dii blogja

GDPR Schrems döntés kihatása, avagy illegális lehet USA székhelyű szolgáltatás használata (AWS és társai)

TL;DR

Az Európai Bíróság döntése kimondja, hogy ha egy adatkezelő vagy adatfeldolgozó amerikai székhellyel rendelkezik, akkor mindegy milyen garanciákkal dolgozik a vállalkozás (SCC, BCR, Privacy Shield), azok elégtelenek az adatok védelme szempontjából. Ennek oka az Egyesült Államokban jelenlévő törvények (50 USC § 1881a (= FISA 702), EO 12.333), amelyek lehetőséget adnak arra, hogy a kormány (NSA) megfigyelés címszóval hozzáférjen az „elektronikus kommunikáció szolgáltatók” adataihoz.

Ennek következménye, hogy GDPR szempontjából illegális lehet olyan szolgáltatót bevonni a megoldásunkban, aki amerikai székhellyel rendelkezik, például AWS, Cloudlare, Microsoft. Nem mellesleg a Privacy Shield intézményét is invalidálta a döntés.

Mennyi a reális fizetés kb?

Az egyik megrendelőm azon gondolkozik, hogy Magyarországra helyezze a rendszereinek 24 órás monitorozását. Erre szeretnének létrehozni egy kis irodát, 4-6 fővel a nyugati országvégen (Sopron-Győr-Szombathely háromszög kb). MVNO rendszert kell nézegetni, fel kell tudni ismerni a hibák mértékét és aszerint értesíteni a rendszerintegrátorokat, fejlesztőket. Általában nem kell turkálniuk, szóval mondhatni L1 support, de az kis túlzás, jó ha értenek az emberek linuxhoz legalább egy kicsit és nem mellesleg jó angol nyelvtudás szükséges.

Szerintetek ilyen munkára vidéken(!), mi a reális nettó fizetés?

NAV lementi magának az adatbázist...

Mint oly sokan mások, én is tanulópénzként fejlesztettem anno egyedi igényre számlázó, raktárkezelő rendszert. Nem életem főműve, de tulajdonképpen elmuzsikált az elmúlt években, Qt + MySQL + Linux. Vannak hibái, szívem szerint újraírnám az egészet, de ugye minek :)

A minap viszont a kedves felhasználó riadtan telefonált, hogy ott a NAV és le akarja menteni az adatbázist. Csavarhúzó kiesik a kezemből, WTH? Rövid vonatozás után megérkezés, valóban ott ülnek serényen a NAVos emberek, hogy ők szeretnék az adatokat.

Telefon, van joguk? Van joguk... Ez most valami bűnügyi nyomozás vagy mi? Nem-nem, csak szúrópróba szerű ellenőrzés, megnéznék, hogy a rendszerben azok a számlák vannak-e mint a könyvelésben... nahát ennek nem sok értelme van, ha számlagyárat üzemeltetnék, akkor annak az adatbázisát nem találnátok meg urak.

Önkarácsony: ThinkPad T40 -> T60

Míg asztali gépemnél eléggé nagy teljesítményre törekedtem az elmúlt években (4 mag, ssd, stb), addig hordozhatónak az ezer éves T40-et hurcoltam egészen tegnapig. Nagyon szeretem ezt a gépet, családi jóbarátnak megy tovább, még remélem pár évig elmuzsikál neki. Specifikációját meghazudtolóan remek teljesítmény nyújt és egyszerűen fel sem merült bennem, hogy le kellene cserélnem.

Most viszont mondta a jóember a laptopomra böködve, hogy nem-e akarok végre megválni tőle és ám legyen :) Nos a márkát tudtam mi lesz :D rövid kutatás után láttam, hogy német ebayen tömegével pakolják fel ezeket a cuccokat. Az ötödik aukciót sikerült is lecsapnom, potom 121€ért vágták hozzám ezt a jó kis T60-ast. Ez így karácsony előtt jó vétel szerintem.

MÁV e-ticket gyász UPDATE

"e-Ticket: foglaljon helyet kényelmesen, sorban állás nélkül!"

Az utóbbi időben rajongója vagyok az online jegyvásárlásnak, az osztrák vasutakon számottevő kedvezményeket lehet bezsebelni. Most idehaza kell utaznom, gondoltam legyen egy jó napom, megveszem online :)

Nov. 15 óta lehet otthon nyomtatott jegyet venni, ez nálam az egyetlen opció, mert Sopronban nincs jegykiadó automata a honlap szerint. Nem is tudnám hogy működik, de nem is érdekel, sógoréknál jól működik az otthon nyomtatott jegy. Rajta, magyar IT mutasd meg magad :)

Nekifutás 0: regisztrálni kell. Hmmm nem szeretem, de ám legyen. Csak e-mail címet akar, ezért minek? No mindegy.

Sopron környéke: frissen törött fehér opel astrát keresek

Ha valakinek megakad a szeme Sopronban vagy környékén egy jobb első felén megtört, fehér színű, valószínűleg 1998-99 körüli opel astrán az legyen kedves PM értesíteni engem. Péntekről-szombatra virradó éjszaka ezt művelték:

http://img146.imageshack.us/img146/3953/fot00500.jpg

Sajnos infó csak annyit mint fent, egy tükör és festéknyom alapján.

Köszönöm a figyelmet.

More certified....

Ma esett be a postaládába, egy kis karácsonyi meglepi:

From: qt-certification(at)nokia.com

Hello!

Congratulations!

We are pleased to inform you that you have successfully passed the "Qualified in C++ with Qt" beta exam.
This result is now registered in our records.

(...)

We are pleased to inform you that you have successfully passed the "Advanced Widget UI" beta exam.
This result is now registered in our records.

(...)

Oh yeah \o/