A Sun Microsystems Magyarország korszerű szerverekkel támogatta a HUP-ot

Címkék

Budapest, 2009. július 7. - A Hungarian Unix Portal (HUP) örömmel jelenti be, hogy a Sun Microsystems Magyarország a közelmúltban két korszerű, Sun Fire x2250 típusú szervert adományozott a HUP közösségnek. A hardveradományok lehetővé teszik a HUP számára a meglevő, korosodó webkiszolgáló cseréjét és lehetővé teszik a portál biztonságos, folyamatos működtetését az elkövetkező években.

 new server 

Az újonnan kapott, kimondottan webes felhasználásra pozicionált Sun Fire x2250-es kiszolgálók 1 rack unit (RU) magasságának köszönhetően helytakarékosan illeszthetők a HUP mögött álló infrastruktúrába, lehetővé téve a rendelkezésre álló, véges rack kapacitás leggazdaságosabb felhasználását.

A HUP számára fontos a környezet védelme. A 45 nanométeres gyártástechnológiával készült, alacsony fogyasztású, Low Power Intel Xeon processzorokat tartalmazó Sun Fire x2250 szervereket alkalmazva a HUP energiatakarékosabban üzemelhet és hozzájárulhat a környezet kíméléséhez. A processzormagonként 12,5 Wattos (50 Watt / processzor) fogyasztás 35%-kal alacsonyabb a standard, 80 Wattos alkatrészek fogyasztásánál.

A 2,5 GHz-en futó, quad-core Intel(R) Xeon(R) L5420 processzorokkal és egyenként 8GB-nyi FBDIMM memóriával rendelkező szerverek biztosítják immár a portál és a hozzá tartozó információs háttér, a HupWiki üzembiztos működtetését. Emellett az új szerverek lehetővé teszik az oldal technikai stábja számára az eddigi egyszerveres felépítés átalakítását egy nagyobb üzembiztonságot nyújtó két kiszolgálóból álló megoldásra.

Az oldal üzemeltetői köszönetet mondanak a Sun Microsystems Magyarország dolgozóinak, amiért azok felismerve az oldal értékét, értékes adománnyal járultak hozzá a magyar rendszeradminisztrátori közösség központjának számító HUP további üzemeltetéséhez.

Hozzászólások

jok ezek a buzzwordok :) (epp going green megy cnn-en)

tehetnel kozze egy dmesg-et :)

>köszönetet mondanak
+1

remelem nem lesz gond veluk

> Az újonnan kapott, kimondottan webes felhasználásra pozicionált Sun Fire x2250-es kiszolgálók...

"The Sun Fire X2250 server was designed for HPC workloads at an attractive price."

---

> Emellett az új szerverek lehetővé teszik az oldal technikai stábja számára az eddigi egyszerveres felépítés átalakítását egy nagyobb üzembiztonságot nyújtó két kiszolgálóból álló megoldásra.

Ezt ugy kell erteni, hogy normal esetben a wiki fut a 2. gepen, es az 1. gep kiesese, upgrade stb eseten a 2. lesz a fallback?

Hát, ha itthon ezt te HPC-re árulnád, akkor rossz kereskedő lennél, mert sokat el nem adnál belőle. Ezért is írja gondolom a sunshop.hu, hogy:

Legfőbb alkalmazások

  • Web kiszolgálás
  • Alkalmazásszerverek
  • Aerodinamikai modellezés
  • Szeizmológiai adatok értelmezése
  • Microprocesszor/ASIC szimuláció
  • Génszekvencia kutatás[/code]

Amivel úgy tűnik, nem is igen lőnek mellé.

--
trey @ gépház

Az egy másik piac, ott X2200, X2250 szervert tényleg HPC-re vesznek, százasával. Esetleg webre, ötvenesével. Itt ha beindul egy webes projekt, az azt jelenti, hogy kell esetleg alá 4 db szerver. Ott 4 rack. De a legtöbb helyen Magyarországon "a" szerver lesz ezekből a gépekből. :)

Amúgy érdekesség, a X2250-et tényleg HPC-re tervezték, ez az oka a viszonylagos korlátozottságnak is (bővíthetőség terén), viszont ez volt a leggyorsabb hasonló gép, amikor megjelent, spéci chipset, stb, (az X4150-nél is gyorsabb), azóta is csak a Nehalem-ek jobbak, Nvidia Quadro Plex támogatás, stb,más kérdés, hogy épp az említett hazai piacon a kutya nem veszi azokat a konfigokat, ahol ez az előny igazán jelentkezne, mert kis túlzással 2 db olyan CPU ára annyi, mint az egész gép, amit most a HUP kapott.

Milyen konfigurációt terveztek a 2 szerverrel megvalósítani?

Egyik DB, a másik web frontend, a régi pedig akármelyik helyére be tud ugrani tartaléknak?

Vagy mindkettőn lesz web és DB is? Ezesetben a milyen elosztott fájlrendszert fogtok használni?

Vagy...?

Üdv,
Gergely

Közelebb lehet hozni például, amelyet vagy a Sun fizet teljes egészében (gépek, hosting, sávszélesség, üzemeltetés stb), vagy csak a gépeket fizeti, a többit meg rábízza a vállalkozó szellemű önkéntesekre (azt hiszem ezt az oldalt is ilyenek üzemeltetik).

suckIT szopás minden nap! HP MDS600, az új kedvenc -70 db SAS/SATA diszk 5U-ban-

persze... csak akkor nem tudjak trackelni hogy hany user tolti le a dolgokat

lasd itt pl. csak a /dev repot lehet rsyncelni..

sot ugyanazt csinalja a pkg kliens mint a google.

a man ba van egy olyan hogy "send-uuid"

When true, a unique identifier (UUID) that identifies the image to the publisher is sent on all requests. Default value: False

erdekes modom install utan True. (pkg property vel lehet megnezni)

(fixme ha valamit nem jol ertelmezek)

Csodás ez az Intel-féle intergalaktikus innováció, hogy az energiatakarékos proci mellé egyáltalán nem energiatakarékos FB-DIMM dukál. :))

--
Wir sind erfasst, sind infiziert
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Igen :) Vagy pl. az Intel Celeronos (Core Solo, sis chipset) és az Atomos (, intel chipset) miniITX-s lap. Kettőt úgy lehet ránézésre megkülönböztetni, hogy a sis chipsetesen a CPU-n van a nagy, esetenként ventis hűtő, az atomoson meg van cserélve és a procin van egy nagyon pici passzív. :)

----------------
Lvl86 Troll

Köszönjük !

Továbbá szabad legyen megjegyeznem, hogy "korosodó webkiszolgáló"-k időskori elhelyezését és ellátását díjmentesen vállalom. :P A jelentkezéseket "nyugodt alkony" jeligére várom. :)

" A processzormagonként 12,5 Wattos (50 Watt / processzor) fogyasztás 35%-kal alacsonyabb a standard, 80 Wattos alkatrészek fogyasztásánál. [...] A HUP számára fontos a környezet védelme. A 45 nanométeres gyártástechnológiával készült, alacsony fogyasztású, Low Power Intel Xeon processzorokat tartalmazó Sun Fire x2250 szervereket alkalmazva a HUP energiatakarékosabban üzemelhet és hozzájárulhat a környezet kíméléséhez."

lyally. akkor ezentúl direkt 2x40W-ot égve hagyok FOGYASZTÓNAK a verandán, hogy meglegyen a napi GARANTÁLT felvét. Ekkora szar bullshitet, már ne haragudjatok...

Ha két procival számolok, akkor ugye van 60W-nyi megtakarítás -- elvileg. Ha a memóriával trükközök, akkor 8x1G esetén 283W, 4x2G esetén 254W, illetve 2x4G esetén 233W-ot hoz a kalkulátor, azaz közel ekkora eltérést lehet alkotni csak azzal, hogy memóriából kevesebb, de nagyobb modult kerül bele. Az persze érdekes, hogy egyel nagyobb (80W-osra jelölt) procit belerámolva a 233W csak 271W-ra megy föl, ergo az a 60W sokkal inkább 40, vagyis a memóriával többet lehet spórolni...
Az is igaz persze, hogy egy fullra pakolt rackszekrény esetén az a bő 1.6kW azért jelentős eltérés.

"A HUP számára fontos a környezet védelme."
Ez azt jelenti, hogy adhattak volna olyan gépeket is, amit visszadobtok, hogy nem kell, pazarol? :)

Nem értem a sok troll huszárt! A HUP kapta, mi örülünk, és köszönjük. Isten tartsa meg a Sun-t, meg a jó szokásait még sok évig!
:)

"Emellett az új szerverek lehetővé teszik az oldal technikai stábja számára az eddigi egyszerveres felépítés átalakítását egy nagyobb üzembiztonságot nyújtó két kiszolgálóból álló megoldásra."

a megvalósítás mikéntjéről lehet vmi többet tudni?

Egy apró és halk megjegyzés: a "korszerű" Intel szerver ma az 55xx (Nehalem-EP) sorozatot jelenti, nem az 54xx-et, ami lassan kifutó széria.
A (nyílvánvaló reklámértéke mellett is) szép gesztus a Sun Magyarországtól a felajánlás és köszönjük szépen!
Nagyon hasznos fórum a HUP és bőven megérdemli ezeket az új és megbízható vasakat.

Halk megjegyzés akár jogos is lehetne, csakhát gyorsan öregszenek ezek a masinák... Mikor a hup megkapta, akkor még nem volt Nehalemes gépünk, és ez volt a legkorszerűbb. Az egy másik dolog, hogy nem elitélhető módon 1 nap alatt nem áltak át az új infrastruktúrára, az meg nagyon marketing szagú lett volna, ha nem Sun-on fut még, de már kint van a logó...

www.sunblog.hu

Minket is segített a Sun kölcsöngéppel. Jelenleg is van, ahol Solarison futunk, ami persze a Sunnak is jó.
--
CCC3

Nem látom a sünös hozzászólásokat. :)