Bejelentés

BSD Now 136. epizód - This is GNN

 ( trey | 2016. április 9., szombat - 15:44 )

A BSD Now egy heti rendszerességgel megjelenő video podcast, amelynek célja a BSD operációs rendszerek népszerűsítése, illetve a már meglevő felhasználók friss BSD-s információkkal, hírekkel való ellátása. A BSD Now egyik műsorvezetője a PC-BSD alapító, vezető fejlesztő Kris Moore. Elérhető a BSD Now 136. epizódja, címe "Episode 136: This is GNN".

Bemutatkozik a DGit

 ( trey | 2016. április 6., szerda - 15:29 )

Dgit - előtte / utána

Idézet:
A GitHub több mint 35 millió tárolót és több mint 30 millió Gist-et hostol több száz szerveren. Az elmúlt év folyamán megalkottuk a DGit-et, egy új, elosztott storage rendszert, amely drámaian javítja a Git tartalom kiszolgálásának és tárolásának rendelkezésre állását és teljesítményét.

Részletek itt.

OpenWrt "Chaos Calmer" 15.05.1

 ( robyboy | 2016. március 17., csütörtök - 11:08 )

Az OpenWrt fejlesztők bejelentették az első karbantartási kiadást az OpenWrt "Chaos Calmer" 15.05-höz. A Chaos Calmer 15.05.1 főbb jellemzői:

A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 5.1-et

 ( gyarakilaszlo | 2016. február 10., szerda - 15:12 )

Azonnal elérhető Linux, Mac OS X és Windows rendszerekre

A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 5.1-et, a teljes funkcionalitású irodai csomagját, amely a kategória minden termékével versenyképes, miközben interoperabilitási szolgáltatásaival kiemelkedik közülük.
A LibreOffice 5.1 teljesen átszervezett felületet kínál, és számos továbbfejlesztett funkciót, amelyek a vállalati telepítéseket célozzák: jobb ODF 1.2 támogatás, interoperabilitás tulajdonosi dokumentumformátumokkal és fájlkezelés távoli kiszolgálókon.
A LibreOffice-t 120 milliószor töltötték le a 2011. januári bevezetése óta. Az irodai csomagot minden kontinensen nagy szervezetek használják, ezek sora nemrég az olasz hadsereg 100 000-nél is több gépével bővült.

Támogasd adód 1 százalékával az FSF.hu Alapítványt

 ( gyarakilaszlo | 2016. január 30., szombat - 8:37 )

Az FSF.hu Alapítvány 2006-tól kezdve tudja fogadni az 1%-ot. Mindenki, aki személyi jövedelemadót (SZJA) fizet, felajánlhatja adója 1%-át egy közhasznú civil szervezetnek, további 1%-át egy egyháznak. Ez semmibe sem kerül, csak egy kis odafigyelésbe. Kérjük, adóbevallásodkor gondolj ránk, add adód 1%-át az FSF.hu Alapítványnak. Ezzel többek közt a Firefox, a Thunderbird, a LibreOffice, a GNOME asztali környezet magyar verzióját, a Hunspell helyesírás-ellenőrző fejlesztését és a szabad szoftvereket megismertető konferenciáinkat támogatod. Ez a legfőbb bevételi forrásunk.

FSF.hu Alapítvány beszámoló 2015

 ( gyarakilaszlo | 2016. január 26., kedd - 9:34 )


Elkészült az FSF.hu Alapítvány éves rendes összefoglalója az előző évben aktivistáink által végzett, és az alapítvány által támogatott tevékenységekről. Az elmúlt egy év eredményei az alábbiak voltak:

Adminisztratív munkák
2015-ben (a 2014-ben elkezdett folyamat zárásaként) eredményesen módosítottuk az alapító okiratunkat, és a Fővárosi Törvényszék 11.Pk.61.063/2002/17. sz. végzése szerint folytatólagosan közhasznúak lettünk / maradtunk. Ennek kapcsán megemlíthetjük, hogy a 2014-es évben a NAV megvizsgálta a 2009, 2010 és 2011-es években folytatott 1% felhasználásunkat és megállapították, hogy a támogatásokat dokumentált és ellenőrizhető módon a közhasznú tevékenységünk megvalósítására használtuk fel, illetve a különböző kötelezettségeinket szabályosan teljesítettük, ennek megfelelően azóta is és ezután is ezt a gyakorlatot követjük a gazdálkodásunk során.

Itt az ideje OTRS 5-re váltani!

 ( gyarakilaszlo | 2016. január 19., kedd - 14:07 )

A 2015. október 20-án kiadott OTRS 5-höz a mai napon megérkezett a 6. hibajavító kiadás. Az elmúlt 3 hónap során szinte nem telt el úgy nap, hogy a fejlesztők ne adtak volna valamit hozzá a forráskódhoz, amellyel több mint 100 hibát javítottak az eredeti kiadás óta. Szintén ebbe a verzióba kerültek be a magyar vonatkozású fejlesztések is, így ha valaki eddig halogatta az OTRS frissítést, akkor itt az ideje OTRS 5-re váltani!

Opera rpm csomagban

 ( Nextra | 2015. november 21., szombat - 12:09 )

Megjelent az első rpm csomagolású Opera a fejlesztő csatornán. Elérhető 32 bites illetve 64 bites változatban is. Letölthető innen. Changelog itt.

Zorp GPL 6 release

 ( coroner | 2015. október 17., szombat - 7:45 )

Megjelent a Zorp GPL 6.0.7-es verziója, az alábbi újdonságokkal. A forráskód elérhető itt, csomagok pedig itt.

NAT64 és NAT46 támogatás: Hálózati címfordítás támogatás IPv4 és IPv6 címek között, az RFC6052 szabványnak megfelelően. A megoldás teljesen kompatibilis a BIND domainnév szerver DNS64 funkciójával.

Automatikus protokoll felismerés: A bejövő forgalom alapján a Zorp képes a kapcsolatban használt protokoll meghatározására, illetve ennek függvényében különbző proxy-k indítására. Jelenleg a HTTP, SSH és TLS forgalmak felismerése támogatott. Titkosított kapcsolatok esetén lehetsége különböző service-ek indítása a szerver tanúsítvány függvényében.

Az IBM bejelentette az AIX 7.2 elérhetőségét

 ( Huncraft | 2015. október 8., csütörtök - 8:07 )

5 évvel az AIX 7.1 hivatalos bejelentése után az IBM október 5-én hivatalosan is bejelentette az AIX következő kiadásának, az AIX 7.2-nek elérhetőségét (Announcement letter).

Az új OS verzió várhatóan 2015. december 4-től lesz hivatalosan is elérhető, vagy az ESP (Early Ship Program) keretén belül lehetőség van szeptember óta kipróbálni az AIX 7.2 Beta verzióját is.

8. Open Source Budapest meetup

 ( kelemengabor | 2015. október 5., hétfő - 17:52 )

Az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség kis kihagyás után ismét meetupot szervez a szabad szoftverekről. Célunk a nyílt forrású szoftverek használata mellett az azok fejlesztésében való részvétel népszerűsítése. Ezen kívül ez a meetup találkozási lehetőséget biztosít a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztőknek és felhasználóknak. Akinek kedve van, az itt sörözhet és beszélgethet az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség képviselőivel. Köszönjük a Lia Iskola segítségét a helyszínhez és az esemény lebonyolításához!

A legutóbbi meetup előadásairól készült felvétel itt nézhető meg.

Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2015 (részletes program a honlapon)

 ( gyarakilaszlo | 2015. október 2., péntek - 20:24 )


Az FSF.hu Alapítvány 2015. október 17-én (szombaton) ismét megrendezi a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítást, melynek helyszíne az Óbudai Egyetem lesz.

A konferencián több értékes ajándék is gazdára talál majd. Érdemes időben érkezni, hiszen a megnyitó rögtön sorsolással kezdődik: két szerencsés nyertes a közönségből együtt ebédelhet a konferencia előadóival. A végére pedig néhány kisebb meglepetés mellett egy igazán értékes ajándékot tartogatnak a szervezők, hiszen valaki egy OpenWRT operációs rendszerrel telepített TP-Link Archer C7 AC1750 kétsávos gigabites vezeték nélküli routerrel térhet majd haza. Ahhoz, hogy részt vehessen a sorsoláson, csak annyit kell tennie, hogy a konferencia végén leadja az előadói értékelését, a többi már csak a szerencsén múlik.

Szabad Szoftver Konferencia 2015 - előadói felhívás

 ( Hajni | 2015. szeptember 8., kedd - 9:19 )

Az FSF.hu Alapítvány örömmel jelenti be, hogy hamarosan ismét megrendezi a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás elnevezésű rendezvényt. Az eseményre 2015. október 17-én kerül sor Budapesten, az Óbudai Egyetemen (III. kerület, Bécsi út 96/B).

A konferenciára várjuk előadók jelentkezését. Amennyiben szeretne előadással megjelenni a konferencián, kérem, legkésőbb 2015. szeptember 21. éjfélig jelezze ezt a http://konf.fsf.hu/2015/eloadoknak oldalon található űrlapon keresztül.

DisplayLink: életre kelnek az USB dokkolók Linux alatt

 ( traktor | 2015. augusztus 10., hétfő - 19:03 )

Jó hír a Linuxos notebookjukhoz USB dokkolót használóknak, hogy a DisplayLink elkezdte támogatni a Linuxot. Kicsit pontosabban mondva az újabb USB 3.0-as eszközökhöz jelent meg támogatás, a régi USB 2-es chipekhez eddig is volt nyílt driver, de ezek a régebbi eszközök nem igazán elterjedtek.

Sok gyártó ajánl USB dokkolót notebookjaihoz (ami nagyon jól jön azokon ahol nincs külön dokkoló port) ezek pedig (szinte?) kivétel nélkül USB 3.0-án csatlakoznak és a DisplayLink chipjét használják. Persze nem csak dokkolókról van szó, léteznek egyszerű USB->DisplayPort "konverterek" is a DisplayLink chipjével. Eddig ezek monitor csatlakoztatására teljesen alkalmatlanok voltak Linux alatt, így kb USB hubként lehetett őket használni.

7. Open Source Budapest meetup

 ( kelemengabor | 2015. július 30., csütörtök - 19:37 )

Az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség ismét meetupot szervez a szabad szoftverekről. Célunk a nyílt forrású szoftverek használata mellett az azok fejlesztésében való részvétel népszerűsítése. Ezen kívül ez a meetup találkozási lehetőséget biztosít a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztőknek és felhasználóknak. Akinek kedve van, az itt sörözhet és beszélgethet az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség képviselőivel. Köszönjük a BalaBit IT Security technikai segítségét az esemény lebonyolításához, valamint a Mozilla Foundation támogatását a cateringhez!

Az Intel új tároló chipje akár 1000-szer gyorsabb, mint a flash memória

 ( gee | 2015. július 30., csütörtök - 9:20 )

Az Intel és a Micron egy újféle memória chip gyártását kezdte el. A NAND flash memória 1989-es bevezetése óta nem készült új fajta memória. Az új technológia szintén nem-volatilis (vagyis a számítógép kikapcsolása után sem felejti el a tartalmát), de akár ezerszer is gyorsabb, mint a jelenleg legnépszerűbb nem-volatilis memória, a NAND.

6. Open Source Budapest meetup

 ( kelemengabor | 2015. május 27., szerda - 15:38 )

Az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség ismét meetupot szervez a szabad szoftverekről. Célunk a nyílt forrású szoftverek használata mellett az azok fejlesztésében való részvétel népszerűsítése. Ezen kívül ez a meetup találkozási lehetőséget biztosít a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztőknek és felhasználóknak. Akinek kedve van, az itt sörözhet és beszélgethet az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség képviselőivel.

Szombaton OE-NIK Mobilkonferencia 2.0

 ( bhqptg | 2015. április 9., csütörtök - 12:37 )

Április 11-én szombaton a hazai mobilfejlesztők az Óbudai Egyetem Bécsi úti épületében tartják szokásos féléves találkozójukat. A szakmai konferencia központi kérdése a keresztplatformos alkalmazás fejlesztés. Az érdeklődők megismerkedhetnek több hasznos már ma is elérhető működő megoldással. A hazai előadók mellett a konferenciára Londonból érkezik Piotr Zalewa, és élőben kapcsoljuk a start-up világ ismert szereplőjét Bor Gergelyt Dublinból.

Érdekes előadásokkal, és a szünetekben szórakoztató programokkal várunk minden érdeklődőt. Az esemény látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Program és regisztráció: http://mobilkonf2.eventbrite.com/

5. Open Source Budapest meetup

 ( kelemengabor | 2015. április 9., csütörtök - 8:49 )

Az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség kis kihagyás után ismét meetupot szervez a szabad szoftverekről. Célunk a nyílt forrású szoftverek használata mellett az azok fejlesztésében való részvétel népszerűsítése. Ezen kívül ez a meetup találkozási lehetőséget biztosít a nyílt forrású szoftvereket használó fejlesztőknek és felhasználóknak. Akinek kedve van, az itt sörözhet és beszélgethet az FSF.hu Alapítvány és a magyar Mozilla közösség képviselőivel. Köszönjük a BalaBit IT Security segítségét a helyszínhez, az esemény lebonyolításához és a cateringhez!

A legutóbbi meetup előadásairól készült videofelvétel itt nézhető meg.

Kali Linux NetHunter 1.1 - Android alapú penetration testing platform

 ( Crayon | 2015. január 18., vasárnap - 10:23 )


HID keyboard attack demó

Elérhető a Kali Linuxra épülő Nexus és OnePlus eszközökön futtatható NetHunter pentest platform 1.1-es verziója. A szoftvercsomag segítségével mostantól akár egy OnePlus One okostelefonnal is tudunk például WiFi AP helyettesítéses támadást indítani.

[ Forrás | Nethunter honlap ]

Friss fejlemények a Cavium Networks masszívan párhuzamosított ARMv8 termékcsaládjáról

 ( hoild | 2014. december 16., kedd - 20:21 )

Frissítés a korábbi cikkhez, az azóta történt fontosabb fejleményekről, a legmarkánsabb HPC/szuperszámítógépes vonatkozású hírt hagyva a legvégére...

A legfontosabb, hogy december elsejétől immár megrendelhető kétféle, ThunderX-alapú rendszer, melyekhez a következő platformtámogatást kínálják:

Szegedi Szabad Szoftver Konferencia - már csak kevesebb mint két hét

 ( hafy | 2014. november 7., péntek - 22:11 )

Közeledik az idei konferencia időpontja (november 20., csütörtök), amelyre színvonalas előadástémák álltak össze. A részvétel mint eddig minden évben, most is ingyenes. Ha úgy gondolod, hogy esélyes hogy jössz, kérjük regisztrálj! A regisztrációkor a téged érdeklő előadástémákat is megkérdezzük, ami segít nekünk a termek beosztásában is.

Webkonferencia 2014

 ( bhqptg | 2014. november 2., vasárnap - 18:36 )

November 8-án az Óbudai Egyetem, Bécsi út 96/B épületében ismét sor kerül a legnagyobb hazai webes seregszemlére a Magyarországi WebKonferenciára. A 11 éves rendezvény 2014-ben minden korábbinál több 36 előadással várja a webes újdonságok, tippek/trükkök, és megoldások iránt érdeklődőket, fejlesztőket, projekt vezetőket, rendszer adminisztrátorokat, designe és UX szakembereket. A szakma hazai ismert és elismert szakemberei mellett, külföldről Angelina Fabbro és Andrzej Mazur érkezik a konferenciára.

Megjelent a syslog-ng 3.6.1

 ( czanik | 2014. október 29., szerda - 20:47 )

Örömmel jelentjük, hogy megjelent a syslog-ng legújabb, 3.6.1-es változata, közel egy éves fejlesztés eredménye. Ez idő alatt több kisebb nagyobb újdonság bekerült a syslog-ng-be, és pár alapértelmezett beállítás is megváltozott. A fontosabb újdonságokról a bejelentésben lehet olvasni: https://czanik.blogs.balabit.com/2014/10/syslog-ng-3-6-1-is-released/ Természetesen az újdonságok teljes listája is elérhető: https://github.com/balabit/syslog-ng/releases/tag/syslog-ng-3.6.1

Ubuntu 14.10

 ( szogi | 2014. október 23., csütörtök - 19:36 )

Az Ubuntu 14.10 (Utopic Unicorn) immár letölthető. Ebben a verzióban inkább motorháztető alatti módosítások és hibajavítások kaptak helyet a frissített verziójú alkalmazások mellett, amelyek: Firefox 33, Thunderbird 31.2.0, LibreOffice 4.3.2, Nautilus 3.10.1, Totem 3.10.1, Gedit 3.10.4, Brasero 3.10.0, Eye of GNOME 3.12.2, Empathy 3.8.6, Rhythmbox 3.0.3, Transmission 2.84 és Shotwell 0.20.1.
A kiadás továbbá a Linux kernel 3.16-as, a Mesa 10.3.0-t és az Xorg server 1.16.0-s verzióját tartalmazza és a bevett gyakorlat szerint 9 hónapig lesz támogatott.

További részletek a kiadási megjegyzésekben (jelenleg még folyik a kapcsolódó weboldalak frissítése).