Az iPhone és iPod Touch katonai alkalmazása az amerikai hadseregben

Címkék

A The Independent egy érdekes cikkben számol be arról, hogy mire használja az amerikai hadsereg az iPhone-t és iPod Touch készülékeket Irakban és Afganisztánban. A US Army szerint ezek a készülékek ideális kiegészítői a 21. századi hadviselésnek.

A hadsereg szerint a modern városi élet szimbólumainak tekinthető eszközök jól helyt állnak a "hálózatcentrikus hadviselésben", relatíve egyszerűen használhatók, megfelelő biztonsági szoftverrel biztonságossá tehetők, és messze olcsóbbak, mintha elő kellene állítani a megfelelő katonai verziójukat.

A felhasználás lehetséges módjai: az Amerikai Tengerészgyalogság (US Marine Corps) támogatja egy olyan alkalmazás fejlesztését, amely lehetővé teszi a katonák számára a gyanús személyekről készült fotók és megjegyzések adatbázisba töltését. Ez az adatbázis jelentősen megkönnyíti a katonák munkáját a gyanús személyek beazonosításában. Emellett számtalan más helyzetben hasznát veszik a katonák az eszközöknek: segíthetnek a nyelvi nehézségek leküzdésében (fordítás), az érzékeny információk átvitelében, vagy akár a lövészeknek a megfelelő röppálya kiszámításában.

A hadsereg hangsúlyozza az eszközök árát. Az iPod Touch 230, míg az iPhone 600 dollár. A Pentagon tömeges rendelés esetén ebből az árból még engedményt is kap.

A cikkben látható egy kép, amelyen egy iPod van egy éppen fegyverrel célzó katona csuklójára erősítve.

A cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Bezzeg ha beszalnanak az OpenMoko fejlesztesebe!

Szerk: az ott nem Touch a pasas kezen.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Hát, az Apple cuccok már most fele annyiba se kerülnek, mintha a hadsereg magának fejlesztette volna ki.
Ezenkívül az Apple megoldása hardware és software működő együttese, mely széles körben tesztelt és nem csak egy ködös álom. Háborús helyzetben ez fontosabb szempont mint pár $ megtakarítása.

Ave, Saabi.

Hát igen, hiszen az iPhone por, csepp, és ütésálló, 3 méterig vízálló, és egyéb paraméterei is ideálissá teszik a harctéren...

Azért ez tényleg vicces...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ha már a hadsereg is ezt használja, akkor már nem is annyira meglepő, h egyes amcsi egyetemeken kötelező iPod vagy iPhone készüléket venni, különben nem veszik fel őket az egyetemre ...
Nem ismerem ezeket az iDolgokat, de érdekes lesz, amikor a harctéren rejtőzködő katona életébe kerül az "Akkumulátor merülőben" hang és fényjelzés :D
________________________________________________
Attól, hogy más hülye, te még lehetnél normális.

Nem pont ilyenre gondoltam:
Elromlik a fegyvere a katonának. A magyar megoldja, az amerikai bajban van. Leáll a jármű. A magyar bütyköli, ha ért hozzá kis szerencsével megjavítja, míg az amerikai meg se próbálja, hanem segítséget hív. Az amerikai bízik a logisztikában és másként nem is gondolja. De mi van, ha az nem tud segíteni? Erre nem nagyon készülnek fel.

Én jól szórakozom azon, hogy ezt most így felkapta a sajtó, mert ez már így van évek óta. A nevezett egyetem a legnagyobb név a média és reklámszakmában.
Mivel oktatnak többek között videószerkesztést, illetve DTP-t, és ezeken a területeken kivételesen nem az MS a de facto standard, ezért érthető, hogy előírják az Apple cuccokat.

Nem mellesleg az egyetem már elve elég drága, úgyhogy senki nem az MacBook árán fog elbukni a jelentkezők közül...

Körübelül olyan ez, mintha azon puffognának, hogy az építész szakon ArchiCAD-et oktatnak, és emiatt kötelező a win-es gép. A rohadtak. Mi bajuk a Gimp-pel?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ha már a hadsereg is ezt használja, akkor már nem is annyira meglepő, h egyes amcsi egyetemeken kötelező iPod vagy iPhone készüléket venni, különben nem veszik fel őket az egyetemre ...

Csusztatas annyiban, h eppenseggel az az altaluk tamogatott platform, de ha szivni akarsz alternativ eszkozokkel, akkor megteheted, nem tartanak vissza.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Regen a hadsereg fejlesztett, es az kerult at a kozszferaba, most meg forditva lenne?
Kiderul valahol, hogy miert epp az apple cuccait akarjak ilyenre hasznalni? Van meg 1000 masik telefon/MID amin szinte teljes erteku operacios rendszer fut.

Az oroszok is fejlesztik: яблоко айпод тач néven. Ezt is csuklóra kell erősíteni, de ez az erőnlét fejlesztésére van kitalálva. Szabványos 24 Voltos Ural akkumulátorral akár 20 percig is bírja!
Azért érdekelne, hogy mifelénk ezt mikor vezetik be. Nan em az oroszt, hanem az amerikánust. Nálunk lőfegyver esetében szerencsére fordítva van.

[OFF] Nem vagyok valami nagy fegyverszakértő, puskákkal annyi tapasztalatom, mint amennyi egy féléves tesi kurzus kapcsán ragadt rám (felvettem tesinek lövészetet, mert érdekelt, hogy milyen), de biztos ez a normális fogása ennek a fegyvernek? :) [/OFF]

----------------
Lvl86 Troll

Épületharcászatnál ez a jó, mert nem céllövészet. Minél rövidebb, annál kisebb a kilógása annál jobban rá tudsz fordulni a célra, szűk folyosókon könnyebb forgolódni... Mi is felhajtjuk a 63D válltámaszának a végét.
A fotóriporternek és a katonának is az a jobb, mint ha előtte szaladgálna. Ha meg mellette áll, akkor nagyon megsínyli a hallása vagy kap pár hüvelyt a szemébe.

Szerintem ezt a képet körbevágták és csak a lényeget hagyták. Ez csak egy parasztvakítós reklámfotó az iPod használatáról. Ilyenkor a fotós többnyire ott van, ahol ő akarja. Természetesen csak akkor, ha a fotózás a lényeg. A PR a seregnek is kell...
Én is szoktam fotózni, ha van valami érdekes. Olyankor ott szoktam lenni, ahol szabályzatilag lehet. Ugye felesleges írni, hogy éles lövészetnél milyen rossz lenne, ha valaki csak úgy átlépi a tüzelés vonalát jelző piros zászlót. Gondolom valamilyen szinten az USA-ban is hasonlóak a szokások.

Állítólag megtörtént:
Amerikai katona büszkén mutatta az M16-osát és mondta: Ez járt Vietnamban! Mire a magyar rámutatott az AK-ra: Ez meg nyert Vietnamban.