Melyiket tartod a legjobb videószerkesztőnek Linux-ra?

Címkék

OpenShot
10% (28 szavazat)
Avidemux
28% (82 szavazat)
Kdenlive
15% (43 szavazat)
PiTiVi
7% (21 szavazat)
LiVES
2% (7 szavazat)
egyéb (leírom a hozzászólásban)
38% (112 szavazat)
Összes szavazat: 293

Hozzászólások

Videó vágásra eddig csak a Kinot használtam, mert nem nagyon ismertem mást. A film vágás elég egyszerű vele, csak kimenteni a nekem megfelelő formátumban már elég macerás.
Örülök a topiknak, mert a győzteseket kipróbálom majd. :-{)E
Szerk: 17 szavazat van az "egyéb (leírom a hozzászólásban)"-ra és ez az első hozzászólás. :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Nem azt mondom hogy mindenkinek a Vegas az igénye, de azt azért nem kéne ennyire eltussolni, hogy a professzionális szoftverek mind "odaát" vannak (és a szavazásban, az avidemuxon kívül ami kb semmit sem keres a kategóriában, a leggagyibbak/leginstabilabbak vannak bent még a linuxos választékból is)

És ez sajnos nem csak a videoszerkesztésre igaz (zeneszerkesztés, GIS, stbstb)

DVD menüt meg szerkesszen a halál Linuxon, "öröm vele foglalkozni" (már ha a kézi XML gányolás örömöt szerez bárkinek is)

Ez egy szavazás Linuxos videószerkesztőkről. Az, hogy "odaát" (a sötét oldalon :-) mi van, itt senkit sem érdekel :-)
Ha szerinted ezek a leggagyibbak, akkor légyszíves oszd meg velünk a szuper, stabil programok neveit!
Az OpenShot lehet, hogy nem professzionális, de "házi" használatra teljesen megfelelő.
A PiTiVi is használhatónak tűnt nekem, de az valóban nagyon instabil volt.

DVD menüt legjobb tudomásom szerint a DVDAuthor-ral és a DeVeDe-vel is lehet csinálni XML írás nélkül.

pl. Cinelerra hol van? Abban legalább funkciók vannak.

Igen, DVDauthort ismerem, kösznem. DeVeDe-ről a saját oldalán sincs semmi info, csak 1 db screenshot, ezzel sokra nem megyek.

Amúgy meg engem az nem érdekel, ami nem v. szarul működik, illetve kényelmetlen használni.
A Linuxos video programok nagy része ilyen, tehát engem (és azokat akik nem vallási alapon hanem működőképesség-használhatóság alapon választanak szoftvert) nem érdekel :)

Hát én win-en szívtam pinnacle 8-9 es verziójával. A végén meg ilyeneket írt, hogy a videókártyám memóriáját használná az átmenetekhez, na itt lett elegem. Váltottam linuxra és az első kipróbált videószerkesztővel a kino-val sokkal hatékonyabban tudtam dolgozni, lehet hogy nem volt a végeredményben annyi fajta átmenet meg dvd menü stb, de sokkal gyorsabb voltam és minőségre sem volt rosszabb. Az utóbbi 1-2 évben nem kellett videót szerkesztenem, de ha kellene azt csak Linux alatt tenném.

Hess vissza az SGre, ajanlom. Ha meg nem ismered akkor nezz at, megfogod talalni a helyed a tarsasagban. :) Ott szeretik az ilyen hozzaszolasokat mint ez itten-e. :)

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholdal lehet..." | http://lazly.hu

Nem a videószerkesztés miatt váltottam, akkoriban már rég duálboot rendszerem volt. De amikor a pinnacle újabb verziója elkezdett kötözködni a videókártyám memóriájával akkor két lehetőségem volt: visszateszem az előző verziót vagy megnézem mit tud a Linux nyújtani. Az utóbbival kezdtem és nem bántam meg.

Szerintem egyáltalán nem vicces. Mutass nekem ingyenes videó vágó programot windowsra, amivel meg lehet oldani, hogy az egyik videó sáv a másikban legyen kicsinyítve. Én nem találtam, de biztos felületes voltam. És hogy miért ingyenes progit kerestem? Mert nem megélni akartam belőle, csak egy olyan megoldásra volt szükségem, ami miatt nem visz el a BSA, ha néhanapján össze akarok ütni egy családi videót.
Szerintem az OpenShot és a Kdenlive is megüti azt a szintet, ami a fent említett célra kell.
Egyébként meg az Avidemux a kedvencem, de az tényleg kilóg a sorból egy kicsit, mert nem pont videószerkesztésre, mint inkább videó konvertálásra, és feldolgozásra találták ki.

Az OpenShot igaz, hogy ugyanazon alapokra épül, de ha megfigyeled a kettő közti különbséget, akkor szembetűnik, hogy az OpenShot inkább az otthoni, a Kdenlive pedig azon túlmutató felhasználókat célozza meg. S ezzel nincs is semmi baj, mindkettőre szükség van.

A Cinecutie-t nézegetem egy ideje, s tényleg sikerült a Cinelerra-t felrázni, ami bizony már nem ártott. Kezdve azzal, hogy az effektek ikonjai az eredetiben eléggé infantilisek voltam, imho röhejesek. S természetesen minden egyéb finomítással csak jót tettek neki.

Kezdve azzal, hogy az effektek ikonjai az eredetiben eléggé infantilisek voltaK, imho röhejesek.
aki heroinewarrior.com címet választ magának, és egy interjúban azt mondja, hogy a Cinelerra fejlesztése mögötti fő motiváció a Xena epizódok felvétele tvből:) kicsit flúgos csávó, de nagyon jó programozó.
az OpenShot és a Kdenlive egymás melletti használata okoz problémát? pár levlistán írtak arról korábban, hogy ebből voltak problémák. a két csomag függőségei összeakadtak.

Nem is lesz ott soha, mert más a célközönsége a két szoftvernek. Ha nagyon hasonlítanom kellene, akkor __nagy_eltúlzással__ azt lehetne mondani: a Kdenlive egy Premiere, az OpenShot meg egy Windows Movie Maker (na most tuti lesz egy-két ember, aki beleköt, hogy miért hasonlítom a kdenlive-ot a premierhez). Tudom, nincs arányban a kettő, de a célközönség szemléltetését most már látod.

nekem a Premiereről nincsenek jó emlékeim. vagy 8 éve még a régi kódbázisú Premiere az állandóan fagyó szerkesztő volt, ezért Ulead videoszerkesztőjét használtam helyette. jó taiwaniak szorgos munkájának köszönhetően az megbízhatóan működött. az új Premiere gondolom jobb lett, különben sokan szidnák okkal.
a Cinecutie vajon már léggé jó a win/proprietary ortodoxiának?:) vagy az már túl jó:)

nekem is még az rtx100 kártyákkal remekül széjjelfagyta magát naponta 10-szer. Azóta olyan cégnél vagyok, ahol Edius van, így nem tudom, mi a heléyzet a Premier terén. Ediussal pl.: elégedett vagyok.
Ulied-et egyszer nagyon régen használtam egy home videóra, "aranyos" kis eszköz volt. :)

Az IFX Piranha minden jel szerint iparági szinten is szinte mindent ver,
de arra -sajnos- nekem itthon nem telik.
Marad a MainActor legutolsó linuxos kiadása.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Nem egy szintről nézzük a szakmát, én amatőr vagyok, te nem. :)

Én simán el tudok igazodni a MainActor for Linux 5.5-ben, viszont a Cinelerrától két perc után ordítani tudnék.
Nem azért, mert nem jó...szinte profi a cucc, csak számomra átláthatatlanul futurisztikus benne minden.
A MainActor kicsivel kevesebbet tud, de nagyon jól áttekinthető, tiszta felületen lehet dolgozni,
ahol a munkakedvet nem veszi el az állandó gondolkodás a kezelési lehetőségeken.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

hát hogy a legjobb, azt kétlem, de beszerezhetőségben és használhatóságban nekem a legmegfelelőbb: Kino

Egyiket sem.

Plusz az Avidemux teljesen más kategória mint a többi, nem igazán hívnám szerkesztőnek, inkább lineáris vágó és kódoló (arra viszont jó).

Mainactor,és Kdenlive. De az IFX Piranha-t kipróbálnám szívesen mit lehet kihozni belőle.

--
r@g3

Kino a nyers DV leszedésére, Avidemux vágásra és kódolásra, DVDStyler authorizálásra. Szal az Avidemuxra szavaztam, otthoni felhasználásra sztem nem kell több.

A Cinerella és az Openvideo túl bonyolultnak tűnik (tényleg pilótavizsgás)

--
In every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy

Egyixarabb, mint a másik. Dolgozni egyikkel sem lehet. Igaz, hogy ingyenesek, de elég szegényes a paletta, amit adnak. Cinelerra már majdnem jó lenne, ha még egy picivel többet tudna és működne is. Kino néhány minimalista dolgot viszonylag kevés elszállással végre tud hajtani. A többi felesleges időpocsékolás. Itt most tényleg el lehet mondani, hogy sok apró semmirejó alkalmazás helyett össze kéne fogniuk és készíteni egyet, ami működik és használható. MainActor már öt éve verte az összes mait, csak hagyták megdögleni. Pedig azért még pénzt is adnék, csak lehessen vágni Linuxon. A nagy átlag a mezőnyben vicc kategória. Egy premiere, vagy vegas szintjét az életben nem fogják megközelíteni sem, ha nem változtatnak a stratégián. BTW akinek drága és sok a premiere, az vehet töredékáron Elementset. (Premiere light)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

KOLLÉGÁK! INDÍTSUNK PETÍCIÓT A LINUXOS MAINACTOR-ÉRT!
Tulajdonképpen abandonware kategória lett, ki kellene kérni a forrását a közösség számára,
és alaposan forkolni, felújítani a mai igényekre.
(már néhány új import/export filter is elég lenne ahhoz, hogy mindenre használható legyen 2010-ben is)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Volt már példa hogy x összegért (adományokból csak összejönne, remélem kevesen vannak azok a megalkuvó szerencsétlenek akik a mai fos felhozatalt sztárolják vallási alapon) kiadta és "felszabadította" a cég a program forrását.

Ajánlatot kéne kérni, lehet még össze is jönne.

Én simán benne lennék. Úgyis bele akarok erősíteni a programozásba. Nem is lakunk egymástól messze. Dacr kollega is biztos csatlakozna. Egy használható videoeditor nagyon jól jönne sokaknak. Egy másik topikban úgyis van pont éppen felesleges 10 milla valami projektre :D Kérjük el és vágjunk bele!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Először is tisztázzuk: van az otthoni felhasználó, akinek véleményem szerint elég az Avidmeux, mert tud vele egyszerűen DVD-t csinálni, szal neki van alternatívája Linuxon is.

A másik pedig az a user, aki dolgozik vele, na ebbe nem tudok beleszólni, csak találtam egy cikket: http://news.softpedia.com/news/Hollywood-Loves-Linux-45571.shtml

--
In every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy

Előzetesként: Már nagyon régóta linuxot használok. Már 3 éve nagyon ritkán használok windows-t. Az egyik ok, amiért néha elindítom, az a videokból készítsünk DVD-t projekt.

Még 2005-be vettem meg a Magix Movie Edit Pro 2005 E-Versiont. Kb. 10 eFt volt, otthoni használatra szerintem bőven elég. Egyetlen programmal lehet vágni és szerkeszteni a videot és az audiot, vannak effektek. A szerkesztés után a DVD menü fülre kattintva tudjuk elkészíteni a menüt. A linux-os lehetőségekhez képest profi menüt lehet szerkeszteni, nagyon könnyen. Tesztelni is tudjuk az elkészített menüt. Egy újabb fülre kattintva kezdődhet a DVD készítése, a konvertálástól a lemez megírásáig. Ezen kívül pl. tud tv kártyáról grabbelni. Nálam jobb minőséget produkál, mint a kártya saját programja (Terratec 600)

Örülnék, ha lenne ilyen program linuxra, és nem is sajnálnék kiadni érte 10 eFt-ot sem. Van olyan gyári DVD-m, aminek gagyibb a menüje, mint amit ezzel lehet készíteni.

Most már persze újabb verziója van a programnak (Movie Edit Pro 16, most akcióban $49.99, http://www.magix.com/us/movie-edit-pro/), de a program trial változata letölthető és kipróbálható. A trial változat, ha jól emlékszem, egy hónapig használható.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

Én a DV kamera anyagait szoktam DVD-re pakolni, így: http://hogyan.org/hazi-videok-szerkesztese-ingyenes-alkalmazasokkal

Ugyan nem egy alkalmazással, mint nálad, de nekem bejött, működik a folyamat. Sztem tv kártyáról grabbelni sem kéne, hogy nagy kihívás legyen, bár gondolom, MythTV, Freevo és társaikat próbáltad.

--
In every life we have some trouble
When you worry you make it double
Don't worry, be happy

Én egy kicsit "komolyabb" dologra gondoltam. Tételezzük fel, hogy a video fájlok már a gépen van. Ha nem így lenne, akkor maga a program tud TV kártyáról DV forrásból is grabbelni.
A vágás során betöltöm a "nyersanyagokat". A nyersanyagok elejéről/végéről/közepéről kivágom a felesleges részeket. Ha a forrás rossz minősége miatt el van csúszva a kép és a hang, akkor helyreteszem a hangot. Ha van rossz minőségű hangrészlet, akkor azt kicserélem, amennyiben van mire cserélni. A szinteket is beállítom, ha nem megfelelő a hangerő. Ha szükséges, akkor legyártom az egyes fájlok, vagy jelenetek előtti (fő)címeket. Ha szükséges, akkor az egyes fájlok közötti átmeneteket létrehozom (hangban és képben). Ha szükséges megcsinálom az effekteket, képkivágásokat, nagyításokat. Ha szükséges, akkor beillesztem az aláfestő zenét, beállítom a hangerejét. Esetleg egyes helyeken elhallkítom, vagy felhangosítom. Elhelyezem a fejezet markereket (a fájlok elején, illetve a fájlok közepén is), ahol szükségesnek látom. Mindezt gyorsan, mivel a program nem végez tényleges módosítást, hanem egy projekt fájlban eltárolja a szükséges műveleteket. Így nem módosulnak a források, illetve nem keletekezik új fájl (a projekt fájlon kívül). A programon belül a projekt fájl alapján bármelyik részt megnézhetem, ilyenkor egy előnézeti képet látok.
A menüszerkesztő részre lépve, a program a projekt fájlból kiolvassa a markereket, és ennek megfelelően létrehozza a fejezeteket. Kiválasztom a nekem tetsző menü template-et, módosítom, esetleg egy videórészletet teszek a háttérbe (akár a készülő anyagból is), vagy csak zenét illesztek alá. Ha kész, akkor a preview ablakban tesztelhetem a menüt, és magát a DVD-t is. Megint csak a projekt fájl módosul.
A DVD készítő részre lépve, a minőségre, méretre vonatkozó beállítások után megkezdődhet a DVD-re (vagy CD-re) kerülő anyag "legyártása". Ilyenkor elkészül a DVD fájlrendszere és maguk a fájlok is. Ha szükséges, akkor megtörténnek a formátumok közötti konverziók is. Amennyiben úgy állítottam be, akkor maga a DVD írás is megtörténik.

Mivel minden a projekt fájlban van eltárolva, így bármikor abbahagyható a munka, és később pontosan ugyanonnan tudom folytatni, ahol korábban félbehagytam. Az első és az utolsó lépés (grabbelés, DVD írás) integrálása nem lényeges, az akár el is maradhat, de többi rész integrációja gyakorlati előnyöket rejt. Ha például az avidemuxnak lenne olyan opciója, hogy ne konvertáljon, hanem csak egy projekt fájlba tárolja a szükséges lépéseket, és a folyamat végén újra futtatva a projekt fájl alapján hajtsa végre a konverziót, akkor az már egy lépés lenne. Ha egy hangszerkesztő programmal lehetőség lenne az avidemux projekt fájlának olvasása után kijelőljni a szerkesztési műveleteket, majd ezeket szintén beleírni a projekt fájlba, akkor az már még egy lépés lenne. És még sorolhatnám a "ha"-kat.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

Windows-on Adobe Premiere Pro-t használok. Próbáltam már Linuxos videovágókat is, de egyik sem volt az igazi.
After Effects-szerű effektelő program létezik Linuxra?

Sziasztok!

Épp most keresgélek valami jó kis szerkesztőt, mert össze szeretnék dobni egy jó kis videót. Ami számomra fontos, hogy sok (és igényes) videó-átmenetre legyen képes, valamint szövegekre is tudjon effektetek (amikor megjelenik egy cím és aztán valami effekttel, pl.: a szöveg kereténél fénysugarak jönnek elő, stb.). Szerintetek erre a célra mi lenne a legjobb? Cinerella?

Egyik sem tud ilyent az ingyenesek közül. A szöveg kereténél fénysugarak pedig nem feliratozás, hanem 3D grafika. Ilyesmit egy profi vágóprogramtól sem várunk el 2010-ben. Majd talán később egy-két évvel.
Cinelerra jó úton haladt évekkel ezelőtt is, csak nem sokat sikerült neki fejlődni közben. És bugzik. Ha annak idején a mainactort nem hagyták volna abba, akkor mára már komoly alkalmazás lenne.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Ennyi. Kicsit melósabb, de nem lehetetlen. Ugyanez a zenével is. Mindenki jön, hogy "méééé nem olyan, mint a Cubase".... Meeee nem olyan. Tényleg macerásabb linuxon zenélni, de nem lehetetlen. Úgy 2 folyamattal hosszabb a dolog. Írtam már linux alatt reklámzenét, s volt olyan kolléga, aki meg volt győződve róla, hogy az adott szőnyeghang a mittoménmilyenvst presetje.

Igazság szerint az eszközök léteznek, csak külön-külön project-ben. Már csak össze kéne gyúrni (pl.: Ardourba bekerülne egy midi-szekvenszer, DSSI szintik kezelése, stb., s kész volna a linuxos Cubase).
Ugyanez videónál is. Minden szanaszét van, minden progi tud valami funkciót.

"Minden szanaszét van, minden progi tud valami funkciót."

És természetesen mindenkinek végtelen ideje van ezekkel sz.pni amikor rendes szoftverekkel pillanatok alatt megvan.
Ha már kijutott az ember a középsuliból, kezdenek egyre értékesebbek (és fájdalmasabbak) lenni az ilyen sz.rokkal fölöslegesen elvesztegetett órák.

Igen ez tény. Cégnél nálunk is Win alapú minden munkaállomás (kivéve a stream gépeket), viszont zenéléssel hál' istennek már pár éve nem foglalkozom hivatásszerűen (elég volt az a 6 év stúdiózás), így van időm szüttyögni a hobbizenéimen, ha meg még is felkérnek valamire, akkor kibírják azt a plusz 2 órát.

szerk.: amúgy kiragadtad a környezetből azt az egy mondatot, a teljes egész arról szólt, hogy ezeket össze kéne pakolni egybe. :)

Ez a tipikus "windows filozófia", mindent rakjunk egybe.
A "unix filozófia" szerint pedig, sok, egymással együttműködő céleszközök készítése.
Nem gondolom, hogy ezeket össze kellene gyúrni. Sokkal jobb, ha minden részéből van választási lehetőség. A videó szerkesztőkbe bele lehetne integrálni a DVD írást, de felesleges, mert van rá több nagyon jó egyedi program, mindenki azt használja, amit szeret és ismer.

Igen, a unix filozófia ez. Azzal nincs is bajom, ha a háttérben külön appok teszik a dolgukat ("sok, egymással együttműködő céleszköz" -> együttműködő, ez a kulcs), viszont egy olyan eszköznél, amivel produktumot kell létrehozni, nem árt, ha kézreesik. Mint ahogy említettem, egy Ardourban simán elférne egy szekvenszer. Nagyon jól használható munkaállomássá tudná varázsolni a linuxot zenei téren.

A zenekezelés témában nem vagyok otthon, így elfogadom, hogy abban igazad lehet. Nem is konkrét dologra utaltam, csak az elvre. Szerintem felesleges pl. egy videószerkesztőbe beleintegrálni a DVD rip, scanner, DVD író, 3D modellező, vektoros rajzoló, pixeles rajzoló, ... tudását. Ezek mindegyike kellhet egy videószerkesztés folyamán, de jól körülhatárolható tevékenységekkel rendelkeznek és nem kell hol ehhez, hol ahhoz nyúlnunk.

Szerk.: Profi felhasználásnál kicsit más a helyzet, ott pl. a rajzolók beintegrálásának van létjogosultsága.

"Szerk.: Profi felhasználásnál kicsit más a helyzet, ott pl. a rajzolók beintegrálásának van létjogosultsága."
A nemprofinál is.

Annyira látszik a véleményeiden, hogy ideológiát gyártasz és sulykolsz magadnak, és főleg magaddal próbálod elhitetni hogy mennyire jó amit használsz, annak ellenére, hogy folyamatosan szembesülsz vele, hogy nem az.

Direkt nem a Te hozzászólásodra reagáltam, hátha sikerül a további eszmecserét elkerülni veled, nem sikerült. :-(

Ha már elfogytak az érveid, akkor jön az ellenkezés és a személyeskedés? Egyébként pszichológus vagy, hogy 4-5 hozzászólásból ilyen mélyreható lélekelemzést tudtál kerekíteni?

Egyébként igen, vannak ideológiáim, amiket nem én gyártottam, de magamévá tettem. A témához kapcsolódva pl.:
1. az egyszerű a jobb
2. jobb a sok kicsi tool, mint ugyanaz egy naggyá összegyúrva

Egyébként a legtöbb dolognál nem az eszköz számít, hanem az, hogy kinek a kezében van!

Kb annyi érvet sorakoztattam fel mint te...
Te viszont mindenhova beírod hogy milyen jók ezek az sw-k (pedig a hozzászólók 90%-a szerint egyátalán nem), meg milyen jó hogy nincs meg bennük xy funkció meg nem használhatóak z dologra, hát mit ne mondjak, fura volt, ezért írtam amit írtam.

Egy-egy esetben tényleg van értelme a külső alkalmazásnak, de vegyük példának az Edius nevű vágót (Windows-os). Van benne egy DVD-író szoftver, ami közvetlen a Timeline-on lévő anyagot kaparja lemezre. Ezt egy külső szoftver csak akkor tudná megtenni, ha az Edius ez irányú API-ja nyitott lenne. Egy harmadik cég írójával ez lehetetlen. Nyílt forrású szoftvernél persze van rá mód, hogy ezt létrehozzák, viszont azt kell mondanom, hogy Edius-nál ez baromi kényelmes és nem utolsó sorban összehangolt.

Vagy vegyük pl.: a NewTek Video Toaster rendszert (nem tudom, van-e újabb belőle, pár éve dolgoztam ilyennel). Egy komplett munkaállomás, nem gyenge "eszközökkel" felszerelve. Több kameraállás rögzítése, melyet gyakorlatilag real-time tudsz Chroma-zni (blue-box), s mivel benne van a 3d modellező és animációs rendszer is, virtuális stúdiót hozhatsz létre. Mondhatnánk, hogy ezt külön-külön is megoldhatnánk, ez tény, viszont itt az egyes eszközök 100%-ig együtt működnek, 100%-ig kompatibilisek, átjárhatók, s ennek köszönhetően számos olyan pluszt tud nyújtani, amit 3-4 különálló szoftverrel nem tudnál, csak zökkenővel megoldani.
Időnként tényleg jó válogatni a lehetőségek közt, de időnként jobb és gyorsabb az eredmény, ha integrálva van.

Teljesen egyetértek veled.
Sokkal jobb egy integrált, mint az ugyanazt tudó sok kis eszköz, amik nem tudnak együttműködni.
Viszont, ha ezek az "eszközök 100%-ig együtt működnek, 100%-ig kompatibilisek", akkor sokkal jobb, mint az integrált (monolitikus alkalmazás).
(Csak zárójelesen: Egy pillanatig sem állítottam olyat, hogy egy "NewTek Video Toaster"-hez hozzámérhető lenne bármelyik a tesztben szereplő videószerkesztő)

Hamár videószerkesztők valaki tudna ajánlani egyet, amivel lehet full-HD m2ts (komplett BlueRay) fájlokból 720p mkv-kat csinálni?
Formátum akár maradhat is, a lényeg a 720p-re konvertálás a hely miatt... Ja és feltétlen user-friendly kéne... :)

Vajon mennyien vannak azok, akik úgy döntöttek, hogy egy legyintéssel tovább lépnek ezen a topikon/savazáson...? :-\

Nem akarok flémelni - komolyan sírni van|lenne kedvem -, de az Avidemux kivételével egyik alkalmazás sem emelkedik túl a "habosított fosparfé" minőségszintjén. :-|

Az avidemux nem erre való. Cinelerra már jó lenne. Az viszont nem volt választható opció...

Aki premiere-rel, vegasszal tud vágni, dolgozni, annak fura és kényelmetlen ezeknek a kezelése és rengeteg mindent hiányol, nem talál. A "full extrás" volvo földmunkagép vs. a gyermekek műanyag lapátkája, kicsi talicskája...

Az otthoni kameráról leszedni az emlékképeket, összefűzni őket bármi jó ezekből itt fenn. De semmi több. :-(

Az AviDemux egy célszerszám. A videószerkesztésnek csak egy kicsi szeletét tudja, de azt nagyon jól. A legtöbbet én is azt használom. Ideális például TV felvételekből a reklámok kivágására.
Ha valaki pont arra akarja használni amire való, akkor neki ez lesz "A" videószerkesztő.

Igen, ez erre jó.
Jeleneteket összevágni, sorrendet változtatni, effekteket feltenni, áttűnést beállítani, stb egyátalán nem tud, pont ezért nem egy kategória a többivel... A saját kategóriájában jó, a többi viszont pl. rendesen encode-olni nem tud (mert azok meg nem arra valók)

Almákat nem lehet fügével összehasonlítani; nem átfedő funkcionalitású programok rangsorolása értelmetlen.

Talán az OpenShot a legkevésbé szar az összes közül..

Ja, csak amikor menteném a videót akkor akad ki. Értem én hogy addig legalább stabil, de amit kiszenvedek magamnak, azt menteni is szeretném. Lehet encoder hiba is, de akkor könyörgöm ne csak egy segfault vigyorogjon a konzolban hanem dobja ki valahova hogy mi a baja. A legutóbbi snapshot-ot még nem próbáltam.

Az OpenShot ffmpeg alapú. Egy régebbi verziónál írtak olyat, hogy ha az ffmpeg nem fut, akkor az OpenShot is elhasal. Lehet nálad is az a hiba, hogy nincs fenn az ffmpeg.
Ubuntuban nincs benne a függőségek között, így nem tudom, hogy az Ubuntusok hagyták ki, vagy nem is kell hozzá.

Nekünk itthon kettő jött be, az egyik az itt meg sem említett openmovieeditor, ami ugyan fagy folyamatosan, de Wmm-hez képest többet tud, plusz nem csak wmv-be exportál.

És +1 a Cinelerrára, nagyon korrektnek tűnik, igaz még csak ismerkedtem vele.

Az összes többi, pl az itt felsorolt PitVi, vagy avidemux egyszerű lineáris szerkesztő vagy primitív, nem kézreálló ucc. Illetve ilyenek mint sonivegas, meg premiere az egy dolog, hogy totál más kategória de kiscsaládom hülyét kapott tőle, no meg wine alatt nem indulnak ;)

Igazság szerint a videoedit nekem még eléggé új, sosem foglalkoztam vele, annó viszont reflexből ment a hang/zene szerkesztés vágás, és minden videoeditort ahhoz hasonlóan szeretnék kezelni.
Úgyhogy ez szintén egy egyéb/leírom a hozzászólásban szavazat.
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime
Windows hate ;)

Attól függ mennyire vesszük szigorúan a Linux kifejezést! Viccet félre téve: Én nem szavaztam, ugyanis Final Cut Studio-t használok, persze Mac OS X alatt. Szerintem ennél jobb nincs (bár ugye nem Linuxon).

--
A lehetetlen csak a lusta ember kifogása!

Mi Kdenlive-ot használunk a helyi kábeltv műsorainak és az egyéb útifilmeknek a vágásához. Igaz, hogy kicsit bugos, kicsit fagy, de azért egész használható és egyszerű. :)
Most készülök váltani OpenShot-ra, bíztató az a pár videó amit láttam a működéséről...

Amióta váltottam openSuse 11.2-re és feltettem a Kdenlive 07.7.1-es verziót, nekem még nem sikerült kinyiffantanom. A régebbi verzió nálam is ezt produkálta, bár ha terminálból indítottam, érdekes módon kevésbé. Ezt azóta se értem...

Uff!

--
"Tévedni emberi dolog, de kínos." (Rejtő)

Az egyéb opciót választottam.

- Open Shot. Home videok szerkesztgetésére kiváló, profi munkára nulla.

- Avidemux. Nem videoszerkesztő.

- Kdelive. Egyelőre bugos, fagyogatós, közepes izé. Szerintem a lives KDE-s GUI-ja, de ez csak megérzés.

- PiTiVi. Nem ismerem.

- Lives. Jó lenne, ha nem lenne erőforrás zabáló, és javítanának a felhasználói felületen.

Ami nem volt a listába, és gyakorlatilag profi munkára alkalmas, az a Cinelerra.
viszont tényleg pilótavizsga kell hozzá. Ha megtanulja az ember használni, csodákra képes, de csakis akkor érdemes elmélyedni benne, ha ezzel akarja keresni a kenyerét egy user, vagy éppen egy igényes filmet akar megvágni. Amúgy home videok editálására túl bonyolult. Viszont kis odafigyeléssel (egyszerűsített GUI, logikus menürendszer), felvehetné a versenyt a nehéz pénzekért árult wines studio szerkesztőkkel.

Sajnos én úgy veszem észre, hogy video és zeneszerkesztés terén a linuxos progik nem a legjobbak. Elemeibe minden program tud valamit, amit a másik nem, de egy komplett, egész rendszer kialakítása volna a szerencsés, vagy amúgy Ubuntu módjára, a legigéretesebb program kiválasztásával, szépen beolvasztani a legújabb fejlesztéseket. De jelenleg kismillió project egymással párhuzamosan csinál ezt-azt, és még ha ígéretes is a dolog, nem tudni, mi lesz vele mondjuk öt év múlva. Namármost, ha nem tud az ember előre tervezni, akkor maradnak a jól bejáratott windowsos progik, profi szinten egyszerűen nem éri meg egy linuxos video szerkesztőre átállni.

a windowshoz elérhető ingyenes videoszerkesztőkkel simán felveszik a versenyt a linuxos free programok. a fizetős videoszerkesztőket nem fair free szerkesztőkkel összevetni.
vannak profi igényeket kielégítő videoszerkesztő programok linuxra, természetesen pénzért.

"Viszont kis odafigyeléssel (egyszerűsített GUI, logikus menürendszer), felvehetné a versenyt a nehéz pénzekért árult wines studio szerkesztőkkel"
van már ilyen, a Cinecutie.

jo az az avidemux, de meglep hogy az vezet. Kepeket masolok beillsztek es segfaultol (3 distron is). Konvertalonak inkabb jo. Egyebkent cinelerrarol, kdenliverol es openmovieeditorrol csak jot tudok mondani, ellentetben a pitivivel, aminek nem bocsatom meg, hogy rakattintottam a "save as"-re es kinullazta az ogv file-omat midnen kerdes nelkul (fedora 9 idejen volt, nem mai bug, de ott lettem vallasos gtk-ellenes) :D
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
I'm a Russian spambot