Új eszköztár a magyar OpenOffice.org-hoz

 ( nemethl | 2010. március 26., péntek - 8:30 )

Az új Hunart OpenOffice.org-kiegészítő telepítése után elérhetővé válik a Magyar névelős kereszthivatkozások eszköztár. Egy kattintással és az ábra vagy táblázat sorszámának megadásával a LaTeX-ből már ismert névelős kereszthivatkozásokat szúrhatunk be a szövegbe a segítségével. A magyar névelő automatikusan követi a sorszám módosulásait. Például mikor egy új ábrát szúrunk be a 4. ábra elé, az 5. lesz, így a kereszthivatkozás szövegében a névelő is módosul: a 4. ábrából az 5. ábrára. A megoldás az OpenDocument formátum lehetőségeit használja ki, így a már beillesztett kereszthivatkozások működése nem függ a kiegészítőtől. A fejlesztés az FSF.hu Alapítvány támogatásával valósult meg.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Istenem, ha két éve, amikor a feleségem a doktori disszertációját írta, tudott volna ilyen az OOo... Mennyi álmatlan éjszakától menekültem volna meg.
Köszönet az alkotónak, szerintem az OOo a magyar nyelvhez nyújtja a legklasszabb nyelvi támogatást (angolt és finnt használva referenciaként).
Csaba

"az OOo a magyar nyelvhez nyújtja a legklasszabb nyelvi támogatást"

Ráadásul a megállapítás megfordítva is igaz: a szövegszerkesztők közül az OO.o biztosítja a magyar nyelvhez a legjobb támogatást. Ezt sokkal jobban figyelembe kéne venni akkor, amikor magyar irodákba, magyar nyelvű levelezésre szereznek be Office licenszeket.

majd ha megtud mindent nyitni normalisan, es nem egy lassu bughalom lesz, akkor..

Sokszor hangzott már itt el, hogy manapság már nem PIII-asoknak kell lennie az irodákban..:)

a laptopom c2d, 3g ram. az p3?

muszajbol dolgoztam oooban, hat, nem hianyzik.

Nem tudom melyik része lassú neked, én egy 4 éves laptopon egészen jónak tartom már az indulását is(ooo 3.2).

Nem tökéletes, de a szintén 4 éves gépemen remekül elszaladgál. Hibái ellenére elégedett vagyok vele.

Ez mekkora királyság! Köszönjük!

Windows Vistaán telepítettem az OOo 3.2-re, de a gombok ikonjai nem látszanak. Minden gomb egy fekete négyzetként jelenik meg. Ezt mi okozhatja?
Az Eszközök->Kiterjesztéskezelő->Hozzáad gombbal adtam hozzá.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Úgy tűnik, hogy az az indexelt 256 színű BMP, ami működik Linuxon, Windowson már nem megfelelő. Lecserélem 16 színűre. [nemethl]

Köszönöm. A 0.1.1-es verzióval már jó.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Örülök neki! Köszönöm a hibajelzést és a visszajelzést!

Helló!

Pont most akartam indítani egy fórumtémát, hogy ezt hogyan lehet megcsinálni! :) Köszönjük!

Viszont nálam egyelőre nem működik, Ubuntu 9.10 és OpenOffice 3.1.1, angol felhasználói felülettel.
A bal felső sarokban megjelent a 6 gomb, ahogyan a képen is látható a kiterjesztés oldalán, de hiába nyomok rájuk, nem szúr be semmit, nem történik semmi. Vmi hibakonzolja van az OpenOffice-nak?

Egyébként a Word tud ilyet?

Egyelőre csak magyar felhasználói felülettel működik az első négy gomb (mivel a használt feltételes mezők feltételei a magyarított számtartomány-változó neveket tartalmazzák), de ha be van állítva a Beállítások->OpenOffice.org Writer->Automatikus feliratok->Feliratsorrend a magyarnak megfelelően (pl. 1. ábra az Illustration 1 helyett), akkor a következőképpen valószínűleg beilleszthető a névelős ábrafelirat az angol felületű OpenOffice.org-ban is: kattintás az 5. ikonon, számtartománynév: Illustration, majd a sorszám. Táblázatoknál a kulcsszó a Table. (Előtte pedig így illeszthető be a felirat: kép vagy táblázat kijelölése, majd Beszúrás->Felirat. Itt is beállítható a feliratsorrend, de jobb ezt globálisan beállítani legalább a magyar nyelvű dokumentum szerkesztésének idejére.)

De a locale értéke magyar! És a dokumentum nyelve is magyar. CSak a user interface angol.

Most átállítottam a felhasználói felület nyelvét USA-ról Default-ra (ami szintén angol...), így már majdnem működik.

Ha a legelső gombra kattintok, és megadom neki a két kívánt paramétert, utána "Basic Runtime Error" hibaüzenet fogad, konkrétan a 80. sornál száll el, itt:

fi = vTextFieldMaster.DependentTextFields

Szerintem a felhasználói felület nyelve nem kéne, hogy zavarja, mert a locale az magyar.

Ja egyébként nincsen fent most nekem a magyar nyelvi csomag (az a baj?), azt honnan tudnám így külön megszerezni? Mert a nyelvi csomagot sehol nem találtam meg külön.

Azt írod, hogy Ubuntud van.
$ apt-cache search OpenOffice.org | grep -- -hu

Szerintem elég az openoffice.org-l10n-hu, de nem próbáltam ki, az én rendszeremen minden magyar.

Szia Laci! Igen ez a "Beállítások->OpenOffice.org Writer->Automatikus feliratok->Feliratsorrend" segített nálam is. Nálam Ubuntu 10.04 hivatalos OpenOffice van (ooo-build 3.2.0.7) fönn. Javaslom, dokumentáld le, hogy a működéshez erre szükség van.
Úgy látom egyre több különbség lesz az FSF.hu build és az Ubuntu-ban található verzió között :(, csak nem tudom mi a megoldás rá.

A feliratsorrendre nemrég készítettem egy patchet, magyarnál alapértelmezett lesz a magyar sorrend. AZ Ubuntu természetszerűleg mindig egy kicsit le van maradva, de ugyanabból a forrásból építkezik, ezért nem lesz soha sok eltérés, mindig maximum annyi, amennyit két verzió között fejlesztünk.

Egy figyelmeztetés a kiegészítő használatához: az eszköztár által beszúrt mezőhivatkozások nem viselik el a dupla kattintást. A programhiba felfedezése Tímár Andrásnak köszönhető. A javítás folyamatban van (l. OOo 109521-es hibajegy). Elkészültével nincs akadálya, hogy az OpenOffice.org magyar változatának része lehessen.

Javítva (az egy kereszthivatkozás helyett most kettőt szúr be az eszköztár, külön a névelőt és külön a sorszámot, ezzel elkerülhető az említett probléma).

Nálam még mindig elszáll, a fi = vTextFieldMaster.DependentTextFields 80. sornál, hogyha angol UI-s OpenOffice-ban csak simán beszúrok egy hivatkozást.

Nagyon jó. Köszönjük!
Egy apró szépséghiba: nagy ikonok használatakor nem túl szépek az ikonok:

kép

A kis ikonokkal nincs semmi baj, teljesen jól néznek ki:

kép

--
Falu

Javítva az új változatban.

Köszi.