dejo blogja

Hoppá! Mit találtam? Médiaszerver és sok más is

Akit egy picit is érdekel a téma annak nagyon hasznos lehet ez az írás: A Proxmox a tökéletes médiaszerver!

Itt a médiaszerver nagyon tág értelemben értendő.

Streaming, fájltárolás, dokumentum tárolás és kezelés, archíválás, otthoni munkavégzés, stb. Még a ház automatizásáls központja is benne van!

Azért kell hozzá érteni! Bár szinte a teljes megoldást leírja, én inkább ötletadónak tekintem.

Címszavakban miket használ építőelemekként: Plex, Nextcloud, Home Assistant, Grafana, Smokeping, Lychee, Librespeed, Gitea, Tiddlywiki és végül a Surprise me. 🙂

Úgyis éppen a házi szerver és tároló rendszerem racionalizálásán törtem a fejemet!

Azért a fenti építőelemek közül nem biztos, hogy mindenre szükségem lesz, de az is lehet, hogy még másokat is hozzáteszek vagy egyet kettőt lecserélek.

* * * 
2022.08.20.  Kiegészítés amit eredetileg Imarton ezen hozzászólásához reagálásként akartam írni, de ide jobban illik.

Ha átfutjátok a https://perfectmediaserver.com projekt weboldalt, meg legalább a főbb aloldalakra is rápillantotok és nem csak a címet nézitek akkor kiderül, hogy ez egy olyan hobbyprojekt ami abból indul ki, hogy kell egy jó médiaszerver.
De ha egy ilyen médiaszervert futtató vas (szinte) egész nap megy, akkor tudjon már mást is, illetve csináljon már egy csomó más dolgot is mellette.
A Proxmox a rugalmasságot adja mindehhez.
Na én is így vagyok vele. Nem biztos, hogy ugyanazokat fogom megvalósítani, de a projektben felhasznált és bemutatott vagy említett eszközök, nagyon jó kiindulási alapot adnak.
A médiaszerver és a NAS mellet, biztosan fogok futtatni időnként teszt szervereket is vagy VM-ként vagy LXC conténerként.
De biztos, hogy lesznek rajta Windows és Linux asztaligépek is, amit távolról elérhetek.
De evésközben jön meg az étvágy! :)
 

[Megérkezett 6 nap alatt! :)] Kinai telefon az UK-ból.

A múlthéten rendeltem a Gearbest EU raktárából egy telefont.
Eddig csak kínai raktárból rendeltem ebből a web-áruházból és egészen jók az áraik.
A rendelés végén derült ki, hogy EU raktárból a DHL-lel szállíttatják a terméket ezért +5000 Ft. Mindegy legalább 6 nap alatt itt van, tehát elfogadtam és kifizettem PayPallal.
A DHL csomagkövetője szerint május 20-án pénteken reggel angol idő szerint 8:53-tól a LONDON-HEATHROW-UK DHL raktárban van. Azóta semmi sem történt vele.
Van valakinek tapasztalata arról, hogy Londonból a DHL hány nap alatt ér Budapestre?

Vénségemre elkezdtem angolul tanulni! :-)

Szóval belevágtam!

Köszönet a munkahelyemnek, aki biztosítja a kiscsoportos, kiváló tanár vezetésével történő tanulást a munkatársak számára.
Teljesen kezdő szinten a New Headway Elementary Fourth Edition kiadvány tematikáját követve, de azt szóanyaggal kibővítve haladunk.
Felmerült, hogy szókincs gyarapítás és szófordulatok, kifejezések elsajátításának egy szórakoztatóbb módja lenne, ha angol nyelvű irodalmat olvasnánk és lefordítanánk magunknak.

Arra kérnélek benneteket, hogy ha ismertek olyan regényt, novellát ami 25-65 év közöttieknek (a csoportban lévőek életkora) egyaránt érdekes lehet és kezdő angol nyelvtudással is megérthető, akkor ajánljatok nekem ilyen könyveket!

Miért ülünk fordítva a lovon?

Sok embertől hallom, hogy a LibreOffice nem jó mert nem teljesen kompatibilis a Microsoft Officeszával!
Szerintem meg a Microsoft Office nem jó, mert nem kompatibilis a LibreOfficeszal!

Miért egy ingyenes szoftvertől várják el az emberek, hogy kompatibilitásban kövesse a drága kereskedelmi szoftvert és miért nem várják el ezt fordítva?

Huawey E173s butuló Ubuntu

Egy Huawey E173s 3G modemet próbáltam használatba venni T-Mobil előfizetéssel Ubuntu 13.10 rendszeren.
- A modem látszik.
- Mikor először felismerte, még a PIN-kódot is bekérte hozzá.
- A Mobil internet kapcsolat beállításakor a kiválasztható modemek között szerepel egyetlenként a HUAWEY.

Beállítom az APN-t "internet" minden más üres, illetve még a PIN-kód mezőbe is beírom a megfelelő számot. Kapcsolódik... illetve próbál, hosszasan próbálkozik, de a kapcsolat nem jön létre. Keresgélek az interneten.

Tovább keresgélek az interneten, google a barátom, de semmi olyat nem találok ami alapból ne lenne feltelepítve, vagy beállítva.
3-4 óra küszködés után berágok! Telepítem a 13.10 helyére a 12.04-et. Láss csodát minden szó nélkül működik!

2011. július 23-a kétszer is felzaklatott

A hétvégén két olyan dolog is történt, amin mindenkinek el kell gondolkoznia!

1.) Amy Winehouse halála, őszintén megdöbbentett. Egy tehetséges, (ezt bárki gondolhatja másképpen is), de mindenképpen szerethető embert veszítettünk el. Már régóta aggódva figyeltem a róla szóló híreket. Vártam a pozitív változást, de apró remények után csak egyre aggasztóbb hírek jöttek róla. Amy egy sérült ember volt, akire mondhatjuk, hogy magának kereste a bajt, de ennyivel nem lehet elsiklani a történtek felett!

Mi lesz akkor, ha legközelebb egy barátunk vagy a gyermekünk kerül hasonló helyzetbe? Vajon észre vesszük-e időben és tudunk-e hatni rá? Meg tudjuk-e állítani? Felismerjük-e és tudjuk-e, hogy hogyan kell segíteni? Kihez fordulhatunk a nevében segítségért, ha ő maga képtelen erre?
Okulunk-e Amy esetéből?

Forrasztóállomás

Hát nem megcsináltam!

A Forrasztopakat keresek c. topikban covek javasolta az építést

Ez alapján a leírás alapján megépítettem egyet: Forrasztóállomás

És így néz ki: http://dejo.hw.hu/
Közkívánatra az anyagköltség: (bruttó árak, emlékezetből)
2360 Ft Doboz
2250 Ft a forrasztópáka
3650 Ft trafó (akciós volt a HQVideon, most 4144 Ft/db)
2500 Ft elektronikai alkatrészek
10 760 Ft
(+ szállítási költség a HEStore, HQVideo, D-audio. Más dolgokat is rendeltem ezért megérte 3 helyről rendelni. No meg egy helyen nem is volt meg minden.)

Gondolataim a „Digitális Magyarország 2010-2014”című vitairat kapcsán.

Gondolataim a „Digitális Magyarország 2010-2014”című vitairat kapcsán.

A vitairat által érintettek témák közül a következőkről van a leghatározottabb véleményem:

- A nyílt forráskódú, szabad szoftverek alkalmazhatóságáról, előnyeikről, az alkalmazásukból származó nehézségekről és azok kiküszöböléséről.
- Informatika az oktatásban, nem csak az informatika oktatásában.

A „nyílt forráskódú” és „szabad szoftver” kifejezéseket nagyon gyakran egyenértékű alternatívakánt alkalmazzák. Ezzel szemben a nyílt forráskódú szoftvereknek egy részhalmazát képezik a szabad szoftverek. A szabad szoftverek, olyan nyílt forráskódú szoftverek, amelyek szabad licenccel rendelkeznek.
Én lehetőség szerint a szabad szoftverek használatát preferálom. A szabad licencek közül elsősorban azokat támogatom amelyeknek a licence a licenc megváltoztatásán, a kód bezárásán és a kód egészének vagy egy részének zárt kódú szoftverben történő felhasználásán kívül mindent megengednek. Ezek a GPL típusú licencek.
Olyan szabad szoftver alkalmazását amely BSD típusú licencel rendelkezik, (miszerint a kód felhasználását szélesebb körben is megengedik, akár kereskedelmi szoftverbe is beilleszthetően) szintén támogathatónak tartom, de saját fejlesztésű vagy megbízásunkból végzett fejlesztés esetében az ilyen licencet kerülném.

Nyíregyházi Mandala Dalszínház Egri Csillagok című zenés darab.

Gratuláljatok nekem! Családunk legkisebb tagja, János Zsigmondot alakítja Nyíregyházi Mandala Dalszínház Egri Csillagok című előadásában. Biztosan nagyon büszke is magára, hiszen Vikidál Gyulával együtt szerepel, aki Dobó kapitányt alakítja.

Ráadásul elég sokáig a színen is van, bár szövege nincs, egyszer egy picit sír. Ugyanis János Zsigmond ebben a darabban még csecsemő király. De erre biztosan emlékeztek is, hiszen mindenki ismeri a regényt.

Azért írtam, hogy a család legkisebb tagja és nem legfiatalabb, mert ugyan még csak csecsemő, de idősebb mint a 14 éves fiam.

Március 15.

Mióta a lányom mandalázik(*), egy kicsit jobban odafigyelek a társulat fellépéseire.
Tegnap és ma (március 15.-én) három fellépésük is volt. Tegnap Pálházán, ma pedig Géberlén és Ibrányban.
A lányom nagyon kért, hogy menjünk el Ibrányba, az közel van és nézzük meg "A költő visszatér" c. előadást.
Az előadás előtt a Március 15.-ei ünnepség megnyitó, bevezető beszédét Ibrány szülötte Hegedüs D. Géza mondta el.
Hegedüs D. Gézát mindig is szerettem. Ő is azok közé a verselő és prózamondó színészek közé tartozik, akitől bármit meghallgat az ember, mert magát a beszédhangját is élvezet hallgatni, hiszen nem csak a hang színe kellemes, hanem a szavak megformálását is tökéletes műveli.
Ma azonban nagyon tartalmas beszédet mondott. Azzal kezdte, hogy rendhagyó lesz a beszéd, amivel készült.
Az elején Kossuth Lajostól idézett. Arról, hogy mi a jog, mert vannak akik a hatalmasok akarataként tekintenek rá. Az emberek jogairól. Nem az eberek vannak az államért, hanem az államnak kell az emberek boldogulásáért mindent megtennie. Vannak gazdagok és szegények, a különbséget sohasem lehet megszüntetni, de az államnak törekednie kell azt kiegyenlíteni, amennyire csak lehet. A többség és a kisebbség helyes viszonyáról is szó volt a Kossuth beszéd idézetében. A többség akaratának kell érvényesülnie, de a kisebbség akaratát is figyelembe kell venni.
Az előadását egy 1926-os Móra Ferenc írással zárta: Tertilla
Olvassátok el! Szépen kérem, hogy tényleg olvassátok el!
Ha nem olvasod el, akkor gonosz vagy!

Ide beidézni, talán hosszú lenne, de elolvasni csak pár perc! Nagyon megéri. Én sem ismertem eddig, de sajnos ahogy ma látom a közéletet jó ideig joggal idézhetjük még.
Nagyon a mai magyar közéletről szól. Nagyon, nagyon megszívlelendő mindannyiunknak!
Innen is jó egészséget kívánok Hegedüs D. Géza színművésznek.

Best Byte fotó pályázat

Ma két kedvenc fotómat beneveztem a Best Byte fotó pályázatára, a természet fotó kategóriába. Ugye megtaláljátok? :-{)E
Mind a kettő elég régen készült, még 2002 május elsején Nyíregyházán a Sóstó ZOO-ban.
A fényképezőgép amivel készítettem egy 2 megapixeles Nikon Coolpix 2000. Sajnos már nincs meg, mert egy kiránduláson elejtettem és javíthatatlan lett. Utána vettem egy Fujifilm FinePix A350 5 megapixeles gépet, de örömmel elcserélném most is egy Nikon Coolpix 2000-re. Sajnos drága gépre nem tudok, illetve nem is akarok áldozni, de a kis Nikon példázza, hogy nem csak vagyonokért lehet jó gépet venni.

A lányom tele van energiával!

Ahogy mondom. Csodálom, hogy van ennyi energia benne.
16 éves. Jól tanul. Tanulás mellet komolyan tanul énekelni. Ahol lehet fellép.
Rendszeresen szerepel a Mandala Dalszínházban. Velük pl. ilyen helyeken lép fel: István a király - rockopera, de a nyáron voltak Romániában és október vége felé Ukrajnában is szerepelnek.

Most meg három barátnőjével ezt csinálta!
Valami Jonas Brathers együttes felhívására készítették a klipet két délután, egy Aiptec Pocet kamerával.

Mi ez? :-{)E

Időnként megkérdezik, hogy a kedvenc szmájlimat, hogy kell értelmezni?
:-{)E

A legutóbb egy tippet is kaptam a kérdés mellé és az illető eltalálta.
Ugye nem olyan nehéz megfejteni?

Szálláshely kereső Szegeden és környékén

A most 16 éves kislányom néhány éve Szegeden járt osztálykiránduláson.
Beleszeretett a városba és azóta is visszavágyik. Talán az idén sikerülhet egy egyhetes családi nyaralás. Minden az áraktól függ! Két felnőtt és két gyerek, 16 éves lány és 13 éves fiú az utazólétszám.
Arra kérem (elsősorban a szegedieket), hogy akik ismernek kényelmes (nem fényűzőre gondoltam) és nem túlságosan drága turista szálláshelyeket Szegeden és közvetlen környékén azok írják ide javaslataikat.
Nyíregyházáról autóval (jól van na! Suzukival) mennénk 5-6 éjszakára.
A tervezett programok Szeged, Szeged, Szeged, Szarvas, Ópusztaszer és amit még javasoltok. Esetleg ha belefér még egy nap Gyula is szóba jöhet.

Ágicával táncolunk

Most szombaton a kislányom visszament egy fellépés erejéig a régi néptáncos iskolájába. Ez az iskola a Garabonciás Művészeti Magániskola, illetve annak az egyik nyíregyházi néptáncos tagozata amelyik a Móra Ferenc. Általános Iskolában, de attól szervezetileg külön működik. Ez a fellépés volt a táncos tanulók éves vizsgája is.
Ennek a tagozatnak a neve a Móra tagozat, a tánccsoportok neve (szintek szerint) Mini-Móra, Kis-Móra, Nagy-Móra. Olyan sokan jelentkeztek az iskolát már elhagyó diákok közül, hogy erre az alkalomra szívesen eljönnének, hogy megalakult a Senior-Móra tánccsoport is. :-{)E
Szombaton, 2008.06.07-én 15 órától kb. 19 óráig tartottak a fellépések, ahol a Garabonciás és a Vásárhelyi László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nevű iskola tanulói számot adtak tudásukról. Az eseményen annak ünnepi hangulatát fokozva részt vett az Igrice Néptánc Együttes is. Bistey Atilla tagozatvezető tanár szerint, az Igricések színvonala példa lehet a tanulók előtt.
Eddig tartott a reklám a két művészeti iskolának.

A felvételt én készítettem egy Fujifilm FinePix A350 fényképezőgéppel. Nem igazán gondoltam, hogy mozgóképet is fogok rögzíteni, de a kislányom a helyszínen mondta, hogy a mostani Széchényis osztálytársak kérték, hogy mutasson fényképet magáról népviseletben, gondoltam legyen videó is amit az iWiW-re is kitehet. (Sajnos egy-két ütemmel hamarabb leálltam, ez az én hibám.)
A felvételt a kislányom tette fel a YouTube-ra és ő adta neki az "Ágicával táncolunk" címet!
A magasabbik kislány az én Krisztinám.

Informatika szigorlat 5-ös! :-{)E

Sok-sok matek szenvedés után végre egy kis felüdülés. 2006. június 16.-án jelessel teljesítettem az informatika szigorlatot. A tételem nem volt valami nehéz: "C++ öröklés" Igaz a többi sem volt nagyon nehéz! Nálam az ilyenek a nehezek, mint a valószínűségszámítás, diszkrét matematika, kalkulus. Eddig egyetlen egy matek tárgy volt ami tűrhetően ment, igaz az nem volt túlságoasan nagy anayag, meg lehetett tanúlni. Ez volt a Kombinatórika és gráfelmélet, bár nálam ez is felejtős dolog. A vizsgán tudtam, aztán napi szinten úgy sem érdekel annyira. Bár még matekból is kell szigorlatozni.
Ami még hátra van és nagy várakozással nézek elébe, az az OO tervezés, Java I. és Java II. No meg a szakdolgozat, amivel lesz elég munkám: "WEB felületű könyvtár program" Ez Apache, SQL és valamilyen script nyelv ismeretét igényli. Én a Pythont néztem ki magamnak, remélem jól választottam!

Főiskolás lettem

Főiskolás lettem. Éppen időben, 44 és fél éves vagyok. :-) Legalább nem kell nyelvvizsgáznom.
A Nyíregyházi Főiskolán fogok Programozó Matematikusnak tanúlni levelező tagozaton.
Elkezdtem a Neptunban felvenni a tárgyakat. A kötelezők már megvannak, de a választhatóak nagy része ugyanabban az időpontban van amikor a kötelező és sajnos nem ugyanabban az előadóteremben. Itt az első megoldandó probléma! Ráadásul a legérdekesebb választható tárgyakat még nem is engedi felvenni.
Holnap (2004.09.17. péntek) megyek az első előadásra.
Egész nap a "Bevezetés az informatikába" c. tárgyból lesz előadás. Ez még nem is olyan vészes, de október másodikán már diszkrét matematika és matematikai logika lesz.
Izgulok, régen jártam utoljára tanulóként iskolába.
Drukkoljatok nekem!