Flash meghajtókat fog kínálni még ebben az évben a Sun a szervereihez

 ( trey | 2008. június 5., csütörtök - 9:30 )

A Sun Microsystems tegnap bejelentette, hogy Solid State Disk-ek (SSD) forgalomba hozatalára készül. A NetworkWorld értesülései szerint a cég 2008 második felétől opcióként kínálja a flash alapú lemezmegoldásokat majd' az összes szervereiben.

A Sun flash tárolója az előzetes információk szerint 32GB kapacitású lesz. A cikk szerint a Sun a storage gyártó EMC-hez hasonlóan nagy durranást vár a ezektől a tárolóeszközöktől.
Noha ezek az eszközök per gigabyte szempontból drágábbak a hagyományos merevlemezeknél, a Sun azzal érvel, hogy flash olcsóbb azoknál a nagyteljesítményű alkalmazásoknál, amelyek nagy IOPS-t (I/O Operations Per Second) igényelnek.

"Egyötöd energiát használ és százszor gyorsabb mint [mint a pörgő lemezek]. - mondta John Fowler, a Sun szerver és storage divíziójának vezetője Bostonban kedden egy sajtókonferencián. A Sun több infót egyelőre nem árult el a stuffról. Így azt sem tudni, hogy pontosan mikortól lesz elérhető és azt sem, hogy ki gyártja. Fowler annyit árult el az elérhetőségről, hogy valamikor a naptári év vége körül juthatnak hozzá az ügyfelek az SSD meghajtókhoz.

Fowler szerint az IO-érzékeny alkalmazásokat készítő vállalatok egy éven belül használni fognak valamilyen szinten flash tárolókat. Az adatbázisok - mint például az Oracle, a MySQL és az IBM DB2 - ideális jelöltek.

A cikk itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

És ezek a flash ezközök meddig fogják bírni az intenzív IO-t?

Majd jól leteszteljük! ;-)


"Az életben a legszomorúbb dolog az elpocsékolt tehetség! Amit választasz, az az egész életedet meghatározza!"

Calogero

5-6 ev minimum.

Nem USB kulcsokról beszélünk.

Egyébként meg úgy érdemes, hogy csak a tranzakciós log, stb megy SSD-re, majdnem a teljes sebességnövekedést megkapod ekkor is.

lol what?

eloszor inkabb olvassal a technologiarol :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive

http://weho.st
never happen if you never try
MD_Update(&m,buf,j); /* purify complains */

na de itt is irnak a limited write cycle-rol. Persze irjak, hogy 20 evet kibir, csak pl. az en pendriveomra is 10 ev garancia volt, de az ext3 3 honap alatt kinyirta.

- Use the Source Luke ! -

Az egy béna pendrive volt. Valahol olvashatsz róla, hogy vannak okos pendrive-ok, meg vannak buták (SD kártyák dettó). A buták úgy csinálnak wear-leveling-et (terhelés elosztást), hogy feltételezik, hogy csak FAT partíció lesz a pendrive-on, az is csak az elején. Vagyis csak az első néhány (-száz) megabájtra csinálják meg, a többire nem. Ha ilyen pendrive-ra máshova is teszel FAT partíciót, vagy nem FAT-ot használsz, akkor a gyakran írt részek (FAT, boot-sector, ...) néhány ezer írás után beszarnak.
Olyat kell venni, amelyikre 99 év garanciát adnak. Az ilyenek általában lassabban írhatóak, de ezek is napról napra jobbak lesznek. (Pl. előttem van egy Transcend 4GB-os SD kártya, amelyik 18 MB/s-mal olvasható, és 5 MB/s-mal írható.)

nyilvan a wear levelling nem mukodott tul jol, azert ment tonkre 3 honap alatt (es a journal allando frissitese normalis wear levelling nelkul betett).
Viszont a 99 ev garancias cucc is csak wear levelling-gel eri el gondolom a nagyobb elettartamot, mert a cella az csak par szazezerszer irhato. Na de milyen teruleten osztja szet a wear-t, ha nem ismeri a particio tipusat (mert pl. reiser-t tettel ra), igy nem tudja hol van szabad hely amire eloszthatja az irast? Vagy bele van epitve egy 4 GB-s pendriveba 256 GB hely, amire szetosztja a 4GB teruletre torteno irast? Mert szerintem az SSD-k pont ezt csinaljak.

- Use the Source Luke ! -

Amit en neztem, ha 5 evig mast sem csinalsz csak irsz ra, akkor ered el, hogy tonkre menjen. (Sajat szamitas, 5-6 ev garanciat valalnak az eszkozre)

A valosagban azert olvasol is , meg van olyan, hogy ep nincs I/O.

akkor is ha ugyanazt az 1 bitet irkalod folyamatosan?

- Use the Source Luke ! -

Ez elég élet szagú egy storage -nál, nem?

--
http://laszlo.co.hu/

ja, ext3 journal - nem egy bitet, de keves helyet ir nagyon sokszor.

- Use the Source Luke ! -

Nagyon ki kell szamolni, hogy atverd a wear-leveling logikat, es tenyleg azt az 1 bitet ird folyamatosan... :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

epp az volt mondandom lenyege, hogy pendriveon mar sikerult atverni a wear-levellinget, es mi garantalja, hogy SSD-n ez nem tortenik meg? Lehet, hogy SSD-n nem tortenik meg, de engem erdekel hogy MIERT nem?

- Use the Source Luke ! -

az 1000x es arkulonbseg esetleg?

http://weho.st
never happen if you never try
MD_Update(&m,buf,j); /* purify complains */

szerk: ah, hagyjuk.

lehetseges h a fenti link elolvasasa utan -most az ertelmezest haggyuk- nem vilagos h egy ssd drive != pendrive?

"Special file systems or firmware designs can mitigate this problem by spreading writes over the entire device (so-called wear levelling), rather than rewriting files in place. This problem is being improved all the time with lifespans increasing. Today's drives can last up to 20 years with average usage."

http://weho.st
never happen if you never try
MD_Update(&m,buf,j); /* purify complains */

no comment.

szerk: ok ssd != pendrive, a wikipedia is azt irja. De mi a kulonbseg? Mert a NAND flash bizonyara ugyanaz a parszazezer/millioszor irhato SLC/MLC.

- Use the Source Luke ! -

szerintem ez itthon egyenlőre lényegtelen - aranyárban mérik a "hagyományos" SUN HDDket is:( 32GB meg hát... ahol SUN szervereket láttam oda elég sok kellene egy-egy eszközbe

mar miert? nem feltetlenul csak lokal diskekkel lehet dolgozni. oprendszernek manapsag mennyi kell? max. 10-20 giga es akkor mar sokat mondtunk. tehat pont elfer 32g-re a tobbit meg lehet fc-n, scsi-n, iscsi-n, stbre rakni...
az valoban igaz hogy nagy mennyisegben (pl storage disk, stb) egyelore nem eri, bar sokszor mindeki tudja hogy nem eri de megkoveteli az adott rendszer.

Nem azzal nyersz sokat, ha az OS-t gyors meghajtóra teszed, hanem az adatbázist, meg az ilyesmit.

--
trey @ gépház

Szerintetek sql adatbázis szerver (pl mysql) tud SSD-n 5-6 évig futni?
pl: asterisk+mysql mennyire érdemes rátenni (híváslogok)?
illetve mennyire bírja az áramszünetet?

SSD-t random I/O-ban jo, tehat olyan helyre kell tenni ahol az alkalmazas rangatja a hdd fejet, ha folyamatosan irod az adatokat egymas utan, akkor oda nem kell az SSD mert minek, meg mert lassu.
Tokeletes helye lenne az ETR, NEPTUN es hasonlo szuperul megirt alkalmazasok alatt.

York.

------
"Nyugi! Minden a legnagyobb rendben csúszik ki a kezeim közül..."