Az IBM megerősítette a leépítés hírét

 ( trey | 2009. január 27., kedd - 11:44 )

Annak ellenére, hogy a várakozásoknál erősebb negyedévet jelentett és optimizmussal tekint a 2009-es évre az IBM, ezzel együtt megerősítette, hogy dolgozókat fog elküldeni. Az elmúlt hetekben leépítési hullám futott végig az IT szektoron. A Microsoft 5 000-es, az Intel 5 000-6 000 fős leépítést jelentett be. Szintén megkezdte a korábban bejelentett leépítést a Sun Microsystems. Mike Boden, az IBM Canada szóvivője megerősítette az ITBusiness.ca oldalnak, hogy globális szinten folyó elbocsátások vannak folyamatban az IBM-nél, beleértve a IBM Canada-t is. Hogy hány főt érint a leépítés, arról nem nyilatkozott a szóvivő. A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagyon szomorú, hogy minden napra jut egy ilyen hír...

---
otom sprau kana ticuana sanduo pagnoseresmee

Hmm, csak most jutott eszembe, hogy eddig azt lehetett hallani mindenhonnan, hogy szakemberhiany van az IT szektorban. Akkor most megsincs? Vagy ezek, akiket most elengednek, nem IT szakemberek, hanem titkarnok, managerek, takaritonok, ilyesmi?

Mostmar nem lesz hiany.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ahhoz a mértékű "fogyasztáshoz", fejlesztésekhez amelyek a válság előtti világot jellemezték lehet, hogy kevesen voltunk. Csak azóta fordult a világ.

--
trey @ gépház

Inkább pánik van és hisztéria.

- No, válság van, spóroljunk, nem veszünk autót
-> autógyárak leállnak
-> pár hónap múlva:
- Azt hittem komolyabb válság van, gyerünk autót venni
-> kevés a kocsi, mert minden hülye autót akar magának venni

Az olaj árával is ugyanez történt
- bedőltek a részvényeim a válság miatt, fektessünk olajba, mert az a tuti...
-> olaj ára felmegy rekord szintre, mert mindenki olajat akar venni
-> az ipar a válság miatt spórol, kevesebb olaj fogy
-> az olaj ára rekord alacsony szintre lemegy

De a forinttal is ugyanez a helyzet, hogy 235, hol 290.

Hol kirúgnak 5.000 embert, hol felvesznek ugyanennyit. Minden meghülyült.

Engem nem érdekel, hogy minek nevezik, nevezhetjük pániknak, vagy hisztériának is. Csak azt látom, hogy olyan helyekről küldenek el embereket, ahonnan még talán sohasem küldtek el senkit. Például tőlünk is küldtek el.

"hol felvesznek ugyanennyit"

Hol vesznek fel most az IT-ban ennyi embert? Felírom, hátha én is lapátra kerülök. :)

--
trey @ gépház

A rossz hír az, hogy a hol felvesznekre lehet, hogy egy évet is várnod kell.

:-)

Nehéz józan ésszel belátni, hogy 1 évvel ezelőtt virágzott a gazdaság, minden volt és ment, most meg semmi sincs. Nincs ésszerű magyarázat mögötte. Beijedtek a befektetők és nem adnak pénzt, ezért az ipar pénzhiánnyal küzd, elbocsájtja az embereket, csökken a fogyasztás.

Hisztéria, bizalomhiány, értelem nélkül.

Egyébként vicces az, hogy Magyarországon a válságkezelés abból állt, hogy kamatot emeltek, míg Amerikában már szinte ingyen lehet hitelhez jutni, csak vigyed és használd (hogy ne essen vissza a fogyasztás).

Az egész eddigi magyar válságkezelési politika totális csőd volt.

-> kamatadó: a baj az, hogy a lakosság nem takarít meg, nincs hitel
-> adóemelések: versenyképtelen gazdaság
-> az állami kiadások lefaragásának elmulasztása: helyette mellébeszélés, gazdasági visszaesés
-> jegybanki kamatemelések: ipari termelés csökken
-> áfa csökkentés 25%-ról 20%-ra. Most akarják visszaemelni. Melyik más országban ekkora marhák, hogy az ÁFÁ-ból kieső bevételeket a munkához kapcsolódó járulékok emelésével pótolják???

Semmit nem volt képes az ország felmutatni a 2006-os válságkezelés elindítása óta.

A magyar módszer egy nagy marhaság. Az asztalos nem festi ki a lakását, mert nincs pénze, a festő nem vesz új asztalt mert szintén nincs pénze a válság miatt. Ebben nem túl sok értelem van, ennek ellenére a kormány továbbra is ezt a marhaságot erőlteti.

Szerintem te egy rasszistafasisztanáci vagy! :)))

--
"- The question is: what is a mahna-mahna?
- No. The question is: who cares?"

"Magyarországon a válságkezelés abból állt, hogy kamatot emeltek, míg Amerikában már szinte ingyen lehet hitelhez jutni, csak vigyed és használd"

Kulonbseg, hogy ha Magyarorszagon ezt nem lepik meg, akkor mar 600 forint lenne az euro. A dollart ez kevesbe fenyegeti.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

A forint azért gyenge, mert a jelenlegi kormányzatnak esze ágában sincs megtenni azokat a szükséges átalakításokat, amik a versenyképesség növelése szempontjából kellenének.

Egyébként a kormánynak érdeke jelenleg a gyenge forint. Így lehet lenyomni a nyugdíj és szociális kiadásokat. A devizahiteleseknek sem kell pánikba esni, mert a Mikulás bácsi az adófizetők forintjaiból kisegíti őket. Csak azok nem kapnak segítséget, akik megfizették a magas forinthitellel járó kisebb kockázatot.

Alacsonyabb kamatlábak mellett értelmes vezetéssel el lehetne boldogulni.

A 2005-ös 5%-os gazdasági növekedést sikerült 2008-ra 1% alá tornászni és jelenleg mínuszban leszünk.

Minden normális válságkezelési programnak a gazdasági növekedésre kell alapozni, mert különben az lesz a végeredmény, mint Magyarországon, hogy 2006-2010-ig optimista számítás szerint 0% gazdasági növekedés lesz!

Idézet:
Egyébként vicces az, hogy Magyarországon a válságkezelés abból állt, hogy kamatot emeltek, míg Amerikában már szinte ingyen lehet hitelhez jutni, csak vigyed és használd (hogy ne essen vissza a fogyasztás).

Egy beruházásnál a hitel csak az egyik költség a sok közül (tőkeköltség). Azonban van maga a beruházás értéke is, azt is ki kell fizetni (ha a hitel által nem is rögtön). Mindebből az következik, hogy attól mert ingyen van a hitel, attól még nem biztos, hogy megéri a beruházást megvalósítani, mert ha nincs ki megvegye a gépsoron gyártott terméket, akkor hiába tudunk olcsón gépsort venni, nem éri meg termelni. Tehát a beruházások és a kamatláb közti összefüggés nem olyan szabályszerűen működik, mint azt a makrogazdasági könyvekben modellezni próbálják (alacsony kamatláb->sok beruházás).

Azért sem feltétlenül jó a kamatlábakkal játszva szabályozni a gazdaságot, mivel alacsony kamatoknál az embereknek nem érdekük a megtakarítás, márpedig normális esetben az emberek megtakarításaiból és nem a jegybanki forrásokból szoktak beruházni (pontosabban a kettő keverékéből, de a lényeg, hogy legyenek megtakarítások, azok pedig 0%-os kamatnál nem lesznek, mert akkor inkább a folyószámlán hagyják az emberek a pénzt).

Azért ezt így nem mondanám. Nyilván az IBM, a Microsoft az Intel és a többi cég, akik elbocsájtásokat jelentettek be, hosszas folyamatátszervezés után döntöttek a "listáról". Egy cégnek ugyebár rengeteg területen van szüksége emberekre, HR, PR, pénzügy-könyvelés, ügyintézés, rengeteg középvezető, mittomén. Biztosan vannak szép számmal mérnökök is az elbocsátottak között, de szerintem nem ők képezik a többséget. És valószínűleg a kisebb tudással/kevésbé stratégiai jelentőségű területen dolgoztak. Inkább áttekintik a cég teljes működéséhez szükséges folyamatokat, és megpróbálnak minél több "felesleges" embert megjelölni.

Ott a netbook, a mobil, a pda, a gps, a szórakoztató elektronika, a játékkonzolok, az apple és más gyártók csodacuccai. Ezek eléggé húzzák az elektronikai kütyük aggregált piacát. A fogyasztási-vásárlási kedv például Magyarországon sem csökkent (2008 karácsonyi és 2007 karácsonyi adatok alapján), sláger volt a plazmatévé, a notebook-netbook, stb.

Ez a válság dolog nagyon kezd szánalmas lenni. IGEN, a "beindulásnak" volt valós alapja. Azonban MINDENKI (mindegy, milyen gazdasági tudással), hétköznapi emberek, tévé, befektetők, kongatják a vészharangot minden pillanatban. Ez pedig egy önbeteljesítő folyamattá változtatja a gazdasági visszaesést, amikor az rángatja visszafelé a gazdaságot, hogy a csapból is ez folyik. Még ha egy cég rendes karácsonyi többhetes szünetéről is szó van, rendszerint találgat a televízió, hogy jaj, biztosan a válság miatt.

Olyan ez, mint az infláció önbeteljesítő prognosztizálása. Ha van egy nemzeti bank, amelyet a gazdaság szereplői megbízható szervezetnek tartanak, és az elkészít (egy valóságnak nagyjából megfelelő) inflációs előrejelzést, a gazdaság szereplőinek előzetes lépéseinek következtében valóban ez az infláció fog bekövetkezni. Ha minden utcasarkon a gazdasági válságról beszélnek (többnyire alapos ismeretek nélkül), akkor az valóban elérheti az elviselhetetlenség határát.

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

Dolgoztam egy cégnél, ami számlázórendszereket gyártott.
2007 végén épp Törökországban voltam projekten, amikor megszületett a döntés, hogy bezárják az egyik amerikai irodát, mert nem jól megy a szekér, nincsen elég eladás, nincs elég projekt.
Aki ahhoz az irodához tartozott, mind mehetett, amerre látott.
Az egyik srác ott dolgozott velünk a projekten (mérnök), és aztán egyik napról a másikra vehette a kalapját (pedig ugye munka volt).
Aztán valaki más valahonnan máshonnan átvette.

G

"... kongatják a vészharangot minden pillanatban. Ez pedig egy önbeteljesítő folyamattá változtatja a gazdasági visszaesést, amikor az rángatja visszafelé a gazdaságot, hogy a csapból is ez folyik."

Teljesen egyetertek veled, kar hogy en ezt nem tudom ilyen jol megfogalmazni.

LOL, talán ismét meg kéne interjúvolni a linux foundation-ös marhát, hogy is van ez... :))

http://hup.hu/cikkek/20090125/a_linux_foundation_igazgatoja_a_microsoft_visszaeseserol

"Microsoft was down, but HP was up, Google was up, and IBM came out with better-than-expected earnings. These are companies that have faced the innovator's dilemma and have overcome it. HP and IBM have been willing to innovate, and to base a lot of their solutions on Linux

Both HP and IBM started restructuring years ago. Both faced reality. Microsoft has only done so recently, for example trying to buy Yahoo! Now, they understand that they'd better web-enable, better get into cloud computing. But you see them reacting, not leading, while companies like HP and IBM enjoy the high-growth, high-margin opportunities. "

3 és 15 ezer emberes elbocsájtásokról van szó az ibm-nél, a pontos számok majd 2 hét múlva...