server vas NAS-nak?

Fórumok

Sziasztok!

Szerintetek erdemes hasznalt rack servert NAS-nak hasznalni? Onnan jot az otlet hogy amennyibol epitettem egy 4 lemezes NAS-t annyibol mar lehet hasznaltan kapni xeon procis DELL es HP servereket (R410 DL340 DL 360...) Ezek vasban joval tobbet tudnak mint ezek az ITX-es lapok... (proci redudancia ECC stb.)
Nyilvan jo hutesrol gondoskodni kene :)
Elsosorban file servernek gondolnam.

Hozzászólások

Ezek a Xeon E5xxx sorozatú vasak terhelés nélkül is nagyjából 160-180 Watt körül szeretnek kajálni, azt kalkuláld a vételárhoz.

hpasmcli> show powermeter
Power Meter #1
Power Reading : 100

ProLiant DL380p Gen8, 2x E5-2620v2
Processor: 0
Name : Intel Xeon
Stepping : 4
Speed : 2100 MHz
Bus : 100 MHz
Core : 6
Thread : 12
Socket : 1
Level1 Cache : 192 KBytes
Level2 Cache : 1536 KBytes
Level3 Cache : 15360 KBytes
Status : Ok

32G ram, és 4x300G SAS +2x SSD

Otthonra szerintem felejtos a hang miatt (bar ha pincebe le tudod tenni talan oke), de joval tobbet fogyaszt egy ilyen vas, mint egy microserver (utobbi nekem pl meg se latszik a villanyszamlan joforman).
____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Synology 216 1 SSD + 1 HDD-vel 13 W. Fullos SW támogatás. Ezzel tessék versenyezni :)

Mire kell? Fájlszerver. Azt magas szinten tudja, integrálható minden vacakkal. SSH-n eléret az alatta futó linuxot, ha kevés volna a felület.
Hogy az idők végezetéig van-e rá támogatás? Jó kérdés, ha csődbe megy akkor végül is tényleg annyi neki. Ez azt hiszem bőven a hardver elavulása után következhet be.

Mi 5 éve vettük a Syno-t (DS213) DSM4-el. A DSM 6 legfrissebb változata fut rajta most. Persze mivel nem Intel procis, a BTRFS-t már nem fogja támogatni (csak x86-on engedélyezi a DSM), pedig nem lenne rossz egy kis tömörítés.
Amúgy egyes szerverek háklisak milyen lemezzel etetjük és még új tálcák is kellenek a bővítéshez. Syno-hoz adják a tálcát és olcsó lemezekkel etetheted.

Van egy nyílt rendszered, amire, ha már megunod, felraksz egy FreeNAS-t vagy OMV-t, és vége a nyíltságnak, mert inkább használnád már játszadozás helyett, utána meg megunod a sok zajt valamint kelleni fog az a hely, amit elfoglal. Ha már egy komplett szerver, akkor virtualizálj rajta routert, proxy-t, telefonközpontot, vagy ami kell otthonra, hogy kiváltsd a meglevő eszközeidet. Úgy talán lesz is értelme.

Tegyuk fel fogyasztas nem erdkel, nem akarok mikroserverrel versenyezni. Hdd-t sem szamolom mert rack serverbol is van olyan ami megeszik Sata-s lemezeket. Synot is illik amugy minimum Red-el etetni.
Ha ezeket nem nezzuk, anno a 4 lemezes mikroserverem kb 80 volt. Synot ennyiert nem is kapsz hasonlo parameterekkel.
Viszont azon kezdtem agyalni hogy ennyiert viszont van mar 4 magos Xeonprocis kb 8gb ECC ramos redundas tapos Raid vezerlos (akar satas is) 2 Gbit lanos rack server. Es megis csak server lap es nem syno atom/celeron ill. mini ITX hulladek.
Hozzateszem kitunoen megy a mikroserver is, csak hat a dilemma ;)

--
vati

Nekem lakásban fut Dell T310 lassan 3 éve. Nas és játszós szerver egyben. Ha a H700 vezérlőre csak 2 hdd-t akasztok, akkor 4x dB, ha mind a négyet belepakolom, a ventilátor fordulatszám majd másfélszeresére, az üzemi zaj többszörösére nő (~60 dB). Anno szállítással együtt nem volt 50e.

Ebből a típusból jó sok megfordult a kezem alatt, a redundáns tápos verzió jóval hangosabb (vagy csak idegesítőbb a zaj frekvenciája). Amelyikben pedig nincs legalább alap drac modul, azon a ventik szinte 100%-on pörögnek állandóan (ez mondjuk 2-3e jó magyar forintból orvosolható az ebay segítségével). A gép a konyhában lakik, ha a nejem nem szól érte, akkor képzelheted, hogy nem hangos. Nap közben, zárt ablaknál simán elnyomja a háttérzaj.

Ha az alaplapi sata portra akasztasz mondjuk rendszernek ssd-t vagy hdd-t, akkor pedig nem emelkedik a ventilátor fordulatszáma. Nekem is így megy, ssd-n a VM-ek rendszerdiszkjei, alaplapi belső usb-n a free esxi, raid tömbön az adat.

Majdnem vettem egy 216j-t pár hónapja, de aztán ránéztem a Qnapokra, és inkább az lett. Igaz valamivel drágább (6x eFt volt itthon az olcsóbb helyeken), viszont x86 van benne (celeron), hdmi-vel, bővíthető memóriával (2db slot), stb... A beüzemelés úgy indult, hogy beléptem a teljesen átlagos bios-ába és egy mezei memtest86 iso-t bootoltam rajta pendrive-ról, billentyűzet és monitor társaságában :)
Szóval tulképpen egy mini PC, 2db disk fiókkal. Bátrabbak tehetnek rá linuxot, esxi-t, windows server-t, stb... , de persze ott a gyári sw is, ami hozza a Synology DSM szintjét nagyjából.

Ez így szerintem eléggé rugalmas és "jövőálló" az ARM-os Synologyokhoz képest. Illetve akinek túl böhöm a Microserver, annak ideális választás, persze olcsóbb nem lesz annál sajnos.

TS-251 egyébként.

Mi most vettünk 72+Áfaért HP StorageWorks P4500 G2-ket ( 6G ram, 1 Xeon E5620, P410 512Mb 12 LFF slot, redundáns táp) és pakoltuk meg 12 db 3 terrás SAS diszkkel.
Élből vettünk kettőt, egyik élesbe backupszervernek, másik meg alkatrésznek.
Fogyasztást pont magasról leejtjük. (kb 300-350W)

Tudom hogy csábító tud lenni egy komoly, igazi professzionális szerver gép és úgy önmagában biztos hogy igen jó is lehet, leszámítva a zajt és a fogyasztást. Valamit valamiért. Én inkább azt gondolnám át mire is van szükségem otthon, milyen funkciók, szolgáltatások kell működjenek, amire tényleg szükségem van. És ezek szerint választani a célnak megfelelő eszközt.
Magyarul, én is lemondtam már a nagy, zajos, sokat fogyasztó profi gépről itthonra és inkább építettem egy olyan kis fogyasztású, csöndes gépet ami kiszolgálja azt amire nekem itthon szükségem van és nem zavar a működésével.

No, koszonom mindenkinek a hozzaszolast. Igazatok van, eloszor tenyleg azt kell eldontenem milyen celra szeretnem hasznalni. Ez azert vicces mert alapvetoen a sajat teruletemen (hang/video) en is igy szoktam megkozeliteni a dolgokat, de most nagyobb volt a lelkesedes a vas server iranyban :)
Mint emlitettem ottonra mar epitettem mar NAS-t, kivaloan teszi a dolgat 7/24 (raid ,backup, media serer, dlna, torrent cliens, cloud sync, stb.)
Amit a kozeljovoben szeretnek az inkab ceges felhasznalas lenne, munkagepekrol aktualis feladatokrol backup, monjuk egy evre visszamenoleg archiv, hang es SFX konyvtarak, ugyfelekkel nagy meretu file megosztas. Ezeket amugy reszben a "hazi" NAS-om is megcsinalja, de a munkambol kifolyolag ipari eszkoz parti vagyok es a tapasztalatok alapjan ezek mukodnek is. Na ezert kattantam ra a vasakra :D
A masik dilemmam az oprendszer. A jelenlegi NAS-omon xpenology van DSM5-el . Otthonra teljesen jo, kivaloan megy de pl DMS6-tol mar fazok, olvasok rola hideget meleget. Meg ceges kornyezetben amugy sem illene.. Viszont sajnos az a fajta ember vagyok akinek nincs ideje napokig pocsolni consolbol a beallitasokkal. Komolyan mondom penzt is adnek erte ha kulon meg lehetne venni. Probaltam FreeNAS es OM-et is, lokalis file servernek kivalo, de onnantol, hogy kivulrol is el akarnam erni, vagy eretni az ugyfelekkel, eleg "baratsagtalan"...
Szoval atgondolom mi szeretnek es ha elakadok jelentkezem a nyugjeimmel. :)

--
vati

Erre a célra én freenas alapú megoldást javaslok és természetesen zfs replica-val egy másik hasonló eszközre, így már elfogadható rendelkezésreállást és megbízhatóságot kaphatsz, bentről és kintről is viszonylag biztonságossá tehető, a partnerek kaphatnak owncloud hozzáférést, stb stb.

A hardware az más kérdés lehet használt szerver is de azok általában kezelik de nem szeretik a nem saját gyártói lemezeket, stb. Itt inkább a kapacitás és a teljesítmény igény a meghatározó. Nem biztos, hogy egy épített megoldás sokkal rosszabb lehetne ha nem kell túl kritikus dologra, de persze backup és backup ami kell.

Nem követem közelről. Kifejtenéd? Erre gondolsz? "However, on April 12th 2017 iXsystems announced that FreeNAS Corral was relegated to being a 'Technology Preview', citing reasons such as "general instability, lack of feature parity with 9.10 (Jails, iSCSI, etc), and some users experiencing lower performance than expected"[13] and the departure of the project lead. Instead, the decision was made to rebase on 9.10 code and bring Corral features to 9.10.3 and further." Vagy az IXSystems háza táján vannak problémák?

Ha Synology érdekel, írj privátban.

A fogyasztas nem szamit, ok.

Mi lenne a nas felhasznalasanak celja? Nas vagy block storage pl iscsin keresztul bakup celra? Milyen kirnyezetben lenne?

- Apropó konzerv NAS-ok, amiket kerülni kell premature hw fault miatt:
C2308, C2338, C2350, C2358, C2508, C2518, C2530, C2538, C2550, C2558, C2718, C2730, C2738, C2750, and C2758.

- -1 Apropó konzerv NAS-ok: Vajon mely gyártók mely termékekre és mennyi időt futnak, hogy patcheljék ezt? SambaCry - és hány termék marad ott a polcon, ahogy van?

picit off: 4db 8TB NL-SAS vinyohoz (3.5") milyen NAS-t javasolnatok?

Szerintem nem. Én is sokáig kiszolgált szerver vassal oldottam meg, majds egyszer vettem egy qnap nas-t és azóta a villanyszámlám jól látható csökkenésen esett át. Ráadásul nem kell tökölni a szolgáltatásokkal, előre telepítve jön, így megy a DLNA, SAMBA share-k, stb. Csendes, energiatakarékos, kényelmes.