Yorirou blogja

Android, SGS, IDE keresgeles erlanghoz, emacs kerdesek

Udv

Mivel a telefonom (Samsung Galaxy S) kezett lassu lenni, illetve egyaltalan nem tudott media fajlokat lejatszani, tovabba jatek kozben fagyott, ezert ugy dontottem, hogy a Darky ROM-nak mennie kell. Fel is kerestem a masik nagyobb ROM oldalat Doc-et, es lehuztam a zip-et. Nemi backup utan konnyeden felment a ROM. Valtozas a Darky 9.5-hoz kepest:
- sebessegjavulas, most kb ott tart, mint a kollegam 3GS-e
- media fajlok lejatszhatoak, bar neha visszajon a bug, de ilyenkor reboot utan megjavul... keresem az okat, hogy mi triggereli
- jatek kozben teljes szetfagyas helyett egyszer csak elszall a grafikus felulet, fekete kepernyo, bejon ujra a launcher, vissza is toltodik minden, de a touch-os dolgok nem mukodnek -> reboot, megjavul

Braindump: Android, market, SuperAMOLED

Hello,

Karacsony ota SGS tulajdonos vagyok, es ma tele lett^W^Wossze gyult annyi tapasztalatom, hogy leirom.

Kezdjuk magaval az Androiddal. Maga a rendszer elegge fejlesztobarat, konnyen lehet alkalmazasokat fejleszteni hozza. Nagy elony, hogy az alkalmazas a rendszer reszeve valik, nem pedig egy kulon sziget. A platform hatranya a frissitesek (ez rossz a fejlesztoknek, rossz a felhasznaloknak es rossz a gyartoknak is). Ez szorosan osszefuggesben all azzal, hogy a gyartoknak tul sok testreszabhatosagi lehetoseg adott az Androidon, ezzel egyreszt inkompatibilitast okoznak, masreszt szettaknyoljak annyira, hogy szinte nullarol kell ujrafejleszteni mindent hozza, ha kijon a frissites -- igy ertheto, a gyartok vonakodasa.

Asztali gepbe milyen wifi kartyat?

Udv!

Hamarosan uj lakasba fogok koltozni, ahol lesz par asztali gep, es netet kellene varazsolni rajuk. Routerem van, es nem szeretnem korbekabelezni a lakast, igy vezetek nelkuli halora gondoltam. Kulonbozo USB wifi megoldasokkal nagyon negativ tapasztalataim vannak, panelban a lakas egyik oldalabol a masikba nem lat at (gep mellett telefonon 70% jelerosseg, laptopon 80 felett). Ezek mind olcso USB cuccok, dragara nincs penz. A PCI-os wifi kartyak mennyivel jobbak? Vagy inkabb ne eroltessem a wifit, es huzzak kabelt?

Android app fejlesztes es market

Udv!

Nagy buzgalommal beleastam magamat az Android API-jaba, es sikerult is megirnom egy HelloWorld-ot :)

A kovetkezon keztem el gondolkodni. Tegyuk fel, hogy keszitek valami ertelmes es hasznalhato alkalmazast. Kitalaltam egy terjesztesi strategiat:
- a kod Apache 2.0 alatt kint lesz a github-on, ha valakinek nagyon kell, akkor leforditja es felrakja valahogy a telefonjara, update nelkul
- marketben ingyenesen fent lesz reklamokkal
- marketben fizetosen fent lesz reklamok nelkul
(szerintem ez korrekt)

Meg nem tudom, hogy az utobbi ket pont az egy vagy ket kulon alkalmazas lesz. Lattam mar olyat, hogy egy app, ha letoltod ingyen van, ha fizetsz valamennyit, akkor egy unlock koddal abbahagyja a reklamozast (nekem ez szimpatikusabb). Sok masik alkalmazasnal pedig ket kulon app van, egyik reklamos, a masik nem.

Mai LAMP minőség életérzés

Kezdődött a napom ezzel.

Nem sokkal később a debug gombra nyomtam netbeans-ben, lucidban kb először. Nincsenek változók. Mondom biztos NetBeans 6.9 regresszió. Nézem a fórumokat, ez Ubuntu bug. Pontosabban: kiadtak egy LTS-t úgy, hogy a PHP és az XDebug verzió dokumentáltan inkompatibilis.

Akkor volt RC1 az új XDebug-ból, most stabil. Frissíteni senki sem akarja. Maradt hát az a megoldás, hogy php5-xdebug csomag töröl, pecl-lel felrak (éljen a csomagkezelés).

Estefelé (igen, még mindig dolgozok :) ) egy olyan feladatot kellett megoldanom, hogy nagy mennyiségű objektumnak kell átjutni A-ból B-be. Az objektum implementálja a Serializable interface-t (igen, már PHP-ban is van ilyen), aminek a serialize() metódusa annyit csinál, hogy fogja az összes instance változót és szerializálja. Ezt meghívtam egy ~400 elemű listára, az eredmény PHP segfault (nem futott ki a memóriából és a futási limitet sem lépte túl). Workaround:

-$package = serialize($list);
+$package = array_map('serialize', $list);

HOWTO: Diablo 2 + LoD Linuxon

Üdv

Összeírom, hogy mit csináltam ma annak érdekében, hogy a Diablo 2 + LoD fusson Linuxon wine segítségével. Ez a howto az új fajta telepítős Diablo-hoz készült (régi: Install, Cinematics, Play disc, választási lehetőség a telepítések közt; új: Disc {1,2,3}, csak Full install, nem kell utána lemez).

Első dolog, hogy a telepítő nem fog menni Linuxon. Nekem sajnos rossz az optikai meghajtóm, így csak iso-kkal próbáltam bohóckodni, de nem sok sikerrel.

Tehát XP előkap (VirtualBox-ban jó ha van egy), +1 meghajtót hozzáadtam, és rátelepítettem.

Közben Linuxra wine fel, winecfg futtat. Amit fontos átállítani: Audio tab-on a DirectSound kategóriában a "Hardware acceleration" legyen "Emulation". A Graphics tab-on beállítottam még az "Emulate virtual desktop"-ot, de ezt csak megszokásból, nem vagyok biztos benne, hogy enélkül nem megy.

Note for myself: hasznos parancsok, bash alias-ok, szkriptek

Kis emlékeztető néhány hasznos command line eszközről, ami megkönnyíti az ember életét:
ack: grep helyett kiváló forrásfájlokban keresni
aria2: wget helyett, ez mindent leszed. Több szálon, egy szálon, párhuzamosan, egymás után, mindenhogy.
identify: információk képről
tcprobe -i: információk videóról

Chromium 5 tapasztalatok

Üdv

Nemrég frissült a Chromiumom 4-ről 5-re, és még frissen csináltam egy sunspider tesztet.

Néhány nap alatt több tapasztalatom is van:
- az UI sebesség drámaian javult
- az indulási idő gyakorlatilag megszűnt: a 4-es még megtekerte a diszket, az 5-ösnél egyből felugrik az ablak, mintha csak crtl+n-t nyomnék
- 1-2 naponta megfagy
- a gmail minimálisan szét van csúszva (oldalt a cimkéknél nem látszik a színük, és ha nézek egy levelet, akkor a cimkék egymás alatt vannak)

Gondolom az utóbbi 2 javulni fog 1-2 héten belül (pénteken raktam fel egy frissítést, azóta még nem fagyott meg, úgyhogy lehet, hogy a stabilitási gondok már javultak is, bár ezt még elhamarkodott kijelenteni). A RAM használat olyan 100 MB körül van, ami elfogadhatónak mondható (google mail és reader nyitva, developer dolgok bekapcsolva).

Egy kis sunspider

Ma megjött az 5-ös Chromium, így csináltam pár tesztet sunspiderrel (minden böngészővel, ami éppen kéznél volt). A rendszerem: openSUSE 11.2 x86_64, KDE 4, ThinkPad R500: Intel P8400, 4 GB DDR3 RAM, Intel 4500mhd.

Röviden az eredmények:
Chromium 5.0.312.0: 462.0ms
Firefox 3.6: 2910.8ms
Opera 10.10: 4434.8ms
Konqueror 4.3.5: 3286.2ms
Arora 0.9.0: 1450.8ms