A Telegram forrásában megjelent a videohívás

A videohívás forrása a Telegramban

Szépen, csöndben a nyílt forráskódú, minden jelentősebb platformra elkészített üzenetküldő alkalmazás, a Telegram iOS verziójának forrásában egyszer csak megjelent videohívás. A nemrégiben 400 milliós felhasználói bázist elérő alkalmazás natív verzióiba korábban a fejlesztők a biztonság és a kellő minőség együttes hiánya miatt nem implementálták a videohívás lehetőségét, de megígérték, hogy dolgoznak a kialakításon.

"Video calls in 2020 are much like messaging in 2013. There are apps that are either secure or usable, but not both. We'd like to fix that".

A forráskódok elérhetők itt, itt és itt, az egy kattintással telepíthető 100%-os állapotban karbantartott magyarítás pedig elérhető itt.
 

Hozzászólások

Tényleg csendben, én még csak nem is hallottam erről az alkalmazásról.

De most megnéztem a honlapját, hogy mi a bánat ez...

Észrevettem, amit sok más honlapon is: "Telegram for PC/Mac/Linux"

Ezt miért így írják? A Mac és a Linux nem PC-n fut? Vagy ezek szerint PC-re akkor Windows verzió nincs? Mi ez a hülyeség?

Ha a / jel a vagy szónak felel meg, akkor még nagyobb hülyeség, hiszen a PC egy hardver, a Mac az inkább szoftver (jelen esetben), de a Linux az biztosan szoftver, szóval ezek közé hogy lehet vagy jelet rakni?

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Abban igazad van, hogy a kötekedés értelmetlen, de!

https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_computer

Itt nem írják, hogy Windows == PC.

Gondolatolvasó meg nem vagyok, ahogy sok más ember sem, szóval nem tudhatom, hogy mire gondol.

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Mindig is ostoba népnek tartottam az amerikait, de ez csak még jobban megerősít benne.

Tehát nekik a PC az egy olyan PC, amin Windows van.

Tehát a PC jelentését önmagával próbálják magyarázni...

Az ő nyelvükön a véleményem: LOL

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Nem erre gondoltam, nekem nincs bajom a Windows-zal.

Rövidebben is leírom, hogy mi a bajom a wikipédia cikkével:

A PC egy olyan PC, amin ... (innentől tökmindegy mi van írva, akár az is lehet, hogy "spenót van")

A probléma, hogy egy fogalmat meg akar magyarázni magával a fogalommal, tehát önmagával.

 

De nyilván, ha az Egyesült Államokban elfogadott ez a marhaság, akkor már nincs az az isten, aki ezt megváltoztathatná, és megállítani az elterjedését a világon.

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Ezt a „marhaságot” szerintem rajtad kívül itt mindenki érti. Te is, csak kötekedni van kedved. Vagy talán hallottál valaha olyat,hogy valaki a Macjére azt mondja, hogy „az Apple gyártmányú, MacOS-t futattó PC-m”? Esetleg szerinted harminc éve, amikor valaki megkérdezte, hogy használhatná-e a PC-met, akkor nekem vissza kellett kérdeznem, hogy a PET 2001-re, az Atari 520 ST-re vagy a név nélküli 286-osra gondol? És nem azért nem kellett, mert az Egyesült Államokban éltem, hanem mert már akkor is mindenki tudta, hogy a hétköznapi (nem mérnöki) szóhasználatban a PC alatt mindenki az IBM PC-kompatibilis számítógépet érti alatta, DOS-szal, a 2000-es évek óta Windowszal.

(Remélem kiakadtál minden játékon, amelynek a dobozán a PC CD-ROM logó virított, hogy miért nem megy egy Macen, hiszen az is PC…)

Érdekes, hogy az igazság a legtöbb esetben csak kötekedés, és csak kevés esetben tényleg maga az igazság.

Fura egy világ, amiben a felszínesség előny.

 

"(Remélem kiakadtál minden játékon, amelynek a dobozán a PC CD-ROM logó virított, hogy miért nem megy egy Macen, hiszen az is PC…)"

Sajnálom, de el kell keserítselek: sosem érdekeltek a játékok, és Macem sem volt soha, szóval fingom sincs miről beszélsz.

 

"hogy a hétköznapi (nem mérnöki) szóhasználatban a PC alatt mindenki az IBM PC-kompatibilis számítógépet érti alatta, DOS-szal, a 2000-es évek óta Windowszal."

Ezzel elvileg nem is lenne gond, hiszen egy hétköznapi embertől ne várjuk már el, hogy minden szakmai dolgot pontosan ismerjen. De a honlapokon levő adatok azért lehetnének szakmai minőségűek is.

Tőlük sem elvárható a "mérnöki" szóhasználat?

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Egyrészt jól gondolod, másrészt viszont félreérted a dolgot :)

A PC valóban személyi számítógépet jelent, amibe belefér az IBM PC is, a Mac is, mások is. A "hülye amerikaik" ezt mondják a PC-ről:

A personal computer (PC) is a multi-purpose computer whose size, capabilities, and price make it feasible for individual use. Personal computers are intended to be operated directly by an end user, rather than by a computer expert or technician. Unlike large costly minicomputers and mainframes, time-sharing by many people at the same time is not used with personal computers.

Magyarázatként ezt is hozzáteszik:

Terminology
"PC" is an initialism for "personal computer". The IBM Personal Computer incorporated the designation in its model name. It is sometimes useful to distinguish personal computers of the "IBM Personal Computer" family from personal computers made by other manufacturers. For example, "PC" is used in contrast with "Mac", an Apple Macintosh computer. Since none of these Apple products were mainframes or time-sharing systems, they were all "personal computers" and not "PC" (brand) computers.

 Sőt, még ezt is írják:

The industry jargon "PC" sometimes doesn't mean "personal computer" generally, but rather a computer running Microsoft Windows, in contrast to Apple's Mac.

Én nem láttam olyat sehol ezek között, hogy önmagával akarnának valamit magyarázni, talán az utolsó idézetben van a lényeg, amit vagy elfogadsz, vagy nem, de attól még az emberek többségének - igen, hibásan, ebben igazad van - a PC egy olyan számítógépet jelent, amin Windows fut. A Mac is Personal Computer, de az elterjedt zsargon szerint nem "PC", hanem "Mac".

https://www.wehatemalware.com/wp-content/uploads/2015/04/pcvsmac-780x47…

Újra leírom: igen, igazad van, minden olyan gép, ami személyi számítógépként funkcionál, így a Mac is, személyi számítógép, vagyis Personal Computer, de az "IBM PC" és "IBM Compatible PC" elnevezések miatt a PC hallatán az emberek többségénél arról beugrik egy kép, amin Windowst futtató számítógép képernyője látható. Az Apple pl. soha nem hívta a saját gépeit PC-knek.

a a / jel a vagy szónak felel meg, akkor még nagyobb hülyeség, hiszen a PC egy hardver, a Mac az inkább szoftver (jelen esetben), de a Linux az biztosan szoftver, szóval ezek közé hogy lehet vagy jelet rakni?

Nyilvánvalóan arra utalnak ezzel, hogy Inteles Macintoshokon működik csak, de a régebbi PowerPC és a jövőbeli ARM Macintoshokon nem. :p 

Először szerintem a hanghívások minőségével kellene kezdeniük valamit. Bár talán valahol Durov is leírta, hogy ez nem igazán prioritás nekik...

Nagyrészt Huawei P30 és Samsung A3 (2017) között volt tesztelve, úgy a hívások 70-80 százalékánál volt valamilyen probléma:

- szaggatott a hang 

- érthetetlenül halk volt

- sokszor elég komoly késést is tapasztaltunk

Térerő biztosan rendben volt (fullos 4G lefedettség- de WiFi-n is ue. a problémák előjöttek).

Threema-t pl. már hónapok óta használjuk és még gyengébb térerőnél is kiváló a hangminőség.

Ettől függetlenül maradt a Telegram is, chatelni szerintem az egyik legjobb app.

A Signal a Telegram funkcióinak tizedét sem tudja, és ez alatt nem a "poweruser" dolgokat értem, hanem amiket egy átlagos személy is minden nap használ, mert kényelmesek. Még egy valamire való desktop alkalmazás sincs a Signalhoz, az az electronos vacak pedig hagyományosan lyukas, mint az ementáli. Gyakorlatilag az egykori MSN Messenger szintjén van biztonságban.
Moxie, a Signal project leadere pedig olyan arrogáns módon reagál minden észrevételre, hogy még Poettering is megirigyelné. ("Rosszul használod", "nem hiba x és y, mert nem is volt cél megcsinálni", a "csevegőalkalmazások nem így működnek, szóval mi sem javítunk ezen" etc.)

Sokat változott. A hanghívás minősége a legjobb, és emellett nem sumákolnak, ha megszakad a kapcsolat, mint pl. a zárt, MOSAD-kötődésű Viber esetén, ahol mondod a magadét, míg rá nem jössz, hogy már régen nem hallja senki. A Telegram internetes hibát egy hangjelzéssel hozza a tudtodra.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Érdekes, hogy így szét van szórva kicsit a forrás, az androidos meg a desktop appok kódjai nem a TelegramMessenger alatt vannak, hanem látszólag random projektekben máshol.

Az androidos Telegram 2013-ban egy meghirdetett verseny keretében született meg. Egyetlen valóban first-party Telegram kliens volt eredetileg, az iOS-es. Az androidos, desktop és webes Telegram, Telegram X pedig külsős fejlesztésekből lettek hivatalos kliensek. Így eltérő repokat használtak.

Értem. Ezek szerint akkor annyira nincs is összehangolva a fejlesztés a különböző kliensek között. Gondolom akkor ezért lehet pl, hogy titkosított chatet nem lehet a desktop kliensből kezdeményezni.
No sebaj, remélhetőleg azért a videohívás azért bekerül majd a többibe is.

A Telegram X kivételével az összes kliens fejlesztése a Telegram koordinációja alatt zajlik. Telegram Desktop és Telegram Web esetén tervezési megfontolásból nincs end-to-end ecrypted chat.

  • Desktops are a much less personal environment, frequently monitored at work and left unattended at home. It’s easier to keep an eye on mobile devices.
  • Implementing secure storage is more complicated in open desktop systems as opposed to sandboxed mobile environments. Secret Chats require storage to work.
  • Secret Chats are single-device, so adding more potential sources would result in many Secret Chats with the same person. A mess in UI and no idea which chat to send your message to. You’re more likely to reach a person on the mobile phone.
  • To find a message, you’d have to search across multiple Secret Chats with the same person on many devices. The server wouldn’t be able to tell you where to look.
  • Logging out kills Secret Chats, temporary sessions create garbage chats on the partner's device.
  • We may introduce Secret Chats to our desktop and web apps in the future, even though this requires a lot of work and careful planning.

Nyilván ez feloldható lenne azzal, hogy aktívan syncel a telefonon indított end-to-end sessionnel a desktop/web kliens, de ahogy a real world példák mutatják (Signal, WhatsApp) ez biztonsági szempontból egy nem túl szerencsés elképzelés. Pedig ha már indítasz egy secret chatet, az legyen akkor tényleg biztonságos. A fontosabb funkciók mindenhol elérhetőek szoktak lenni, emiatt nem kell szerintem aggódni. Olyan dolgokban van eltérés, amik egyébként ésszerűek, például nincs a desktop kliensben a telefonosban meglévő videó és képszerkesztő.

Már amelyik. :) Ha Macet használsz, akkor van egy Telegram for macOS alkalmazás, ami a sandboxing által tud Secret Chatet. Nem összekeverendő a Telegram Desktop maces verziójával, ez is külsős fejlesztés volt kezdetben. Habár én nem értem, hogy a mindennapokban miért szükséges a Secret Chat, de nincs akadálya annak, hogy egyéb desktop platformokon hasonlóképpen elérhető legyen.

“Nyilván ez feloldható lenne azzal, hogy aktívan syncel a telefonon indított end-to-end sessionnel a desktop/web kliens, de ahogy a real world példák mutatják (Signal, WhatsApp) ez biztonsági szempontból egy nem túl szerencsés elképzelés.”

Nem kovetem mar egy ideje a Signal-t, milyen biztonsagi problema volt ezzel kapcsolatosan?

Szuper lenne,
már 3-4 éve használom és a videóhívásra már legalább azóta mondják a felhasználók hogy jó lenne.

Én magam részben a multiplatform miatt kezdtem el használni
amikor a Messenger memóriaigénye hirtelen megugrott és a WindowsPhone felületeken is elkezdtek eltűnni a csevegő alkalmazások,
a Telegram stabil, gyors alternatívát kínált.

"Messenger memóriaigénye hirtelen megugrott "

A Telegramot sem kell félteni ebből a szempontból mostanában. Pont a napokban tűnt fel ,hogy a Linuxos kliens simán megeszik 300-400MB-ot. Görgetsz ide-oda pár chat-ben amiben mondjuk vannak képek (meg persze animált gifek, meg animált sticker, meg videó, meg fotóra vagy videóra rárakott animált sticker - pár napos új fícsör, hiányzott :) stb, aztán kész is.  Perpill 300MB-ot zabál, pedig most indult újra valami frissítés miatt. Nem fáj, van elég RAM-om, de na. 

Ez így ebben a formában hülyeség. Ésszerű határokon belül persze egyen ramot, de egy csevegő kliensről van szó. Ennyi erővel a számológép appra is mondhatnád ,hogy nem baj, hogy 3GB-ot eszik, mert van elég ram. Persze van, addig amíg mást nem használsz, aminek tényleg kéne. (Nekem nem tűnik normálisnak, hogy egy ilyen app ennyit egyen.)

A minden más elterjed chatprogramból (Viber, Messenger, Android Messages) hiányzó funkció - a késletetett üzenetküldés - a kedvenc Telegram funkcióm. Ezen a videóhívás sem fog változtatni, de mindenképp üdvözölt újítás.

Én a Telegram webes verzióba próbáltam regisztrálni két különböző magyar telefonszámmal is, két különböző gépről több napon keresztül többször, sosem sikerült (vagy nem jött meg az SMS kód, vagy megjött de nem fogadta el a felület). Szóval nem használok Telegramot :)