SVG Web: SVG támogatás Flash-képes böngészők számára

 ( trey | 2009. augusztus 23., vasárnap - 15:37 )

A Scalable Vector Graphics (SVG) napjaikra széles körben támogatott. Komoly mértékben használják számos nagyobb projektben, mint például a KDE-ben vagy a Wikipedia-ban. Azonban a nagyobb modern böngészők közül az Internet Explorer-ből hiányzik a beépített támogatás és ez akadályozza a SVG széleskörű elterjedését az interneten. A Google azon van, hogy megoldja ezt a problémát az SVG Web névre hallgató JavaScript library-vel.

Az SVG Web maga nem igényli külső bővítmény vagy plugin telepítését a leképezésre használt, egyébként mindenütt jelenlévő Adobe Flash plugin-en kívül. A library plusz a natív SVG támogatás használatával a webezők 95%-át el lehet érni. Az SVG Web a böngészők széles skáláját - FF, Safari, IE - támogatja.

1 perces demó

Előadás

További részletek itt és a projekt weboldalán.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az egészben az a szörnyű, hogy így kell megoldani az SVG támogatást, mert a Microsoft nem tartja elég fontosnak. :-((
---
;-(

Bizony hatalmas szukseg van erre egy bongeszoben.

Ha úgy nézem, akkor szerintem legalább akkora szükség van rá, mint akármelyik bitmap formátumra, ugyanis logo-k meg kevés színű cuccok esetében 1-2 kb.-os méretből baromi nagy- és bármekkorára nagyítható vektoros képet tudsz kitenni (ami persze minden méretben finom sima lesz) :)

nem, szükség nincs rá, ettől csak jobb lesz, kicsit finomabban fogalmazva: ahogy te is mondod kisebb letöltési mérettel jobb minőségű kép lesz, de ahhoz hogy valami változást elérj, sohse elég finomítani, valami új is kell
(((pl valódi 3d talán jó lenne, nem nem quakezni akarok a böngészőben, de ez akkor is plusz funkciót adna, lenne esélye ms-el szemben, nem úgy mint az svg eddigi szerencsétlenkedésének, de ez már nem ide tartozik)))

A bongeszok valodi ertelme es funkcioja vegleg kiveszett a koztudatbol.

s/bongeszo/keré/

régen, mikor feltalálták a lényegre használták, könnyebb volt a zsákmányt hazavinni, ma ez az elkorcsosult nemzedék nem szégyelli mindre használni, beteszi órákba, egy olyan szekérbe is amire nem sajnál eleve kettő helyett négyet pazarolni, még több tucat kerékmegszégyenítően összekicsinített kerekecskéket tesz bele és még el is fedi mindenféle motorháztetővel, .....

Gratulalok a hasonlathoz!

csak vard ki a veget! (ujabb 10ezer ev, de megeri!:D)

Az mi is volt? Ja, az ékezetes betűk bevitelének lehetősége... ;-) [meg ne sértődj! :-)]

nem, az a hiperszöveg használata volt, ráadásul angolul, aki más nyelven, vagy neadjisten szövegen kívül mást is belinkel ... :)

Az SVG nem csak vektorgrafika, inkább úgy kell rá gondolni, mint egy multimédia platformra interaktív alkalmazások készítéséhez, olyan, mint az Adobe Flash (ehhez persze szükség van egy programozási nyelvre, az ECMAScript-et használják a kezelésére leggyakrabban).

Valamint egy olyan XML-alapú leírónyelv használatával, mint a MathML az SVG segítségével a közeljövőben a böngésző akár diagramokat, prezentációkat stb. is le tud renderelni.

Tudom mi az az svg.

Hm... az persz nem baj, hogy ma már nem WEB oldalakat készítünk, hanem "WEB site"-okat, WEB alkalmazásokat. Más az igény. Ennek kell megfelelni: böngészőfüggetlenül.
Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

Az se baj hogy ennek a vege egy nagy turo?

> Az se baj hogy ennek a vege egy nagy turo?

Akkor válassz más elfoglaltságot.

Nem ertem, itt mindenki tudja ki mivel foglalkozik? Voltam mar php kodertol kezdve minden, most meg webprogramozo? Nem ertem... Vagy most mit ertesz elfoglaltsag alatt?

> Nem ertem, itt mindenki tudja ki mivel foglalkozik?

Te írtad: "ennek a vege egy nagy turo". Ez vagy trollkodás, vagy önkritika. Én önkritikának vettem.

Ez mitol lesz onkritika? Egyre kevesbe ertelek.

> Ez mitol lesz onkritika?

Akkor marad az hogy trollkodás. Szégyelld magad.

Mi lenne ha a kerdesre valaszolnal?

"Az se baj hogy ennek a vege egy nagy turo?"

Nem kötelező böngészőt és/vagy internetet használni, de ha használod, akkor el kell fogadnod hogy fejlődik valahová. Lehet, hogy nem tetszik, de még ekkor is szabadon dönthetsz pl. a w3m mellett.
---
;-(

> A bongeszok valodi ertelme es funkcioja vegleg kiveszett a koztudatbol.

Helyesebben nem kiveszett, hanem megváltozott.

Bocs, csak felületesen futottam át a cikket, azt hittem arról van szó hogy minden böngészőbe legyen SVG megjelenítési képesség, a videót meg nem néztem meg, mert nem használok flash-t :). Most letöltöttem a youtube-os videót és ahogy látom, ez nekem sem tetszik. Megint egy ikszedik szoftver réteg (helyesebben fogalmazva egy újab olyan megvalósítás, ami sok rétegen megy keresztül) :)

azt hittem arról van szó hogy minden böngészőbe legyen SVG megjelenítési képesség

Pontosan arról van szó.

Igen, HTML 2.0 elég lenne a böngészőkbe. ;o) Sőt, minden amit a Gopher után találtak fel az informatikában, felesleges.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

> Bizony hatalmas szukseg van erre egy bongeszoben.

Igen, pont mint a VML-re.

pl. a google analytics diagramjai ezerszer inkább legyenek SVG-ben, mint flashben...
fentebb említett logókat szintén vektorgrafikusan érdemes felrakni.

az SVG-ben használható custom fontok pedig még egy utat nyitnak meg a webes fontok keresztplatformos megjelenítéséhez, ami szerintem ráfér.

Nálam a böngésző adatmegjelenítésre való. Minden ezt segítő törekvésnek helye van benne.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

"Bizony hatalmas szukseg van erre egy bongeszoben."

Nekem volna.
---
;-(

Ahhoz sincs kedvem, hogy az SVG-t amúgy támogató motorral hajtott böngészőm egy java library segítségével számolgasson SVG-t csak azért, mert az támogatott IE-hez is...

Szerintem akkor egy egész xulrunner, vagy webkit library-t kéne fejleszteni, ami ActiveX segítségével elindul, lehetőleg .NET, vagy méginkább Silverlight igénybevétele mellett és az IE-n belül gyakorlatilag Safari/Firefox/Chrome-szerű környezetet hoz létre. Tehát az IE felhasználók is részesedhetnek az élményben.
Ily módon a normális böngészőt használóknak nincs szüksége további könyvtárak használatára...

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Úgy látszik, te sem értetted meg a lényeget. Arról van szó, hogy ha készítesz egy weblapot, és SVG-t szeretnél használni, mert úgy gondolod, hogy az király technológia, és neked pont erre van szükséged, viszont eddig nem tudtál ilyet csinálni, mert az IE nem támogatta, és zavart, hogy a felhasználók ~50%-a nem fogja látni az oldalad. Aztán most szimplán az ie felhasználóknak belinkeled ezt a js libraryt, és hopp, ugyanazt fogja látni, mint más firefoxszal. Tehát a usernek semmit nem kell csinálnia ehhez, és ugyanúgy meg fog jelenni nála az svg. Aki meg eddig is olyan böngészőt használt, ami támogatta, annál nem változik semmi.

Java != Javascript
Napi tobb 10 vagy 100 js libraryt hasznalsz igy is bongeszes kozben. (Ha csak nincs kikapcsolva)

Én az SVG-t fontosnak tartom, de nem ezen az áron. Szerintem érdemesebb egy normális böngészőt felrakni, ez IE -t meg hagyni a francba. Ezt az erőbefektetést inkább fordíthatnák az APNG szélesebb körű elterjesztésére és a GIF-et végre-valahára nyugdíjazni.

+1

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Egyelőre még a felhasználók döntik el, hogy milyen böngészőt használjanak, és nem a fejlesztők.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Akkor most egy 150 hozzászólásos flame következne itt, hogy az MS hogy erőltette rá a piacra a mo€$ko$ M$ I€-t?

----------------
Lvl86 Troll

Akár, de előtte egyeztess trey-jel, ezt a flame-t már meghagyom neked. Mindenesetre ez érdekes:

Idézet:
Szerintem érdemesebb egy normális böngészőt felrakni, ez IE -t meg hagyni a francba.

Itt ugyanolyan böngésző-ráerőltetés lenne, hiszen nem az a fontos, hogy a felhasználó mit használ, hanem hogy te mire szeretnéd elkészíteni és optimalizálni a kódot.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Direkt nem írtam oda, milyen böngészőt. Az evolúció lényege az, hogy aki nem alkalmazkodik a kihívásokhoz gyorsabb-lassabb tempóban megfogyatkozik, majd eltűnik. Mikor vállalkozó voltam, akkor döbbentem rá, mekkora hatalom van a fogyasztó kezében. Nem kell mást tenni, mint azt a megoldást választani, ami neked tetszik. Ezzel cselekvésre ösztönözheted a kedvencedet, ha nem akkor meg magára vessen. Aki nem tanul a figyelmeztetésből, az nem tisztel téged és nem érdemli meg a bizalmadat.
Én így látom.

nem azt irtad oda, hogy melyiket, hanem hogy melyiket NE.

ha valaki meglatogatja a weboldaladat, es latja kiirva, hogy bocs, de a bongeszoje nem tamogatott, akkor nem azt fogja gondolni, hogy "hm, valtanom kene", hanem hogy "ez de hulye"...

Nos, a helyzet a következő. Van választási lehetőség! Ha csak eggyel lehetne variálni megértenélek, de így nem tudlak egy kicsit sem. Ha a kedvencedet fejlesztő cég ennyire rövidlátó és korlátolt, hogy nem követik a szabványokat, könnyen előfordul, hogy a szabványok kicsusszannak a kezeik közül. Már nem az IE diktál. Ha ezt nem tudják belátni, megérdemlik ami előtt állnak és ahova jutottak.
A felhasználó, aki kitart a rossz mellet? Nos, hát ő is megérdemli... Senki se áll fegyverrel a háta mögött és kötelezi arra, mit is használhat.

Ó mond, honlapok és webes alkalmazások fejlesztéséből élsz? Addig én is ilyen lázadozva láttam a helyzetet, amíg nem kezdett a munkám függeni a látogatók megtartásától.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Nem kérlek alásan, csupán felhasználó vagyok. Viszont nem szeretek feleslegesen bosszankodni és amúgy meg SVG-ben dolgozok.
A netezési szokásokat fél szemmel figyelem, de ott mintha határozottan visszaszorulóban lenne az IE.

Az tény, hogy visszaszorulóban, de pl. több helyen az a szabály, hogy amíg egy böngésző eléri az 5%-os minimumküszöböt, addig támogatni kell. Nyugodtan felhívhatod a felhasználó figyelmét, hogy érdemes lenne váltania, de mindezek mellett nem nagyon fogják a cégek megkockáztatni, hogy ez miatt elveszítsenek egyetlen látogatót is.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Téged is meg tudlak érteni, mert azt csinálod, amiért fizetést kapsz. Meg lehet érteni a Harács RT-t is, mert egy elvesztett látogató vagy egy picit keserűbb szájíz is vet vissza a bevételéből. Viszont vannak olyanok is, akik az IWIW-ezésen kívül többre vágynak.
Ha egy boltban bunkó a kiszolgálás és rossz a kínálat, nem megy be sok ember. Igaz, az átlag lusta és nem szeret váltani. Az IE meg egyből ott van...
Mielőtt páran kikérik maguknak az IE nevében: Most Firefox-ot használok, mert az felel meg jelenleg az igényeimnek. Ha a jövőben elégedetlen vagyok vele és van jobb, könnycsepp hullajtás nélkül át fogok állni. Miért? Mert a fejlesztők értem vannak és nem fordítva!

Jó jó, hogy egyszerűbb magadnak, de ha a felhasználónak, aki megnézi az oldalad ie van fent, nem tudod lecseréni a böngészőjét, viszont ez egy megoldás lenne, hogy attól függetlenül, hogy az MS megint a saját formátumát preferálja, minden böngészőben meg lehessen jeleníteni az SVG-t.

de nem ezen az áron

Milyen áron? A usernek nem kell csinálnia semmit, pont ez a lényeg.

ejej, mint tudjuk, a Flash az ördögtől való, és aki azt használja, az Ördöggel lép szövetségre! (egyébként nekem is szimpatikusabb lenne valami olyasmi, ami on the fly lefordítja VML-re. De hát semmi sem lehet tökéletes.)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

ejej, mint tudjuk, a Flash az ördögtől való, és aki azt használja, az Ördöggel lép szövetségre!

Hmmmm. Ha az ember Firefox-ot, Safari-t, Opera-t használ, akkor abban van natív SVG támogatás, minden szép és jó.

Ha az ember IE-t használ _és_ van flash plugin, akkor bekapcsol az SVG web.

Ha az ember IE-t használ, de flash-t nem, mert az az ördögtől való, akkor nem fogja látni az SVG objektumokat. De ha valaki tudatosan nem használ flash-t, akkor már úgyis megtanult lemondani erről-arról....

tekintve, hogy a grafikus böngészők rendszerint támogatják az SVG-t, az egyedüli lemaradó Internet Explorert (ami egyébként ugye sziontén az Ördögtől való :P) ízlésem szerint a saját technológiájával lenne gusztusos kiszolgálni. Mert ha két ördög találkozik, aból semmi jó nem sül ki:P

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Jah, rókát sütnek az operában, aztán a lerágott csontokat bekrómozzák és ékszerként hordják, mikor szafarira mennek. :)

:)

:)

és hozzá midori likőrt isznak…

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd