Internet Relay Chat / IM

Szavazás: Szerintem az EU instant messenger interoperabilitási törekvése ...

Nagyon király!
41% (327 szavazat)
Inkább pozitív hír ...
24% (191 szavazat)
Nem tudom.
12% (96 szavazat)
Inkább negatív hír ...
4% (35 szavazat)
Totális baromság!
19% (157 szavazat)
Összes szavazat: 806

Az EU megköveteli, hogy az iMessage, WhatsApp, Facebook Messenger stb. működjön együtt a kisebb üzenetküldő szolgáltatókkal

A hírek szerint az EU döntéshozói megállapodásra jutottak a Digital Markets Act (DMA) ügyében. A DMA egyebek mellett tech óriások megregulázásáról szól. Amelyik vállalat megsérti a követelményeket, globális éves forgalmának 10%-át fizeti majd büntetésként (ismételt követelményszegés esetén 20%-ot). A hírek szerint a követelmények közt szerepel az azonnali üzenetküldők interoperabilitási kérdése, vagyis az óriásvállalatok (Apple, Google, Facebook ...) üzenetküldőinek együtt kell működniük (üzeneteket, fájlokat kell tudniuk küldeni/fogadni, videóhívásokat kell tudniuk kezelni stb.) a kisebb üzenetküldő szolgáltatókkal.

Elhagyják a FLOSS projektek a Freenode hálózatot és a Libera Chat-re költöznek

A Freenode dráma után egyre-másra jelentik be a FLOSS projektek, hogy a Freenode-ról a Librachat-re költöznek:  

7 éves a Telegram: Videóhívással ünnepelnek

Hét éves lett a nyílt forráskódú azonnali üzenetküldő program, a Telegram. 2013-ban egy biztonságos üzenetküldésre összpontosító kis alkalmazásként indítottak el, és azóta külön platformmá nőtt ki, több mint 400 millió felhasználóval. A Telegram jelenleg a 10 leginkább letöltött alkalmazás közé tartozik, és világszerte elterjedté vált a családdal való kapcsolattartáshoz, az osztálytársakkal való közös tanuláshoz és a munka világában a koordinációs feladatokhoz.

A Telegram forrásában megjelent a videohívás

A videohívás forrása a Telegramban

Szépen, csöndben a nyílt forráskódú, minden jelentősebb platformra elkészített üzenetküldő alkalmazás, a Telegram iOS verziójának forrásában egyszer csak megjelent videohívás. A nemrégiben 400 milliós felhasználói bázist elérő alkalmazás natív verzióiba korábban a fejlesztők a biztonság és a kellő minőség együttes hiánya miatt nem implementálták a videohívás lehetőségét, de megígérték, hogy dolgoznak a kialakításon.

"Video calls in 2020 are much like messaging in 2013. There are apps that are either secure or usable, but not both. We'd like to fix that".

A forráskódok elérhetők itt, itt és itt, az egy kattintással telepíthető 100%-os állapotban karbantartott magyarítás pedig elérhető itt.
 

Irssi 1.0.0

Megjelent az Irsii nevű, UNIX(-szerű) rendszerekhez fejlesztett, terminál-alapú (szöveges) IRC kliens 1.0.0-s kiadása. Az Irsii plugineken keresztül támogatja a SILC és ICB protokollokat is. Az újdonságokról a NEWS fájl ad tájékoztatást. Részletek a bejelentésben.

HexChat 2.10.0

Több mint 8 hónap munkájának gyümölcseként megszületett a HexChat legújabb kiadása, a 2.10.0. Ez a verzió szakít a korábbi (idétlen) számozással, és az általánosan bevett szokásoknak megfelelően ezentúl a micro kiadások csak hibajavításokat fognak jelölni, a minor kiadások viszont új feature-öket is. A major verziót a GTK+ verziójához igazítjuk. Ezen kívül a GTK+ hagyományai mentén a jövőben az új stabil kiadások páros számmal érkeznek (2.10, 2.12, ...), az esetleges béta verziók pedig páratlannal.

Pár kiemelendő újítás:

HexChat 2.9.5

5 hónap fejlesztés után megjelent a HexChat nevű XChat fork legújabb verziója. A legfontosabb változás a Windows felhasználókat érinti, ugyanis ezzel a kiadással az XP támogatása megszűnt. Ez azért történt, mert WDK helyett immáron a hagyományos SDK-t használjuk a binárisok készítéséhez. Ennek következtében ugyanakkor szükségessé vált a függőségek SDK-val történő újrafordítására is (A MinGW binárisokkal csak a WDK build-ek kompatibilisek), tehát a Perl-t használóknak a weblapon linkelt, saját Perl build-et is telepíteniük kell a régi helyett.

HexChat 2.9.1

Két héttel és több mint 100 commit-tal az első HexChat kiadás után (mely lényegében csak nevében különbözött a megelőző XChat-WDK kiadástól) megjelent a HexChat 2.9.1. Számtalan helyen történt kódváltoztatás a
névváltás okán, de rengeteg újdonság és javítás is helyett kapott a kiadásban.