BalaBit vs. Continental

Fórumok

Sziasztok!

Nemsokára végzek az egyetemen és hazaköltözöm (Veszprém megye), ez a két cég jönne számításba. A két cég profilja szerint kicsit más, de mindkettő főleg azért jön nekem számításba, mert a C/C++ vonal a specialitásom. Melyikekről mit érdemes tudni? Van-e egyiknek előnye vagy hátránya a másikkal szemben? Szakmai előrelépési és anyagi szempontok érdekelnének. Főleg olyanok tapasztalatát várom, aki maga is dolgozott már valamelyiknél vagy akár egy jó ismerőse, aki sokat mesélt a szóban forgó cégekről.

Köszi

Hozzászólások

Jelentkezz mindkét helyre, hallgasd mag mit ajánlanak, aztán dönts. A BalaBit jó hely. A veszprémi irodát nem ismerem. Tanulni biztosan sokat fogsz. :)

c

Continentalt nem ismerem, arrol nem tudok nyilatkozni. BalaBit azonban jo hely, a Veszpremi csapat is egy igen hatekony es jo tarsasag lett. Csak ajanlani tudom, en nagyjabol minden szempontbol elegedett vagyok.

Olyan aprosagok vannak (Budapesti iroda), hogy a regi epuletben volt egy kaveautomata, azala befert a bogrem. Amiota atkoltoztunk, es uj automata van, azota nem, es ez elszomorit, mert tobbszor kell felallnom kaveert. Raadasul napi ~2 ora utazas hosszu, mert messze lakom.

De ezek a legnagyobb problemaim az elmult tobb mint ket evben :P

--
|8]

Na akkor kérdem úgy is, hogy önéletrajzban mi mutat jobban később?

mert a C/C++ vonal a specialitásom
Bocs a kötekedés miatt, de ez megütötte a szemem. A C -nek és a C++ -nak annyi köze van egymáshoz, hogy szerepel a nevükben a "C" betű.
Persze kompatibilis a szintaktika, de teljesen más világ a kettő, és teljesen más környezetben is használják őket. Ha "ipari" minőségű kódot akarsz írni, a C is kihívás, C++ pedig egyenesen rémálom.
Egy C expert szinthez úgy 2-3 év tapasztalat kell, a C++ -hoz nem tudom. Saccra legalább 5 év.

Szerintem keves multinal lehet jol megtanulni a C++-t. Ismereteim szerint a Conti autoipari ceg, en messzirol kerulnem, ha a programozas erdekel.

1) El kell donteni, hogy C vagy C++.
Ha az erdeklodesed inkabb HW kozeli programozas, akkor C.
Ha OOP beallitottsagu vagy, akkor egy ido utan a C az oruletbe fog kergetni.

2) C++ expert-te valas folyamata lassu es rogos. Kb. 10 ev C++ tapasztalattal is vannak szamomra hianyos pontok a nyelvben. Pl. exception-oket eddig mindegyik cegnel, ahol dolgoztam, kikapcsoltuk forditobol (ennek elsosorban performance okai vannak)

Akkor ajanlom a C++-t, ha kifejezetten jo venad van az OOP-hez. Es eleg jo az esztetikai erzeked. Meg lehet tanulni, de csak akkor, ha jok a kollegak es jofele kodbazissal dolgozol.

Vannak a heggeszto kollegak, akik a workaroundokat kedvelik. Nekik nem valo a C++.

mikor melot kerestem, a Conti hirdeteseit is lattam, de annyira sem volt vonzo hogy egy 'miert ne' CV-t kuldjek nekik :D
a BalaBit akkor nem is letezett, nemreg beszeltem veluk jonehany koron keresztul allasugyben, vegul az anyagiakban nem tudtunk megegyezni, ugyhogy nem valtottam :) de a ceg szimpatikus, jo helynek nez ki, szoval a helyedben en biztos hogy naluk probalkoznek eloszor

Én a helyedben a Balabitet biztosan megpróbálnám, mert eddig nyilvános helyen mindenhol jót olvastam róluk és ismerős is jót jelzett vissza.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Ráadásul most el is romlott :(
Szerk: a kávéautomata.

Bye Bye Nyuszifül

az, hogy a CV-ben melyik mutat jobban, attól is függ, hogy milyen irányba szeretnél elmenni utána.

A Continentalnál beágyazott rendszerek vannak.
A BalaBitnél főleg desktop ( pl win ) vagy szerver oldali programozás.

Ha elindulsz a Continental vonalon, akkor utána könnyen mozogsz majd ott ( pl Bosch-nak is van beágyazott rendszeres fejlesztőközpontja Budapesten ).

Ha Balabites leszel, akkor más C/C++ -os területen lesz a hangsúly.

Ha 5-10 évet eltöltesz az egyik területen, akkor már nehéz a váltás a másikra. 1-2 év után még szerintem tök mindegy, tehát ilyen szempontból mindegy, melyiket választod.

A continentalt nem ismerem, a Balabitet egy kicsit igen, nekem nagyon szimpatikus cég és nagyon fontos, hogy szoftverfejlesztő cég, tehát ott a szoftveren lesz a hangsúly, illetve te mint szoftverfejlesztő leszel megbecsülve és a cég többi része lesz a mellékszereplő ( pl könyvelő vagy pénzügyes ). Ha elmész egy bankba vagy biztosítóhoz ( vagy a Continentalhoz?? ), akkor ott mindig másodlagos szereped lesz és a pénzügyes vagy a sales vagy akárki más lesz a sztár. Ez nem biztos, hogy baj, csak legyél tisztában vele.

De hiába okoskodunk itt, az alapján dönts, hogy elmész mindkeettőhöz és amelyik szimpatikus, annál dolgozz.

Bemész mindkettőhöz és ahol nagyobb mellű a recepciós csaj oda jelentkezz. Ilyen egyszerű.

Amúgy ha valaki IT biztonságtechnikai céghez megy dolgozni, elképzelhető, hogy titkosszolgálati megfigyelést kap a nyakába, vagy legalábbis gyanús lesz később a hatóságok számára, mert papírja (pozíciója) van róla, hogy ért hozzá?

a mostani munkahelyemen (nem biztonsagtechnika, de hasonloan erzekeny adatok, sot...) felmerul par eve, de aztan a fonok megtudta hogy mennyibe kerulne fejenkent egy-egy rendes atvilagitas, es gyorsan letett rola :D

szoval ha a cegnek megersz annyi penzt amennyibe egy ilyen muvelet kerul, akkor valoszinuleg fizet is annyit, hogy ne erdekeljen (amugy meg engem nyugodtan figyelhetnek, max. halalra unjak magukat :D)

Konkrétan itt arra gondoltam, hogy a titkosszolgálattól valaki kedvtelésből megfigyel, bármely célból. Ilyen cél mondjuk lehetne akár az is, hogy toborozzanak maguknak embert, de az is, ha a következő nagyobb biztonsági malőr megtörténik, kiket lehet utána gyanúsítgatni.

Nem valoszinu.
De bizonyos projektek kapcsan elofordulhat atvilagitas (pl, ha az allamvedelmi hatosagnak kell beszallitani :-/).
Ez viszont nem biztonsagtechnikai ceg specialitas, csak ugyfel.

Erdemes ra emlekezni, ha fiatalkori drogos buntit akar az ember rejtegetni a munkaadoja elol - es nem kellett erkolcsi bizonyitvany.

Szerintem BalaBit. Több személyes ismerősöm, barátom dolgozik ott. Eddig mindig korrektek voltak emberileg és szakmailag is. Volt hogy szilveszter délután dolgoztunk össze egy biztonsági probléma miatt.
Röviden, bátran ajánlom Őket.

Tán már nem aktuális, de mivel a történelem ismétli önmagát, gondoltam leírom.

Én most megyek el a Continentaltól, családi okok miatt. Mindössze 8 hónapot voltam a fejlesztési részlegen, ami nem sok, de azért nagyjából láttam, mi van ott és mi nem.

Teljesen objektívan a tapasztalatok:

pro:
- Nagyon jó juttatási csomag és nyugodt légkör.
- Fentiek miatt nem megy a fúrás/helyezkedés, mert nincs is értelme.
- Adnak időt mindenre, nincs siettetés, nem kell beleőrülni a munkába és minimális stressz mellett tudsz haladni a dolgaiddal.
- Adott esetben lehetőség van utazásra. Csoportfüggő, de ha szeretne az ember, biztos lesz rá lehetősége (Németország, Nagy Britannia, esetleg USA).
- Idővel továbblépési lehetőség a cégen belül külföldi, adott esetben sokkal érdekesebb munkakörök felé.
- Kényelmes iroda, relatíve jó menza, illetve nagyon jó helyen van a cég maga.
- Munkaeszközök szintjén (irodabútor, számítógép, monitor, stb.) maximálisat nyújtanak.
- Közvetlen vezetés korrekt és segítőkész, az ügyes-bajos dolgok nagy részének intézésében külön adminisztrátorok segítenek.

kontra:
- Autóipari multi, így legkevésbbé sem a szoftverfejlesztői szakmai karrieren lesz a hangsúly.
- Autópiari multi, így kb 90%-ban az adminisztrációval, dokumentációval és az egyéb "járulékos" dolgokkal fogsz foglalkozni.
- Lotus Notes :) Nekem ez nagy negatívum :)
- Nagyon kötött munkarend (9:30 - 15:30 között le kell adminisztrálnod, ha irodán kívüli dolgod van)
- Nincs home office, vagy csak rendkívüli esetben.
- Ahol én voltam, legalábbis, nagy, egy légterű iroda, 35 emberrel, ami nekem kicsit sok volt. De ez részlegfüggő.
- Sok esetben szóbeszéd alapú dokumentációk, belsős, nehézkes tool-ok -> sok kis bosszantó és nehezen kezelhető apróság, ami hátráltat, amíg bele nem jössz az aknák kikerülésébe.

Tehát, ha te biztos, nyugodt állást keresel, ahol később van lehetőséged akár utazni / külföldön folytatni, vagy éppen a Balatonfelvidéken szeretnél hosszú távra tervezni, illetve nem elsősorban a folyamatos szakmai (értsd: programozói) fejlődés az elsődleges szempont, akkor nagyon ajánlott.
Akik fejlesztőként a folyamatos szakmai tudásgyarapítást, mély és szerteágazó programozói ismeretek elsajátítását, illetve a valóban, programozói szemszögből is R&D jellegű feladatokat keresik, azoknak nem biztos, hogy a legmegfelelőbb választás. Természetesen a szakmai fejlődés itt is adott, csak ez itt az autóipart jelenti, nem a szoftverfejlesztést.

Most vesznek fel elég sok embert, ajánlom.

Amúgy a BalaBitről is nagyon jókat hallottam :)

Van még pár cég Veszprém környékén, mint pl Márkószoft, Virgo (Bfüred), CAE Healthcare, ahova per pill is keresnek programozót, illetve talán még létezik a Blumsoft is.