Kis irodai szerver valasztas

Fórumok

Sziasztok!

Azt szeretnem megkerdezni a tapasztaltabb szakemberektol, hogy egy kis irodaban "szerver" feladatok ellatasara mit erdemesebb beszerezni, egy kesz szervert vagy inkabb alkatreszekbol osszerakni egy gepet?
A kesz szervernel Dell T20-ra, HP microserverre vagy hasonlora gondolok. Az osszerakasnal pedig valami markasabb PC alkatreszekbol osszerakott gepre.
A szerver felada kb. annyi lenne, hogy egy konyvelosegi programnak a szerver reszet futtatja, amihez csatlakozik 4-5 kliens. Sajnos nem ismerem a programot es konyvelni sem tudok, de ugy gondolom, hogy valami adatbazis kore pakolt cucc. 4-5 klienst szerintem siman ki tud szolgalni egy modernebb gep. A szerver csak munkaidoben van bekapcsolva, tehat nem megy 7/24-ben. Naponta mentik az adatokat egy masik gepre es idonkent kulso hdd-re.
Egy masik kerdes, hogy ssd-t vagy hdd-t erdemesebb beletenni? A sebessegen kivul van-e mas elonye az ssd-nek? Mivel nincs benne mozgo alkatresz, ezert lehet tartosabb (nem hiszem, hogy a sok iras miatt ebben az esetben elfaradna)?

Koszi a valaszokat elore is.

Hozzászólások

Microservert ne.

A T20 egy desktop amiben a HW raid opcionális.

Mindenképpen menjen 7/24-ben.

SSD-t és HW raidet mindenképpen valamint monitorozást a kiszolgálóra.

Akár használt kiszolgálót is számba lehet venni.

Smart UPS-t mindenképpen.

Mi baj a microserver-rel?
Otthonra, hibbyra való. Alapvetően egy szar és sok pénzért lesznek vele normális funkciók.

Miért menjen 7/24?
Mert a kiszolgálók nem szeretik a kapcsolgatást.

Miért ragaszkodjon a hw raid-hez?
Hogy gyors és megbízható legyen OS függetlenül.

Az eszközzel pénzt fognak keresni. 5 emberszerszáma és nélkülözhetetlen, üzletileg kritikus munkaeszköze, tessék befektetni vagy menni a p*** ba.

"Mi baj a microserver-rel?
Otthonra, hibbyra való. Alapvetően egy szar és sok pénzért lesznek vele normális funkciók."

Belépőszintű server hw. Viszonylag kis pénzből kapsz egy megbízható vasat, ami erre a feladatra messze overkill. Egy SMB share ami dbf-eket oszt meg - ezt talán még a telefonom is elvinné. És nem tudom mit értesz "normális funkciók" alatt...

"Miért menjen 7/24?
Mert a kiszolgálók nem szeretik a kapcsolgatást."

És ez egy hard fact, alátámasztva kutatásokkal, statisztikákkal és minden fenével, vagy csak egy szokásos urban legend? Mert szerintem pont annyira szeretik a kapcsolgatást, mint minden más PC...

"Miért ragaszkodjon a hw raid-hez?
Hogy gyors és megbízható legyen OS függetlenül."

Nincs különösebb szükség gyorsaságra. Ha 100-as LAN-on megy az 5 kliens és gigán van a "server", akkor maximum 60 MBps a max amit ki kell tolnia magából, és ez se folyamatos terhelés csak egy elméleti peak, ami reálisan 3 év alatt összesen nem fog 5 másodpercig előfordulni. Az IOPS pedig elsősorban a hdd/ssd kérdésen múlik.
A megbízhatóság meg, hát izé. Az olcsó raid vezérlő gyakorlatilag softraid, a normális pedig többe kerül, mint amiből ezt az egészet ki fogják hozni. Ráadásul az se garancia a megbízhatóságra, nem egy esetről tudok amikor a raid vezérlő vagy épp a márkás storage meghibásodása miatt futottak bele adatvesztésbe. Persze a szóló vinyótól nyilván jobb, az nem is kérdés...

"Az eszközzel pénzt fognak keresni. 5 emberszerszáma és nélkülözhetetlen, üzletileg kritikus munkaeszköze, tessék befektetni vagy menni a p*** ba."

Jól mondod. Csak épp túlzásba se kell esni, ezért én nem ajánlok alá se mainframe-et, se komoly szervervasat...

"nem egy esetről tudok amikor a raid vezérlő vagy épp a márkás storage meghibásodása miatt futottak bele adatvesztésbe. Persze a szóló vinyótól nyilván jobb, az nem is kérdés..."

és legalább ha megfekszik majd gari nélkül 5 év múlva, akkor lehet túrni az internetet, hogy találj egy olyan hw raid vezérlőt, amivel le tudod valahogy vadászni az adataid.

"Jól mondod. Csak épp túlzásba se kell esni, ezért én nem ajánlok alá se mainframe-et, se komoly szervervasat..."

Az elejétől figyelem a topikot és kapásból az volt az érzésem, hogy nagyon elszálltak itt a javaslatok a sok szakbarbárkodással.

Ha igaz amit lejjebb írnak, hogy ennek a foxpro csodának csak egy SMB share kell, akkor erre a hatalmas feladatra (ahol egyszerre talán 5-en is lógnak a "szerveren", úristen) vennék egy RPi3-mat és rákötnék egy külső winyót, ami meg lenne osztva. Azt írja a topiknyitó, hogy amúgy is mentenek máshova is, de ha nem, akkor a Pi is elbír mégegy winyót amire lehet rsyncelni :) Már ha egyáltalán winyó kell, mert ad absurdum még pendrive-okat is el tudok képzelni (abból kiindulva, hogy láttam már hasonló könyvelő progam adatbázist ilyen kis könyvelő irodában, és csak megabyte-okban volt mérhető, nem gigákban).

Sőt, ha csak SMB share kell, akkor akár a meglévő router is tudhat ilyet, csak rá kell dugni egy külső winyót és kész a "szerver".

A saga DBF-vel dolgozik, de abból elég nagyokkal is (egy kissebb cégnél 10-20 MBs adatbázis is van). Ez alapból kér egy 1 Gbps-es hálózatot, ha nem akarunk néha idegesítő várakozásokat beiktatni a könyvelőknek.
5 könyvelő elég sok vagy elég nagy céget is el tud vinni, tehát adat az lesz.
Megnézem én azt a raspberry pi-t ami képes párhuzamosan kiszolgálni Gbps sebességgel bármit, és mint fentebb írtam az ECC sem árt.
Nekem csak RPi2 van, a 3-at még nem próbáltam, de elég könnyen ki tudom akasztani, és a sebessége is bőven hagy kívánnivalót maga után ha a lokális SD kártyát használom (class 10 vagy U1).
Nem beszélve arról, hogy egy általam javasolt ML10-es szerver 60000 Ft, egy RPi3 táppal minőségi SD kártyával, dobozzal 25000 Ft körül mozog.
Szerinted tényleg megéri?
NAS kapcsán pedig ugyanaz, mutass egy NAS-t ami jelentősen olcsóbb mint 60000 Ft. Ráadásul képes kiszedni magából 160 MB/s (1,5 Gbps bondolva) átvitelt, úgy hogy közben más IO is van a háttérben, ugyanis erre egy microserver képes, az ML10-ről nem is beszélve.
Egy megfelelő szerver nem csak a saga kiszolgálását de a teljes cég fájlszerver kiszolgálását is simán képes önmagában megoldani, amire egy RPi egyáltalán nem lenne egy NAS pedig jelentősen lassabban, vagy egyáltalán nem lenne képes.

Jól írtam. 20 MB-os adatbázisfájlt, tehát egy tábla mérete.
SQL-nél ez lényegtelen dolog, mert egy query nem feltétlenül kell tartalmazza a teljes táblát, de DBF-nél a teljes fájlt kell át majd visszamásolnia a kliens programnak, ahhoz, hogy használni tudja.

"A saga DBF-vel dolgozik, de abból elég nagyokkal is (egy kissebb cégnél 10-20 MBs adatbázis is van). Ez alapból kér egy 1 Gbps-es hálózatot, ha nem akarunk néha idegesítő várakozásokat beiktatni a könyvelőknek."

Egy 20MB-os adatbázishoz neked egyből gigabit kell?

"5 könyvelő elég sok vagy elég nagy céget is el tud vinni, tehát adat az lesz."

Nem tudjuk mennyi adat van, de a nyitó postból nem az körvonalazódik, hogy túl sok lenne.

"Megnézem én azt a raspberry pi-t ami képes párhuzamosan kiszolgálni Gbps sebességgel bármit, és mint fentebb írtam az ECC sem árt."

Azt sem tudjuk, hogy milyen hálójuk van. Magát a gigabitet mint követelményt is te találtad ki, meg a párhuzamos kiszolgálást is. A Pi nyilván nem tud gigabitet kiszolgálni, de nem is valószínű, hogy itt erre szükség lenne. És a 4-5 kliens sem azt jelenti, hogy párhuzamosan és folyamatosan kell őket kiszolgálni. Könyvelés. Az idő nagy részében kb nulla lehet a hálózat terhelése. Átmásolja 2 sec alatt a 20 megabyte-ot és dolgozik vele (már ha úgy van, ahogy lejjebb írod, hogy a program az egész fájlt lehúzza a szerverről). Ha ezt nem pont egyszerre csinálják 5-en, akkor nincs semmi gond 100 megabiten sem.

"Nem beszélve arról, hogy egy általam javasolt ML10-es szerver 60000 Ft, egy RPi3 táppal minőségi SD kártyával, dobozzal 25000 Ft körül mozog.
Szerinted tényleg megéri?"

Hogy megéri-e, azt nekik kell eldönteni. Én csak azt mondtam, hogy a leírás alapján ennek a feladatnak a teljesítmény igénye olyan alacsony, hogy _akár_ még egy pi-n is elfuthat.

"NAS kapcsán pedig ugyanaz, mutass egy NAS-t ami jelentősen olcsóbb mint 60000 Ft. Ráadásul képes kiszedni magából 160 MB/s (1,5 Gbps bondolva) átvitelt, úgy hogy közben más IO is van a háttérben, ugyanis erre egy microserver képes, az ML10-ről nem is beszélve."

Hú már bondolunk is? :) Ne viccelj már. Miről fantáziálsz, ki írta, hogy ilyen igények vannak? "úgy hogy közben más IO is van a háttérben" -- hol írták, hogy közben más IO is lesz a háttérben és 160MB/s-el kell kiszolgálni? 4-5 könyvelő kiszolgálása a feladat egy smb share-rel.

"Egy megfelelő szerver nem csak a saga kiszolgálását de a teljes cég fájlszerver kiszolgálását is simán képes önmagában megoldani,"

Ez mind szép és jó, csak nem ezt kérték. Milyen teljes cég fájlszerver kiszolgálásáról beszélsz? Miért kell nekik olyan szerver, ami erre is képes, mikor világosan leírták, hogy mire kell?

Erre szerintem simán elég egy összerakott gép is!

OFF: a választás 1 l, illetve úgy általában nem ártana a nyitó post-ot helyesírásilag helyretenni.

ON: azért nem ártana tudni, hogy milyen programról van szó, mert így csak vakon tippelünk. Egyébként jó eséllyel bármi elviszi. Én mindenképp SSD-t raknék alá, mirror raid-ben.

Ahogy már valaki írta korábban: használt szerver is megoldás lehet.

Nem tudom pontosan milyen performanciára lenne szükség, így csak annyit, hogy a T20-hoz default 3 év NBD gari jár, ami jól jöhet, ha ég a ház.

Én használt szerver felé keresgélnék normális HW-el és hw-raid-el. Az SSD-t nem biztos, hogy erőltetném.

DE! Ha mindenképp ragaszkodnak a napi kapcsolgatáshoz, akkor nem biztos, hogy örülni fognak, hogy egy szerver HW-n 2-3 perc, mire egyáltalán az OS elkezd bootolni. Ez esetben lehet, hogy megalkudnék egy asztali géppel, de abból is inkább brand vas és a hw-raid ez esetben is elvárás.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Kicsit konkretizálni kellene.
Milyen OS: Windows, Linux, ...
Milyen feladatok: file, ad, mail, backup
Milyen könyvelő program: Kulcs-Soft, RLB, Makrodigit, ...

Koszi az eddigi valaszokat.
A konyvelesi program neve Saga. Nem keresgeltem meg a rendszerkovetelmenyeit, de nem hiszem, hogy egy modernebb gep ne tudna kiszolgalni. A program Windows-on fut es a "szervernek" nincs mas feladata.
A vegso dontest nem en fogom meghozni. Tolem csak tanacsot kertek, hogy mi lenne jo megoldas nekik (tesom dolgozik ott). En gondoltam, hogy megkerdemzem a tapasztaltabbakat, de ahogy sejtettem nincs egyertelmu repecept. En egy Dell T20 as fele hajlok ssd-vel.

Csak, csak meg kellene nézni a rendszer követelményeit. Valószínűleg adatbázis szervert használ (ami akár MS SQL Express is lehet), akkor pedig DB méretétől függően memória kell bele bőven. Ezen kívül ha "sikeresen" írták meg, akkor egy szálon fog futni a DB lekérdezés, akkor pedig egy gyorsabb processzor sokat dob a használhatóságon.
Ezeket összevetve a pénzügyi kerettel lehet, hogy nem lesz új szerver belőle.

A Saga egy borzalmasan elavult program, Visual FoxPro alapokon megírva, de mi is azt használjuk, mivel nincs jobb.
A szerver oldalon futás az ő esetében annyit jelent, hogy egy windows share-en keresztül indítják el, és valahogy lekezeli, hogy egyszerre többen elérjenek egy adatbázist.
Én Microservert választanék az iLO miatt, de a dell sem rosszabb, én nem vennék összerakott gépet, egyrészt mert drágább, másrészt mert a Microserver minőségi hálókártyát tartalmaz, kettőt is, és ECC-s memóriával jön.
Egy dologra nagyon figyelj saga esetén, mégpedig a tökéletes hálózatra. Rém gagyi a program, ha csomagkiesésed van a hálózatba tacsra vágja a teljes adatbázisodat egy hálózati hiba. Semmi hibatűrés, semmilyen szinten nem létezik benne.
Mi MS Terminal Serveren keresztül érjük el, így kiküszöböljük a hálózati hibákat.
Egy lehetséges megoldás számodra is az lenne, hogy azt azon a windowson amin fut a szerveren kiiktatod az 1 remote desktop limitet, és mindenki oda lép be, annyi hogy ebben az esetben mindenképp SSD-re kell tedd a rendszert.

Igen, a Dell-ben is ECC van, csak az össze rakott gépben nincs. Én úgy tudom, a dell-ben is két hálókártya van közben megnéztem és egy hálókártya van biztosan.
Csak az iLO szól a HP mellett, azon túl a dell valószínű jobban felszerelt, de többnyire jóval drágább is (akciósan már láttam olcsóbban is, elég tág intervallumban változik mindkét szerver ára).
Ha az általam javasolt remote desktop-os felállásban oldod meg, akkor lehet nem árt egy jobb proci, mivel lehet nem állják meg, hogy böngészőt, stb is használjanak róla, ami már procizabáló.
Ha romániában veszed meg a szervert, akkor a pcgarage-nál most a HP ML10 van ár/értékben legjobb árban (934 lej, 65000 ft).

A Dell PowerEdge T20-at csak ajánlani tudom!
Kb. egy éve használom, de semmi gondom nem volt vele, arra kell odafigyelni, hogy a T20-ba maximum 4db 3,5"os hdd rakható ez a Sata portok miatt illetve a mérete miatt is adott.
Én pl. vettem bele egy WBTUO LT-304 PCI-E msata sata kártyát egy 32GB-os msata SSD-vel és a 4 HDD-vel ebőven elég.

A benne lévő szerver memória (buffered ecc) egy kész vagyon, de elég jól elketyeg sima 1600-as ddr3 ramokkal is, erre amire neked kell egy Pentium G3220-as verzió is bőven elég lesz.

Oykawa

File szervernek bőven elég mindkettő.
HW réd ebben a kategóriában (sőt feljebb is) felesleges, persze ha össze tudod rakni a szoft rédet v. találsz rá valakit.
Értelem szerűen Linux alapokon. Ilyen vasra még wint is virtualizálva (qemu+kvm) szoktam telepíteni szoft réddel alatta.
Megy mint a szél, persze nem irreális elvárásokkal.

DBF-ek (ha dbase dbf-ről van szó) megosztása hálózaton háááát nem tudom.
Nem ismerem a programot ami ezt teszi, de régen még az álmos könyv szerint is problémás tudott lenni.

MYSQL, Pg nem gond ezen a vason, MSSQL-t is lehet rá pattintani, de ahhoz már kicsit jobban át kell gondolni a beállítást.
ORACLE az necces, de nem lehetetlen.

Több MSSQL-t raktam már ilyesmi vasakra, ha érdekel megírom hogyan.

Cserebe lesz egy olyan fuggetlen mentesed amit barmikor barmilyen vason igen nagy valiszinuseggel vissza tudsz allitani.
Arrol mar nem is beszelve, ha bovul a kornyezet lehet oket clusterbe kotni, live migration, miegymas.
2016 derekan nekem inkabb az a furi ha valaki nem virtualizal.. :)
-------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Ha hot-swap diszkeket használsz (mert miért ne...), akkor azért marha jó tud lenni, hogy Mancika is ki tudja cserélni a rossz diszket a polcról levett/futárral odaküldött jó diszkre - ezt hw-raid esetén minden gond nélkül meg lehet csinálni, szoftosnál meg... Nos, nem igazán.

Nem urban legend. Az első munkahelyemen ez konkrétan megtörtént. Ott nem a komplett szerver szoba ugrott le, hanem "csak" 3-4 gép (csak az egyik UPS-ot érintette). A probléma gyökere az egyik villanyász volt, aki úgy gondolta, hogy jó ötlet az egyik fali aljzatra is kivezetni mindenféle jelölés nélkül az UPS egyik kimenetét. (Normál esetben a Salgó polcokon voltak a szünetmentesből jövő elosztók.)

Az egyik TMK alkalmával jött a takarítónéni, hogy gyorsan felporszívózna és sikerült az ominózus jelöletlen konnektorba dugni a porszívót.

Tehát (worst case) notebook előszed, bekapcs, mobilnet indít, vpn indít, bejelentkezés, tömb szétszed, Mancika felhív, cserét megvár, tömböt újra összerak, ellenőriz, logout, vpn le, notebok kikapcs, elpakol.

Ennél azért egyszerűbb a "Mancika felhív, cserét megvár (jön a monitoringból a "rebuilding" SMS...).

Ja, elviekben. A gyakorlatban azért van pár dolog:
- imho mancika is kb akkor dolgozik, amikor a rendszergazdi, munka közben meg azért ez nem annyira para.
- ráadásul feltételezzük, hogy a disk már ott ficeg a polcon, mert különben majd úgyis hozza a jóember a cserét a 4órásba vagy az NBD-be, lehet rá készülni.
- ha meg már ott ficeg a polcon, akkor többnyire nem ott, hanem eleve bent van a spare disk az eszközben, szóval nem hajt a tatár.
- fene tudja, lehet csak én vagyok rosszul kötve, de egy döglődő diszket nem cseréltetnék mancikával ki, csak egy alarm alapján, mielőtt rá nem nézek, hogy tulajdonképp mi is történik, mert azért az veszélyes üzem. Félreértés ne essék, van olyan rendszer ahol simán, de ott meg már mancika nem lesz.

Mancikából általában több van, mint az egyszemélyes céges informatikusból - akik általában n+1 cég támogatását látják el, és ugye nekik is lehetnek olyan hülyeségeik, hogy szabadság, betegség, vagy egyéb móka, ami miatt nem biztos, hogy azonnal tudnak ugrani.
Ha fontos a gép meg a rendelkezésre állás/megbízhatóság, akkor bizony legyen a polcon tartalék diszk, ne a sarki csemegéből hozza a "zinformatikus" azt, ami épp kapható...

na, épp ez az, amit én kissé ritka esetnek gondolok. Amikor ugyan hozzáértő a környéken nincs, meg csak hetente jár, és egyébkéntis, ha szabin van, nincs helyette más, de befektetni normális cuccba befektetünk (és aztán hagyjuk mancikát hozzányúlni)

Illetve szó nem volt sarki csemegéről. Vendor NBD gariról volt szó. Illetve tapasztalataim szerint, ami hotswap van, ott általában a tartalék vinyó sem a polcon van, hanem spareként ott van a tömbben, uh nem kell dugdosni :)

Szóval értem mint mondasz, igaz is, csak szerintem nem egy gyakori eset.

Lehet hot-spare is a tömb mellé rakva, de ha szűk a fizikai kapacitása a háznak, azaz minden fiókba kerül diszk, és mindegyik aktív a tömb(ök)ben, akkor csak a cold spare marad - mint ahogy a vendor által NBD-ben küldött cserediszk is ilyen - a rosszat ki kell szedni a gépből, a jót meg be kell rakni a helyére. Tök mindegy, hogy a gyártó/garanciakötelezett embere vagy Mancika csinálja - hw-raid+hot swap fiókok esetén nem kell hozzá a céges informatikus munkája, sw-es raid esetén meg kell.
Amit lehet automatizálni, azt bízzuk a gépre. A döglött diszk cseréjéhez kapcsolódó kihajít/beépít mókolást teljesen jól megcsinálja a normális raid vezérlő, ergo nyugodtan bízzuk rá.

"Mancikából általában több van, mint az egyszemélyes céges informatikusból - akik általában n+1 cég támogatását látják el, és ugye nekik is lehetnek olyan hülyeségeik, hogy szabadság, betegség, vagy"

Vagy épp elüti a villamos, vagy a lóvasút. És akkor senki észre se veszi hogy kihullott egy disk, senki se fog szólni Mancikának, aztán kihullik még egy disk aztán jön a "game over, insert coin" történet.

Szóval "ha fontos a gép meg a rendelkezésre állás/megbízhatóság, akkor bizony" ne csak egy darab informatikus legyen már SPOF, hanem költsenek már a humán részre is. Vagy legyen hot spare és mondjuk 3-szoros mirror, vagy valami.

A DBF-es adatbáziskezelés nem a legszerencsésebb.
A hardvernek microservert lehet választani, de páran írták is, hogy a kiegészítők miatt (normálisan működjön) egy szerver árába jön ki. Összerakhatod alkatrészekből is. De valószínűleg a költségvetés fogja eldönteni ezt kérdést.
A hardveres raid-et én nem szoktam erőltetni, a szoftveres raid nem terheli a CPU-t jelentősen. A hw raid drága és ha elszáll a kártya, akkor rendszerint ugyanolyan kártyával lehet helyreállítani a tömböt. Tehát vannak érvek és ellenérvek mindegyik oldalon. :)

"rendszerint ugyanolyan kártyával lehet helyreállítani a tömböt" - ez régen így volt, ma már elég, ha ugyanolyan gyártójú raid chipset-ed van. Bár, nekem leginkább LSI (alapú Dell Perc) kártyákkal van tapasztalatom, de egész jól eszik egymás tömbjeit, sőt raid1-ből "kiselejtezett" diskeket még egy mezei mdadm is összerakta véletlenül :)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Az alap HP microserver-ben sincs (elég) RAM, HDD.
1-2 éve én is érdeklődtem pont HP microserver után itt a HUP-on, hogy érdemes-e abban gondolkodni egy kisvállalkozásnál. Aztán a cégtulaj mondta ki a végén, hogy ez már majdnem egy "normál" szerver ára. Így akkor normál szerver lett belőle. :)
Annyival nem olcsóbb a microserver, bár lehet abban az időben volt ez csak igaz. A mai árakat nem néztem! Ezért írtam, hogy úgyis a költségvetés fogja eldönteni.

Ha "Az alap HP microserver-ben sincs (elég) RAM, HDD." akkor az már nem az a szegmens amire kitalálták.
Ez kb olyan mintha venni akarnál egy kisautót, de az a gondod a kisautóval, hogy drága belőle buszt csinálni.
Azért egy kiscég csak fel tudja mérni, hogy 2-3 múlva milyen igényei lesznek

Szerintem ez ma mar nem feltetlenul igaz. Ebbe legalabb olyan HDD-t raksz amilyet akarsz nem kell aranyaron megvenni mindenhez mondjuk egy enterprise HDD-t (ha kell ha nem) vehetsz bele vmi NAS vinyot negyed annyiert.
Ramot olcson lehet kapni az egyeduli problema a cpu upgrade (ha akarsz az egesz megoldasra garit is) mert az felulrol korlatos illetve a hivatalosan tamogatott xeon cpu arany arban van.
Kis projektekhez mint a fenti siman jo egy G8 kocka. Nagyobbakhoz meg lehet venni a T20-at vagy a rendes ML sorozatbol valamit.

Esetleg tippként egy értelmes NAS-ban is lehetne gondolkodni. Ha ez a Saga nevezetű csoda visual foxpro, mint fentebb írták, akkor tényleg csak smb share-re lesz szükség. A mi könyvelőnk RLB-t használ, az ócska gépeiről végre összesakkoztam egy olcsóbb raid1-es nas-ra mindenét, és ftp-re mentegetem hetente a cuccait, biztos, ami biztos. Kicsi, keveset fogyaszt, elfér bármelyik polcon :)

Azért tényleg oda kell figyelni h. értelmes legyen.
Pl Synology v. QNAP.

Ezek a DBF-es csodák ugye hozzák magukkal az oplock kikapcsolását és a byte range lockingot, amit egy low cost nasban lehet picit nehezen konfigurálsz :)
De én is NAS-ra mennék amúgy, ha csak ennyi kell. Egy 2 lemezes Syno simán elég erre a célra.

Microservert de .. MIért ne ? :)

3 HP Microszerverem van lerakva ide-oda. Gyakorlatilag nem volt még meghibásodás.

A legelső az még az AMD széria NL54 -es, az visz magával egy komplett samba (semmi domain vagy ilyesmi) megosztást + aclt + usereket + squid blacklistel.. (régen ezen ment a mail is, ma már nem)

++30-40 kliens. SW raid. Gyakorlatilag ~5évvel ezelőtt raktuk le, azóta csak a winyókat kellett cserélni smart hibák okán. Bár ez légkondis helyiségben megy + szünetmentes alatta. 7/24 -be.

A másik kettő újgenerációs verzióból van Inteles, bár ezek kisebb irodákat visznek. Samba megosztásra, sw raidel szintén, 8-10 gépes hálózat. Semmi bajom nem volt a HP Microkkal eddig még. koppkoppkopp-