A hétkarú polip: pécé szerviz #1

A címben szereplő szám nem azért van, mert annyira kedvelek ilyen vasat reszelni, (ha már reszelés, akkor inkább valami régiség...) hanem azért, mert nem úszom meg ennyivel, tuti lesz folytatás...

Soha sem volt „brand” PC-m. Mindig én pakoltam magamnak össze az aktuális konfigurációt, csak az átlag összeszerelő Pistikéhez képest (elnézést a Pistáktól... :) ) sokkal ritkábban. (Magyarul: nem vagyok az a fajta, aki folyamatosan követi a HW változásokat, legalábbis vásárlási szempontból.) Az elején kezdődött egy mini-toronnyal (2 db. 5¼-es hely, meg benne egy 486SX-25, előtte meg egy extra-turbós, 12MHz-s XT!), de azt kinőttem mint gyerek a ruhát. Utána lett egy midi-torony (4 db. 5¼-es hely), abban már hosszabb ideig lakott az éppen aktuális konfiguráció, de lötyögni nagyon abban se kellett... :) Aztán lett egy nagy-torony (6 db. 5¼-es hely), de ez kimondottan költséghatékony módon lett vásárolva. Codegen a darab, nem túl szép (bár ez ugye relatív: a mai házak zömére eszembe se jutna elcserélni...), de legalább csúnya.

Érdekesség: felhívnám a szíves figyelmet a 3½-es helyekre, amit a mai napig nem értek, hogy tulajdonképpen hogy is gondolták:

Igen, jól látszik, nem csalás: a 60 cm magas „tornyocskában” 3 db. 3½-es hely van, amiből kettő az előröl is elérhető floppy-hely. (Szerencsére nem középen van, mint a mai házaknál; attól a frász kerülget...) Jól el van eresztve... Meglepetésként nem ért, mert láttam vásárlás előtt belülről is, de azért ez nem semmi! De most nem ez a részlet az érdekes számomra, hanem a „polip” a „tapadókorongjaival”:

Az eredeti Codegen táp kb. akkor lett kihajítva a házból, amikor megvettem. De ez se mai gyerek: a DATE CODE:0415 arra enged következtetni, hogy 2004 áprilisi a darab. (Maga a ház is a körüli...) Egy kicsit eljárt már fölötte az idő, de tulajdonképpen teszi a dolgát. (Pl. csak 20 pólusú az alaplapi tápcsatlakozó, a CPU power meg 4-es, nincs rajta SATA tápcsatlakozó egy szál se...) Lassan le kellene cserélni, de a feladat nem egyszerű. :) A következő tápom biztos hogy moduláris lesz, annak ellenére hogy az összes idegszálam tiltakozik ellene, de ez csak az egyik „gond”. Az igazi „probléma” az, hogy a mai RoHS kompatibilisen forrasztott/szerelt cuccokban igencsak nehezemre esik megbízni. Igaz hogy lassan 5 éve ez megy, de mégis...

A csere tehát nem most lesz, ez egy reparálás.

„Vele” van a gond, ez egy 80mm-es ventilátor. Viszont ez az a fajta táp, amiben van egy másik is a „régi” helyén, ami hátrafelé húzza ki a tápból a meleget.

Innen kb. látszik a „probléma” (nem a kosz, az köszöni szépen jól van...), ami miatt eddig húzódott az ügy: ez a ventilátor nem a szokványos 80×80×25 mm-es hanem 80×80×17-es. :( Meg az is látszik, hogy ebben a tápban én már jártam: a csatlakozó az nem gyári tartozék, ez bizony be volt forrasztva. Csak úgy egy kicsit körülményes kinyitni a táp dobozát.

De ha már táp: itt had mondjam el azt, amit mindig elmondanak ilyenkor: a táp az egy veszélyes állat. Ha nem vigyázol, megharap! Tehát ha nem érted a dolgot, akkor a sajátodat eszedbe ne jusson szétszedni! Csak saját felelősségre... (Meg minden figyelmeztetés, ami ilyenkor elhangzik.)

Azt írja a „dokumentáció”: Ball Bearing Super Quiet Power Supply. Tehát: Golyós Csapágyazású Szuper Csöndes TápEgység. Van is benne valami, mert tényleg halk... ...volt, amíg új volt. De ha közelebbről megnézem:

Én ezen csak egy „mezei” siklócsapágyat (Sleeve Bearing) látok, a golyóknak semmi nyoma... (De fenntartom a jogot arra, hogy vak vagyok!) Mondjuk a matrica a tápot gyártóé, és annyi igazság a Ball Bearing feliratban azért van, hogy a másik ventilátorban a kettő csapágy közül az egyik tényleg golyós volt... :) (De az „szabvány” 80×80×25 mm-es ventilátor, amit már régen cseréltem.)

Kellene egy másik ehelyett, de az általam ismert boltok közül ilyen méretet sehol se láttam. (Nem, nem véletlenül 17 mm magas ez, a 25 mm-es vastagságú nem fér el.) Viszont sikerült egy „érdekességet” találni:

Ez egy HDD hűtő akar lenni, amiben a ventilátor 80×80×15 mm-es. Ráadásul nem is túl drága (ahhoz képest hogy eddig egyáltalán nem kaptam meg pláne...), és erre már a ventilátor gyártója írta rá hogy Ball Bearing, talán ez így is van... (Ezt most nem szedem szét azért, hogy lássam...) Szóval „Ő” lesz a donor. Szabad kézben elindítva ezen is érezni némi vibrációt (a centrírozás nem gyakorlat a műanyag megoldásoknál sehol...) de legalább az a „karcolós” hang nincs, mint a régi darabnál. (Poén: pont az az érzés, mintha egy golyós csapágyba kosz került volna. A kosz az megvan, a csapágyat még keresem... :) )

A két „porkavaró” együtt: az új tényleg 2 mm-rel laposabb. Ez legyen a legnagyobb baj...

Egy kis rögzítés az utólag beépített csatlakozóhoz nem árt, mivel már szedtem egyszer szét amiatt a tápot, mert sikerült úgy összerakni, hogy belelógott valami vezeték a mozgó részekbe... :) (A „háttérben” a másik turbina, ami az a 700 HUF-os verzió. Ahhoz képest elég jól bírja... A színe amúgy remek, ez se az átlag fekete. És természetesen NEM világít.)

Új ventilátor beszerelve, tápegység összerakva. Szép az a hologramos matrica a forgórészen, de ebből aztán semmi se látszik... Visszaraktam a gépbe, bekapcsoltam, jelentem: forog. Ill. a táp is működik, azt hiszem nem rontottam a helyzeten, hanem segítettem. (A hang az más kérdés: szélzaj sajnos van, de az a csúnya hang még nem jött elő, amit erre a ventilátorra fogtam...) Mindezt röpke másfél óra alatt meg is sikerült csinálni, a táp szétszedés, ventilátor csere, összeszerelés volt ebből bő 15 perc. A többi idő a „karok” meg a „tapadókorongok” rendezgetése szét ill. összeszereléskor. Ez a ciki: az érdemi munkáig eljutni az idő nagy része, a „lényeg” az már szinte semmiség. Akarok-e én szervizes lenni? :)

„Tápegységben ventilátorcsere képekben” című tudósításunkat olvashatták. További jó szórakozást...

balagesz

---

2011.03.15.
2019.12.05. D8.

Hozzászólások

Miért nem bízol a RoHS cuccokban?

Valami ilyesmi. Annak idejen nem veletlenul kerult bele az olom a forraszanyagokba. A maiakban hogy kivaltsak, mar annyi extra anyagot belepakoltak, hogy szinte kornyezetszennyezobb lett mint az eredeti olmos. Cserebe legalabb nem eleg megbizhato... Elobb-utobb csak kiforrja magat a technologia, csak az a kerdes, hogy ez a gyartoknak erdeke-e? (Ha nem romlik el, nem veszel ujat.)

Megj.: Nincs harag! :)

Kosz a linket, a TME-t eszembe se jutott megnezni... Van ez igy. (Infos boltok listait bongesztem erosen, ott nem jott velem szembe semmi. A fent lathato HDD hutore is az egyik haver hivta fol a figyelmemet. Innen is koszonet Neki!) De egy db. ventilator rendelesere nem tudom mit reagalnanak, "ez" meg hozza lett csapva egy masik pakkhoz. Az aruk nagysagrendileg ~ugyanaz, bar erzesre a SUNON az "marka" a mostanihoz kepest. Majd kiderul hogy hogy birja..!

Pokoli Torony

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Ez jo... Ezt a megjegyzest - engedelmeddel - hasznalom majd a jovoben is... :) Gondolkodtam rajta, hogy miert is nez ki belulrol ennyire rusnyan a cucc; szerintem a tap-vezetekek teszik ennyire vadda... Regen csinaltam olyat, hogy a periferiakhoz meretre keszitettem vezetekezest, de abbol az idoszakombol mar kinottem. Ez meg csak az ilyen jeles alkalmakkor (Marcius 15.) latszik amugy is, alapallapotban az asztal alatt kerreg becsukott oldallal.

szerintem meg pont jó, hogy sok 5.25-ös hely van és nincs 3.5-ös, mert a vinyókat így bele lehet tenni egy hűtő/zajcsökkentő keretbe.

Ebben is van valami, de akkor tetotol talpig megrakhattak volna 5.25-os helyekkel... Ez a haz viszont eleg regi (amikor vettem, mar akkor is "elavultnak latszott" a tobbi mellett), meg nem ilyen tervezesi szempontok szerint keszult. Ez meg a "regi iskola"... (Se elolapi kivezetesek, se semmi... Az a klasszikus design.)

Szia!
Nekem is Nagy Tornyom van ráadásul kerekes, és hasonló a számítástechnikai történelmem is. Valamint az is, hogy magam rakom össze a gépe(i)met. Nem a legújabb konfig de nekem megfelel.