Első benyomások: Oracle 11g telepítése Debian GNU/Linux-ra

Címkék

Nemrég jelent meg az Oracle zászlóshajójának számító, a cég szerint több mint 400 újítással rendelkező, 15 millió tesztórával és 36 000 fejlesztői hónappal elkészített Oracle 11g adatbáziskezelője. Az Ora 11g a bejelentés pillanatában (és talán azóta is) kizárlólag Linux-ra volt elérhető, így nem véletlen, hogy az első telepítések ezen az operációs rendszeren zajlottak. A linuxinsight.com egy alaptelepítést (next, next, finish stílus) Debian GNU/Linux-on, hogy megvizsgálja, hogy egy "nem támogatott" Linux disztróra mennyi vesződséggel jár a 11g telepítése. A képekkel ellátott cikk itt.

Hozzászólások

jól látom, hogy csak 32bites, azaz x86, van belőle és nincsen 64bites, azaz amd64-es?

Úgy tudom az év végére lesz belőle 64 bites és akkor jön ki más platformokra is. Egy Oracle fejlesztő a blogján olvastam: van idő a teszteleésre, mert a 10g felhasználók nem nagyon érdeklődnek; és a nyári szabadságolások után nyilván nagyobb lesz az érdeklődés, és a munkatempó is az Oracle-nél.

Minixes howto nincs? Vagy esetleg VMS-es. Ezekben még kihívást is látok, nade abban, hogy egy x86-os linuxos alkalmazást x86-os Linuxon futtassak...

Én pl. örülök neki.

Régebben (talán 2002 körül) 9i-t próbáltam Debianra tenni, és sok küszködés után végül nem sikerült. Pontosabban felment maga a szoftver, de a java-s alkalmazások (pl. dbca) nem futottak. Voltak levelezőlistákon ötletek, meg pár worksforme beszámoló, de nem sikerült az én esetemben végigtolni.

10g-t egy leírás alapján gyakorlatilag hipp-hopp tudtam Debianra tenni. És ennek örültem. Leírás nélkül még a telepítő se indult el, és fogalmam sem volt magamtól, hogy kell átverni.

Ígyhát én örülök annak, hogy van a 11g-hez is Debian telepítési leírás, ha majd egyszer akarok telepíteni, akkor tudom, hogy érdemes keresnem a google-ben.

Természetesen mondhatod azt, hogy x86-os Linux alkalmazás, de a disztribúciók sajátosságai között elég nagy eltérések tudnak lenni.

G

Konyhanyelven fogalmazhatsz így is (tőled elmegy).

Nem konyhanyelven: bizonyos alkalmazások előírt illetve certifikált platformon (nem ritka, hogy ez bizonyos hardvert + szoftvert jelent egy időben) települnek, futnak biztosan és hozzák a tőlük elvárt teljesítményt. A Debian GNU/Linux (afaik) nincs az Oracle által támogatott és/vagy certifikált platformok közt. Ez nem jelenti azt, hogy ne menne rajta, vagy ne teljesítene megfelelően, hanem egyszerűen ez azt jelenti, hogy a gyártó nem garantálja, hogy ez működik és úgy működik, ahogy ő szeretné (nem vizsgálta be, nem tesztelte, nem certifikálta).

--
trey @ gépház

A binaris kompatibilitas az szep dolog, de ha egy alkalmazas esetleg kicsit melyebben nyulkal/intenzivebben terheli a rendszert akkor esetleg ott mar elojon az is hogy a kulonbozo disztrok alatt esetlegesen kulonbozoen pecselgetett kernelek is vannak/lehetnek.

A kereskedelmi disztrok tipikusan ilyenek. En nem mernek egy RH kernelt osszevetni egy vanilla kernel.org-os kernellel. (Es nem utobbi elonyere)
Sot...en reszemrol evekkel ezelott befejeztem a vanilla kerneles szarakodast/jatszadozast.

A masik dolog: Customer Support szempontjabol en is meghuznam valahol a hatarvonalat: Piaci reszesedes illetve az adott disztribucio "homogenitasa", tamogatasanak szinvonala tekinteteben is. Nincs olyan ceg aki 25m felekeppen (privat luzer altal esetleg) konfiguralgatott kernel-t tamogatna "mission critical" kornyezetben.
Otthoni homokozo termeszetesen mas kerdes...

Na meg aztan ha "komoly bazdmeg" van akkor nem tudom pl. Debian eseteben lehet-e valahova futni SLA-kat lobogtatva...

Ezzel termeszetesen egy szoval sem mondtam hogy nincs pl. a Debian-nak letjogosultsaga vagy hogy a maga nemeben nem jo minosegu.

Aki nem akarja/nem tudja megfizetni pl. a RH-ot vagy filozofiai problemaja van esetleg vele, es megis minimalisat akar szopni esetleg egy-egy szamara fontos kereskedelmi sw-rel, annak javaslom a CentOS-t.
(persze nem jar hozza olyan support :))