A Google új hozzáállása Kínához - vége a cenzúrázott keresési eredményeknek

A hivatalos Google blogon jelent meg egy bejegyzés tegnap, amelyben David Drummond, a vállalat vezető jogásza arról írt, hogy a Google átgondolta a Kínával kapcsolatos üzletpolitikáját. Ahogy Drummond írja, a Google - más nagy szervezetekhez hasonlóan - rendszeres célpontja internetes támadásoknak. December közepén azt észlelték, hogy kifinomult és célzott támadást intéztek Kínából a Google infrastruktúrája ellen amelynek eredményeképpen szellemi tulajdonokat loptak el a Google-től. Később kiderült, hogy az, ami elsőre csak egyszerű - ám jelentős - biztonsággal kapcsolatos incidensnek látszott, az valami egészen más.

Először is a támadás nem csak a Google ellen irányult. A Google vizsgálata szerint minimum 20 - internetes, pénzügyi, média, technológiai, kémiai/vegyi területen működő - vállalatot érintett hasonló támadás. A Google jelenleg ott tart, hogy értesíti ezeket a vállalatokat a támadásról és folyik az együttműködés az illetékes amerikai hatóságokkal.

Frissítés: Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere egy állásfoglalást adott ki az ügyben, amelyben reményét fejezi ki, hogy a kínai kormány válaszol a Google által felvetettekre.

A Google állítása szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a támadók elsődleges célja kínai emberjogi aktivisták Gmail fiókjainak feltörése volt. A Google szerint a támadások a nem jártak teljes sikerrel. Összesen két fiókhoz tudtak látszólag hozzáférni a támadók, de a levelek tartalmát végül nem tudták elolvasni.

Emellett a vizsgálat során fény derült arra is, hogy illetéktelenek egy rakás olyan Gmail fiókhoz férnek hozzá rendszeresen, amelyeknek amerikai, európai, kínai tulajdonosai az emberi jogokat hirdetik Kínában. Ezen fiókokhoz nem a Google infrastruktúrájának gyengeségeit, biztonsági hibáit kihasználva férnek hozzá, hanem valószínűbb, hogy adathalász eszközöket és malware-eket felhasználva.

A Google azt javasolja felhasználóinak, hogy telepítsenek megbízható anti-virus és anti-malware eszközöket rendszereikre.

Emellett Drummond leírja, hogy a Google 2006-ban úgy indította el Google.cn szolgáltatását Kínában, hogy világossá tették, folyamatosan figyelik majd, hogy milyenek a kínai állapotok, beleértve azokat a körülményeket és törvényeket, amelyek a Google működését befolyásolhatják, gátolhatják. Akkor elhatározták, hogy ha a nem tudják elérni előre meghatározott céljaikat, akkor nem haboznak majd átértékelni a Kínával kapcsolatos hozzáállásukat.

A fent említett, Google által felfedett támadások és megfigyelések, valamint az elmúlt években tapasztalható, internetes szólásszabadság további elnyomására tett próbálkozások miatt a vállalat most úgy döntött, hogy változtat a Kínával kapcsolatos hozzáállásán. Ez azt jelenti, hogy nem hajlandó tovább Kínában cenzúrázni a keresési eredményeit a Google.cn-en. Továbbá a következő hetekben tárgyalni fognak a kínai kormányzattal arról, hogy milyen módon tudnának törvényesen működni szűretlen keresési eredményeket adva.

A Google tisztában van azzal, hogy ennek a vége az lehet, hogy be kell zárniuk a kínai irodáikat és a Google.cn-t. Tudják, hogy a kemény döntésnek messzemenő következményei lehetnek. Drummond leírta, hogy a döntéseket az Egyesült Államokban hozták, a kínai Google alkalmazottak nem tudtak róla és nem vettek részt a döntési folyamatban.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Ezek a kínaiak tényleg nem riadnak vissza semmilyen eszköz használatától

te meg egyszerű jobbikos lehetsz, az USA a világ legerősebb hatalma ma, kína a második legerősebb és jelenleg kína finanszírozza az USA-t.
Az USA katona ereje olyan "demokráciák" ellene lépett fel az elmúlt 10 évben, mint iraq,afganisztán,ezek szerint de olyan rendszert szeretnél mint amilyen azokban az államokban volt.
Az olaj téma bukta mert afganisztánban nem sok van belőle, valóban voltak "civil" áldozatok, ahogy izrael terroristák elleni háborújában is, de ha a kedves terrorista urak olyan faszagyerekek, hogy a rakétakilövűjüket egy iskola, kórház tetejére telepítik, akkor azoknak akik bent vannak számolniuk kell azzal hogy szarrá lesznek bombázva.
De! az USA demokrácia, kína pedig nem. Ennyi.

Nem baj, ugye, ha badarságnak titulálom az írásodat? Nem akarok mélyenszántó gondolatokat ébreszteni benned, mert esélytelen lennék, de azon egyszer majd gondolkodj el, milyen az, mikor egy idegen állam avatkozik be egy ország belügyeibe - fegyveresen.
Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy vállalat olyan pozícióba kerülhet manapság e földön, hogy egy többmilliárdos ország vezetőit képes lenne tárgyalóasztalhoz ültetni.

milyen az, mikor egy idegen állam avatkozik be egy ország belügyeibe - fegyveresen.

Elgondolkodtam. Milyen? Gondolom van amikor jó az adott országnak, van amikor nem. Pl. NDK-ban élő embereknek nagyon is jó volt a külföldi nyomás, ledőlt a fal végül, igaz ez nem volt fegyveres beavatkozás.

Szerintem nem kell feltétlenül morálisan elítélni egy fegyveres beavatkozást, még akkor sem, ha nem törvényes. Bármennyire is törvényes, nem szabad elfogadni azt, hogy egy országban egy diktátor vagy rezsim kínozza, elnyomja, legyilkolja saját állampolgárait.

Gondolj arra amikor a szomszéd félholtra veri a feleségét, de a rendőrök nem mennek be a lakásba, mert az magánterület. Na az ugyanez, csak kicsiben.

Akkora volt a külföldi nyomás az NDK-n, hogy a Britek Margaret Thatcherrel az élen, egyenesen Gorbacsovnál lobbiztak, az NDK megmaradásáért: A brit miniszterelnök világossá tette: azt szeretné, ha a szovjet vezető minden tőle telhetőt elkövetne a német egyesülés megakadályozásáért.
Minket sem várt tárt karokkal a nagyra becsült nyugat: A brit miniszterelnök világossá tette: azt szeretné, ha a szovjet vezető minden tőle telhetőt elkövetne a német egyesülés megakadályozásáért.

A nagy nyugati szabadságkultusz meg liberalizmus nem más, mint szisztematikus hazudozás.
Az afrikai négereket Bibliákkal és Whisky-vel tömték az nyugati gyarmattartók, hogy aranyat sajtoljanak ki belőlük. Most annyi változott, hogy mi vagyunk az afrikai gyarmatlakók a szemükben (mert a korábbi gyarmataikat időközben elvesztették), a Bibliát kicserélték szabadságról, buliról, meg másság tiszteletéről szőtt handabandára. A Whisky megmaradt.

Kína meg tudja védeni a nemzeti érdekeit, mi meg nem. Érdemes megnézni pár fotót a 20 évvel ezelőtti Pekingről és az akkori Budapestről. Majd érdemes ezeket összehasonlítani a mostaniakkal. Hova jutottak a kínaiak két évtized alatt és hova jutottunk mi ...

itt nem arról volt szó, hogy egy állam nem a saját érdekeit nézi (baromi jó, elsődlegesen ugyan kiét nézné, majd a másik ország állampolgárait a sajátjai felett?), hanem hogy ez nem feltétlen ennyire fekete-fehér, elég kinyitni a történelemkönyvet. Az, hogy Thatcher nem akarta, hogy Németország egyesüljön, valahol megérthető, mivel előtte két világháborút is kirobbantottak, és a másodikat kimondottan megsínylette Anglia. Ki lehet egy-egy példát ragadni, de a történelem már bebizonyította, hogy ez működő dolog, és nem lehet ezt teljesen elítélni. Akinek meg nem tetszik a demokrácia, és Kínával meg Pekingel jön, javaslom költözzön ki, aztán megtanulja értékelni az ittenit rendszer és körülményeket.

az állampolgárságnak épp az a lényege, hogy minden állampolgár ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik. nem véletlen különben, hogy általában nem tudnak mit kezdeni a kettős állampolgárság kérdésével a világ túlnyomó részén, ugyanis alapvetően, mint a neve is mutatja, egy államhoz tartozást, nem pedig egy nemzethez tartozást jelent (jogilag mindenképp). nem mellesleg itthon elbukott a kérdés, és nyilván, ha valakinek megadod ezt a jogot, akkor ugyanannyit kell kapnia belőle, mint bárki más. mindenesetre az, hogy ide nem fizettek volna, de részesednek, elég kis százalékban állja meg a helyét, és azokban az esetekben, ahol ilyenfajtamód előnyhöz juthattak volna (pl bizonyos kor utáni ingyen utazás stb), ott nem maga az állampolgárság intézménye a hibás, hanem az adott rendelkezés. különben nem mellesleg azért bukott el a kérdés, mert az adott állam itt is a saját érdekeit helyezte előre, tehát itt is igaz az, hogy még ilyen necces helyzetben is egy állam kénytelen a saját érdekét előretolni. node ennyit erről, mert semmi köze a google vs kínához

Mi nézőpontunkból (Magyarországról) is a saját érdekeinket kell nézni. Vagy ezek szerint nyissuk ki mi is a történelemkönyvünket? Mi is megsínylettük a Brit és Amerikai bombázógépek pusztítását. Évekig etették az országot az Angolok, hogy jönnek majd a csapataik, majd tettek a fejünkre.
Vagy 1956. Újra a régi lemez: Harcoljatok a szabadságotokért és jön hozzátok segíteni a nagy USA hadsereg. Szartak ránk, minket meg jól megszálltak. Ma is így kellene gondolkoznunk az EU-n belül???
Ők akkor már tagjai voltak az EU-nak, csak akkor Európai Közösségnek hívták még, az NSZK és Nagy Britannia is tagja volt akkor.

Egy barátunk már évek óta Kínában lakik, és nagyon jól érzi ott magát. Sokkal jobban érzi ott magát, jobban tud érvényesülni és anyagilag is jobban jön ki. Szerinte ott Kínában van a jövő a 21. században.

Irakban addig volt rend, amíg Szaddam vasmarokkal kézben tartotta a népet. Most akkor jó, ahogy az amcsik beromboltak oda "demokráciát csinálni" vagy rossz? A siiták, és a szunniták vallási fanatikusok, akik közt messze mélyebben húzódó konfliktus van, mint egy egyszerű jobbikos-szadeszes közt!
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

A magyar mezőgazdaság nagyon jó színvonalon termelt, jobban állt mint a magyar könnyűipar. És hol tart most a magyar mezőgazdaság? Szlovák, Lengyel és Német szemetet etetnek velünk!
Ami a mai hiper-szuperek polcain található, azok az élelmiszeripar bálás-csomagjai. Felvágottak, diszkont virslik akár nyugati moslékból is készülhetnének.

Bush amerikai elnök bemegy egy általános iskolába hogy kérdezzenek tőle. Az első órán egy fiú áll fel elsőnek kérdezni.:
- Elnök Úr, engem Bobnak hívnak és lenne önhöz 3 kérdésem.
- Rendben - feleli Bush - nyugodtan.
- Az első kérdésem: Miért mondja mindenre azt hogy terrorizmus 2. Miért mondja hogy mi vagyunk az erkölcs mikor mi dobtunk le két atombombát. 3. Miért csak a szavazatok újraszámlálása után lett elnök?
Bush áll, nem felel. Pillanatokon belül kicsöngetnek. Visszajön az egész osztály. Egy másik gyerek áll fel kérdezni.
- Elnök Úr nekem 5 kérdésem lenne.
- Jó - feleli Bush.
- Az első három ugyanaz mint Bobé. 4. Miért csöngettek ki 20perccel előbb az előző óráról. 5. HOVA TŰNT BOB?

"te meg egyszerű jobbikos lehetsz,"

Te meg ezek szerint MSZP-s?! Hagyjál már a hülyeségeddel és fejezd ezt be! Ugyanúgy elítélem, ha a palesztin terrorista öli meg a zsidó embereket, mintha fordítva. De ugyanúgy elítélem ha az USA nem tartja tiszteletben az emberi jogokat, mintha Kína. Számomra nincs különbség közte, csak azért, mert az USA szépen becsomagolja azt.

Ezt szajkózzátok folyamatosan itt páran, csak azt nem értem, hogy ki állította ezt. Én annyit mondtam, hogy nem tartom különbnek az amerikai módszereket a kínainál, ha olyan országról/népcsoportról/emberekről van szó, aki/akik a politikai érdekeikkel szemben állnak. Ha pedig még gazdaságilag is útban vannak, akkor ott kő kövön nem marad. Pár amerikai/kínai/izraeli/palesztin/orosz/stb. vezetőt is el lehetne cibálni a bíróságra emberiség elleni bűncselekmény vádjával.

gondolom onnan jött, hogy a hippi érának vége, és ugye nem gondoljuk, hogy ha nem az USA lesz az egyik "szuperhatalom", akkor más nem jön a helyére. mondhatnám közhelyesen azt is, hogy a világ ilyen. ezért reagáltak többen is arra, hogy azért nem kéne egy szinten kezelni pl a fent említett három ilyen hatalmat. ki lehet próbálni, hol milyen az élet, meg lehet nézni, hogy melyik ország mit hozott külpolitikában össze negatív és pozitív oldalon, aztán ha valakinek ezek után is az az érzése, hogy ezek ugyanolyanok, akkor nincs miről beszélni.

Érdekes, hogy mégsem kértek ENSZ-engedélyt ezen országok lerohanására, pedig a nélkül nem igazán lett volna szabad.
Háborút más megkérdezése nélkül indítanak, aztán amikor már a békefenntartásra kerül a sor vonyítanak a nemzetközi segítségért. Másnak miért kéne belemenni a háborújukba és áldozatokat hozni a saját soraikból? Megkérdeztek, hogy támogatjuk-e a támadást?

"Elfelejted hozzátenni, hogy egy olyan rezsimet döntöttek meg, amely ideggázt dobott a saját állampolgáraira."

Ez valóban így van, Saddam megérdemelte amit kapott, de ilyen országból van egy pár a világon. Hogy-hogynem úgy alakult, hogy pont egy olyan diktatúra szúrta az USA szemét, ahol elég magas az 1km2-re jutó olajmezők száma. Meg azt se felejtsük el, hogy kamu okokkal (nem létező rakéták), az ENSZ beleegyezése nélkül indította meg a légi- és szárazföldi offenzívát.
Nincs egy hete, hogy bejelentették, hogy tisztában vannak vele, hogy Jemenben van jelenleg az egyik legnagyobb terrorista kiképzőbázis, de nem terveznek katonai akciót. Miért nem lepődtem meg? :)

"Az egyik oldalon ritka, kiragadott példákat tudsz csak hozni"
Nem hiszem, hogy nagydobra vernék a jenkik, amit művelnek. Lehet, hogy amit felhoztam, az is állandó jelenség, csak nem jut ki az információ. A kelet felől jövő hírek egy része pedig lehet, hogy fel van fújva. Valószínű, hogy az európai média sem pártatlan – a briteket is ide véve.

Egyébként nem élek Kínában, nem dolgozom sem érintett kínai hivatalokban, sem az amerikai propaganda-gépezetben, hogy tudjam, melyik hír igaz, melyik nem – gondolom te sem –, de az igen valószínű, hogy az Egyesült Államok kormányának is van bőségesen a számláján.

nem 10 emberről van szó, nem is 100-ról hanem sokkal többről. Vagy szerinted az ok, hogy á ők kinyírtak mondjuk 1 milliót, akkor nálunk az a 10 ezer már mint ha nem is lenne.... ha a te mogyeszodat pörkölnék meg árammal, más lenne a véleményed
Meg hogy nem amerika területén gyilkolak, akkor minden ok (te biztos visszamentél a mátrixba, a kis álomvilágodba)

"Vagy ráadásul az amcsik még rosszabbak is"
Az USA a 2. világháburú óta , nagyon szívesen formál jogot, más országok belügyeibe való beavatkozáshoz.
A világ eddigi legnagyobb terror cselekménye a Japánt ért második atombomba támadás.
A titkos szolgálatuk ugyan úgy megpróbál mindenbe bele nézni , nyilván saját monopol kapitalista érdekeiket nézve.

A világ eddigi legnagyobb terror cselekménye a Japánt ért második atombomba támadás.

Csak hogy kicsit képben legyél, legalább háromszor annyi magyar zsidót öltek meg abban a háborúban.

Az utolsó mondatodat értelmezni sem tudom. Melyik monopol cég irányítja szerinted az USA-t?

"Csak hogy kicsit képben legyél, legalább háromszor annyi magyar zsidót öltek meg abban a háborúban."

Csak , hogy te legyél képben ,ebben a háburúban 52 millió ember halt meg ,közöttük családtagjaim is.
Nem fokuszálnék külön a zsidó vallásu áldozatokra .
A második bomba értelmetlen CIVIL pusztítás volt ,ugyanis Japán már kapitulált !!!!!

"Az utolsó mondatodat értelmezni sem tudom. Melyik monopol cég irányítja szerinted az USA-t?"

Az amerikai államnak magának vannak erős monopolista törekvései a világ ellenőrzése fölött.
A kapitalista törekvések az olaj vagy egyéb nyersanyagok elvétele akár háború árán is.

Függetlenül attól, hogy nem tartom helyesnek az atombombák ledobását, az állításod téves:
augusztus 6.: Hirosima
augusztus 9.: Nagaszaki
augusztus 14.: Hirohito császár bejelenti a kapitulációt
(szeptember 2.: Aláírják a Japán kapituláció okmányát)

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

A feltétel nélküli megadásnak is vannak részletei mi legyen a Japán hajó és repülőgép flottával stb.
A Japán császár csak augusztus 14.-én jelenti be a kapitulációt.(A 2. bombához 5 napra)
Az az érzésem ,hogy ha az Amerkaiaknak van még bevethető bombája ,akkor a Japán szigetet az óceán fenekére küldik.
Más -- az idős 2. világháborút megélt idős magyar emberek még emlékeznek arra amikor az amerikai liberátorok
robbanó anyaggal megtöltött tollakat,jétékokat szórtak az országra.
A módszerekben az USA is a "cél szentesíti az eszközt" elvet követi.

Ezek fikciók.
Japánnak fel kellett volna fognia, hogy ezt a háborút már semmiképpen nem nyerhetik meg.
Amerika egyértelműen a világ ura volt, a világ légütőképesebb hadseregével, erős gazdasági háttérrel, polgári áldozatok nélkül egy olyan háború után, ahol 60 millió ember pusztult el.

Az USA nem volt mindenben jófiú atombomba ügyben. Fizika-történeti olvasmányokból kiderül, hogy bizony a második bomba nem katonai célból lett ledobva. De hogy mondjunk egy eddig nem túl hangsúlyozott akciót az USA részéről: Drezda. Irodalmibb érdeklődésűeknek Vonnegut-tól az Ötös számú vágóhíd.

a "zsidó vallású" áldozatokra ne is fókuszálj mit szólna a végén vona gabesz? ;) Ezzel szemben a zsidó származású áldozatokra fókuszálhatnál, mert őket azért ölték meg mert zsidók, hogy a vallásuk mi volt arra nagy ívben szartak a nácik, más indok nem kellett.
Bár a magatokfajta szerint ez normális....

Neked ez valami fixációd, hogy itt mindenki szélsőjobbos, aki nem ért egyet az USA politikájával? Tudod nem csak az "zsidózik", aki negatívan diszkriminálja őket, vagy bármely más nációit, hanem az is, aki pozitívan. Sem ennek, sem annak nincs a HUP-on keresnivalója, szerény véleményem szerint.

Nem fokuszálnék külön a zsidó vallásu áldozatokra

Jó, hát fókuszálj a japánokra, felőlem. Csak azt akartam mondani, hogy nem indokolt leg-leg-leg....-nek nevezni.

Egyébként is gusztustalan ezeket az eseményeket összehasonlítani, mindegyik pont ugyanolyan szörnyű, úgyhogy abba is hagyom.

CIVIL

Hát én sem a harcoló magyar zsidókra gondoltam ám.

Bocs, abbahagytam.

Majd jövőre, amikor nyolcadikos leszel és tanuljátok a II. világháború történéseit, akkor elmondja a tanárnő, hogy a Nagaszaki elleni atomcsapás már nem a konfliktus lezárása miatt történt, hanem az USA így szerette volna vezető világhatalmi pozicíóját megerősíteni az oroszokkal szemben.
Valamint azt is megtanulod majd, hogy Magyarország a II. világháborúban a németek oldalán harcolt, így ha Hitler győzelemre vezette volna őket és azóta semmi nem változik (ami nonszensz), akkor most nem mi, hanem az amerikaiak és az oroszok kaparnák együtt az SS tiszt pöcegödrét. Mi meg Japánba járnánk nyaralni az Adria helyett. :)))

az a-bomb mellett azért voltak más érvek is, ki tudja, melyik(ek) volt(ak) igaz(ak):
- le kellett tesztelni élesben
- példát kellett statuálni, "mi ilyen kemények vagyunk"
- ki kellett kényszeríteni a kapitulációt, és így még talán kisebb volt az emberáldozat (de persze több a civil...)

hitler elmélete szerint a szlávok, magyarok, stb. legjobb esetben is a szolganépek kategória, úgyhogy el ne hidd, hogy minket többre tartott volna a wc pucolásánál. golyófogónak jók voltunk egy ideig a románok ellen, és ebben számára kb. ki is merült az értékünk a világháborúban.

szerintem.

"példát kellett statuálni, 'mi ilyen kemények vagyunk'"

Erről beszéltem én is.

"ki kellett kényszeríteni a kapitulációt"

Akkor már folytak a tárgyalások a kapitulációról, így ez csak olyan ürügy, mint Irakban a rakéták, negyven évvel később.

"hitler elmélete szerint a szlávok, magyarok, stb. legjobb esetben is a szolganépek kategória,"

Mint ahogyan az USA-nak a németek és a franciák. Néha nem olyan rossz "szolga népnek" lenni. :)

Pár évtizede is lehetett látni a különbséget, csak a kommunista agymosáson kellett felülkerekedni... USA-ban az elfogott kémeket és kettősügynököket demokratikusan bíróság előtt ítélték el már akkor is, a szovjeteknél viszont ilyen szóba se került, maximum akkor maradtak életben ezek az emberek, ha csere-alapnak kellettek.

Elég sok dokumentum áll rendelkezésre mindkét oldalról már, hogy lehessen látni a különbségeket. Gyakran túlmentek a határon nyugaton is - főleg Nixon idejében -, de a kommunista országok akcióihoz képest kispályások voltak...

"USA-ban az elfogott kémeket és kettősügynököket demokratikusan bíróság előtt ítélték el már akkor is, a szovjeteknél viszont ilyen szóba se került, maximum akkor maradtak életben ezek az emberek, ha csere-alapnak kellettek."

Mielőtt ilyeneket írogatsz, javaslom figyelmedbe a mostanában nyilvánosságra kerülő ügyeket, hogy az '50-'60-as években mit művelt a CIA a kommunistának tartott emberekkel! Jó kutatást! ;)

Te most komolyan több mint 1 milliárd szabadon gondolkodó, önálló akarattal rendelkező fogyasztóval szeretnéd megterhelni a bolygót?

Csak mert ahogy minden társadalomban van felsőosztály, középosztály, és alsó osztályok (nálunk nincs középosztály), úgy Kínában vannak agymosott, napi 16 órát dolgozó, jogokkal nem rendelkező robotmunkások.

Akármennyire is Robin Hood-nak hiszik magukat egyesek ahhoz, hogy ez megváltozzon még nagyon sok időre van szükség, a Kínai Kommunista Párt, a cenzúra, a központi hatalom azonnali elvetése elképesztő mértékű probléma forrásává válna.

A fotelből könnyű megváltani a világot olyan eszményekre hivatkozva, amit a kínaitól egészen eltérő társadalmak, kultúrák termeltek ki magukból.

A cenzúrát oszd el hárommal, az ellenzők likvidálása helyett írd be az ellenzők elnémítása/ellehetetlenítése kifejezést és megkapod az USA-t. Az ellenérvek olvasása és alternatívák nézegetése jó szórakozás, művelik szerte a világon (igen Kínában is) vajmi kevés eredménnyel.

Chileben Pinochet alatt folyamatos volt a növekedés (azok számára, akiket nem öltek meg, vagy üldöztek), de Hitler alatt csak a kezdetekben volt fellendülés, a hatalma végén azért már nem volt fenékig tejfel az élet. Ráadásul Hitler végigrabolta Európát egy részét is.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

"Hitler alatt csak a kezdetekben volt fellendülés, a hatalma végén azért már nem volt fenékig tejfel az élet."
Igen, egy 5 éves világháború ki tudja meríteni a forrásokat...

Mellesleg Hitler gazdasági csodát hajtott végre akkoriban, nem véletlenül volt az év embere a timesnál. Nyilván más tészta, amit utána művelt.

Amennyiben a CNN a népi Kína egyik állami televíziója, akkor lehet. Ellenkező esetben meg nem ártana, ha inkább nem terelnél és ha az USA mocskos dolgairól beszélek, akkor nem próbálnál meg úgy beállítani, mintha Kína párti lennék. Felőlem csontig nyalhatsz az amerikai testvéreknek, de ettől még a tény tény marad, hogy az ő módszereik sem különbek, csak jól titkolják.

Amennyiben a CNN a népi Kína egyik állami televíziója, akkor lehet.

Ezt az egész CNN dolgot is te hoztad ide, én nem is értem honnan szedted.

Felőlem csontig nyalhatsz az amerikai testvéreknek

Nálam jobban aligha utálja bárki is usa-t, de ha valaki azt mondja, hogy kína hozzájuk képest mennyország, akkor azért nagyon kiröhögöm.

ettől még a tény tény marad, hogy az ő módszereik sem különbek, csak jól titkolják

Jobban titkolják, mint az agyoncenzúrázott, kommunista kína! :)))

ROTFLMAOZEDONG

"Nálam jobban aligha utálja bárki is usa-t, de ha valaki azt mondja, hogy kína hozzájuk képest mennyország, akkor azért nagyon kiröhögöm."

Megmutatod, hogy hol írtam azt le, hogy az USA-hoz képest Kína mennyország? Csak azt mondtam, hogy a nagy emberbarát USA úgy tart fogva évek óta embereket, hogy csak feltételezik, hogy terroristák, mivel tárgyaláson még nem bizonyították rájuk. Valamint gazdasági érdekeket szem előtt tartva politikai köntös mögé rejtve rohannak le országokat. De ha nem értesz ezzel a két állítással egyet, akkor fixme, mert akkor inkább befejezem az erről folyó diskurzust.

"Jobban titkolják, mint az agyoncenzúrázott, kommunista kína! :)))"

Mióta is vannak rá bizonyítékok és tudjuk konkrétan, hogy Romániában, Lengyelországban és Litvániában működtek titkos CIA börtönök 2002-2004 között?

Nekem ez szurja a szememet. Miert kell igy osszemosni mindent?

Miert kellene minden nagyhatalom teruleten pont ugyanolyan kinzasoknak lenniuk?

Szerintem Kina rosszabb. Es a velemenyem csak akkor valtozik, hogyha olvasok egy tenyleges kimutatast, hogy hol mennyi embert milyen korulmenyek kozott kinoztak meg. De ilyen nem tudok seholse olvasni, igy csak feltetelezem hogy Kina ezerszer rosszabb.

Jobb ha te is ezt tenned, mielott holnap repulore ulsz, mert Kina annyira jo.

Ettol meg kinozhatnak Amerikaban is. Csak az aranyok es a modszerek biztosan nem egyezhetnek.

Ettol az egesz ervelestol egyebkent rosszul vagyok. Amikor valaki mond valami *konkretat*, hogy neki a jelenlegi helyzetben mi nem tetszik, akkor jon a *demagog* szoveg, hogy a masik oldal is pont ugyanolyan szar alakokbol all. Pedig lehet, hogy az egyikben csak minden 3. szar alak.

Pont ugyanigy valszeg kinaban, minden 3. megkinzott eli csak tul, mig amerikaban, "csak" minden 3. megkinzott hal bele...

Ne mossunk ossze mindent. No.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ne nézd felületes amerikai módon a világot. Amerikai szemüveggel Magyarország:
Volt kommunistákból lett oligarchák magánhadseregei naponta lövöldöznek egymásra az utcákon. Hatalmas palotákban laknak, amelyek kívülről néha rondák, mint a szoci építészet de belül kurva jól néznek ki. A lakosság rongyos ruhákban jár, olyanok mint a bennszülöttek csak éppen fehérek, úgy néznek ki külsőre mint az átlagos középosztálybeli amerikai. Továbbá minden kanálisban álcázott atomrakétakilövő siló található. Általánosságban a totális diktatúrából, ahol fingani is csak parancsra lehetett, teljes anarchia lett, amiben aprópénzért ölnek embereket. A politikusok meg annyira hülyék, hogy nyíltan bevallják végzik 'politikusi munkájukat', azaz folyamatosan hazudoznak. Különben hol van Kelet-Európa? Ázsiában valahol, vagy Ausztráliában? :-))
Ennyit tud egy átlag amcsi erről a helyről.
Miért?
Ez jön le azokból a James Bond DVD-filmekről, ahol egyáltalán szó esik Kelet-Európáról. Meg voltak a CNN-en hírek valamikor, városi robbantásokról.

Lehet, hogy van ebben a képben valami. De Magyarország innen nézve mégsem így néz ki, nem?
Feltalálták már az internetet. Lehet első kézből is információkat szerezni kínáról: http://hungarian.cri.cn/
Ha pedig a rendszer kritikusaira vagy kíváncsi, tele van a blogspot kínaiak ellenzéki írásaival.

Szerintem tévedsz. Az átlag amerikai egészen pontosan semmit sem tud Mo-ról.

Ha ott beülsz egy bárba egyedül, vagy vársz a buszra, akkor tutira megszólít valaki. Kb. 5 szó után derül ki, hogy nem vagy helyi, megkérdezi honnan jöttél, aztán a válasz után ráncolja a homlokát.

Persze ez nem baj. Az átlag magyar sem tud semmit Indiana államról, pedig ugyanakkora mint Mo.

nem értem miért szállsz értelmetlen vitába egy korlátolt jobbikossal, szerintük az USA-t a szabadkőművesek (mocskos zsidók) irányítják, és a céljuk hogy kiirtsák a világot és rabszolgává tegyék a mi nagy hős népünket. Ilyen beszűkült gondolkodású egyedekkel felesleges vitázni.
Egyszer már üzentünk hadat az USA-nak, jót röhögtek rajtunk.

Kedves thomek! Te most rólam beszélsz? Nem vagyok sem Jobbikos (wtf?) és korlátoltnak sem érzem magam. Nem gondolom, hogy az USA-t a zsidók irányítják, de ha így van sem zavar. Viszont az nem nagyon tudom elfogadni, ha valaki az emberi jogok nagy harcosának állítja be magát és a háttérben ugyanúgy elköveti azokat az emberiség elleni bűntetteket, amikért másokat a hatalmánál fogva pofán ver. Ha ezt nem látod, akkor kettőnk közül nem én vagyok a korlátolt. ;) De nem akarom lerombolni a "szabadság" földjéről kialakult kis álomvilágodat... :)

Szerintem kulonbseg van akozott, hogy valaki betor hozzad es kirabol es akozott, hogy valaki betor hozzad kirabol es le is lo.

En nagyon nem szeretnem, hogyha Kina lenne ugyanolyan pozicioban mint most az USA. Szerintem ezerszer rosszabb helyzet lenne, hogyha Kina tetszelegne a vilagrendorseg szerepeben.

Szerintem USA a legkisebb rossz a jeloltek kozott(orosz, usa, kina, india).

Persze a pofanveres mindenkeppen faj, csak nem mindegy hany fogadat kopod ki utana...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerintem az a legrosszabb, amikor valaki betör hozzád és miután összevert és kirabolt a pofádba is kiabálja:
'Ezt érdemled te szemét kommunista/náci/maoista/vietkong/alkaidaterrorista ((stb a helynek, időnek, és usa aktuális érdekeinek megfelelő szitokszót használva)) !!! Most megkaptad ami jár!!'

Egy kínai politikus állítása szerint, Kínában demokrácia van. Ott nem sokat vacakolnak, ha egy korrupt politikust vagy például a melaminos társaságot kellett kivégezni. A politikus állítása szerint ott az ilyen büntetést a főben járó bűnökért elvárják az emberek és így a köz akarata érvényesül. Itt a nagy demokráciában nem végzik ki az ilyen derék embereket, hanem a köz pénzén etetik és szállásolják őket vagy jobb esetben simán megússzák enyhébb büntivel. Itt is elvárnák az emberek, mégse történik meg.

Kínában kicsit más az emberi élet értéke. Van náluk bőven, nem esnek kétségbe, ha egy kicsit ritkul. Mi nagyon felháborítónak tartjuk, ami ott van, az ottaniaknak természetes. Kínában teljesen mindegy milyen rendszer van, az akkor is elnyomásra épül. És hogy miért tűri el ennyi ember és nem fordulnak ellene? Pedig tehetnék, mert vannak elegen. Annyi agyat nem lehet olyan gondosan átmosni.
Lehet, hogy igénylik? Ki tudja.

Kínában kicsit más az emberi élet értéke. Van náluk bőven, nem esnek kétségbe, ha egy kicsit ritkul.

jó ég, olvasod te miket írsz?

És hogy miért tűri el ennyi ember és nem fordulnak ellene? Pedig tehetnék, mert vannak elegen.

ugyanazért, amiért a szovjetúnióban se tudott ellene fordulni senki, mert a KGB (és elődszervezete) nagyobb kémhálózattal rendelkezett országon belül, mint kívül és már csírájában fojtottak el minden lázadást, moszkvának nem tetsző véleménynyilvánítást.

Lehet, hogy igénylik? Ki tudja.

igénylik :)) omfg

"jó ég, olvasod te miket írsz?"

Melyik részével nem értesz egyet? Nézd racionálisan a dolgot. Már Sztálin is utalt rá, hogy "Egy ember halála tragédia millióké statisztika." Ahol valamiből túl sok van, egyszerűen nincs értéke. Az ember fogalma fokozatosan feloldódik a mennyiség tengerében. Mi azért látjuk ezt másképp, mert errefelé pont a népesség csökkenéssel nézünk szembe és másképp szocializálódtunk, másabb a kultúránk.
A II. Világháborúban az oroszok hozzáállása is egyértelmű volt. Ott is többen voltak a kelleténél, ezért a rendszer számára kevésbé "értékes" embereket küldték golyófogónak, így megoldódott a sok éhező muzsik és analfabéta problémakör. Pedig ők nincsenek is olyan messze.

"ugyanazért, amiért a szovjetúnióban se tudott ellene fordulni senki, mert a KGB (és elődszervezete) nagyobb kémhálózattal rendelkezett országon belül, mint kívül és már csírájában fojtottak el minden lázadást, moszkvának nem tetsző véleménynyilvánítást."

Idővel a SzU is felbomlott, mert nem volt rá igény. A régivonalasok próbálták is menteni a menthetőt, (Gorbacsov elleni puccs) de a társadalom nem akarta a kommunista rendszert tovább. Annyi KGB ügynök a világban nem volt, hogy ennyi embert kordában tartson. Ha a társadalom megosztott, akkor a hatalom nyer. Ha viszont egyöntetű, akkor már csomagolhatnak is. (NDK) A megfélemlítés csak egy bizonyos szinten működik, mert egy határ átlépése után átalakul kétségbe eséssé, majd abból vad agresszióvá. Az pedig minden hatalom számára kerülendő. Gondolj csak '56-ra. Az az ÁVÓ-s társaság, aki rettegésben tartotta az embereket, úgy menekült, ahogy elő volt írva.
Viszont érdekes módon, Kínában működik a rendszer. Nem emberbarát, sok az áldozat, de irtózatos módon fejlődik. És ez tetszik az ottaniaknak. Az ottani kici kínái pontosan tudja, hogy az ő munkája milyen fontos a felemelkedésükhöz és ő ezt az áldozatot vállalja. Láttam már róluk riportot, félelmetes volt a fanatizmusuk.

Távol-Kelet kicsit másabb. Ott hisznek még dolgokban és szeretik a társadalmi értékeiket. Gondolj csak a japánok elkötelezettségére a császár iránt. Megforgatta őket egy háborúban, pusztultak milliós nagyságrendben és mégis. Az amerikaiak nem merték előszedni a háborús bűnökért a császárt, (lehetett volna) mert nagyon jogosan tartottak egy totális, teljesen elkeseredett káosztól. Elvették volna azt tőlük, ami mélyen bennük van. Vagy inkább bombázták le az amerikaiak Hirosimát és Nagaszakit, mint a Fuji hegyet (arról is volt eleinte szó), mert a szent hegy elveszítését nehezebben heverték volna ki, mint két városét és jó adag emberét. (mellesleg az amerikaiaknak is jobban jött két különböző technikájú bombát városok ellen kipróbálni. mert nagyon érdekelte ám őket a hatásuk.)
Kínában a Kulturális forradalom szinte kiölt mindent, ami a múltban érték volt. A kínaiaknak viszont kellett valami olyan, ami helyettesítette, mert egy eszmére szükségük van. Az más kérdés, hogy kellett hozzá némi "ráhatás", hogy elfogadják.
Mifelénk Nyugaton sajnos más a helyzet. Nincsenek már sem társadalmi, sem filozófiai értékek, helyettük morális válság van. Régen csak pár vallás és irányzat osztotta meg a társadalmat, de mára a helyüket az egyéni apró érdekek vették át és oda a hatékony együttműködés. Mi magyarok sajnálatos módon kiváló példa vagyunk erre, pedig jó "emberanyagunk" lenne. Ha az eszme összetartja a társadalmat, az sokkal ütőképesebb. Az egyiptomiak se építettek volna egy vályogháznál nagyobbat egységes értékek nélkül. Mára még a családok se túl egységesek, a működő képességük bajba került. Talán ezért is van ennyi válás.

Távol-Kelet kicsit másabb. Ott hisznek még dolgokban és szeretik a társadalmi értékeiket. Gondolj csak a japánok elkötelezettségére a császár iránt.

Azért annyira ne keverjük a japánokat a kínaikkal. Persze, mindegyik kicsi, sárga és vágott szemű, de ennél jobban ne húzzunk sablont az egész távol-keletre. :)

Kínában családok milliói élnek sárkunyhóban, szörnyű életkörülmények között azért, hogy amerikában akár 1 dollárért is lehessen pólót kapni. Pedig, ha belegondol az ember, hogy a gyapotot termeszteni kell, a pamutot le kell szedni, fonalat készíteni belőle, aztán abból szövetet, azt színezni és kikészíteni, szabni, varrni, utaztatni hajóval az óceánon, szállítani a szárazföldön és mire eljut a boltba már nagyon sok mindenkinek van rajta a haszna. Mégis 1 dollárért kapható kinn póló.

Azokat, akik kínában ilyen körülmények között dolgoznak nem a hangzatos "társadalmi értékek" vezérlik, hanem a túlélés.

Ha az eszme összetartja a társadalmat, az sokkal ütőképesebb.

Ehhez nem kell kínai diktatúra és a legjobb példa rá pont inkább USA, ahol ha sérelem éri a nemzetüket, akkor egytől-egyik kiteszi mindenki náluk a ház oldalára az amerikai zászlót és összefognak. Egyiküknek se jut eszébe azon gondolkozni, hogy a másik bal- vagy jobboldali, spanyol vagy francia gyökerekkel rendelkezik, honnan jöttek a felmenőik... A nemzettudat hiánya csak nálunk ölt ekkora méreteket, ahol szinte már szégyen, ha valaki kitűzi a kokárdát és egyenesen megbélyegzésre kerül, ha nemzeti színű zászlót lobogtat.

"Ehhez nem kell kínai diktatúra és a legjobb példa rá pont inkább USA, ahol ha sérelem éri a nemzetüket, akkor egytől-egyik kiteszi mindenki náluk a ház oldalára az amerikai zászlót és összefognak. Egyiküknek se jut eszébe azon gondolkozni, hogy a másik bal- vagy jobboldali, spanyol vagy francia gyökerekkel rendelkezik, honnan jöttek a felmenőik... A nemzettudat hiánya csak nálunk ölt ekkora méreteket, ahol szinte már szégyen, ha valaki kitűzi a kokárdát és egyenesen megbélyegzésre kerül, ha nemzeti színű zászlót lobogtat."

az a szomorú, hogy ez igaz. itt patrióta = rasszista, náci :(
szerintem.

Az a baj, hogy egyesek tettek is elég sokat ennek érdekében. Ennek ellenére én akkor is kiteszem a kokárdát, hordom a zászlót, még ha sokaknak ez visszatetsző is. De itt születtem, itt éltem 18 évet, amikor eldöntöttem, hogy itt is fogok élni, dolgozni, és meghalni. (Éhenhalásra van is elég lehetőségem, ahogy a helyzet áll. :( ) És ez számomra lényegesebb, mint a politikai hovatartozás. Éppen ezért engem taszít, amikor azt látom, hogy egyesek a patriotizmust teljesen félreértelmezik, politikai kategóriává, sőt feltétellé teszik.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

"Az ember fogalma fokozatosan feloldódik a mennyiség tengerében."

Így van. Mit látunk a világban? Földrengés, 100.000 halott. De jó, hogy nem ott lakunk.
Bombázzák Bagdadot? Hú, de kafa bombázók, micsoda technika, még a célpont is látszik! Annak mondhatod, hogy x00 ember meghalt, az már nem jön át a CNN-en.
Hány ezer hős amerikai halt meg Irakban? Fogadjunk, a HUP 1 %-a sem tudja gugli nélkül.

Ha valakinek meg meghal egy hozzátartozója, akkor megszakad a szíve.

Ha én-te holnap meghalunk, akkor mi van? Dolgozik pár ember, míg rendezik a papírokat, meg a hullatakarítást, oszt jó.
Nem érték az ember, csak statisztika. Hoppácska.

Mit vársz, ki sírjon még a hozzátartozókon kivül?

Minden más tényleg csak statisztika. Így van ez a kínaiakkal meg a haitiaiakkal is.

A különbség, hogy egy kínai látja a helyét a rendszerben, mi pedig azt hisszük magunkról, hogy önállóak, pótolhatatlanok és egyediek vagyunk (a saját álmaink beteljesítése, vágyaink kielégítése az elsődleges).

Ez egy hazugság. A fogyasztói kultúra is milyen könnyen azonosulásra, önfeladásra kényszerít bennünket. Mi is robotok vagyunk, csak nem a Párt elnyomása alatt.

"Mit vársz, ki sírjon még a hozzátartozókon kivül?"

Bezzeg a kínai elnyomásért sírnak, a bálnákért meg az esőerdőkért is, pont engem meg le sem szarnak?!
Szóval ugyanarról beszélünk, álszentség meg egó mozgatja a világot, a 42 nem is igaz. Nem változott itt semmi évezredek óta, az ember egy evolúciós zsákutca.

Azért ne keseredj el. A 42 meg igaz, a Repülő Spagettiszörnnyel együtt.

Nem álszentség és egó, hanem evolúciós játszmák (nem csak biológiai evolúciós, de többnyire kulturális evolúciós játszmák).

"evolúciós zsákutca."

Ez csak annyiban igaz, hogy a kulturális evolúciónk jelenlegi szakaszán magunk ellen fordítottuk a természetes szelekciót.

A sokféle lehetséges következmény közül az egyik ami már is kézzelfoghatóan jelentkezik, a decivilizációs folyamat, méghozzá rohamléptekkel.

mindennek van sok oldala ...
te olyan riportot lattal, ahol orult fanatikusok voltak (vessd ossze a Monika cimu Macsai Pal dalt es a Masok elete cimu filmet ... ugyanez az NDK-val), en meg olyat, ahol nem csak a valaszadokat kameraztak, hanem az ugyanabban a szobaban a part altal kirendelt irnokokat is ... (http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/tankman/)

Ebbol a filmbol lehet majdan valami fogalma a nezonek arrol is hogy mennyire "birka" nep is a kinai, es mennyire qrvara semmit nem tudunk mi az egeszrol ...

k.

PS: kulonben az eredeti tartalomhoz hozzaszolva ...
Valami nekem buzlik, es ha indokolatlanul, akkor szemelyesen fogok emailt irni a google vezetosegehez a bocsanatkeresemmel ...
A sracok kokemeny kapitalistak, es a kapitalizmusnak nem jellemzoje, hogy az etika, meg ilyenek gyozenek (ekkora) profit felett ...

"tény, de ők legalább a saját országukban nem végeztek ki ártatlan embereket azért, hogy példát statuáljanak."
leszámítva pl. a WTC porbadöntését...

"Frissítés: Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere egy állásfoglalást adott ki az ügyben, amelyben reményét fejezi ki, hogy a kínai kormány válaszol a Google által felvetettekre"
ez igencsak jellemző... nyomatják a saját multi cégeiket. Sajnálatos hogy egy cég úgy meg tud erősödni hogy egy ország áll be mögé....

Eléri egyáltalán a céljait ez a kínai cenzúra? Van ott ember, aki nem tudja, mi történt a Tienanmen téren, meg hogy mi van a dalai lámával?

a "birkák"-ra reagálva:

http://img525.imageshack.us/img525/2978/kep3a.jpg
http://img262.imageshack.us/img262/5786/kep1m.jpg
http://img262.imageshack.us/img262/8117/kep2.jpg

ilyen szituációban szerintem te se a hatalom hazugságain filóznál, hanem örülnél, hogy van lyuk a seggeden.
szerintem.

Nem értem. A Google tehát ezentúl nem hajlandó betartani a kínai törvényeket, mert Kínából emberjogi csoportok ellen intéztek internetes támadásokat?

És miért akarják megváltoztatni a kínai kormányzat cenzúrával kapcsolatos politikáját? A Google-nek, mint vállalatnak szükségszerűen bele kell szólnia egy állam működésébe?

Ha ez megtörténhet Kínában, akkor legközelebb honnan vonul ki a Google arra hivatkozva, hogy képtelenek törvényesen működni, mert nem értenek egyet az adott kormányzat politikájával?

A Google-nek tényleg át kell értékelnie a Kínával kapcsolatos hozzáállását. Elsőnek mondjuk választ adni arra, hogy elismerik-e a kínai kormányzatot, vagy sem. Ha nem akkor tényleg nincs semmi keresnivalójuk Kínában.

Szerintem meg létezik olyan, hogy egyetemes emberi értékek / alapjogok, amivel a "szerintem nem megfelelő tartalom" kiszűrése, ill. mások utáni kémkedés -finoman szólva- nem összeegyeztethető. A Google számos húzása kifejezetten ellenszenves volt mostanában (ld kapcsolódó fórumtopikok), de erre azt kell mondjam, hogy helyén való, tökös lépés volt, még ha kicsit meg is késve. De azért végre...

--
j@j-r61:~$ man me
No manual entry for me

-1

Lásd. Jackie Chan véleménye, aki ugyan nem kínai, de egyetértek vele, és a kínai kormányzat is.

"A kínai embereknek nem biztos, hogy túlságosan jót tesz a szabadság, hiszen Hongkongban és Tajvanon az emberek ugyan sokkal szabadabbak, de nagyobb a káosz is. A kínaiaknak szükségük van arra, hogy a kormány által megszabott szigorú szabályok szerint éljenek, hiszen máskülönben azt teszik, amit akarnak."

Vitatkozhatunk ezen napestig.
Kínában másképp gondolkodnak, mint Amerikában vagy itt Európában, vagy akár Ázsia más országaiban, mint pl. Japánban.

Én is elolvastam most a Wikipedia idevágó részét:

"A spokesman for Chan told reporters that the actor was referring to freedom in the entertainment industry rather than Chinese society at large and that certain people with "ulterior motives deliberately misinterpreted what he said."

Magyarul tagadja, hogy erre utalt / visszaszívta az egészet.

--
trey @ gépház

"Mellesleg a Wikipedia megbízható információforrás, elvégre azt bárki szerkesztheti."

Ez nem csak a Wikipediaban található meg.

"A szóvivők meg utólag azt magyaráznak amit akarnak az amerikai riportereknek."

Ha a szóvivőjén keresztül ezt kommunikálták, akkor az azt jelenti, hogy később már nem állt ki a véleménye mellett.

--
trey @ gépház

Sokak szerint a magyar embereknek nem tesz jót a szabadság, hiszen amikor nagyobb lett, akkor nagyobb lett a káosz is.
A magyaroknak szükségük van arra, hogy a kormány által megszabott szigorú szabályok szerint éljenek, hiszen máskülönben azt teszik, amit akarnak.
Érdekes módon persze ezek az emberek úgy gondolják, bőven elég a mások szabadságát korlátozni, hiszen az ő státuszuk valamiért más. De a szomszéd ne választhassa már a zsinangógát, vagy a füvet, vagy az azonos nemű partnert, mert azt mégis meg kellene tiltani. De az, amit ő csinál, még belefér.

http://haxel.hu/wodehouse-konyvek.html

ebben tényleg van valami, ugyanis az emberek hozzászoktak, hogy 40 évig megmondták nekik, hogy mit kell csinálni, és tudták, hogy ha azt teljesítik, akkor jó eséllyel akkor nem lesz bajuk (most ne rugózzunk mátyás vérengzésein, ellenpéldát bármire lehet hozni). most ilyen "létbiztonság" nem igazán van, helyette van 3 hónap próbaidő aztán a "köszönjük a munkáját, minden jót".
szerintem.

"De a szomszéd ne választhassa már a zsinangógát, vagy a füvet, vagy az azonos nemű partnert, mert azt mégis meg kellene tiltani."

Pontosan, vagy legalább szedje a sátorfáját, és menjen oda, ahol megtűrik.
Senki nem tökéletes, de a fenti aberrációk (még mielőtt jönne a flame, a hite mindenkinek a maga dolga, azt nem tartom aberrációnak - amíg nem akarja rám kényszeríteni.) bizony azok a szélsőségek, amiknek egy normális ember nem szívesen teszi ki magát, vagy a gyerekét.
--
http://blog.zsoc.net | http://trustno1.hu | http://www.runatabor.com
Born to be alive!

Csak az európai/amerikai/... emberek szemében nem mindegy, h a kis gyerekek elől cenzúrázol pornográf tartalmat, vagy azt, hogy az ország saját kormánya gyilkol ártatlan embereket.

Az sem mindegy, hogy a kínaiak mit tartanak jogos cenzúrának, és a pár száz/ezer kínai vezető.
Te örülnél annak, h Magyarországon néhány tucat ember döntené el, hogy a történelem mely részit ismerheted meg?
Az a cenzúra, amivel Te egyet értesz szerintem kicsit más.

Ajánlom figyelmedbe a Ghosts of Abu Ghraib című dokumentumfilmet, ha már az ártatlan emberek gyilkolásáról esett szó. (Vagy mondjuk a két civil városra dobott atombombát, de az távolabbi dolog.) Ne légy naiv. Egyik 19, a másik egy híján 20.

"Először is a támadás nem csak a Google ellen irányult. A Google vizsgálata szerint minimum 20 - internetes, pénzügyi, média, technológiai, kémiai/vegyi területen működő - vállalatot érintett hasonló támadás."

"A Google állítása szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy a támadók elsődleges célja kínai emberjogi aktivisták Gmail fiókjainak feltörése volt."

Azért mert ez nem egy kifejezetten a Google ellen irányult támadás volt.

"Ugyan mit csinálna a google rólam gyűjtött adatokkal, profilépitéssel, teljes levelezés, g. analytics-on keresztül szinte az összes site meglátogatásának elemzésével stb-stb?"

Szokták mondani az okosok... Aztán nehogy arra ébredjenek, hogy már rohadtul nem a google kezében vannak ezek az adatok.

Elképesztő meglepetéssel szolgálhatok:
1. usa kormány (már megtörtént)
2. hackerek (Lehet, hogy már megtörtént, lehet hogy nem. De a mostani eset is mutatja, hogy mind a lehetőség mind az akarat megvan rá, a google meg azt vall be amit akar, ha szerencséd van sosem tudod meg, hogy rossz kezekbe kerültek az adataid)

Nyugodj bele, ha az usa kormány valakinek a levelezésére vagy profiljára kiváncsi, akkor átadják neki. Nemcsak a gmail és nemcsak amerikában... Amiről te beszélsz (webcimek és keresőkifejezések átadása) az egy folyamatos, mindenféle indok nélküli információ átadás.

Én csak spam-et fogadni használom a gmail-em, sem a személyes levelezésem, legfőképpen pedig a céges levelezést a közbelébe nem engedem és másoknak is azt ajánlom. Itthon és a cégnél pl router szinten van blokkolva az analytics követő script letöltése. Miközben a céges weboldal-t természetesen GA-szel követem :)

Nyilvan az amerikai kormany szamara az en maganlevelezesem kell, hiszen olyan csunya es gonosz dolgokat muvelek. De hat nem. Ha meg csunya es gonosz dolgokat muvelek, ami az USA-nak nem tetszik, akkor nem azon torom a fejemet, hogy a GMail helyett mit valasszak, hanem azon, hogy hogyan menekuljek el az amerikai titkoszszolgalatok mindent vizslato szeme elol. Ugyanis ok leszarjak, hogy maganszervered van, betornek oda is, ha nagyon kell. Mint a klasszikus viccben: "A ki tud tobbet a Szovjetuniorol versenyt iden is a CIA nyerte."

Nézd, a CIA története nem egy sikertörténet, de kerestem neked támpontot:

http://www.sulinet.hu/tart/cikk/aj/0/9589/3

El köll felejteni Dzsémsz Bondot, ez egy katonai szervezet, a hibáikkal meg az emberek esetleges sikereivel/gyarlóságaival. Az egy vicc, hogy bármit is tudnának kezdeni egy szerintetek összetákolt vegyesfelvágott google xterabájt szeméttel.

Kedvencem a cikkben ez a két mondat:

"Moszkvában az amerikai nagykövetség keretében hoztak létre egy CIA-hivatalt, de az ottani ügynökök sorra megbuktak - az orosz szép lányok csábításainak nem tudtak ellenállni."

"A Cég-et különbözőképpen ítélték meg az amerikai elnökök (Carter például szégyenfoltnak nevezte), de már nem hagyhatták figyelmen kívül, s a XX. század sorsdöntő eseményeinek kezelésében mindig is megkerülhetetlen tényező maradt."

James Bond? O brit, semmi koze az amerikaiakhoz.

A CIA sok mindent csinal, lasd World Factbook. Sokan tamaszkodnak erre az adatforrasra.
Ok fejlesztettek ki az USAF-fal egyutt az U-2-es kemrepulogepet. Ha ez nincs, akkor a szovjetek szabadon telepithettek volna Kubaba atomraketakat. Hala az egnek, sikerult elerni, hogy ne legyenek ott atomraketak.
Aztan ott volt az MKULTRA projekt, amiben meg kulonfele anyagok hatasat vizsgaltak az emberi idegrendszerre (persze a popcultban ez ugy jott le, hogy keresik az igazsagszerumot), ezzel sikerult megerteni par dolgot az idegrendszer mukodeserol.

Teny, hogy hibaznak ok is, emberek es kesz. De csak azt hangoztatni, hogy mekkora baromsagokra kepesek, hulyeseg es rendkivul egyoldalu. Csinaltak es csinalnak ok jo dolgokat is. Legfeljebb majd 10 ev mulva megtudjuk, min dolgoznak most.

"Az NBSZ szakterületei nemzetközi szinten is elismert, magas színvonalon szolgálják a haza szuverenitását, törvényes működését."

http://www.nbsz.gov.hu/humanpolitika_allomany.shtml

Egyelőre ebből azt sem értem, hogy mit csinálnak. Biztos a pirézek és a finn kémek ellen küzdenek. Vagy mit tudom én, hogy kik akarnak elfoglalni minket. A törvényes működés az végképp passz az utóbbi 20 év eseményeinek fényében.

"Nyilvan az amerikai kormany szamara az en maganlevelezesem kell"

és ezzel vissza is jutottál az "okosok" egyik fő érvéhez, "az én levelezésem úgysem érdekel senkit", goto 1 :)

De mint a példa is mutatja, nemcsak az usa kormányszervei az egyetlen, akinek a kezébe kerülhet bármilyen info amit a google összegyűjtött rólad. Azt kéne végre megérteni, hogy ez nem arról szól, hogy van-e feltörhetetlen szerver (mert nincs) hanem arról, hogy épeszű ember igyekszik minimalizálni az egy helyen, egy cég kezében róla összegyűjtött - adott esetben igen kellemetlen, vagy igen nagy kárt okozó - információkat.

És igen, pl a saját mail szerver használatával máris egy lépést tettél ezen információk szétszórására.

De felőlem végülis azt csinálsz amit akarsz, használj csak gmail-t, különösen céges dolgokra, engedd az analytics-ot, keress sokat a google-ön, lehetőleg céges és magáncélra egyaránt, privát videóidat csakis a youtube-ra rakd, a fényképeid picasawebre, beszélj gtalkon minél többet, a céges és magán dokumentumaidat, szerződéseidet rakd fel google docs-ra, az érdeklődési körödnek megfelelő csoportokra iratkozz fel a google group-on, a naptárad a google calendarban legyen - természetesen sms értesitéssel, hitelesitve a mobilszámoddal - majd ezen mobilon futtasd a google maps-et és kapcsold hozzá az accountodat a google coordinate-en a gps poziciódhoz, a téged érdeklő blogokat, siteokat google readerrel aggregáld, a beteg életutadat pedig csakis a google health-ön tárold és meglátod milyen jó lesz neked :)))

Én nem látom a bírói döntésen, hogy itt folyamatos webcímátadásról lenne szó, inkább egyszerinek tűnik, a józan paraszti ész szerint, és a hivatkozott okok miatt.
Valamint nem tudom, hogy miből gondolod, hogy a sokmillió gmél fiók tulajdonosainak zöme kém/terrorista/sorozatgyilkos témában levelezik, illetve miből gondolod, hogy rajtad kívűl mindenki hülye.
Arra is kíváncsi lennék, mit kezdene az USA kormánya ennyi adattal, mikor pl. egy 9/11-et sem tudott lekezelni, ha egyáltalán volt mit lekezelni rajta.

a sok kina barat trollnak, javaslom beszelgessen el nehany tibeti menekultel.
vagy esetleg nehany ujgurral.

OpenBSD 4.6/i386 theo for the prezident:D

Nos, ez nem teszi jobbá Amerika vagy más országok kormányzatának tetteit, nem igaz?

Kína is csinálja, Amerika is, Ororszország is és folytathatnám a sort, sajnos.

Ezért nem szimpatizálok egyikkel sem, más dolog, hogy az erős állammal, központi hatalommal és a kínai cenzúrával (Kínára vonatkozóan) egyetértek.

Ennek ellenére a kapitalizmussal és a demokráciával is egyetértek, úgy ahogy az mondjuk Japánban valósult meg, de a legkevésbé sem úgy ahogy az Magyarországon.

Az milyen már, hogy ha valamit más megcsinált, akkor azt bárkinek lehet?
Amit te írsz, az azt jelenti, hogy ha valamit az USA, Németország vagy a Szovjetúnió stb megtett, akkor az bármilyen más államnak / hatalomnak is szabad?

A cenzúra biztos jó dolog, én inkább megvagyok nélküle thx. A központi hatalom is jó dolog, éljen a besúgóhálózat meg a titkosrendőrség! Alig várom, hogy visszahozzák Magyarországra. Vagy a másik oldal nyer, és annak a következményeit az előző pont mentesíti (mivel mások már megtették).

Meneteljünk előre a totalitáriánus hatalomért, és a politikai/származási/faji alapú népírtásért!

nem tudom hova irjam: de azert annak orulunk hogy amerika beleszolta pl a hitler munkassagaba? nem?

Ha a Google összerúgja a port Kínával, akkor hol fogja gyártatni a kütyüit. Vagy a pénz az pénz?
Csak úgy eszembe jutott.

És William Gibson forgolódna a sírjában, ha meghalt volna, de már csak rezignáltan veszi tudomásul, hogy basszameg ez is bejött...

--
Simplicitas Sigillum Veri

amikor az amerikai vagy európai állami propaganda felszólal a kínai állammal szemben, az emberi jogok védelmében, az tulajdonképpen annyit jelent: ,,hé srácok, amatőrök vagytok. az elnyomásnak már sokkal hatékonyabb módszereit is ismerjük. jobb lenne ha elhúznátok és átadnátok nekünk a boltot.''

szubjektív

Lényegében szerintem nem tudsz olyan értelmes skálát kitalálni, ahol nem ők nyernének. Pl. Nobel díjak, publikációk száma, publikációk impact faktora, amit akarsz.

Agyelszívás? Hogy jön ez ide, úgy tartják alacsonyan az oktatás szinvonalát, hogy odacsábítják az agyakat? Nem érzel itt ellentmondást?

a listát ki állítja össze? csak nem amcsik?

a publikálásról is tudnék mesélni. pl. amikor a nem usabeli cikkét nem adják ki, ha nincs a nevek közt egy amcsi. meg hiába van krva nagy agyad, ha semmi lóvéd (pl. itt).

nem érzek ellentmondást, csak végig kéne gondolnod. párszázezer külföldi egyetemistától még hülye marad a nép.
szerintem.

a listát ki állítja össze? csak nem amcsik?

Melyik listát?

a publikálásról is tudnék mesélni. pl. amikor a nem usabeli cikkét nem adják ki, ha nincs a nevek közt egy amcsi.

Mesélj. Sok ilyet láttam már, általában egyszerűen vacak volt a cikk. Elég nagy verseny van a jobb újságok között ahhoz, hogy a jó cikkeket leközlik.

nem érzek ellentmondást

Akkor kicsit direktebben: ha szerinted szándékosan tartják alacsonyan az oktatás szinvonát, akkor miért szívják el a legjobb embereket?

én nem állítottam, hogy szándékosan tartják alacsonyan, összekeversz valakivel. alacsonyan van az magától is ebben a fene nagy liberalizmusban, mert a diáknak mindenhez joga van, csak tanulni ne kelljen. érdemes megfigyelni a hazai tendenciát is a "szabadság" óta. az mondjuk elég száni, amikor a rektor szól a tanárnak, hogy lécci több diákot engedj már át, mert sok a bukás, kevesen jönnek, kevés lesz a lóvé. de ezek a gondok eltörpülnek a vidéki általános/középiskolai trendekkel szemben, ahol a tanárt lazán megfenyegetik életveszélyesen, meg az orra alá finganak tömegesen, egész órán, vagy légpuskát fognak rá, mert az poén. vagy amikor karácsonyi díszt készítenek lazításként, és megkérdik, hogy "mi a fasznak?". és valamiért ez általában egy bizonyos embercsoportra jellemző, de aki kimondja, az rasszista. fegyelmezni persze esélytelen, mert akkor jön a szülő, hogy kit kell megverni? vagy ha ő nem, akkor majd jön a fegyelmi, mert jogtalan volt az eljárás. nem, nem kitalálom ezeket, csak a 3 fős családból 2-en tanárok vidéki gimiben. csak hát ezeket nagyon nem lehet a burokból látni.

amcsiban ez persze még sokkal durvább, ott aztán ott van mindenféle "elit" (puerto rico, mexico, stb.), de jajj annak, aki ilyen miatt problémázik, mert esélyegyenlőség mindenek felett, meg náci az ilyen, jujuj.

a publikálásról nem én tudnék neked mesélni, hanem egy prof, akinél volt egy kurzusom, és nem épp a nagyon hülye ember benyomását tette rám; a lényeget leírtam, nem tudom, mire vágysz még.
szerintem.

Nezz meg egyetemi videokat Youtube EDU-n vagy barhol mashol. Ott a diakok aktivak, kerdeznek, figyelnek az oran. Magyarorszagon ilyet nem tapasztaltam, hatalmas erdektelenseg van, vegezzuk el valahogy aztan lesz ami lesz. Ott kint ez kicsit mashogy lehet, talan azert, mert az amerikai egyetemek tobbsege privat, fizetos egyetem, nem is keves koltsegteritesi dijjal, es ketszer is meggondolja az ember, mire kolti a negyedevenkenti 12000 dollarjat.
Mas a hallgatok hozzaallasa. Na meg nem veletlenul van az se, hogy olyan emberek tartanak ott kint orakat akar elsosoknek is (pl. bevezetes a fizikaba kurzus Stanfordon), akik a hurelmeletet kitalaltak, stb. Teljesen mas kornyezet, mint a magyar felsooktatas.

erre megint azt tudom mondani, hogy pénz beszél, kutya ugat. itt nincs pénz, semmire. és ezt a rektor mondja, tanévnyitó ünnepségen. akkor mi lehet a valóság? :) meg nyilván az sem kérdés, hogy miért vesznek fel 2-es meg 3-as matek és infó jeggyel infó szakra. az totálisan részletkérdés, hogy 90%-uknak nem lesz diplomája. ha a szintet tartanák, éhenhalnának a tanárok. kb. ennyi.

a probléma gyökere nyilván az általános, vagy talán már az ovi. ha normális előképzettséggel kerülnének be, és a minőségre mennének (értelmes ponthatárok), nem a mennyiségre, akkor nem lennének ilyen gondok, hogy a hallgatóság nem képes átmenni azon a vizsgán, amin az 5 évvel korábbi elődje képes volt. de hát kell diploma, mindenkinek, mert nincs is jobb a diplomás munkanélkülinél. a szakmunkásokból meg hiány van. szupi.

a legnagyobb poén, mikor fejhangon hangoztatják, hogy éljen, egyre több a felsőoktatásban résztvevő hallgató. mintha ez azt jelentené, hogy egyre javul a szint, egyre "iskolázottabb" nemzet vagyunk. közben meg (az előbb leírtak miatt) pont fordítva.

de ez már nagyon messze ment az eredeti gondolattól, bocs ;)
szerintem.

"a probléma gyökere nyilván az általános, vagy talán már az ovi."

Már az ovi. Megkérdeztem egy 27 éve óvónőt nemrég, a "gyerekanyag" észrevehetően gyengébb képességű az utóbbi években. Azért korábban szívbaj nélkül kivágtak valakit egy felsőoktatási intézményből ha nem tanult, nem kellett a létszámfüggés/kvóta miatt áttolni. Diplomagyár leszünk lassan.
Szoktam nézni az NFL-t, vicces néha, mennyi diplomás tudós focizik az USA-ban. :)

"erre megint azt tudom mondani, hogy pénz beszél, kutya ugat. itt nincs pénz, semmire."

Ha több pénzt adsz a jelenlegi BKV buszsofőrnek, akkor jobban vezeti a buszt?
Ha több pénzt adsz a jelenlegi általános iskolás tanároknak, akkor okosabbak lesznek a gyerekek?
Ha több pénzt adsz a jelenlegi egyetemi oktatóknak, akkor máshogyan tartják az órákat?

A pénz nem minden, csak ezt nehéz belátni. A rendszert kell átalakítani, annak meg sok az ellenzője...

Nézd, azt hiszem a következőkkel nehéz vitatkozni:
- a világ tudományos központja, ha egy országot kell megnevezni, akkor az az USA.
- ugyanez igaz a technológiára is. MS, Oracle, Cisco, IBM, stb. milyen cégek is ezek?
- ugyanez igaz a művészetekre is, minden szinten, Hollywoodtól a new yorki galériákig.

Szerinted ebben az országban mesterségesen tartják alacsonyan az oktatás szinvonalát?

Hát lehet, de ettől függetlenül még mindig sokkal magasabban van ám, mint a legtöbb másik országban. Mi lenne, ha nem tartanák alacsonyan?

cég, tudományos, technológiai fellegvár ott van, ahol pénz van. pénzhez meg nem nagy tudás kell, hanem üzleti érzék. utána a kondért persze, hogy körülüli mindenki. ebből nem tudom, mit akarsz leszűrni.

a szándékossághoz meg lásd a másik választ, mert képzavarban vagy.

hogy magasan lenne, könyörgöm, ne röhögtess. ilyenről is mesélt itteni matekos adjunktus, hogy amikor kimentek innen amcsiba "tanulni", hogy mentek át a vizsgákon, vagy inkább ugrották át őket helyből, mert annyira szánalmas a szint. egyetemtől lejjebb meg még sokkal rosszabb. de ne aggódj, itt is közelítjük szépen (felülről), ezekkel a gimis 0. évfolyamokkal, meg ilyen tervezetekkel, hogy általános hatodikig csak alapvető készségeket fejlesszünk. hát hogyne.
szerintem.

pénzhez meg nem nagy tudás kell, hanem üzleti érzék.

Tehát a felsorolt amerikai cégek üzleti érzék miatt lettek sikeresek, és nem a jó termékek miatt? Mármint, IBM, Cisco, google, facebook? A google amit kettő egyetemista alapított? Vagy a facebook, amit egy?

Azt akarom leszűrni, hogy
- jobb az oktatási rendszerük, mint pl. a miénk, szinvonalasabbak az egyetemeik.
- többet és jobban dolgoznak, mint Európában. Ott évente 13 szabadnap van, itt 30, ugyanolyan munkakör.

Az, hogy szerinted felülről közelítjük az USA egyetemi oktatásának színvonalát, szerintem óriási tévedés. Jó lenne alulról közelíteni.

>Ez is csak azt igazolja, hogy az oktatási rendszer jobban működik ott.

MEGA-GIGA-LOL!!! :-)))))))))))))
Az oktatási rendszer Amerikában annyira gáz, hogy az átlag amerikai azt sem tudja megmutatni a térképen hol van Irak. Pedig naponta vannak hírek a háború miatt Irakról, nem egyszer térképpel. Van aki szerint Ausztráliában van Irak. :-)))
Azok a magyar származású Nobel díjasok mind Magyarországon folytatták a tanulmányaikat. Többen az egyetemet is itt fejezték be, de minimum a gimnáziumot (lásd híres Fasori Gimi). Ha Amerikában tanultak volna, buta hamburgerzabáló WC-re is autóval közlekedő átlag amcsivá váltak volna.

1901 és 2005 között 87 amerikai napott orvosi Nobel díjat, ebből 27 volt bevándorló. Hogy hol jártak iskolába nem tudom. A maradék 60 is nagyon magas szám. Még ezzel is lazán elsők szerintem. Nem hinném, hogy a többi Nobel díj esetében nagyon más lenne a helyzet....

Ami Irakot illeti, kérdezz körbe Mo-n, azt hiszed ott tudják hol van? Menj el egy kicsi faluba, az emberek fele funkcionális analfabéta.

Még nem voltak olyan régen a földrajzórák, hogy jól emlékezzek: az összes osztálytársam pontosan meg tudta mutatni, hol van Irak. Sőt akár azt is merre van Mauritánia, vagy a Dél-Afrikai Köztársaság.
Azt nem tudom mi van a magyar falvakban, az amerikai középosztály imád ilyen falu-típusú kertes-házas településeken lakni.
Volt egy osztálytársam, több mint egy évet lakott kint a szüleivel Amerikában. Olyan sokat tanult ott, hogy amikor visszajött egyből egy osztállyal lejjebb folytatta magyarországi tanulmányait. :-)

Nagyon okos osztálytársaid lehettek, pl. nekem fogalmam sincs hol van Mauritánia. Pedig ált. isiben földrajz versenyen is voltam....

Saját bevallásod szerint, egy magyar falusi kocsmába vagy kultúrházba betérve, tízből hány ember tudná ott megmutatni egy vaktérképen, hogy hol van Irak? (Hány ember tudná elsőre, hogy mi az a vaktérkép?)

Én személy szerint 1-2-nek már örülnék. Persze nem lep meg, hogy így gondolkodsz, belém is súlykolták a magyar szellemi felsőbbrendűséget, nehéz levetkőzni.

Sajnos a helyzet azonban ez:
http://www.fn.hu/belfold/20051205/funkcionalis_analfabeta_magyar_gyerek…
http://index.hu/belfold/funkci0705/

Nem járok sokat falusi kultúrházakba. :-) De az amcsi oktatás valóban gáz. http://tudomany.ma.hu/tart/rcikk/h/0/146842/1
Mauritánia lehet, hogy nehéz kérdés. Viszont az amcsiknak Irak és Afganisztán helyét akkor is tudniuk kellene, ha nem is tanítottak nekik földrajzot. Naponta láthatják a hírekben az Iraki és Afgán eseményeket, ezekhez rendszeresen mutatnak térképeket is. Még tanulni sem tanítják meg őket az iskolákban. Egy éve lehetett, amikor Bill Gates is felemelte a szavát az amerikai oktatás siralmas helyzete miatt. Azt mondta, ha nem lesz változás probléma lesz a jövőben a szakember utánpótlással (esetében programozókra gondolhatott).
Lehetséges, hogy a magyar közoktatás sincs a topon főleg falvakban (habár gimik már legalább kisvárosokban vannak), de az amerikai oktatás hírhedten rossz.

Ez mikor volt?? Nem valószínű, hogy mostanában. Már az 1960-as évektől nyomatták a szakközépiskolákat. A gengszterváltáskor a szakközépiskola vezetett létszámban, azóta a gimnázium átvette a vezetést. Tavaly 60000 felett volt az állami támogatott egyetemre felvettek száma. Ha minden érettségiset felvettek volna államilag támogatott egyetemi helyre, akkor 120000 felett kellett volna lennie a 18 éve születettek számának. Most úgy 80000 körüli újszülött születik évente.
Biztos, hogy jóval többen járnak középiskolába, mint az érintett korosztály 50%-a. És érettségival is rendelkezik lakosság jóval több, mint 50%-a. A szakközepek is adnak érettségit.

Sok mindenen múlik. Én speciel csak a végeredményről beszéltem.

De erről, hogy min múlik, eszembe jutott valami. Kicsit nézegettem itt Nyugat-Európában, hogy milyenek az óvodák, bölcsödék, lassan időszerű. Nos, az óvodában egy dajka 2-4 gyerekkel foglalkozik (!). Amikor oviba jártam, szerintem nálunk 15 gyerek jutott egyre. Ahhoz képest, hogy mekkora hátrányból indultunk, nem is olyan rosszak az eredmények....

Egy mailcímbol honnan tudja a google hogy ki és milyen aktivista valaki??

Ok figyelik az aktivistákat és mailjeiket éppúgy ahogy azt a kínaiak meg ki tudja kik teszik??

Nagyon nagyon sántít ez az egész, teljesen egyértelmu, hogy ez csak egy Kína ellenes propaganda.

Most nem gondolja senki, hogy usa titkosszolgalata nem figyel senkit, nem hallgat le és nem olvassa el bárki mailjeit, mikor mar a wc-n is kamerák vannak. :D Ez nem zavarja a Google-t??

Szerencsések a kínaiak ha megszabadulnak a google-tol.

Egy mailcímbol honnan tudja a google hogy ki és milyen aktivista valaki??

Lehet elég rákeresni a keresőben az email címre és látszódik, hogy milyen fórumokon aktívkodik :)

Nagyon nagyon sántít ez az egész, teljesen egyértelmu, hogy ez csak egy Kína ellenes propaganda.

Ha neked teljesen egyértelmű ennyiből, akkor legyen.

Most nem gondolja senki, hogy usa titkosszolgalata nem figyel senkit

Nem gondolja senki.

Ez nem zavarja a Google-t?

Nem, mert az usa hárombetűsei nem törnek be hozzá, megkapják anélkül is az infókat. ;)

Szerencsések a kínaiak ha megszabadulnak a google-tol.

Vicces ez annak fényében, hogy a Google eddig is csak úgy lehetett jelen kínában, ha elfogadta a kínai kormány összes feltételét, pl. az önkényes cenzúrázást.

Na a google a hadiiparba is be akar szállni :)))

Szerintem helyesen cselekedett a Google menedzsmentje. Ideje volt.

Pozitívan értékelem a Google lépését, igaziból már korábban szerettem volna, ha megtörténik, bár nincsenek illúzióim:

-- Lehet mögötte politikai szándék (az USA kormány direktbe nem akar konfrontálódni Kínával, de egy magáncég: az más, mégha súgtak is nekik hátulról).

-- Lehet, hogy Kína mérete ellenére sem akkora üzlet, mert ahogy olvasom, Kínában amúgy sem a Google a vezető kereső.

-- Lehet, hogy imázsjavításra jön jól a lépés, mert a Google jófiú képe kezdett kicsit megkopni.

Mindezek ellenére örülök, mert a kínai diktátorok manipulációinak egy korlátja jött elő. Engem piszkosul idegesít, ahogy ezek a gyilkosok (Tibet, Tienammen tér, ...) a saját népük kizsigerelésével felfuttatott gazdasági potenciáljukkal élve a világ nagy részét manipulálják.

Persze, az USA vagy az EU vezetői sem szentek, itt is vannak mocsokságok, de nem olyan állami szinten intézményesült formában, mint a kommunista diktatúrákban. Van Guantanamo, de Kínában ennél nagyságrendekkel nagyobb volumenű "átnevelő táborok" vannak még ma is és az onnan kikerülők örülhetnek, hogy élnek, nemhogy esetleg még jogorvoslaton törik a fejüket.

Aki annyira védi a komcsi diktátorokat, az költözzön ki hozzájuk. Nem lesz sok társa. (Annak idején nem az NSZK-ból akartak tömegek vándorolni az NDK-ba, ... Talán nem véletlenül. Pedig a II.vh. után ugyanonnan indult a két országrész...)

"Aki annyira védi a komcsi diktátorokat"
Szerintem itt senki sem védte őket. Arról beszélt a többség, hogy ez egy tipikus amerikai propaganda.

"Annak idején nem az NSZK-ból akartak tömegek vándorolni az NDK-ba"
Naja. De volt egy rendszerellenes szervezet az NSZK-ban, ami robbantásokra, korrupt politikusok kilövésére szakosodott. http://hu.wikipedia.org/wiki/RAF Idézet: "Az 1970-es évekre a németországi fiatalok nagy része szimpatizált a mozgalommal – többsége nem fogadta el a szervezet módszereit, de elveikkel mindenképp egyetértett." Készült róluk egy film is A Baader-Meinhof csoport címmel.

A vilagon sehol nem volt olyan rendszer, amely teljes egeszeben kommunizmus lett volna. Voltak olyan gazdasagi berendezkedesek, ahol volt kommunizmus, de ott a politikai berendezkedes diktatura volt. A kommunizmus erdeti formajaban (marxizmus) barki hatalomra kerulhetett, ha akart. Senki nem mondta, hogy diktaturanak kell lennie (foleg mivel a diktatura ellentetes a kommunizmus eszmeisegevel, mert osztalyharc is: a hatalmon levo elnyomo elit vs. a tobbiek)

ugyanez igaz a demokráciára is. Azt nagyon nem hiszem, hogy az USA az élvonalba tartozik, sokkal inkább a skandináv országokat tekinteném etalonnak.

Az eredeti felvetés, hogy ki hova költözzön, nos én nem akarok senkit sehova küldeni, de arra érdemes rámutatni, hogy ha valaki az USA valódi arcára kíváncsi, akkor elköltözhet egy olyan országba, amit az elmúlt 50-60 évben a padló alá nyomorgattak az olcsó nyersanyag és munkaerő reményében. Érdemes tájékozódni egy kicsit corporate crime témakörben is.

Amúgy a véleményem szerint a világ mindenhol szar, csak másképp és mindenben van valami jó, és mindkét országnak sokat köszönhetünk, ahogy ők is nekünk. Nélkülük nem lenne selyem, tea, farmer és komputer sem. Ha a Hunok kicsit tovább erőlködnek, ma nem lenne Kína, és az USA sem lenne sehol a sok importált marslakó nélkül.

Drukkolok a Google-nak ebben az ügyben, függetlenül a mögöttes motivációktól, de drukkolok Kínának, hogy ügyesen lopkodjon know-howt, technológiát - már csak a patenttrollok bosszantása miatt is.

Na a sok szakértő megint talált csámcsognivalót...

Ugyan már, vihar a biliben.

A Google eljátssza a durcit, hogy nem működik együtt egy diktatorikus rezsimmel, ezért "a fejlett Nyugat" megtapsolja, de aztán nem történik semmi, max. kivonulnak. Clintonnén nyilatkozhat egyet, Kína meg leszarja az egészet.

Vicces az lenne, ha Kína lehívná az amerikai államkötvényekben lévő pénzét. :) Az az USA azonnali és teljes pénzügyi csődjét jelentené.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

"Google's security team eventually managed to gain access to a server that was used to control the hacked systems"

Arra mondjuk azért kiváncsi lennék, hogy a Google-nek erre pontosan milyen jogi alapja volt... :)

Ami a kínai ügyet illeti, semmi esélyünk a valós történetet megismerni.
A levelezést nálunk is szűrik, az nem titok.
Az ARPA, az internet elődje az USA kormányának ellenőrzése alatt ált. Aztán mikor levállt az internetről, az ellenőrzés maradt. Az ARPA-n is, meg az intarneten is. 13 monstrum gép lesi az egész kócerájt. Még Bush döntött úgy, hogy az ellenőrzés marad. Ez se titok. Akkor miről beszélünk? Csak nem valami demokratikus jogról?

Kicsit fordítva ülünk a lovon.

Kínának már semmiféle rendszerben nem kell tekintettel lennie a világ többi részére.
Jó lesz észrevenni, hogy a világ lesz kénytelen Kínához alkalmazkodni.

Lehet felháborodni, állást foglalni, kivonulni, pont lesz@rják. A Google-al együtt.
Megtehetik. Nem jó hír, de ez van.

Nem gondoltam volna, hogy kínában még ilyen állati középkori eljárások vannak. És a világ símán hagyja és elnézi mindezt.

http://www.youtube.com/watch?v=PJmyoaC5RDE
http://www.youtube.com/watch?v=DlgkfjLfjpc

Persze tudom, hogy a többi kormány is ilyen. Ahogy az USA símán legyilkolta a saját polgárait a 9/11 során.

Valójában a legfelsőbb hatalmasokat senki és semmi nem érdekli. Téged és engem is bármikor kinyírnak, megkínoznak, vagy akár egész országokat rohannak le, mindenféle legyártott ürügyekkel. ... ez van ...

Mit tehetünk ? Először is, Ébredjünk fel.... és ne hagyjuk, hogy a butaságba és tunyaságba tartsanak minket.