mrphoenix blogja

Merevlemez- és rendszerkarbantartás az Ubuntu Linux rendszeren

Ahogyan a windows rendszerek használata során már megismerhettük, a számítógépünk merevlemez meghajtójának rendszeres karbantartása a Linux-rendszereken is csodákat művelhet számunkra - például akár több GByte-nyi lemezterületet is felszabadíthatunk vele.

Ezúton meg fogom mutatni milyen módszereket követve érdemes a Linux-rendszerű meghajtónkat/meghajtóinkat karbantartani.

Disk

Programcsomagok letöltése akár 26x sebességgel az Ubuntu rendszeren

Korábbi leírásom segítségével már felgyorsíthattuk némiképpen az Ubuntu rendszerünkre való hivatalos programcsomagok letöltését gyorsabb szerver kiválasztásával. Ezúttal a kiválasztott szerverről való letöltés sebességét tudjuk még jobban felgyorsítani az alábbi leírás segítségével.

Igényes horrorjátéksorozat az Ubuntu rendszeren

A horrorfilmek izgalmát kedvelők bizonyára elgondolkoztak már, hogy milyen élmény lehet, ha az egyik film történetét saját szemszögükből nézve folyamatosan is átélhetnék - azaz a film egyik főszereplőjének sorsát alakíthatnák. Az alábbi leírás bemutatja, hogyan tudjuk kivitelezni mindezt saját számítógépünkön keresztül.

Egy régi stílus felújítva, avagy modern Shoot'Em Up az Ubuntu rendszeren

Sokan biztosan emlékeznek még a régi idők lövöldözős videojátékaira, nekik - és természetesen a többieknek is - bizonyára tetszeni fog a mostani összeállításom. Végre elkészült egy játék, amely magában hordoz minden olyan játékélményt, amit egy ilyen stílusú játéktól mai szemmel nézve is kitűnően elvárhat mindenki.

Processzorok teljesítményének teljes kihasználása az Ubuntu rendszeren

Korábban íródott leírásomban már közreadtam egy lehetséges megoldást az Ubuntu rendszerek sebességének növelésére, amely egyik kedvencem volt. Ezúttal bemutatom annak kiegészítéseként javasolt megoldásomat, amelynek segítségével - amennyiben támogatja - számítógépünk processzorának órajelét szabályozva gyorsíthatjuk fel rendszerünk működését - számomra olyan érzést kiváltva az eredmény, mintha egy úgynevezett Turbo-feliratú nyomógombot kapcsoltam volna be.

Látványos Compiz-effektek az Ubuntu rendszeren

Az Ubuntu rendszerek újabb verziói már alapértelmezés szerint számos nagyszerű látványeffekt használatát biztosítják számunkra, hogy a rendszerrel végzett mindennapos teendőinket az unalmas számítógép használat - lásd Windows rendszerek - érzésétől sokkal jobb útra tereljük. Ez a leírás bemutatja, hogyan tudjuk a rendszerünk már meglévő Compiz-effektjeinek listáját újakkal kibővíteni.

Rendszerindító animációs-képernyők az Ubuntu rendszeren

Az Ubuntu rendszert a legapróbb részletekig ízlésünknek megfelelően személyre szabhatjuk különféle ablakmegjelenési stílusokkal, háttérképekkel, ikonokkal és még sorolhatnám.. Ezúttal a rendszerünk indítóképernyőjének megszokott, esetleg megunt animációját cserélhetjük le az alábbi leírás szerint.

Ubuntu 9.10 új háttérképek és egyéb újdonságok

Idén áprilisban a Canonical két új háttérképet és három új megjelenési témát, valamint egy átalakított boot splash témát, és egy vadonatúj bejelentkező képernyőt adott az Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope) megjelenésével. Október 1-jén lesz az Ubuntu 9,10 (Karmic Koala) Beta bemutatása, és lefogadom, mindenki találgat, hogy a Canonical ténylegesen változtatni fogja-e a felhasználói felületet lélegzetelállító hatásúra.

Az 5.1 hangzásának beállítása Ubuntu rendszeren

Manapság egyre többen használnak a régen jól bevált stereo hangszórók helyett 5+1 vagy annál több csatornás hangszórórendszereket. Ennek tökéletes használatbavételéhez szükséges néhány alapvető, de fontos beállítás, amelyet részletesen ismertetni fogok.

Savage 2 teljes verziójának telepítése és használata az Ubuntu rendszeren

A Savage 2 alkotói mostanra teljesen ingyenessé tették játékuk legújabb epizódját, amely az A Tortured Soul alcímet kapta. Ez a játék két különböző játékstílus egyesítése alapján készült, vagyis egyaránt tartalmaz FPS valamint RTS elemeket is igényesen megvalósítva.

A Microsoftnak reszeltek?

Egy, a szoftvervállalattól kilépett programozó szerint a szabad szoftvereké, a kollaboratív fejlesztésé a jövő.

Keith Curtis, aki 11 éven volt a Microsoft programozója, nemrég provokatív könyvet írt a szoftveripar jövőjéről. Az After the Software Wars (A szoftverháborúk után) címen publikált kötetében azt állítja, hogy a szabad szoftvereké lesz a jövő, és a közösségi közreműködésen alapuló fejlesztési modell idővel háttérbe szorítja a „zárt” fejlesztéseket. „Úgy gondolom, hogy a Microsoftnak reszeltek” – írja.

Curtis szerint a legtöbb, ma még sci-fibe illő elképzelés – például a vezető nélküli autó vagy az űrlift – megvalósítása a megfelelő szoftver hiányán bukik el, nem a rendelkezésre álló hardver teljesítményén. „A gyorsabb technikai fejlődés kulcsa a szabad szoftverek szélesebb körű használata. A szabad és zárt (vagy nem szabad) szoftver úgy viszonyul egymáshoz, mint a tudomány az alkímiához. A tudomány előtt volt az alkímia, melynek képviselői féltve őrizték a tudásukat azért, hogy ólomból aranyat csak ők állíthassanak elő. A sötét középkor akkor ért véget, amikor a tudást, a felfedezéseket mások is megismerhették és tovább gazdagíthatták” – írja Curtis. A nyílt forrású modell – állítja – ugyanezt valósítja meg a szoftverfejlesztésben.

Univerzális rendszerpanel az Ubuntu rendszeren

Az Ubuntu rendszerre áttért felhasználók tapasztalhatják, hogy (amennyiben a Gnome felületnél maradtak) a windows rendszereknél megszokott start-menü elnevezésű indítópanel itt egészen másképp (logikusan kategóriákra bontva) van kialakítva. Ha van olyan, aki mindezek ellenére nem tud mégsem hozzászokni a használatához, próbálja ki az alábbi lehetőséget.

Az Internet böngészése Opera segítségével az Ubuntu rendszeren

Az Interneten található weboldalak megtekintésére többféle böngészőt (Firefox, Internet Explorer, Safari stb.) is használhatunk, melyek közül általában minden operációs rendszerben megtalálható valamelyik alapértelmezettként. Az Opera elnevezésű böngésző azonban egy kivételnek mondható, mivel számítógépen nagyon ritkán, vagy talán nem is találkozhatunk vele úgy, mint operációs rendszer alapértelmezett böngészője. Ennek ellenére egy nagyon jó böngészőprogram, amelyet az alábbi leírással bemutatni és igazolni fogok.

Programok telepítése az Ubuntu rendszerre

A Synaptic csomagkezelőt már bizonyára használta mindenki, segítségével a számunkra és a rendszer számára szükséges programcsomagokat tölthetjük le és telepíthetjük gyorsan és egyszerűen. Azonban egy átlagos, Windows rendszerről áttért felhasználó számára hiányozhat a már jól megszokott, weboldalakról történő programletöltés, ahol a megfelelő szoftverkategóriából (képekkel és leírással illusztrálva) választja ki a számára a szükséges programot. Az alábbi leírás ennek hiányát igyekszik pótolni egy nagyszerű weboldal bemutatásával.

Multimédia központ az Ubuntu rendszeren II.

Korábbi cikkemben bemutatásra került egy lehetőség, amellyel az Ubuntu rendszer alapvető multimédiás képességeit egyetlen alkalmazásba (Elisa multimédia központ) foglalva tudjuk kihasználni. Ezúttal egy olyan alkalmazást mutatok be, amely az előbbinél jóval fejlettebb és igényesebb.

A Google Chrome böngészőjének kipróbálása az Ubuntu rendszeren

A világhírű Google cég már számos olyan termékkel és szolgáltatással gazdagította a kínálatát, amelyek azóta is kategóriájukon belül népszerűség szerint az első helyen szerepelnek sok más cég hasonló próbálkozásával szemben. Ezúttal az Internetes böngészés élményeit próbálják fokozni az eddig közismert böngészőprogramok (Mozilla Firefox, Internet Explorer stb.) legjobb tulajdonságait magában foglalva a saját maguk által kifejlesztett Chrome nevű alkalmazással.