A Fujitsu Siemens Primergy szerverei tényleg sokáig működnek (x)

 ( hup | 2008. december 17., szerda - 14:49 )

Miközben a legtöbb kiszolgáló üzemideje bőven túlmutat a 3 éven, a szerverszállítók tipikusan egy-hároméves szervizelési garanciát kínálnak és ezen túlmutatóan kizárólag kemény összegekért cserébe nyílik csak lehetőség annak kiterjesztésére. Pedig a szerverekkel kapcsolatban támasztott üzemeltetési követelmények nem csökkennek attól, hogy elérnek egy bizonyos kort.

Hardveres meghibásodás esetén a szervizelés, főleg ha hivatalos támogatási csatornákon keresztül történik, csillagászati árú lehet, ami akár a szerver lecserélésére késztethet, hiszen egyre kevesebb pénzért egyre többet nyújtanak a gépek, a drága javítás néha nem tűnik kifizetődőnek. Ezen túlmenően a kiesett szolgáltatás okozta közvetlen üzleti kár vagy arcvesztés ennél is fájdalmasabb és kínosabb lehet.

Erre reagálva a Fujitsu Siemens Computers életciklus garanciát vezetett be a Primergy x86-szervereire, melynek keretében minden megvásárolt konfigurációra (a belépő kategóriájú Econel márkanevet viselők kivételével) a jelzett garancia időn felül is annak teljes várható élettartamára szervizelést biztosít Magyarország területén a mozgó alkatrészt nem tartalmazó hardverelemek meghibásodása esetén. A jelenlegi feltételekkel ez a gyártástól számítva 60 hónapot takar, azaz 5 évet.

Az életciklus garancia nemcsak biztosítékot kínál a rendkívül költséges javításokkal szemben, de egyúttal a Fujitsu Siemens Computers Primergy szerverekbe vetett bizalmát is jelzi, mégpedig abban, hogy ezek a meghibásodások ritkán fognak bekövetkezni. A Fujitsu Siemens Computers meggyőződése, hogy a Primergy szerverek kimagasló megbízhatósággal rendelkeznek, ami a precíz német mérnöki munkának és a japánok minőség iránti megszállottságának köszönhető.

Német tervezés, japán ellenőrzés

Az alacsony meghibásodási arány, melyen keményen dolgoztak a cégnél az elmúlt években, nagyrészt a hűtési rendszernek köszönhető. A Primergy szerverek belseje több dedikált szélcsatornára osztott, hogy a levegő áramlásakor a lehető legkevesebb káros turbulencia keletkezzen. Ezt egészítik ki a hőelvezető csövek és szabályozható fordulatszámú redundáns ventilátorok. Az alacsonyabb hőmérséklet pedig egyet jelent a hosszabb élettartammal. Ha 15 fokkal emelkedik az elektronikai, vagy 10 fokkal a mechanikai alkatrészek hőmérséklete, akkor nagyjából megfeleződik a várható élettartam.

A hűtés hatékonysága mellett a Fujitsu Siemens Computersnél nagy hangsúlyt fektetnek az alacsony fogyasztásra is a megfelelő alkatrészek alkalmazása révén, melynek hozadéka kettős. Az alacsonyabb fogyasztású alkatrészek segíti hűvösebben tartani a rendszert, illetve az elektronikán átfolyó gyengébb áramerősség kevésbé fárasztja az áramköröket, huzalozást - napjainkban az elektromigráció, vagyis a vezető közeg elektronok okozta erodációja nagyon is valós probléma.

A másik haszon szintén jelentős, a szerver és a hűtés energiaköltségét csökkenti. A rendszer fogyasztását nagyban befolyásolja a tápegység megválasztása, tekintettel egyrészt annak konverziós hatékonyságára, valamint a rendszer fogyasztásához megfelelő névleges teljesítmény kiválasztásával. A feleslegesen erőteljes tápegység pazarlást jelent nemcsak a beszerzési ár, hanem a felvett energia szempontjából is, alacsony terhelési tartományban ugyanis a hatékonyság leesik, ráadásul a nagyobb teljesítményű darabok terheletlen fogyasztása is magasabbról indul.

Kimagasló hatékonyság

Fujitsu Siemens életciklus garanciával

A Fujitsu Siemens Computers energiatudatosságának bizonyítékául a vezető gyártók közt a Primergy elsőként törte át az iparágilag elfogadott teszteket kidolgozó Standard Performance Evaluation energiahatékonyságot mérő SPECpower_ssj2008 tesztjében az 1000 pontos lélektani határt, és a mai napig megelőzi összes fő riválisát - a Fujitsu Siemens Computers nem csak beszél a zöld informatikáról, de csinálja is.

A magyarországi tömegigények kiszolgálására rendkívül jó példa a Primergy TX120 S1, mely a legek toronyszervere: a legcsendesebb, legalacsonyabb fogyasztású és a legkisebb. A Primergy TX120 S1 mérete alig haladja meg egy A4-es papírokat tároló mappáét, pedig Intel Xeon szerverprocesszor, RAID-elhető hot-swap merevlemezeket, ECC memóriát és integrált távfelügyeleti vezérlőt is magában rejt. A terhelés alatt 31 decibeles zajszintje irodai környezetben is tökéletesen használhatóvá teszi, ennél a normál emberi beszéd is hangosabb.

A Fujitsu Siemens Computers életciklus garanciájával és a Primergy szerverekkel kapcsolatos további információkért látogasson el erre a weblapra.

(A cikk a Fujitsu Siemens megbízásából készült.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Van valakinek tapasztalata FSC szerverekkel legalább középtávon(min. 1 év)? Régen nézegettem a Primergy szervereket, ám mivel igen kevés hazai tapasztalatról lehetett hallani, így HP felé hajlott el a kéz.

Kíváncsi vagyok változott-e ez mert a Primergy-k elég korrekt árban vannak.
--
- Miért jó a mazochistának?
- Mert ha rossz, akkor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

Tavaly volt nálam több Fu-Si szerver is. A filerendszer tesztet is Fu-Si gépeken csináltam. Nem volt velük probléma. A "halk" szerverük pedig tényleg halk.

--
trey @ gépház

fut nálunk 5 db primergy, semmi bajuk.
1 db rx220 kb másfél 2 éves, 2db rx230 1en túl, 2 db rx300 meg újak még.

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.27.6

Van-e hozzájuk valamilyen távmanagement (iLO like) cucc?

(Másrészt ki adja a garit, ha a Si kilépett a Fu meg el akarja adni a maradékot?)

rx300 as meg ax rx230 asokban van. a garit meg gondolom ahol vetted ott kell intézni.
Bár 1x az egyik fu-ji a bios upgrade nem jött össze, és se kép se hang, ekkor hívtam a fu-ji Magyarországot, ekkor kértek S/N-t és mondták hogy az árban van valami support és ha kell másnapra tudnak küldeni valakit. A gép a HRP ből lett véve, viszont a supportra nem volt szükség mert a bios-t floppy ról is be tudta tölteni és jó lett. Viszont jó volt tudni hogy küldtek volna valakit, ha úgy adódik.

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.27.6

Na jaa, csak a HRP sem a parkolóban termeszti a gépeket.

Ez a Siemens-es blamázs és emiatt a Fujitsu értékesítési tervei eléggé aggasztóak. Félő hogy ez is úgy jár mint az IBM laptop részlege. (ti. hogy kb 1-1.5 évig bizonytalan volt a talaj, amíg a Lenovo meg nem szilárdult a piacon).
--
- Miért jó a mazochistának?
- Mert ha rossz, akkor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

A Siemens kiszállása egy változás a tulajdonosi körben, és ha bizonytalanságról van szó, akkor az a klienseket érinti csak. Attól ugyanis a Fujtisu meg akar szabadulni, legalábbis a konzumgépektől, és ezeket pont a Lenovo venné át, akik már azért egyszer bebizonyították, hogy képesek rendbe rakni egy kuplerájt.

---------------
mpu.buzz.hu

Nálunk a Ser-co intézte, nagyon korrektek, gyorsak voltak. Mintha a Delta Elektronika is foglalkozna vele.

Van-e hozzájuk valamilyen távmanagement (iLO like) cucc?
A melóhelyen éppen egy ilyen TX120 figyel az asztalomon. BMC van benne, IPMI 2.0-t támogat, ahogy elnéztem elég kompletten. Serial-over-LAN alapból működik, lehet külön licenszet venni grafikus KVM konzol támogatásra is, ezt nem próbáltuk ki. Van webes konfigfelülete is. A BMC-nek teljesen külön lan interfésze van, nincs rámultiplexelve a rendes hálózati portra.
---
Linux is bad juju.

Nálunk is megy már több mint 4 éve 3 db FSC: 2 db Primergy TX 200 és 1 db Primergy C150.
2 hete halt meg a c150-esben az egyik scsi disk.
Más gond még nem volt velük.

A volt munkahelyemen 2002 vége, 2003 eleje óta megy több Primergy is, folyamatosan. Duál P3-ak és P4, illetve duál Xeon is van. Merevlemezhaláltól eltekintve semmi bajuk, pedig 24 órában üzemelnek. Ez elég jó referencia? :)

--
"Only an expert can deal with the problem"

Van, és nem pozitív. A többit, ha érdekel, privátban.

Engem is érdekelne a tapasztalat.
Eldobod mail-en? (Nálad a kapcsolat nincs engedélyezve.)

Igen, nincs nálad engedélyezve a kapcsolat, szóval az én kapcsolat űrlapomon keresztül küldheted. Köszi.
--
- Miért jó a mazochistának?
- Mert ha rossz, akkor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

Évek óta (kb 6-7) vannak és voltak a kezem alatt FSC (Primergy) gépek, nem tudnám megmondani eddig mennyi, de húsznál több. Volt közöttük TX és RX is. Nem volt velük sok gond. Ami volt az évek alatt az konkrétan:
- Megdöglött 1 db merevlemez, jeleztem a hibát, másnapra lerendelték a meghajtót, a backplane-t, kábelt, SCSI-vezérlőt, hátha mégsem lemez hiba.
- Volt egy memóriaproblémám, ott a csere azért tartott 2 napig, mert akitől vették, elkavarta a garanciapapírokat.
- Volt egy USB problémám, ott másnap a kezembe nyomták az alaplapot, és ez is megoldódott.
- VMWare ESX 3.0.1-nél volt kisebb probléma, mert ott a vmware kernele és az RX600 időnként letiltogatott 1-1 processzort, de miután felvették a kapcsolatot mind az FSC-vel, mind a VMWare-rel, született megoldás, és a 3.0.2-ben már volt patch, plusz biost frissítettünk az vasakon.
Más hibával eddig még nem találkoztam. Könnyen szerelhető, nincs vele gond. Annyit tudni kell róla, hogy minden sales esküszik, hogy 2 db hálókártya van a TX-eken, mert látnak 2 db csatlakozót, de abból az egyik az iLO-nak megfelelő FSC cuccos (nem ugrik be a neve, talán RMC).

Es mi eza kiemelt hidretes kategoria? :)

Hídból rétes? Ki látott már olyat? :)

--
trey @ gépház

Keruld ki a kerdest, diplomatikusan. :)

Az adblock valamiért nem engedte a megjelenítését (a többi kiemelt hírnek is ez a sorsa), így ha nem oldom fel a tiltást a szavazások betekintése miatt, akkor ezt a fizetett hirdetést sem látom meg.

Mit szeretnél tudni? Ahhoz, hogy az oldal működni tudjon, hirdetésekre van szükség. Ez egy hirdetés, az (x) jelzi. Nem ez az első, hogy kiemelt hírként olvasol hirdetést (volt itt már Netacademia ad is). És valószínűleg nem is az utolsó. Hogy legyen benne egy kis dráma is: ebben a gazdasági helyzetben csoda, hogy élünk.

--
trey @ gépház

A HUP olvasói nem tudnának segíteni? Bár most egy kicsit összezavarodtam:

- Csak kizárólag for-profit a tevékenysége(d/tek)?
- Elfogatsz te személyesen vagy az FSF-en keresztül adományokat?
- Amit végképp' nem értek: úgy tudom, - FIXME -, a hardwerek adományokból tevődtek össze, a nethozzáférés és domain is.
- A hup-felhasználók által adományozott pénzből előfizetsz on-line szakmai weblapokra, hogy zanzásítva elő-informálj minket, mielőtt a cikkek publikussá válnak.

Trey, tényleg nem akarok belekotyogni, de ha a hup.hu fenntartásával gondjaid lennének, akkor nem kellene pironkodnod egy kis figyelemfelkeltésen. Ha kell értsd úgy, hogy attól még, hogy elhatároztad, vagy elhatároztátok, hogy üzleti alapra próbáljátok helyezni az oldal működését, még nem várja el senki, hogy a profit-manna a nyakadba zúduljon. Lehet, hogy kell hozzá még néhány év, mire kiteheted a "A bankszámla megtelt. Sajnos nem fogadhatunk el több személyes adományt." feliratot a főoldalra.
Én amellett vagyok - és teljes mértékben megértem -, hogy lehet kettős vonalról táplálni a hup.hu fenntartási költségeit.
Mint fentebb írtam, nem tudom, pontosan mik ezek, de ha éppenséggel egyfajta személyes honoráriumra gondolsz, az sem etikátlan, mi több: érthető, és nem is lenne meglepő. Ki a fene venné át a munkádat "ingyé'"?
Ha gondolod, elmélkedj el ezen, és invitáld meg bátran a közösséget egy kis jócselekedetre...

"Csak kizárólag for-profit a tevékenysége(d/tek)?"

A HUP jelenleg for-profit működik. Kizárólag.

"Elfogatsz te személyesen vagy az FSF-en keresztül adományokat?"

Nem.

"Amit végképp' nem értek: úgy tudom, - FIXME -, a hardwerek adományokból tevődtek össze, a nethozzáférés és domain is."

A nethozzáférésért havonta fizetünk. Addig volt ingyen, amíg non-profit volt az oldal.

"A hup-felhasználók által adományozott pénzből előfizetsz on-line szakmai weblapokra, hogy zanzásítva elő-informálj minket, mielőtt a cikkek publikussá válnak"

Illetve fizetem ki a Flickr éves költségét, stb. De ez a vonal (adományozás) már megállt (nem működött) a HUP for-profittá válásakor és nem is kívánom újraindítani.

Probléma nincs, de reklámok nélkül nem menne már az oldal. Nincs szükség semmilyen lépésre jelenleg. Csak tájékoztattam egy olvasót arról, hogy miért van szükség a reklámokra és, hogy ebben a gazdasági helyzetben minden reklámra szükség van.

Segíteni úgy lehet, hogy nem blokkolod a reklámot és ha érdekel, akkor akár kattintsz is. De ez sem kötelező, mindenkinek a saját belátására van bízva, hogy blokkol-e vagy kattint-e.

A továbbiakat ne itt beszéljük meg. Van a fórumban HUP topik.

--
trey @ gépház

Ez az egyetlen oldal ahol tiltva van az Adblock.


Bye Bye Nyuszifül

Az adblock blokkolásához külön plugin kell? :)

you'll need a trace busta busta
--
geri / otperc.net

Szerintem eddig is boven akadt es ezutan is akadna tamogato (mi), akik anyagilag is fent tudnak tartani az oldalt, ha erre lenne szukseg. De mindegy, meg mindig jobb a szoveges cumo mint a popup es banner amit ugyis adblockolunk ;D

Annak idején volt lehetőség az oldalon folyó munka támogatására Paypal-on keresztül. Hónapokig volt kinn a főoldalon a Paypal logó, sőt bankszámlaszám is meg volt adva.
Eltekintve néhány olvasótól - akiknek újfent köszönöm a támogatást - _senki_ sem élt ezzel a lehetőséggel. Ekkor került sor annak elvetésére. Ekkor lett az oldal for-profit. Szóval volt lehetőség. Most ez van.

--
trey @ gépház

Ez igy korrekt lenne, azt leszamitva, hogy az (x) bazira nem jelez semmit, pontosabban az csak egy x-et jelol zarojelben. Nem lehetne odairni, hogy "hirdetes", draga a karakter? Nekem a cikk legaljaig nem volt 100%-ig vilagos, persze gyanus volt. Ja es akkor az aljara sem hirdetes van irva, hanem "...megbizasabol" na jo, ez mar majdnem korrekt.

"(x) bazira nem jelez semmit"

Tegyük hozzá, szerinted illetve ismereteid szerint. :)

Az (x) az általános jelölése a marketing cikkeknek a neten. Ma is tanultál valami újat. Ne csüggedj, néhány hónapja én sem tudtam. Itt tanultam meg.

Most már te is tudod, hogy az "hup" cikkbeküldő, az (x) és az urlben az "ad" szócska mire utal.

--
trey @ gépház

Nemcsak a neten. A nyomtatott lapokban is (x) jeloli a fizetett cikkeket.

Oks. Szerintem vagy nekem, ez igaz. De ezek szerint sokan vagyunk/voltunk igy. Ez amolyan "torvenyes de nem korrekt" jelolesrendszernek tunik. ;)

Szerintem erre nincs törvény. Ajánlások vannak. FIXME.

--
trey @ gépház

hup adsense volt az elso hirdetes eletemben, amire rakattintottam.

heh. oregszem?

inkabb csak a gugli kezd valami teljesen felelmetesen celzott lenni.

Engem ez a fajta hirdetés nem zavar mert informatív és olvasmányos. OK nem ér fel Trey meg Bra hardware pr0n cikkeivel, de nem rossz. Jobb mintha a pofámba ugranna egy banner, hogy "FuSi szerverek most már életciklus garanciával ajándék macskával".
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

hehe ilyen poent, hogy hirdetest kommentelni :-)

+1 Itt nem kellene kommentelni :-)

Azért a notebook gyártó részlegük összeszedhetné magát, mert amit produkálnak még az ipari hulladék szintjét sem éri el. És felőlem reklámozhatnak... Inkább veszek bármi mást, mint FuSit.

Szóval akkor az elektron mégiscsak koptatja a sarkokat ahogy kanyarodik :-).

...az egyesek beakadnak a hegyes végükkel a szigetelésbe, a nullák pedig a rezet teszik tönkre...

Simább fontkészletet kellene használni. A bitfolyam is gyorsabb lenne és nem rongálná annyira a kábelt.

megnéztem a Primergy TX120 S1-ről szóló oldalt, és sikerült kicsit összezavarnia.
Az oldalon ugyanis 2 fajta garancia szerepel:
- jobbra 1 év
- alul 3 év
- a cikk viszont 5 évről szól.

Megoldás?

huh, akkor nem elég egyértelmű a cikk....

szóval az 1 és 3 év azok a teljeskörűek*, és a vásárlástól számítanak, az 5 év pedig a gyártástól, és minden, mozgó alkatrészt nem tartalmazó egységre vonatkozik, valamint elemekre sem. tehát processzor, memória, alaplap, bővítőkártyák, kábelek stb.

merevlemez, tápegység, gombelem, ventilátor NEM

* már amennyire teljeskörű, szóval a "hagyományos" garancia, jótállás

---------------
mpu.buzz.hu

akkor az 1 év és a 3 év közül melyik az igaz?

nem vagyok FSC termékértékesítésen, de szerintem terméktől függ, nem egységes. valszeg a belépőszintű occsó dobozok 1 évvel jönnek, a "komolyabbak" 3 évvel.

---------------
mpu.buzz.hu

fusit soha.

HP FTW :)

a véleményednek mélysége van. talán azért sötét?

---------------
mpu.buzz.hu

Ja, mint AMD-t szerverbe?

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

xxx:~# uptime
23:32:25 up 540 days, 12 min, 1 user, load average: 0.01, 0.04, 0.10
xxx:~# cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : AuthenticAMD
cpu family : 15
model : 5
model name : AMD Opteron(tm) Processor 246
stepping : 10
cpu MHz : 1993.950
cache size : 1024 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 1
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 syscall nx mmxext lm 3dnowext 3dnow up ts fid vid ttp
bogomips : 3991.42

5000 ügyfelet szolgál ki jelenleg....nah erről ennyit :D
-----------------------------------------------------
Software is like a sex, it's better with a penguin :)
-----------------------------------------------------

Melyik az a kernel, ami
- menet kozben security patchelheto
- esetleg nem jott ki ra 540 napja ismert bug es bugfix

Ugyanezen gondolkodtam én is... :)

Barmelyik modulkepes kernel security patchelheto menet kozben, ha nem kell kozben adatstrukturat valtani. Volt is rola link itt a hupon, csak lusta vagyok elokeresni.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

a zubuntu!

megse, bocs

kb :)

peecee vizsonylatban HP, IBM, FuSI, SUN rackelheto szreverekkel van tapasztalatom (4 ev?). Mind korrekt, mind jo.

egyik kicsit dragabb, masik kicsitt olcsobb neha igy, neha ugy, mindegyiknek megvan a maga baja, de alapjaban veve mind jo. Sokkal tobbet szamit, hogy talalsz-e olyan kereskedot, aki az ertekesites utan nem hajt el a busba az elso problemadnal. 100M beruhazas felett talalsz, nade 1M-5M beruhazasnal talasz-e.

A cital-cafol:
ezen túlmutatóan kizárólag kemény összegekért cserébe nyílik csak lehetőség annak kiterjesztésére.
Peecee viszonylatban a garanciakiterjesztes a nagyobb gyartok egyikenel se draga. A 3 ev helyett 5 ev hw gari (beleertve a diszket is!) soha nem latszodott kiugroan a beszerzesi szamlan. Mas kerdes a nem-peecee szerver dolog, egy-egy alpha, itanium, power garikiterjesztese tud megdobbentest okozni :-)

mozgó alkatrészt nem tartalmazó ez azert eros feltetel. Elvetve talalkozom long-term uzemeltetesnel cpu, alaplap, memoria, kartya, vagy gephaz meghibasodassal, anal tobb diszk es ventillator esik el. Talan egy kicsit a tapegyseg hajlamos pukkanni, de nem nagyon. Rack meg kifejezetten nem szokott meghibasodni, nemtom, nalatok? :-)

A Primergy szerverek belseje több dedikált szélcsatornára osztott hasonloan a tobbi (sun,ibm,hp) gyartohoz, csodalkoznek ha dell szerverei olyan nagyon masok lennenek (nincs tapasztalatom) legfeljebb egy szelterelo lemezt nem mindenki hiv több dedikált szélcsatornának.

nagy hangsúlyt fektetnek az alacsony fogyasztásra is a megfelelő alkatrészek alkalmazása révén A FuSi ugyanazokbol az intel xeonokbol valaszt, mint mindenki mas. (A FuSinak csak keves opteronja van) Ugyanazokbol az intel chipsetekbol. Ugyanazokbol a memoriakbol. A maradek tervezesi munkaja jelentos, de az aramfogyasztasban jelentektelen ;)

SPECpower_ssj2008 tesztjében Erdemes volt elolvasni a hirdetest:-) miket meg nem tudok, pedig visszajaro spec.org latogato vagyok. http://spec.org/power_ssj2008/results/power_ssj2008.html Ezidaig 62 bekuldott eredmeny. 1000 felett a FuSi, AsusTek, NEC, IBM)

A cikkiroi csusztatasnak rendkivul jo peldaja a kovetkezo resz:
[egy bekezdes a magas SPEC power ertekrol es utana] magyarországi tömegigények kiszolgálására rendkívül jó példa a Primergy TX120 S1 Ugyanis konkretan a TX120 S1 csak a kozepmezonyben szerepel a SPEC power teszten. Most tedd a szivedre a kezed. Olvasol egy bekezdest, hogy FuSi milyen zold. Majd utana, hogy van egy alacsony fogyasztasu, nepszeru, olcso szerver. Ki gondolna ezek utan, hogy konkretan nem ez a szerver zold?

Remelem legalabb 1 valaki hasznosnak talalja a megjegyzeseimet.

(x)?
A ilyen-olyan betétek meg a kék folyadékot jobban szívják fel a másmilyen ilyen-olyan betéteknél.

szélcsatorna: először is nem volt szó más gyártóról. bár éles szervereket én nem szoktam nyitogatni, csak demó darabokat, eddig egyébként csak primergykben láttam azt a megoldást, hogy plexi "csatornákat" fektetnek párhuzamosan a gép teljes hosszában, elszigetelve azokat egymástól. nemrég néztem sun fire-öket, nem láttam ilyet.

alacsony fogyasztás: igen, alapvetően mindegyik gyártó ugyanabból a beszállítói háttérből válogathat, abban azonban mégiscsak van különbség, hogy hogyan válogatják össze.

mégha a proci ugyanolyan is, az egyik gyártó mondjuk FB-DIMM memóriát kínál 5000-es chipsettel, a másik meg rájött, hogy a legtöbb felhasználónak úgysem lesz akkora terhelése sose, hogy az FB-DIMM nagy kapacitása és a magas loadok esetén kedvezőbb effektív sávszélessége és jobb válaszképessége megérje az extra fogyasztást és pénzt. márpedig a DDR2-vel megspórolt összegen simán meg lehet fizetni a low-voltage processzorok felárát, és mivel az órajel általában nem kritikus tényező a szerverfeladatoknál, valószínű, hogy bőségesen elegendő (QC 2,66GHz@50W vs. commercial top-bin 3,16GHz@120W, a teljesítménybeli különbség 10 % alatti kb, főleg egy kétutas gépben.)

aztán ott van, hogy milyen ventilátort használt, milyen a lapát kiképzése és a fordulatszám, vagy a tápegység hatékonysága és illeszkedése a gép teljesítményéhez. van mozgástér, és van különség a gyártók gépei között, könnyedén 10-20 százalék. láttam mérést stock szerverekre. az más kérdés, hogy ez mennyire fontos.

csúsztatas: szerintem elég jól elkülönül a két bekezdés, de úgy látszik, nem eléggé. másrészt pedig a tx120 s1 kapcsán nyilvánvaló szerintem, hogy kifejezetten kis terhelést kell elvinnie, és emiatt nem lehet eléggé energiahatékony a kétutas rendszerekkel szemben, ugyanakkor a fogyasztása töredéke a nagyobbakénak, teljes terhelésen nem érte el a 110 wattot, miközben elhelyezhető egy irodában. lehet, hogy nem a legszerencsésebb választás az FSC részéről ezt promózni, egy több mint másfél éves modell, miért nem a TX150-et nyomatják, melybe már négymagos Xeont is raknak -- ez az ő döntésük, arra már nem lehetne rámondani, hogy a legkisebb, a leghalkabb. persze 35 dB erősséget még mindig elbír egy irodai környezet.

disclaimer: az anyagot én állítottam össze, de nem állok semmilyen üzleti kapcsolatban az FSC-vel, közvetlen anyagi érdekem nem fűződik hozzá. valójában az FSC nem is szólt bele. ez egy "special advertising" a HUP-ra. no flash. no banner. no brain-dead marketing. a kritika persze mindig jól jön, úgyhogy köszönöm!

---------------
mpu.buzz.hu

Én az ilyen informatív hirdetéseket szeretem. Szerintem ilyenek jöhetnek nyugodtan.

Szerintem jó volt. :)