A FreeNAS jövője

 ( trey | 2009. december 6., vasárnap - 14:58 )

A FreeNAS egy FreeBSD alapokra építkező Network Attached Storage (NAS) operációs rendszer. Az egyszerű konfigurálhatóság kedvéért webes felülettel rendelkezik, támogatja az FTP, NFS, CIFS (Samba), AFP, rsync és iSCSI protokollokat, az adatbiztonságért pedig a szoftveres RAID 0, 1, 5 szinteket. A projekt fejlesztői most a FreeNAS jövőjéről adtak felvilágosítást.

Olivier Cochard-Labbé, a FreeNAS projekt alapítója arról számolt be, hogy a jelenleg meglevő korlátok eltávolításához a FreeNAS nagymérvű átalakítására van szükség. Ez feltehetően a FreeNAS alapjainak teljes újraírását jelenti.

Volker, a FreeNAS projekt jelenlegi vezetője és fő fejlesztője 2 év alatt összeszedett tapasztalatait felhasználva egy új, Linux-alapú projektbe kezd "OpenMediaVault" néven. Továbbra is közreműködik a FreeNAS fejlesztésében (megpróbálja megosztani idejét a két projekt közt).

Végül, nagy meglepetésre, a FreeBSD termékeket és szolgáltatásokat kínáló iXsystems felajánlotta, hogy közösségi alapon vezetett projektként a szárnyai alá veszi a FreeNAS-t. Ez azt jelenti, hogy képzett FreeBSD fejlesztői közreműködnének a projektben. Ezzel lehetővé válna a FreeNAS teljes újraírása.

Olivier Cochard-Labbé visszatér a projekthez és hozzáfog, hogy a FreeNAS-t FreeBSD 8 alapokra helyezze (most, hogy a ZFS "production ready" lett).

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Attól, hogy kivették az experimental printf-et a kernelből, még sajnos nem "production ready" a ZFS FreeBSD-n.


suckIT szopás minden nap! Hogyan csináljunk kevesebb, mint 500 ezerből 115 milliót?

ZFS érdekesség a közelmúltból.

--
trey @ gépház

Még ha csak ennyi baja lenne. :(


suckIT szopás minden nap! Hogyan csináljunk kevesebb, mint 500 ezerből 115 milliót?

Elolvastam a patchet, 10 perc mulva er be a buszom, ketseges hogy addigra fel tudok allni.

Nemrég iSCSI storage-ot építettem VMware-hez. Kipróbáltam a FreeNAS-t és az OpenFiler-t is. Maradtam az utóbbinál. Kiforrottabbak látszik. A FreeNAS, mint iSCSI target kevésbé tűnt stabilnak.

--
trey @ gépház

miben jelentkezett az instabilitása? (az open filer-t nem ismerem sajnos)

--
xterm

"iSCSI target kevésbé tűnt stabilnak" illetve ha jól emlékszem belefutottam ezekbe is:

VMware and NAS: Freenas or Openfiler?

--
trey @ gépház

goto1: "miben jelentkezett az instabilitasa?"

Sporadikus disconnect-ek, sebességben is gyengébb volt. Remélem megfelel.

Illetve ha jól emlékszem, akkor LVM-szerűség sem volt, így a volume bővítésére nem nagyon volt lehetőség (szemben az OpenFiler-rel) FIXME

Végül is lényegtelen, több leírást is találsz a neten, hogy miért inkább az OpenFiler VMware-hez, mint a FreeNAS.

--
trey @ gépház

igen, igy mar megfelel. az hogy "instabilabbnak tunt" az max log a levegobe, amig nem irod le normalisan.

ha nekem iscsi target kene, en raknek solarist.. ;-) nemkell ilyen freebsds/linuxos suxxorsag.

A Solaris hardvertámogatásával én inkább nem kísérletezek. Már optimistán is kevesebb van hátra az életemből mint 50 év :DD

--
trey @ gépház

es mit kell neki epp tamogatni?:)

nekem tokeletesen megy az asztali gepemen (igaz, legujabb dev opensolt teszteltem)

Ezt a karikát spóroljuk meg szerintem. Volt egy olyan mondás (nem véletlenül), hogy a Solaris HCL nem a világ leghosszabb dokumentuma. Az időm pedig drága.

--
trey @ gépház

sporoljuk, Te dolgod. en nem talalkoztam olyan legocskabb desktop geppel sem mostanaban, amire nem tudtam volna felrakni ha mast nem, opensolarist. AHCI-kepes sata vezerlok mennek, intel halokartyak mennek, mi kell meg?

foleg hogy ahogy lattam, "hazi" NAS -t vagy atomos cuccokbol epit az ember, ami intel deszka, intel chipset, intel halokartya, vagy ha brutalisabb a terheles, desktop core2bol, amit meg meg lehet igy venni.

de sporoljuk.

cciss??

ha a HP SA kartyak driverere gondolsz, mintha a HCL listan rajta lennenek a HP szerverek (DL380G5 biztosan)

Nemrég raktam fel dl350g5-re (sol10). Nem volt túlzottan kényelmes, mert külön kellett letúrni hozzá a drivert és a telepítés elején megetetni vele, de utána tökéletesen ment.

Mindezt 2010-ben... Egy ipari szabvány géphez, amit a világ vezető hardverszállítója gyárt.

--
trey @ gépház

Ja és hogyha rekoverizni kell, mert nem bootol akkor jön a szívás elölről. (Vagy custom telepítőt buildelsz)

...sszus! nemrég (öt perce) nem raktam fel DG43NB-re.

Penig direkt a 6x SATA II miatt választottam.

Eddig nem volt érdekes, hogy van-é gyári meghajtó.

Most, hogy a két Steve össze..barátkozott, csak xp,vista,window7 és pista támogatott!

Szó sem volt házi NAS-ról. VMware ESXi pilot-hoz kellett iSCSI target. Ehhez az OpenFiler teljesen jó. Webes felület, egyszerű konfigolás, appliance szerűen elmenthető a konfigja, ha beszarik 3 perc újrahúzni, betolom neki az elmentett konfigot, felszedi az LVM-be rakott diszkeket, megtalálja a RAID-et és az online spare-t és ismét működik. A VMware ESX élből használja.

Nos, akkor ehhez képest érdekelne, hogy milyen tapasztalataid vannak Solaris vagy OpenSolaris vs. ESX környezetettel iSCSI-n keresztül. Mert itt erről volt szó.

Érdekelne a karbantarthatósága, a menedzselhetősége (amit aztán betanítasz egy cég rendszergazdájának), a katasztrófa eseténi gyors a visszaállíthatóság, stb.

--
trey @ gépház

demora eppen igy hasznaltam en is, csak engem zavart, hogy >1T -s volumet nem tudtam kiajanlani egyben, mint raw device (erre otlet?)

egy rendszergazdatol aki ilyeneket tart karban, en el merem varni, hogy ne legyen gondja a zfs/zpool parancsok megtanulasaval :-)

Sajnos ezt a mai rendszergazdák 78%-tól nem lehet elvárni.

--
trey @ gépház

erre mit mondjak? szomoru...

Egyáltalán nem az. Megnyugtató, hogy munkaerőpiaci előnyöm van. :)

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

ha igy nezzuk :)

:-)) 2007-ben a component soft demojan meg ment nekem a zfs/zpool-lal jatek. Egy kis otthoni vmware-ben futo opensolaris alatti tesztelgetes ota viszont nem volt ilyen a kezemben. De gondolom, olyan ez, mint a biciklizes :-)

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Szerintem a FreeNAS otthonra alkalmasabb az OpenFiler-nel, mert sok olyan funkcioja van, amit otthon elvar az ember (pl upnp szerver, bittorrent kliens, etc) de mondjuk egy vallalati kornyezetben mar kevesebe letfontossagu. En nagyon szerettem a freenast, meg mindig hasznalnam, ha nem lett volna annyira eszeveszettbonyolult olyan mediaszervert rakni ra, ami kepes on-the-fly transcodeolasra.

Sikerült beállítanod hogy OTF-transcoding-ra? Én össze akartam házasítani DM500-asal, de addig jutottam hogy játszott mpeg-et, amit amugy is játszik, de divx-et és egyebeket nem akart vinni.

Igen, de nem a fuppes-sel, hanem fullinstall, raktam ra java-t + ps3 media servert, illetve forditottam hozza ffmpeg-et meg mplayert/mencodert. A fuppes-t hiaba gyomoszoltem, nem vezetett eredmenyre.

Sajnos egyet tudok érteni, a FreenAS iscsi portja Linux-ra katasztrófális és ugye a VMare is Linux.
(sok a kapcsolateldobás, de erről korábban írtam)

a VMWare nem Linux. ne keverd a service consoleal...