Milyen hangkártyát 2024-ben?

Házi hangstúdiót építettek, amiben az alaphangszer egy Roland FP-30X digitális zongora. A konfig többi része: Roland RUBIX22 audio interface + Behringer C-3 mikrofon + Behringer B1031A aktív stúdiómonitor. Keveréshez iPad SW-t használunk.

Milyen hangkártyát érdemes ma megvenni?

Focusrite Scarlett 4i4 (3rd Gen) USB-s hangkártya
Yamaha MG10XUF analóg keverő/USB hangkártya (Nekem ez jön be, kérdés van e értelme?)
M-Audio AIR 192-14 interfész/hangkártya

Valakinek van technikai tapasztalata fentiekkel?

Hozzászólások

Ha van már Roland Rubix, mi a cél egy másik interface-szel? Több input?

Értem, oktatási céllal a Focusrite-tal mennék, mert az messze elterjedtebb, mint a másik két jelölt. Így fizikai keverőd ugyan nem lesz, de a home stúdió keretei közt nincs is sok értelme, úgyis in the box kell megoldani a legtöbb dolgot. A digit. zongorával azt is ki lehet próbálni, hogy MIDI eszközként használod és virtuális hangszerekkel rögzítesz. Ez felvet majd egy csomó releváns kérdést, végtelen felxibilitást kapsz keverés tekintetében és megspórolsz két audio inputot. (Így elég a Rubix is, de ha később pl. MIDI eszközként a zongi saját hangját loopbackeled, akkor már szükség lesz többre.)

Szerkesztve: 2024. 05. 06., h – 13:25

2nd gen scarlettem van, bőgővel/gitárral és kondenzátormikrofonnal (ad fantomtápot) nem volt gondom (daw: reaper)

Valamelyik pcie-s RME (mondjuk HDSPe Aio), valamilyen 1U-s analóg keverővel (mondjuk Samson SM10), szimmetrikus analóg be-kimenetek, házi stúdióban is sokáig elég lehet.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Végigolvastam a fórumokat, végül a Focusrite Scarlett 4i4-et választottam. Köszönet a véleményekért!

Szerkesztve: 2024. 05. 07., k – 03:33

Egy kérdésem lenne: szubjektíve mennyire hangos a billentyűzet kopogása kikapcsolt állapotban? Felmerült bennem h ennek a tipusnak kisebbik tesóját, a 10-est venném meg midi-billentyűzetnek. A két tipusban ugyan az a - dícsért - billentyűzet mechanika van. 
 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ebből csak a Focusrite Scarlett-et, ismerem, az elég elterjedt, népszerű, mindenki meg van vele elégedve, arra esküszik. Én is olyat akartam venni, de végül egy olcsóbb Behringer UMC22-őt vettem, az is korrekt, bár nem olyan zseniális, hogy ajánlani merjem. Előnye, hogy csak fele annyiba kerül, mint a Scarlett, és én még a rendes árának is a feléért vettem használtan, vagyis nyitott dobozosan, mert előttem nem használta senki.

Én elektromos gitárhoz vettem, de nem is nagyon használom, nem azért, mert baj lenne vele, csak lusta vagyok állandóan a géppel a gitárt interface-en át összedugni, kábelezni. Inkább vettem egy gyufásdoboz méretű fülhallgatós, multieffektes minierősítőt, az közvetlenül a gitárba marad bedugva, és csak elő kell kapni, játszani rajta, egész faszán szól, nem kell kábelekkel, USB interface-szel, DAW/pluginhost programmal szenvedni, ami sokszor az ember kedvét, idejét elveszi. El kell ismernem, hogy a lustaság, kényelem nagy úr.

Esetleg valami belső PCIe hangkártya, ha nem akarsz latency-t. iPad-et hanyagolnám, komolytalan, mint platform. Nagymamának meg hülyegyerekeknek van nagy ikonokat nyomkodva tapicskolni, meg faszbukozni. Ha komoly Apple szoftver kell, akkor már használj Mac-en Adobe Audition-t, vagy még inkább Pro Tools, az van Windowsra is, ha Linuxra kell, akkor Reaper, Ardour, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Esetleg valami belső PCIe hangkártya, ha nem akarsz latency-t. iPad-et hanyagolnám, komolytalan, mint platform.

A kottákat azon töltjük le, és elfér a kottatartón. BT-n össze is lehet kapcsolni a zongorával. Nem volt tervben egy munkaállomás telepítése is, de lehet egyszer az az idő is eljön.