Az évtized 15 legmeghatározóbb Linux eseménye

 ( trey | 2009. december 30., szerda - 14:58 )

Így az év (és az évtized) vége felé gyakoriak a visszatekintések, az összefoglalók. A techradar.com összeszedte, hogy szerinte mi volt az évtized 15 legmeghatározóbb Linux eseménye. A teljesség igénye nélkül: Linux Kernel 2.4, NVIDIA bináris driver-t adott ki, Gnome 2.0, SCO per az IBM ellen, Firefox 1.0, a Compiz első kiadása stb. Ezek a mérföldkövek (a legkorábbiakat kivéve) mind-mind ismerősek lehetnek a HUP olvasóknak, hiszen az elmúlt majdnem 10 évet ezek követésével töltöttük. Az összefoglaló megtalálható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az évtizednek egy év múlva lesz vége.

nyilván lemaradt az eddigi-szó :)

Szerintem nem. Ugyanis 10 évvel ezelőtt volt 2000, ami az évtized éveiben a 0 kezdőpontnak feleltethető meg.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Kéne a bizonyíték arra, hogy miért legyen az előző évtized 9 év hosszú, az előző évszázad rövidebb, mint 100 év, stb.

csakhogy a computerektol elteroen az ember nem nullaval kezdi a szamolast, hanem az 1-el, lasd az ujjaid, 1-tol 10-ig meg tudod szamolni (gyerek is ugy tanulja meg, nem 0-val kezd), az a te kezed, aztan mondjuk a labujjaidon folytatod, akkor a kovetkezo az 11-tol 20-ig lesz, es ilyesforman el lehet jutni odaig, hogy 2001-2010 a mostani evtized, es 2011-tol kezdodik a kovetkezo. Persze ez kivedheto lenne, ha nullatol kezdened szamolni, amde: allitolag anno nem is nullat tuztek ki az idoszamitasunk kezdetenek, mivel a nullat sokaig nem tekintettek szamnak (van 1 alma, van 2 alma, stb, de nem "van nulla alma", akkor nincs, azaz az osszes tobbi pozitiv szam "van", de a nulla az az eset, amikor ez nem igaz, amikor nincs) matematikaban sem. Ettol fuggetlenul - lehet it-s hatas miatt - en szeretek nullatol szamolni, szoval nehez ugy :) Es raadasul az is idegesit, hogy a 19xx-es evek voltak a 20. szazad, logikusabb lenne a 19.-nek hivni. Ez persze azzal jarna, hogy ott is nullatol kell kezdeni, azaz az "elso" szazad lenne a nulladik :) Hmmm ...

"Es raadasul az is idegesit, hogy a 19xx-es evek voltak a 20. szazad, logikusabb lenne a 19.-nek hivni."

Épp ezért jobban is szeretek 1900-as évekről beszélni.

így van. ezért az évtized kezdete 2001, ami az 1-nek felel meg. 2009 a 9-nek, és 1-től 9-ig " 1 2 3 4 5 6 7 8 9 " ha jól számolom 9 év van. az évtized tehát 2001-ben kezdődött és 2010-ben ér véget.

ráadásul azt is említsük meg, hogy a 90-es évek és az évtized fogalom ilyen módon nem kapcsolódik össze. az évtizedet éppen úgy használod, mint az évszázadot. a 90-es évek 1990-től 1999-ig tart. egy évvel eltolva az évtizedétől.

Trey jól írta, hogy az évtized vége *felé*...

Ahogy vesszük. Ha a [2000 jan1.től 2010-jan1-ig[ az pont 10 év. De a matematikában elfogadott volt régen, hogy a természetesszámok 0-valkezdődnek. Ha jól tudom,a 0 már nem része a természetes számoknak. viszont az időszámítást 1-el kezdték.....

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

De a matematikában elfogadott volt régen, hogy a természetesszámok 0-valkezdődnek. Ha jól tudom,a 0 már nem része a természetes számoknak. viszont az időszámítást 1-el kezdték.....

Pont fordítva volt, nem? Először nem számított a nulla, aztán készült egy nullát is tartalmazó definíció. Tudtommal nem létezik piros hetes definíciója a természetes számoknak, mi úgy tanultuk, hogy mindkettő módon használják (helyesen), a lényeg csak annyi, hogy ha félreértésre adhat okot, akkor előre ki kell kötni, hogy mi mivel dolgozunk, és kész.

A természetes számok halmazelméleti definíciójából kiindulva a nulla természetes szám, mert létezik üres halmaz.

A Peano féle axiómarendszert alapul véve pedig megegyezés kérdése. Logikus lenne, ha a nulla természetes szám lenne, mert nem ártana, ha lenne olyan szám a halmazban, amihez bármit adva önmagát kapjuk ugyanúgy, ahogy egyel bármit szorozva ugyanazt kapjuk. De ez utóbbi érvelés vitatható.

Köszi. Emlékeztem, hogy tanultunk ilyeneket, de már elfelejtettem.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Igen, az évtizednek 1 év múlva lesz vége. Nem az a kérdés, hogy 2010-et hova soroljuk. December 31. után valójában nem 2010 lesz, hanem az időszámítás kezdete után 2009 teljes év és még "egy kicsi". Azaz a 2010 teljes év az időszámítás kezdetétől jövő december 31-én telik le... ... és mint tudjuk 2010 ≡ 0 (mod 10), de 2009 + ε (0 ≤ ε < 1) viszont nem. ;) B.Ú.É.K.! :)

Aha. Én meg pár éve, év vége előtt pár órával programoztam le egy visszaszámláló-himnuszlejátszó progit. XD


sly @ w3m.hu

vajon ki mondta nekik, hogy a 2009 az évtized vége?

lehet hogy tudnak valamit, amit mi nem :)

jókérdés, de most van mindenhol évtized összefoglaló...
Egyébként ha 2000-t ide veszed, akkor még logikus is lehetne

de nem nullától kezdődik az időszámítás, hanem 1-től.

Ezt mi informatikusok/matematikusok nem vagyunk hajlandók elfogadni! ;D

mér', ott voltatok és láttátok a saját szemetekkel? :)

viccet félretéve, némi info a témában.

Én is vicceltem, szerintem minden számolni tudó ember pontosan tudja, hogy miért nem most van az évtized forduló. A megjegyzésem ahhoz kötődött, hogy Obádovics Gyula viccelődött mindig azzal (de más matematikusoktól/informatikusoktól is hallottam), hogy ez a világ nagy problémája, hogy mi nullától kezdünk számolni, a postások (vagy mások) meg egytől.

viszont amilyen városok vannak, Peanonak is meg a postásoknak is ugyanaz a problémája: tudni kellene a rákövetkezőt:)

hehe :) (Egyébként nem is tudtam, hogy ez a nyelv, amit mi csak simán Ar -nek tanultunk, Peano nevéhez kötődik.)

a 0. (nulladik) óra bevezetésével a tanárok is beálltak az "érteliség" soraiba:)

De valamiért az új évezred beköszöntét 2000-ben ünnepeltük, nem 2001-ben.

jaja, tévedésből:)
persze ha úgy érted, hogy 2000. dec. 31-én ünnepelted, hogy másnap új évezred lesz, az korrekt.

Valójában "decade"-ről van szó, ami a Wikipedia szócikk szerint bármilyen tíz éves periódust jelent. Ott konkrét példaként kiemelik, hogy leggyakrabban a naptári év szerinti tizes számcsoport alapján képzett intervallumra utal, vagyis mondjuk a '60-as évek 1960. január 1. és 1969. december 31. közötti időszakra utal.

Vagyis itt az "évtized" nem úgy képződik, mint az évszázad, évezred, stb. esetében, hanem ahhoz képest "csúszásban" van: tehát a 21. század 2001. január elsején kezdődött, azonban a '90-es évek már egy évvel korábban, 1999. december 31-e utolsó másodpercét követően véget ért.

Természetesen a definicióból következően bármikor mondhatod azt, hogy téged nem a 2000-es évek legjobbjai érdekelnek, hanem a 201. évtized legjobbjai (ami valóban csak egy év múlva, 2010. december 31-én ér véget), de a gyakorlatban ez kevésbé elterjedt.

szerintem most már kijelenthetjük, hogy a következő évtized a desktop linux évtizede lesz :)
--
speak no evil - lipilee.hu

vagy ha az nem is, de az azt követő már biztosan :)

down


http://taklertamas.blogspot.com/ http://taklertamas.deviantart.com/


Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Azért így töménybe összefoglalva robbanásszerű a fejlődés. Kíváncsi lennék egy 1999-es disztróra. :)

Én az ati doksikat még idevettem volna.

>>: sys-admin.hu :<<

Ez pontosan így van. Ezért szoktam én vigyorogni, amikor egyesek viccnek tűnő problémákon vergődnek. Emlékszem én még arra, amikor egy X elindítása, vagy egy Soundblaster 16 kompatibilis (jaj, ne káromkodjak?) hangkártya megszólaltatása komoly szakirodalmat igényelt... És ez nem is volt "olyan" régen.

--
trey @ gépház

Vagy a Google jól elrajtol, és az Android, meg a Chrome-os, meg a Cloud-Computing éve lesz....

Egy kis agymenés tőlem a következő évtizedre(avagy a botcsinálta Nostradamus):

A Gigászok harca:
Steve Ballmer nyögdíjba megy, az MS szép lassan leépül, még kiadják majd a Win 8-at, de aztán hamar rájönnek, hogy jobb ha megmaradnak a server oprendszereiknél,
meg az Office-nál, mert az átlagfelhasználókat elönti majd a Chrome-OS, meg Linux-Netbook, és az Apple termékek iránti láz.

Megjelennek majd az első komoly vírusok(vagy spyware, vagy akármi) Macre, és a M$ felvásárolja az
Esset-et, meg a Panda-t, hogy vírusirtókat gyárthasson, mert az lesz a jó biznisz.

Az Apple első embere eltávozik majd, mert már a sokadik műtétje után nem fog tudni talpra állni, és amúgy is benne lesz a korban. Ugyanakkor az Apple szakít majd az Intel-lel, és saját ARM procit fejleszt ki az OSX alá. Az OSX átlépi majd a bűvös X-et, és XI lesz, a macskaneveket majd rágcsálónevek váltják fel, mert azokból mégiscsak több ezer faj él, és így be van biztosítva az OS neve több ezer évre. Ezen kívül olyan vicces, vagy találó, vagy csak épp rímelő szavakkal látják majd el a neveket, mint Ubuntuék, tehát: OSXI 11.01.01 Rustee Ratsoo

Hardware:
Az AMD/ATI saját All In One PC-t fejleszt ki, Linux rendszerrel, és az adott (nemtom melyik) disztró alá portolt zárt meghajtó majd ugyan azt a teljesítményt hozza, amit a Win verzió.

Gamez:
Kiadják a World Of Warcraft Natív Linuxos verzióját
Ezen felbuzdulva, kijön Linuxra a Half Life Episode 3, és az Aliens VS Predator is.

A többi jó játék pedig simán megy majd Cedega-n

Adobe:
Az Adobe belátván, hogy a flashplayert nagyon sok vírusos támadás éri, és nagyon sokan használják CRACKelve a programjait, kiadja a Flash, az Illustrator, valamint a Photoshop alkalmazásait Linuxra is, és drasztikus árcsökkentést alkalmaz (100$/app).

Linux:
Az Ubuntu elismeri, mint derivatívát a LinuxMint-et.
Az ArchLinux népszerűsödik, és a grafikus telepítője ellenére, még mindig a legjobban variálható disztró lesz.

Na elég utóPista voltam? :-D


http://taklertamas.blogspot.com/ http://taklertamas.deviantart.com/


Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Nem tudom. Félve kérdem csak, hogy ez biztos az én válaszomra jött? Mi köze ennek ahhoz? Szerintem ez egy másik szál.

--
trey @ gépház

A thread-nyitó témához vág, mint az elmúlt évtized 15 legmeghatározóbb Linux eseménye........
Csak annyi, hogy én hozzákevertem egy kis jóslást-kuruzslást, meg nem Linuxos, de informatikai
eseményeket, amiknek szerintem meg kellene történniük a Linux fejlődését elősegítendő, vagy csak
érdekes, mellbevágó hír lenne az elkövetkezendő 10 évben...


http://taklertamas.blogspot.com/ http://taklertamas.deviantart.com/


Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

vajon melyik Steve lesz tovább a cége élén? mert ha az áltaád említett, akkor esetleg az Apple vissza jut oda, ahol volt a másik Steve nálkül
---
dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

Szerettem azokat az idoket.
Most ugy tunik legtobb ember legnegyobb baja, hogy ket alkalmazas szine nem illik egymsahoz, es keres mas szinut. Sokkal jobban szeretem nem megy hangkartyam sztorikat hallgatni.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Én meg valahogy ezeket az időket szeretem. Mert imádom, hogy a hangkártyám csak úgy megy. :)

>>: sys-admin.hu :<<

Ez ugyan 15 éve történt, de ilyenkor mindig eszembe jut:
1993 karácsonya és szilvesztere között telepítettem linux-ot, egy i386DX processzorú gépre. Előtte nem láttam csak DOS-t és Windows-t. 52 db 1,2 MByte-os floppyról telepítettem. Telepítés közben, legtöbb csomag felrakása közben válaszolni kellett különböző kérdésekre. Bár a rendszer már elsőre elindult, de rájöttem, nem minden kérdésre adtam helyes választ. Újrakezdtem. 5-ször vagy 6-szor. Az utolsónál viszont már nagyjából sejtettem, melyik kérdés mire vonatkozik, és az esetembe mi a helyes válasz. Viszont nem sikerült életre kelteni az X-et Hercules monitoron. Elég sokat kellett olvasgatni az interneten az X belövéséhez.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

hozzá tenném akkor még win alatt is élmény volt soundblastert telepíteni
win95 alatt kb ugy nézett ki a dolog, hogy megprobáltam 5x, és 5. alkalommal sikerült ugyan az az eljárás, ami előtte 4x nem... kb igy emléxem vissza, de akkoriban még szinte ágyba vizeltem...
---
dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

Kevesebb is volt akkor a "de miért így néz ki az ablak alapértelmezetten", meg "miért ilyen a téma, ez de szar" bitching.

--
trey @ gépház

téma:)
szürke kockák voltak mindenütt :D
---
dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

(Előrebocsátom, nem trollkodni akarok.)

Átfutottam a listát, és összesen kettőre sikerült rögtön rábólintanom: a 2.4-es kernelre (amire 2.4.20-nál álltam át), illetve a GPLv3-ra.

A Vladi által említett ATI doksiknál szintén bólogattam volna, bár azzokkal sem fenékig tejfel az élet, mert a szabad radeon driver ill. lm_sensors még mindig nem tudja (doksi híján) lekérdezni a kártya hőmérsékletét. Több mint egy éve olvastam erről utoljára (1, 2), azóta csak olyan hírek röpködnek, hogy egyre magasabb sorozatszámú chip-ekhez adják ki a doksit. A régebbi kártyák dokumentációjának teljessé tételére meg fütyülnek.

A cikk az alábbi alcímet viseli: Events that have defined the current Linux experience. Ha nagyon engedékenyen értékelem (szigorúan a magam szemszögéből) a felsorolást, akkor még beveszem az OOo-t illetve a Firefox-ot.

Ezt írod:

Emlékszem én még arra, amikor egy X elindítása, vagy egy Soundblaster 16 kompatibilis (jaj, ne káromkodjak?) hangkártya megszólaltatása komoly szakirodalmat igényelt

Én Debian Lenny-t használok.

  • Az xorg.conf-ban a ModeLine-okat ugyan már nem kell kézzel megírnom, viszont a használható felbontásokat továbbra is kézzel engedélyezem.
  • A konzolon használt karakterkészletet illetve billentyűzetkiosztást továbbra is nekem kell összehakkolnom, mert az én repülőékezetes szokásaim a DOS idején alakultak ki (flykey / dead key) egy magam által írt TSR alatt, s e szokásokat ma az égvilágon semmi nem támogatja helyből. Windows-on nagyon hamar összeállítottam a Microsoft Keyboard Layout Creator-ral. Debian alatt vért izzadtam, mire megcsináltam a konzolra való keymap file-t (install-keymap(8)); szerencsére most már csak telepítenem kell. Ugyanez áll fenn X alatt is. Szerencsére a Lenny-beli X végre támogatja a ~/.XCompose-t, így már nem kell rendszerfile-ba (.../X11/locale/iso8859-2/Compose) beletúrnom. Csillogó disztrók szóba sem jönnek.
  • 2005 novemberében vásároltam egy Conceptronic C54RU USB WiFi adaptert. A vásárlásra készülve hetekig túrtam a netet, és végül azért vettem meg, mert teljesen biztos voltam benne, hogy menni fog. Mondanom sem kell, nem ment; egy ideig leveleztem a serialmonkey-s fejlesztőkkel, aztán feladtam. Valamikor aztán nagy nehezen beolvasztották a (második generációs, ha jól sejtem) meghajtójukat (rt2500usb modul). (Ez az egyik legszélesebb körben támogatott hardver, mivel a ralink tudtommal a termék megjelenésével egyidejűleg elérhetővé tette a doksiját, továbbá GPL alatt kiadott hozzá egy saját (sajnos nem jó) driver-t.) 2009 szeptember végi állapot: a friss meghajtó ad-hoc üzemmódban pár perc után leszakad és utána tartósan nem találja a hálózatot. Az OpenVPN-ben végül beállítottam egy öt másodperces ping-et; ez életben tartja.
  • A 64 bites Flash plugin-nal továbbra sem megy rengeteg oldal.

Félreértés ne essék, én nem fikázom senki doksi-közzétételét ill. fejlesztését, inkább hálás vagyok, hogy eddig is eljutottunk. Mindössze én mást tapasztaltam, mint te. Szerintem továbbra is rengeteget kell küzdeni a hardverrel, valamint az igazán kényelmes desktop kialakításával. Nem érzem robbanásszerűnek a fejlődést. Legfeljebb egy kicsit jobban dokumentáltak a cuccok.

Én elhiszem, hogy össze tudsz kukázni olyan hardvert, ami nem fog menni. Te meg azt hidd el, hogy vannak olyan gépek, amibe belevágsz egy LiveCD-t, out-of-the-box megy minden. Videó, hang, WiFi. Ez utóbbit hasonlítsd össze mondjuk egy 7.3-as SUSE-val, vagy mondjuk egy Debian Potato-val, hogy akkor mi volt a helyzet.

--
trey @ gépház

Debian Potato, kernelt kellett forgatnom hozzá, mert a via agp nem volt része a debian kernelnek...

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

már csak az a kérdés, a gplv3 az jó vagy rossz értelemben fontos mérföldkő...

A doksik csak mérföldkövek, az igazi munka az óta zajlik.
De meglesz az is, ne aggódj.

>>: sys-admin.hu :<<

Nahát, ez a lista nagyon rövid volt.
Szerintem még simán befért volna a 3dfx és a LOKI csődje, a dosbox, és a wine 1.0.
----------------------------
Debian Lenny + LXDE