Bejelentés

Magyar tankönyvsorozat rendszergazdáknak, fejlesztőknek és informatikatanároknak

 ( nemethl | 2014. április 12., szombat - 12:01 )

Megjelent az E-Közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ új, elektronikus kiadású tankönyvsorozata. A szabadon letölthető kötetek: Unix és Linux rendszergazdai alapismeretek; Linux rendszerek alapvető beállításai, üzemeltetése; Hálózati szolgáltatások szabad szoftverekkel; Qt programozás; WordPress; LibreOffice Writer és LibreLogo tankönyv.

A tankönyvsorozat lehetővé teszi, hogy minden informatikai szakember, felhasználó, érdeklődő korszerű szabad szoftveres ismeretek birtokába juthasson magyar nyelven is: bár a tárgyalt szoftverek ingyenesen is elérhetőek, hasonlóan egyszerűen, illetve szabadon hozzáférhető magyar nyelvű tankönyvvel nem rendelkeztek idáig.

Szabad LibreLogo oktatási anyagok

 ( nemethl | 2014. április 3., csütörtök - 21:57 )

Megjelent az E-Közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ tankönyvsorozatának első kötete, Lakó Viktória LibreLogo oktatási segédanyag – a teknőcgrafikától a programozásérettségiig c. tankönyve. A LibreLogóval a diákok akár a Wikipédia médiatárának fejlesztésében is részt vehetnek, l. a Wikimedia Commons LibreLogóval készített SVG illusztrációit, és az ehhez készített rövid fejlesztési útmutatót.

A LibreLogo.org-on is bemutatott LibreLogo tankönyv a teljesen kezdő szinttől az érettségi anyagát képező algoritmusok, illetve fejlett adatszerkezetek bemutatásáig jut, több száz képpel és feladattal segítve a diákok munkáját.

Az E-Közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ tankönyvsorozatának további, hasonlóan a szabad szoftverek elterjedését szolgáló kötetei a következő hetekben jelennek meg.

A LibreLogo fejlesztését és népszerűsítését nemcsak a kompetencia központ, hanem az FSF.hu Alapítvány is támogatta a tanári és LibreOffice konferenciákon és a LibreOffice fejlesztői napokon való részvétel elősegítésével, illetve a magyar és angol nyelvű LibreLogo.org honlap elindításával.

Lakó Viktória 2014. április 8-án, 19:00 órakor, a Szabad Kultúra rendezvénysorozat 2. találkozóján ad elő a LibreLogóról és a LibreLogo.org-ról, ahová mindenkit szeretettel várnak a szervezők, az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség!

2. Szabad kultúra meetup

 ( kelemengabor | 2014. április 2., szerda - 12:51 )

Az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség ismét meetupot szervez a szabad szoftverekről és szabad kultúráról. Célunk a nyílt forrású szoftverek használata mellett az azok fejlesztésében való részvétel népszerűsítése. Ezen kívül ez a meetup találkozási lehetőséget biztosít a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztőknek és felhasználóknak. Akinek kedve van, az itt sörözhet és beszélgethet az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség képviselőivel.

A meetup programja

LibreLogo.org

 ( nemethl | 2014. április 1., kedd - 20:59 )

A LibreLogo.org a magyar fejlesztésű, magyarul, de amhara és gudzsaráti nyelven is programozható LibreLogo fejlesztőkörnyezet új hírportálja. A honlap bemutatja, hogy mire jó a LibreLogo, például (1) könnyedén készíthető vele animált SVG meglepetés megbecsült kollégánk születésnapjára, (2) vagy végtelen labirintus, akár egy programsorban.

A februárban indult tesztüzem számos egyéb érdekes cikket is produkált már:

Cseppentő Árpád élvezetes élménybeszámolói bemutatják (1) hogyan skálázhatunk újra egy Deprez-műszert, (2) és hogyan turbózhatunk fel egy egész okos (de nem okos-) telefont egy látványos vektorgrafikával.

Németh László cikkei többek között (1) az év fája, a mezei juhar megismeréséhez nyújtanak hathatós segítséget, és (2) bepillantást engednek a Unix megalkotóinak nyelvészeti kutatásaiba.

1. Szabad kultúra meetup - videók

 ( kelemengabor | 2014. március 15., szombat - 20:25 )

Kedden lezajlott az első meetupunk az FSF.hu alapítvány és a magyar Mozilla közösség szervezésében. Telt ház volt, de gondoltunk azokra, akik nem tudtak eljönni és készítettünk videókat:

Végleges az 1. Szabad kultúra meetup programja

 ( kelemengabor | 2014. március 9., vasárnap - 12:41 )

Az 1. Szabad kultúra meetupot pár napja úgy hirdettem meg, hogy a program még nem volt végleges. Mostanra eldőlt, hogy milyen előadások lesznek:

1. Szabad kultúra meetup

 ( kelemengabor | 2014. március 5., szerda - 23:14 )

Az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség új kezdeményezésként meetupot szervez a szabad szoftverekről és szabad kultúráról. Célunk a nyílt forrású szoftverek használata mellett azok fejlesztésében való részvétel népszerűsítése. Ezen kívül ez a meetup találkozási lehetőséget biztosít a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztőknek és felhasználóknak. Akinek kedve van, az itt sörözhet és beszélgethet az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség képviselőivel.

A meetup programja:

Szabad szoftver trendek és stratégiák 2013 konferencia

 ( kelemengabor | 2013. december 14., szombat - 7:31 )

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központja 2013. december 18-án konferenciát szervez „Szabad szoftver trendek és stratégiák 2013” néven. A konferencia célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a jelentősebb szabad szoftverekkel foglalkozó hazai ipari szereplők és érdekvédelmi szervezetek véleményét a szabad szoftverekkel kapcsolatos ipari trendekkel, saját szerepükről ezen a piacon, illetve az ezzel kapcsolatos stratégiájuk nyilvános részével.

OpenDocument és LibreOffice intézményi környezetben

 ( nemethl | 2013. december 11., szerda - 9:43 )

Az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ új kiadványa bemutatja az ODF formátum és a LibreOffice lehetőségeit szervezeti szinten, de jó hasznát vehetik az érdeklődő hallgatók is (lásd példának Vajna Miklós és Zolnai Tamás LibreOffice-fejlesztők sikereit a Google Summer of Code-on és a milánói LibreOffice konferencián).

Szabad szoftver és Linux bevezető képzés 6x6 órában

 ( atya | 2013. november 29., péntek - 9:03 )

Az ESz2K2 6x6 órás átfogó Linux és szabad szoftver képzési videókat tett elérhetővé. Az anyagok szabadon elérhetőek mindenki számára. A pontos tematika és a videók a képzés honlapjáról elérhetőek. Minden napon elhangzott hat órányi előadáshoz tartozik egy kazal gyakorlati feladat, melyeken keresztül az adott napi anyagot be lehet gyakorolni. Ezek az anyagok, az előadások diasorozatai és kiegészítői az központ által üzemeltetett Ilias rendszerből tölthetők le.

Szabad Szoftver Konferencia Szegeden - már csak pár nap!

 ( hafy | 2013. november 22., péntek - 9:23 )

Már csak kevesebb, mint egy hét van hátra a szegedi Szabad Szoftver Konferenciáig, amely november 29-én, pénteken lesz.

Érdemes ránézni az előadások listájára. Támogatóinknak, szorosan együttműködő partnereinknek (GE Healtcare, FSF.hu alapítvány, E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ, ...) és számos szabad szoftveres közösségnek, aktivistának, érdeklődőnek köszönhetően igen színvonalasnak ígérkezik. Ez úton is köszönjük nekik, Nektek a segítséget, ami nélkül nem tudtuk volna megrendezni ezt az eseményt.

[Frissítve] Szabad szoftver workshopok országszerte

 ( atya | 2013. november 21., csütörtök - 20:56 )

Az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ azon dolgozik, hogy a hazai felhasználók, intézmények és vállalatok számára könnyebbé tegye a szabad szoftverek használatát, a rájuk való átállást. Több magyar helyszínen workshopok keretében beszámol munkájáról, és kéri az érdeklődőket, hogy mondják el véleményüket az eddig elvégzett és tervezett munkáról, valamint a szabad szoftverek elfogadottságának növelésével kapcsolatban.

Frissítés: Bekerült a debreceni helyszín és időpont.

Elérhető a rendszergazdákat kutató ITPRO 2013 felmérés eredménye

 ( trey | 2013. november 21., csütörtök - 15:38 )

A nyár folyamán a "hazai informatikai üzemeltetők szokásainak feltérképezésére indított kezdeményezést a Microsoft Magyarország, az FSF.hu Alapítvány, valamint a HWSW kiadó (HWSW.hu, HUP.hu). A három szervezet közösen dolgozott ki egy kérdőívet, amely a rendszergazdák, rendszerüzemeltető szakemberek preferenciáit igyekezett kideríteni, például a PC- és okostelefon-használat, a kedvenc szoftverek, a fontosnak tartott technológiák, illetve a szakmai érdeklődés és karrierfejlesztés tekintetében".

A felmérésből egyebek mellett kiderül, hogy:

Szabad szoftverek a közigazgatásban konferencia

 ( kelemengabor | 2013. november 21., csütörtök - 9:04 )

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Szabad Szoftver Kompetencia Központja a vidéki workshopok mellett egy konferencia keretében Budapesten is beszámol eddigi munkájáról és terveiről.

A konferencia programját Fekete Gábor e-közigazgatásért felelős helyettes államtitkár nyitja meg, amelyet követően a kompetencia központ munkatársai, valamint együttműködő közigazgatási intézmények informatikai vezetői számolnak be az eddig elért és várható eredményekről és a további közös tervekről.

"Szabad szoftveres ismeretek mindenkinek"

 ( trey | 2013. október 31., csütörtök - 9:41 )

Az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ azért jött létre egyebek mellett anno, hogy tudástárt hozzon létre, támogassa a szabad szoftveres átállásokat, a szoftver és dokumentáció honosítást, illetve oktatási anyagokat készítsen és oktatásokat szervezzen.

A központ most egy sajtóhírt adott ki arról, hogy szabad szoftverekkel kapcsolatos tudásbázist tartalmazó honlapot indított:

Idézet:
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium E-közigazgatásért Felelős Helyettes Államtitkársága alatt működő E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ szabad szoftverekkel kapcsolatos anyagokat tett közzé honlapján, a http://szabadszoftver.kormany.hu címen. A szabad licenc mellett felhasználható, a központ szakértői és oktatási tevékenységének tapasztalatait is tükröző anyagok az Európai Unió által támogatott projekt részeként kerülnek nyilvánosságra, hiánypótló szabad szoftverekkel is kiegészülve a későbbiekben.

Virtualizációs Nap 2013 - November 29.

 ( PTZool | 2013. október 17., csütörtök - 13:15 )

Idén ötödik alkalommal gyűlnek össze az ország virtualizációs szakemberei, hogy bemutassák a legújabb technológiákat, szoftver és hardver megoldásokat. Magyarország legnagyobb független virtualizációs konferenciája a 2013-as évben is várja a technológia iránt érdeklődő szakembereket, cégeket, magánszemélyeket.

Szabad Szoftver Konferencia Szegeden - sorsdöntő felhívás

 ( hafy | 2013. szeptember 23., hétfő - 14:06 )

Közeledik a szeptember vége, amikor el kell döntenünk, hogy meg tudjuk-e rendezni a konferenciát. Azt szeretnénk kérni, hogy

 • ha nyitott vagy valamilyen előadás tartásra, akkor kérjük küld be most (akár csak címszavakban), ez segít nekünk fölmérni az érdeklődést
 • ha te ugyan nem tartanál, de van témajavaslatod, amiről szívesen hallanál, azt is szívesen fogadjuk
 • ha tudsz bármit segíteni szponzorkérdésben, azt is köszönjük. Az eddigi támogatóinknak is köszönjük szépen!

További infók a weboldalunkon: http://sfd.org.hu/

Szabad Szoftver Konferencia Szegeden

 ( hafy | 2013. augusztus 22., csütörtök - 8:06 )

A hagyománynak megfelelően idén is egy konferenciával tervezzük ünnepelni a szabad szoftverek világnapját. Terveink szerint november 29-én, pénteken tervezzük a konferencia megrendezését a következő szekciókkal:

 • Mobil szekció: szabad szoftveres mobil platformok, pl. Android, Firefox OS, Ubuntu Phone
 • Hardverközeli szekció: szabad szoftverrel programozható, konfigurálható "kütyük", alap hardveres kapcsolásokkal, pl. Raspberry Pi, Arduino, Udoo, OpenWrt routerken
 • Felhasználói szekció: népszerű és még kevésbé ismert felhasználói programok: pl. LibreOffice, Mozilla, Gimp, ...
 • Rendszergazdai szekció: asterisk, biztonsági kérdések
 • Geoinformatikai szekció: a GIS-ben egyre jobban teret nyerő desktop (pl. QGIS, GRASS) és server (pl. GeoServer, OpenLayers) megoldások
 • Multimédia, jog: nyílt formátumok, szabad licencek, jogi kérdések

Drupalaton 2013

 ( york | 2013. július 18., csütörtök - 10:09 )

2013. augusztus 15-18. között Keszthelyen rendezi meg a hazai Drupal közösség a Drupalaton elnevezésű Drupal Camp-et, amelyre a magyar résztvevők mellett külföldi, Drupal iránt érdeklődőket is várunk. A rendezvény hivatalos nyelve angol.


Programajánló:

 • Csütörtök: érkezés és Drupal kártya játék workshop
 • Péntek: Kezdő és haladó szintű workshopok
 • Szombat: Előadások
 • Vasárnap: Code sprint

FLAC 1.3.0

 ( trey | 2013. június 11., kedd - 14:29 )

Erik de Castro Lopo tegnap bejelentette, hogy több mint 6 év után új, hivatalos kiadással jelentkezik a Free Lossless Audio Codec, vagy rövidebb nevén FLAC. A FLAC karbantartása a Xiph.Org Foundation felügyelete alatt történik.

Részletek a bejelentésben.

Budapest Puppet Fundamentals Training

 ( thuglife | 2013. május 27., hétfő - 8:06 )

Sziasztok!

Ezúttal szeretnénk meghívni benneteket az első Magyarországon tartott Puppet Trainingre, amely a Puppet Labs és az MTier Ltd. jóvoltából lesz megtartva Budapesten. A három napos tréning alatt a Puppet megoldások teljes tárházát megismerhetitek és a helyszínen megtanulhatjátok a helyes módon használni ezt a csodálatos eszközt.

Előadói jelentkezési határidő változás a Szabad Szoftver Konferencia 2013 rendezvényre

 ( atya | 2013. május 6., hétfő - 12:38 )

Néhány potenciális előadó jelezte a Szabad Szoftver Konferencia 2013-mal kapcsolatban, hogy még szeretne javítani a leadott témáján, így az előadói jelentkezések leadási határidejét meghosszabbítjuk május 7-e éjfélig. Ha valaki elfelejtette a határidőt, így még van egy kis ideje. De addigra tényleg minden érintett jelentkezzen, illetve javítson! :D

Itt kell leadni a végleges jelentkezéseket: http://konf.fsf.hu/

Szabad Szoftver Konferencia 2013

 ( toros | 2013. április 12., péntek - 8:24 )

Az FSF.hu Alapítvány örömmel jelenti be, hogy hamarosan ismét megrendezi a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás elnevezésű rendezvényt. Az eseményre ezúttal a nyár elején, 2013. június 8-án kerül sor Budapesten, az Óbudai Egyetemen (III. kerület, Bécsi út 96/B).

A konferencia reggel fél tíztől délután ötig tart. Három szekcióban párhuzamosan zajlanak majd a szakmai előadások, az aulában szabad szoftverekkel és szabad kultúrával kapcsolatos kiállítás lesz. A konferencián a részvétel a látogatók számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az érdekes előadások és a változatos kiállítói standok mellett van még egy érvünk a részvétel mellett: a reggel érkező és a rendezvény végéig maradó hallgatók között két 120 GB-os és egy 250 GB-os SSD-t sorsolunk ki.

Az Opera WebKitre vált

 ( persicsb | 2013. február 13., szerda - 16:58 )

Az előzetes találgatások és hírek igaznak bizonyultak, az Opera ma bejelentette, hogy dobja a Presto rendering motort és WebKit-re vált. A bejelentés szerint ők az első elterjedt böngésző, ami megteszi azt a váltást, hogy egy teljesen új rendering engine-re vált. Bővebben a bejelentésben.

Audacity 2.0.3

 ( GegSite | 2013. január 22., kedd - 15:15 )

Az Audacity csapat örömmel jelenti be az Audacity 2.0.3-as kiadását. A jobb minőség és gyorsabb feldolgozás érdekében a 2.0.3-as verzió a libresample helyett a libsoxr resampling library-t használja alapértelmezetten. A Time Tracks továbbfejlesztésre és hibajavításra került. Emellett új effektek - mint például az Adjustable Fade - mutatkoztak be. További információ a kiadási megjegyzésben.