenésétől "igényes" rendszer volt, csak a userfriendliness túl sok pénzbe került.

a mai időkben a windows minimum a vistatól, de akár az xptől is, a macintosh az osxtől, a linux pedig az első caldera kiadástól "igényes" rendszernek tekinthető. feljebb írtam miért volt igénytelen a pécé másfél évtizede. digitális világban imho "igényesség" kategóriában sincs aranyérem:) meg kell ütni egy szintet, ennyi.
linux platformon belül volt egy belső elmozdulás, a drága és kereskedelmi unix programoktól free irányba. imho ez helyes és eredményes döntés volt ezt az utat követni, amit RedHat sikere is igazol.
szerinted milyen elterjedtsége lenne a desktop linuxnak, ha ma is motif/cde, MertoX/AccelaratedX, kereskedelmi OSS, alapokon állna,
és 600USD körül jönne ki a linux desktop egy computerre?
egyedüli hátrány, hogy az élvonalbeli WordPefect eltűnt a linuxról, de sajnos windowson sem várt rá szép jövő. pedig remek szövegszerkesztő volt.

Ebben az esetben örülünk, mert a linux egy igényes rendszer :)
http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/index?siteID=123112&id=13583239

Igen! Maya tényleg 3D!
(Az első feleségem szinte csak 2D volt, na de a második!) :)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

add fel a szakmád, mert ahhoz sem értesz ezek szerint. nem természetes közegében figyeled meg a közösséget, hanem hergeled őket, majd ebből próbálsz neked tetsző következtetéseket levonni. Nem csodálkozom egyébbként, hogy szociológusnak is szar vagy. És most a lényedre mutattam, az egész lényedre, miközben ezt mondtam (az "Így neveld a sárkányod"-ból lopva :) )

szerintem nincs feltétlenül igazad. Vagy feltétlenül nincs. A hergelés az felfogható stimulus-válasz alapú megfigyelésnek, olyan – és releváns – adat nyerhető ilyen kísérletek által, amiket normálisan nem lehet.
Persze ez nem változtat azon, hogy a szóban forgó hozzászólást szerintem ok nélkül vetted komolyan ;)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

elő szokott ez fordulni, ahol a harmonikus egybebégetést disszonáns vélemények is megzavarhatják. érezve damoklész kardját, revideálom eretnek nézeteim: a linuxkernel jó, hiszen filmeket csinálnak vele, a photoshop felesleges mert nekem a gimp is elég, a makkosiksz meg lopós bugos proprietary szar, amiben alig van innováció

jó volt veletek :(

Ne niggerezz, ne kötekedj. Viselkedj. Ne te oszd itt ki, hogy ki mit csináljon. Ezt bízd ide. Nem érdekel, hogy más a véleményed, amíg azt elő tudod adni kulturáltan. Más is van itt, akinek más a véleménye. Nincs is vele baj. Próbáld meg te is ezt az utat.

--
trey @ gépház

Nem, nincs javítva. Troll módon nem a hozzászólást szerkesztetted, hanem alá írtál, hogy ott maradjon az eredeti. Az a baj, hogy próbálod itt erőltetni, mintha igyekeznél, hülyének nézve mindenkit. Közben pedig másokat rendre akarsz utasítani olyasmiért, amit te rendszeresen elkövetsz. Kímélj minket pls.

--
trey @ gépház

Biztosan nem egyezik az ízlésünk filmek terén, no meg elfogult is vagyok (lévén operatőr-vágó az egyik szakmám), de tudnék olyan filmet mondani, amit Mac-el vágtak, s hozza azt a szintet, miszerint ha megnézem, lecsökken az IQ-m egy virág szintjére (na jó, nem bántom a virágokat, hiszen olyan szépek). Persze igazad lehet, biztosan készült rossz film linuxon is, mint ahogyan anno szalagon is.
Számos film készül a világban, melyet valószinűleg Te magad is láttál, s fogalmad sincs róla, min vágták. Hollywood-ban rengeteg stúdió használ linux alapú vágó- és colorist-rendszereket (hozzáteszem, egy darab árából úgy 10 mac-et vehetnél Final Cut-al felszerelve), pár hete egy linux-videóvágó szavazáson be is linkeltük ezeket.
Érdemes körülnézni, mielőtt elhamarkodottan leírsz valamit.

Nem az eszköz a meghatározó, hanem hogy ki ül előtte...

Hagyjad na...magdika jobban tuggya...szerintem egy péksüteményes fórumon is bedobja a kifli szar, mer az alma jobb dumát....szerencsétlen...én ujjabban szinte keresem a hozzászólásait...egyrészt, hogy jókat kacarásszunk rajta itt a munkahelyen csomóan (van egy ilyen fórumos 'kislányok' listánk közösen a munkatársakkal, amit meg szoktunk osztani, hogy jobb kedvre derüljünk), másrészt szeretem tüzelni a kis puhát :)

nem tagadom, mivel nem vagyok meleg...mondjuk érdekes, hogy titeket ez a téma mennyire foglakoztat :)
lehet hogy nektek kellene egy férfi...hozzáteszem hogy ezzel nekem nincs gondom...áldásom rajtatok...nem kezdem el ezt előhozni ahelyett, hogy valójában mint gondolok rólatok...aminek semmi köze a sexuális irányultságotokhoz...sokkal inkább szólna az arcok méretéről...
DE
tudod cannibal, hogy tőled már elnézést kértem, mert neked a lábad nyomában sem lehetek koszos porszem, te olyan intelligens, csodás, "mindigigazadvan", "mindenhezértesz" vagy...mi meg mindnyájan csak korcs emberi hulladékok vagyunk hozzád képest

"Édes bogaram", te annyit mondtál, idézem: "szar is mind".
Nem azt mondtad, hogy nem az eszköz számít.... Gyakorlatice egy az egyben lehúztál minden filmet, amit linuxon vágtak. S szerintem egy szóval sem mondta itt senki, hogy attól lesz jó a film, hogy ezen, vagy azon vágták.

Összefoglalom:
az elején azt mondtad, igényes szoftver csak igényes rendszerre létezik. Ekkor örömmel konstatáltam, hogy a Linux is igényes rendszer, mert létezik rá igényes szoftver.
Erre leszaroztál minden linuxon készült filmet, most pedig közlöd, azt mondtad, amit én kifejtettem.

Öregem, te általában követed is, hogy mit írsz? Legalább legyél következetes magaddal szemben, vagy mondd azt, hogy vazze fiúk, tévedtem. S ettől még nem leszel kevesebb, sőt...

6 év médiamunka után megtanultam figyelni arra, mit mondanak, emlékezni arra, mit mondtak előtte, s legfőbbképpen, hogy hogyan kell ezek után feltenni úgy a kérdést, hogy abból jól már ne jöjjön ki.
Hm... Rémlik, mintha ezt a módszert használná egy-két csatorna :P

szerk.: részemről a téma lazárva.

Nem akarok nyelvtannáci lenni, csak azért jegyzem mert, mert sokan rosszul tudják:
Az Adobe helyes angol kiejtése [öDObí], ezért magyarul tárgyesetben: "Adobe-t". (Véletlenül sem "Adobét", mert az utolsó magánhangzót nem e-nek vagy é-nek ejtjük.)
Bocs.

ez a pannon english imho annak a generációnak a műve, amelyet orosz tanárból átképzett angoltanárok tanítottak:) az idősebbektől eltérően, nem a klasszikus keleteurópai fonetikus angol akcentust beszélik, hanem kifejlesztettek egy párhuzamos angol nyelvet. már nem "adób"ot mondanak mint az öregebbek, hanem "edób"ot, de azt következetesen. vagy "gágül" és hasonlók:)
a másik oldalon az angolok is full bénák, ha más nyelvű szavak/nevek kiejtéséről van szó. Sárközy nevét még nem hallottam normálisan kiejtve. a BBCn is összevissza bénáznak a nevével.
jó poén volt Az utolsó akcióhősben, amikor a filmből kijött Swarzenegger nem tudta kiejteni rendesen a saját nevét:)

„Sárközy nevét még nem hallottam normálisan kiejtve.”
Ha a francia elnökre gondoltál, akkor annak helyesírását máris elrontottad. Helyesen: Sarkozy. Kiejtése sem nehéz, kb nikolászáhkozí, hangsúly a végén, bár gondolom az angolok a francia R-rel nehezen bírkóznak.

Ha egy öntudatos francia mondaná ezt, csak felhívnám illedelmesen a figyelmét arra, hogy téved.
Magyarként bizonygatnod, hogy Nicolas Sárközy nevét saʁkɔzi, vagy szarköhzinek kell ejteni a végén hangsúllyal szánalmas dolog.

-1
Az igazán szánalmas az, hogy valaki magyar nyelven egy magyar nemesi (történelmi) eredetű név, pontatlan külföldi akcentusos kiejtése mellett kardoskodik.
Ha ekkora saját fészkébe piszkító kozmopolitának érzed magad, talán másik országba kellene költöznöd, csak hogy otthonosabban érezzed magad.

tudom:) az első filmjeiben még szinkronizálni is kellett:D
Az utolsó akcióhősben viszont az volt a poén, hogy a filmvászonból kilépve nem tudta rendesen kiejteni a saját német vezetéknevét, mint ahogy az átlag amcsinak is ez probléma. állandóan "Svarzenbergnek" nevezte magát:)

Kerdes: A flash fele xorg problemak nem befolyasolnak a dolgok? Kepes lenne a Canonical ujra dolgozni az egesz Xorg-ot ezert?

Volt a szinkevereses problema. Elosszor azt szedtek elo nem a va-api hianyat (ami van, most mar). Oszinten szolva nem jut eszembe a pontos tettes es nem is sikerult megtalalni, remelem valaki meg emlekszik.

(Tobb rantingnal is elojott hogy ezert nincs PS meg hogy nem lehetne normalisan dolgozni vele)

Kezdem mar sejteni, miert barna az ubuntu színe. Biztos a tükörbe néztek a Canonical fejlesztői és az orrukon látták.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mi a helyzet Linux desktop-on a könnyed fontkezeléssel, professzionális színkezeléssel, kimeneti eszköz kalibrálással, ...?

Nyilatkozatok ide-oda, a Flash továbbra is egy kalap ... technológiailag. Az Adobe meg írhatna egy rendes plugint a szájkarate helyett.

A Canonical meg nyilván meglovagolja ezt a hullámot, hogy magához ölelgesse az Adobe-t. De ettől még jobb nem lesz a Flash.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Múltkor életemben először láttam photoshopot. Eddig csak Gimp-el dolgoztam. :) Nem tudok objektív véleményt mondani róla, de nem jött be. Szerintem csak látványelemek elkészítésére jó. Szóval nekem egy adobe termék sem hiányzik.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.