Nyílt forrású lesz a Lightworks videószerkesztő

Címkék

Bár léteznek videószerkesztők Linuxra - például a Cinelerra és a Kino - azonban egyre több új nyílt forráskódú projekt lát napvilágot, amelynek célja, hogy jobbá és könnyebbé tegye Linuxon a nem-lineáris videószerkesztést. Az OpenShot és PiTiVi ezek közé tartozik.

Ezekkel a szoftverekkel azonban még mindig nem lehet elérni azt a szintet, amit a más platformon futó szerkesztők nyújtanak. Azonban változhat a helyzet, mert a közeljövőben egy profi videószerkesztő válik nyílt forrásúvá.

A Lightworks egy többszörös díjnyertes, nem-lineáris videószerkesztő rendszer, amely jelenleg az EditShare tulajdonában van. Több film - például a Shutter Island, Centurion vagy a Galaxis útikalauz stopposoknak - utómunkálataihoz is használták.

Az EditShare várhatóan az év harmadik negyedévében kezdi meg a Lightworks megnyitásának folyamatát. Első lépésként ingyenesen letölthetővé teszi a terméket mindenki számára.

A bejelentés itt olvasható.

Hozzászólások

Mit tesz az, hogy nemlineáris?
--
kövi

Hellyel-közzel :)
Ha lineárisan vágod, akkor a művelet elvégzése után a fájl (az alapanyag) fizikailag is "csorbul". Ilyen pl.: hangeszközök közül Windows-on a SoundForge, vele ellentétben nemlineáris pl.: a Cubase.

Ha már a példádnál vagyunk:
szalagon való vágás esetén (ha közvetlen teszed), akkor igen, ollóval vágod. Ha nemlineárisan akarod ezt tenni, akkor tekergeted ide-oda, írsz egy listát, hogy hol lesz a vágáspont, majd kimásolod az adott pontokat egy második szalagra (renderelés).
Ez így egy elég hülye példa, de ha így megérted, akkor álljon itt ebben a formában a magyarázat :)

érteni eddig is értettem, a lényegkiemelésed ragadott meg :)
ne sok köze van a linearitásnak az alapanyag változásához, a lényeg a véletlen elérés: RAM, merevlemez szemben a szalaggal vagy valós idejű jellel, streammel

azaz nem csak vágás hanem szerkesztés az adott képkockára (vagy az utolsó néhányra) vonatkozik, mondjuk zajszűrés, szemben a nemlineárissal ahol ugrálhatsz, egy renderelt képkocka bármilyen másik távoli képkockától függhet

Hát nem tudom, de én láttam már '90 körül is olyan szalagos vágót, ahol az eredeti szalagon kellett (talán az egyik hangsávon) bejelölni a vágási pontokat, aztán a "vágás" után a gép átmásolta egy másik VHS szalagra. Gyakorlatilag egymás után snittről-snittre így épült fel a vágott változat.

Így van, pl. 1 db. Sony DSR 80 recorderből, 2 db. DSR 60 playerekből és Sony PVE-500 pultból épült fel ilyen rendszer. Jelöltél IN és OUT pontot, majd rányomtál az AUTO EDIT gombra, s szépen rámásolta a player képét a recorderre. :)

Anno híradókat vágtam olyanon.

Nem akarnék nagyon offolni, de RGeri, ha már kb szó szerint fordítasz cikket a Phoronix-ról talán illene őket is linkelni. Vagy írj új szöveget.
Mert ez így index stílus... :)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Remélem nem fog hasonló sorsra jutni, mint a xara opensource, arról már lassan 3 éve alig hallani, pedig jó kis stuff lett volna. Bár ha azt nézem, hogy lett helyette más ->inkscape, akkor végülis mindegy :-).

Ez már valami :)
Végre lesz egy multicam vágásra alkalmas rendszer, illetve végre lesz egy használható, profi videoeditor.

csak és kizárólag linuxon működik?

azért ez vicces, azaz inkább szomorú, how.to.buynál egyedül Magyarországnál van ez,

Hungary

Please contact EditShare EMEA in London

még a szomszédos feleakkora Szlovákiában is van helyi kontakt.

Sőt, akár komplett terméket is lehet készíteni belőle:
válogatott eszközökből munkaállomást felépíteni, akár erre hegyezett, forgatott kernellel is, azaz egy atomstabil megoldást készíteni mindenféle be- és kijárattal felszerelve. S akkor már lehet opcióként központi háttértár, melyet ugye szintén te építesz ki a megrendelőnek. Van ebben biznisz szerintem.

"Első lépésként ingyenesen letölthetővé teszi a terméket mindenki számára."

Nem állítom, hogy megszakítottam magam a keresésben, de nem találom a letöltést. Tud valaki segíteni?

Még mindig nem lett nyílt forráskódú.