Adobe photoshop teljesítmény kérdés

Sziasztok,

Adott egy öreg gépezet, amin fut egy win11 és mellé egy lightroom és photoshop. GPU gyorsításra fáj a fogam mert az asztali gép a következő:

8gb dddr3
gt 740 1gb
intel 3570 cpu

Itt jelenleg mindegy, hogy a gpu vagy cpu dolgozik, gyakorlatilag lassú. Ha csak vga-t cserélek egy GTX 1060-ra, érek el érdemi javulást? Ramot tervezem duplázni mellé.

Tudom, hogy ez nem a legerősebb gép a világon, sőt a hűtőszekrényemben erősebb a cpu, de jelenleg ez van, ezt akarom kimaxolni. 

Hozzászólások

Nem lesz számottevő sebességnövekedés. A beállításokban kérhetsz hardveres gyorsítást, de az nem az, mint játékok esetén.. szóval a komolyabb 3D renderelés nem fog számítani semmit. Annyi, hogy színcsatornánként tudjon műveleteket végezni stb, ilyen "komoly" feladatokra kell gondolj hw VGA-nál.

RAM csere viszont igen, csak a beállításokban állítsd nagyobbra a felhasználható RAM területet, mert az első használatkor beáll egy értékre és *úgy marad* amíg nem nyúlsz hozzá. 16G alatt nem használték fotóboltot, de ez talán még szubjektív is lehet.. a feleségem hardcore "fotóboltos", a 16G is kevés, most állunk 32G-re.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

tehát ha adok neki 1060-at meg hw gyorsítást nem lesz érezhető a sebesség növekedés? ramban meg akarom kínálni picit, viszont jelenleg azt írja nem használja teljesen a hw gyorsítást, csak limitálva lévén hogy nem támogatott a régi vga. Ezért is gondoltam a másik videókártya beszerzésén.

ramot tolnék bele, esetleg ha ki tudsz fogni párezerért egy i7-3770-et, akkor még azt

Így van, mást nem lehet tenni ezzel a géppel. A PS-nak két dolog kell, egy szálon erős proci (a többi szálat nem nagyon használja, nincs rá felkészítve a mai napig), és sok RAM. GPU-t maximum csak 1-2 plugin vagy filter használ, maga a PS nagy részén semmit nem gyorsít.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 05. 10., p – 12:17

Szerintem ez a gép ki van maxolva. A 3770 talán pár százalékot számítana, nem vennéd észre. A gpu szintén, vagy annyit se. A ram meg talán akkor kellhet, ha egyszerre 10+ kép van megnyitva, vagy méginkább 15+ és pakolod a layereket rendesen. 

A 16 gigáról 32 gigára bővítő kollégától kérdezném, hogy lehetséges megtömni 16 gigát? Hány 20  30 megapixeles képet kell hozzá megnyitni? Elképzelhetetlen nekem.

Amit még megosztanék, hogyha ez le lesz cserélve, akkor legalább 9-10. generációra érdemes, alatta nem volt érdemi előrelépés sebességben. Egy igazán jó gép az! Érdemes használni:

https://www.cpubenchmark.net/compare/

Abban egyetértek, hogy a 3770 sem lenne dimenzióugrás, a modern procik viszont nagyon erősek lettek egy szálon, és a PS-nak az kell. Ha nem is feltétlen 9-10. gen, de min. egy olyasmi generáció, vagy annál újabb.

A RAM-ban nem értünk egyet. 16-ot azért ajánlok betolni, általános használatkor is meg lehet az előnye, hogy nem használja a swap-ot semmi. A PS szereti enni, ha nagy felbontású képekkel, sok réteggel, sok effekttel dolgozik valaki (hiszen eltárolja az előző változatokat is egy eseteges undo esetére, ahogy már írták). A 32 giga lehet túlzás, lehet nem, nem ismerjük a kolléga felhasználást. A 8 GB elég lehet, fogösszeszorítva már 2024-ben (főleg a PS-hoz és Windowshoz), és a PS-ból ítélve munkára használja a gépet, a RAM meg elég olcsó lett, 16 giga tényleg nem egy drágaság, főleg ha DDR3, DDR4 kell csak belőle. A DDR5 ára is lement egész szépen, de mivel az a legújabb platformoknak kell, így az egy kis felárral van a régebbi memóriagenerációkhoz képest. Igazából jelen esetben a 32 giga is elég olcsó DDR3-ból, 40-50 font körül mennek itt nálam az angol amazonon, a legolcsóbbak a nem márkás 4×8 gigás kit-ek, de a 2×16-os se annyival drágább, sőt, 2×32-es noname (A-Tech) kitet is látok 57 font környékén, igaz az már lehet tényleg overkill lenne a kollégának.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Iskolai tablókép mondjuk 15 réteggel, másfél méteres nyomtathatósággal - kb 30 mpixel, színterekre (is) bontva . Ott már köhög 16-al, vagyis nagyon a határon van: ha mást is használnál mellette, annak a másnak a  működéséből azonnal le lehet vágni, hogy ez bizony kevés.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem írtad, hogy a legutóbbi, legális, Adobe Creative Cloudból jövő Photoshopról beszélsz, vagy valami régebbi, valahol "talált" változatról. A régiek gyorsabbak, főleg a 2022 előtti, Photoshop 22.3 verziótól jóval lassabb, a 22.2 még gyorsabb és ott még van shake reduction, utána már megszűnt. A jóval régebbiek, például Photoshop cs3, cs5 azok valók a te gépedre, mert jóval kevesebb erőforrást igényelnek.

Azt sem tudni, hogy 1, 10, 100 vagy 1000 mpixeles képekkel dolgozol átalánosságban. A Photoshop erőforrás igénye, főleg a cpu és memóriaigénye szinte exponenciálisan növekszik a felbontás által, mert elrakja az előző változatokat (eleinte a memóriába, aztán ha elfogy, jön a korlátlan scratch disk, amíg fér), bár ezt lehet módosítani, ki lehet kapcsolni, de nem érdemes.

Ami neked van az egy 2012 körül megjelent processzor. Már a Windows 11 is félig megeszi üresjáraton. Ha jön frissítés, teljesen. A valós idejű vírusírtót kapcsoljad ki a Photoshop idejére, érezhetően gyorsíthat.

Pc + Windows 11 platformon tudom megosztani a tapasztalatomat. Kell gyors cpu, sok mag, sok ram, akár 100 gigabyteot is gyorsan kiíró nvme disk, amit lehetőleg csak a Photoshop használ. Akár ebből több is, ha egy esetén is a scratch disk írás miatt lassú, tudod figyelni a task managerben, mi van 100 százalékon, amikor várakozol.

Ha ezek nem teljesülnek, akkor lépések között, közben vársz, vársz vársz. Ja, és vársz. Kattintasz, és vársz. Vársz.

általában 30mpx képekkel dolgozok, ps és főként lightroom. RAW képekkel természetesen, ami sokszor annyi energiaforrást igényel mint a jpg és társai. a célom az, ha pl lapozok egy lightroom katalógusban ne kelljen sok másodpercet várni míg betölt, valamint egy ps raw feldolgozásnál ha csúszkákat húzogatok akkor ne legyen rohadt lassú.

Természetesen ettől a géptől ezek irreális elvárások, tudom. DE a kérdés legfőképp arra irányul, hogy mi az amivel javíthatok rajt. (ha érdemi változás már nincs erre a gépre akkor nem csinálok semmit, használom és veszek később új lapot és minden mást.)

Semmivel. Érdemi változást a gép jelentősen újabbra cserélésével tudsz elérni, semelyik részének fejlesztése nem lesz igazán érezhető LR, PS közben.

PS-en csak az erős CPU és a sok RAM segít, a HW GPU gyorsítás csak bizonyos (nem is gyakori), elég szűk körű feladatoknál játszik. Persze ijesztő, hogy a GPU gyorsítás korlátozott, de ha nem használod a PS-t sose olyanra amire a PS tudja használni a GPU-t, akkor olyan, mintha ott se lenne.

A LR más tészta, annak elsősorban gyors meghajtó kell a katelógus alá. A katalógus legyen NVMe SSD-n, importáláskor generáltass vele nézőképeket, és akkor villám lesz a lapozás. Nekem így van, a tényleges képek meg szerveren, SMB megosztáson. A tényleges kép elérési sebessége semmit nem számít munka közben, miután betöltötte (mert minden amit csinálsz, a katalógusba megy).

Én anno részben PS+LR miatt cseréltem le a minden másra tökéletes i7-3770+16 GB+SATA SSA+Win10 gépemet, amiben videó vágás miatt volt már egy GTX 1660 Super. PS-ben és LR-ben észre se vettem, hogy van Hw gyorsítás - ergo nem csináltam olyant, amihez használja, ellenben Davinci Resolve 10x sebességgel renderelte a kész videót.
Érdekesség, hogy az új gép AMD Ryzen 7 3800X lett, 64 GB memória, NVMe SSD és a fenti GTX. A PS és az LR már csak egy VM-ben fut Linux alatt, 8 vCPU, 16 GB memória, GPU-ja nincs (nem kapja meg passthrough-val), és a teljesítmény növekedés így is drámai lett az emulált VM-es képmegjelenítés ellenére (ezért is nem menten tovább plusz VGA-t venni és passthrough-val odaadni a VM-nek, anz AMD-nek nincs iGPU-ja a host számára).

Hát, ha ez a célod, akkor a legjobb lenne egy legújabb generációs CPU, minél nagyobb fogyasztással, mert azok hasítanak a legjobban. Laptop esetén meg egy sok magos gamer laptop vagy hasonló üzleti laptop. Vegyél bene minél gyorsabb NVME tárolót, akár ha támogatja kettőt, az egyik csak Photoshop scratch disk legyen. Sok RAM, stb. Nem is ismétlem, nagyon sokan pont ezeket írták. Asztali gépet jobb ár/érték/teljesítmény arányban tudnál venni. Lehet egy használt workstation fele annyi és gyorsabb, mint egy lassabb, mobil CPUval szerelt laptop, fele akkora TDPvel. A Photoshop megtalálja, mi a szűk keresztmetszet a gépednek,  és azért lesz lassú.

egy gtx 1660-on is érezhető volt a gpu gyorsítás lightroom alatt, rtx 3060-ról nem is beszélve. nem vársz hogy megcsinálj a cpu a képeken az utómunkát, hanem "ott van"!:D
olyanoról ne is beszéljünk hogy davinci videó exportálásnál nvenc-el töredéke lesz a renderidő...

Szerkesztve: 2024. 05. 10., p – 20:01

lenne egy xeon 2696v2 64gb rammal, meg egy quadro k1200 vga, viszonylag jó áron. 

ez mennyire lenne jó választás?

Alig fiatalabb ez a CPU (2013 eleje), mint az i5-3470 (2012 vége), és ~2/3-a az órajele, ami hasonló mag mellett (max. 1 generációval újabb a Xeon) a teljesítményt sem jó irányba befolyásolja.

Ezen felül a munkaállomások fogyasztása sem túl baráti. A GPU-ja meg ugyan annyira lesz inkompatibilis, mint a mostani, szerintem.

NVMe SSD + Nvidia RTX VGA (legalább 16 GB, DDR5-6-os RAM) + Az alaplapon min. 32 Gb DDR4 RAM. Ezekhez 150 ezer alatt nincsen értelmes proci. - Ez az amivel már megmozdul a PS. (De ott is az újabb BETA, AI-s fejlesztés már ugyanolyan tetű, - még egy ilyen gépen is, mintha a korábbit 10 éves gépeken tolnád.)

Persze, ha képfeldolgozás a feladat, mindent kifizetve, nem biztos hogy megéri. - Átlagos gépen egy Lightroom Classic sem egy "idegbeteg" RAW-feldolgozó program. - Keresni kell az alternatív megoldásokat.

Rendesen megdrágult a számtech, a szoftverek kikerülhetetlen, éves fizetőssé válása.., a profi, jó hardver pedig a csillagos ég.

(Épp az előbb lepődtem meg, egy "lila", 2TB-s WD-ért a boltban 30 Ft felett fizettem.)

A kérdező fotókat dolgoz fel, nem AI-t akar használni. (Az AI alapú noise remove-ot meg hagyjuk már, amilyen sz*rokat kapok azzal feldolgozva, azért nem kár, ha nincs, aminél meg jól működik, ott nagyjából totál felesleges.)

Egyébként nálam is vígan fut, nemhogy nem mozdul meg, pedig „csak” 12 GB van a GPU mellett, és elég sokszor nyúlok az helyben működő AI toolokhoz.

(Ja, és decemberig Intel 4970K proci mellett egy GTX 980-assal dolgoztam, amiben csak 4 GB volt, és így is ment. Nem vígan, de ment, messze volt a nem mozdul megtől.)

 

Mert azt tapasztalom, hogy azon gépeken elégedettebbek az Adobe CC felhasználók, ahol a D3D 12 verzió felett, és magas VRAM mennyiség van a GPU mellett. (Mellesleg, messze a leglassabban betöltő és futó szoftverek az Adobe fejlesztései, ott semmilyen hardver nem elég jó.)

Adobe CC felhasználók

Adobe CC != Adobe Photoshop

Ha 0–24 ben mondjuk AE-projektekkel tűzdelt Premiere Pro projekteket kellene 4K h.265-be renderelnem, lehet, hogy kevésnek tartanám a 4070-esem. De ez messze van a PS „megmozdulásától”.

Helló,

 

csak hogy le tudjam zárni a dolgot, egy i7 8700 cpu és 32GB ddr4 lett a választás. 
jelenleg sima SSD Evo 840, rövidesen váltok m.2 nvme -re. 

tapasztalat: 3570-hez képest egy űrtechnika. A ps egy generált háttér mosás mellett sima jpg képpel 3-4 GB ramot fogyasztott, cpu pedig 4,7Ghz-te boostolt és ennek eredménye nagyjából 3-4 mp alatt generálta a hátteret, ami a régi géppel 2-3 perc alsó hangon. 
 

szoval jó döntés volt. 
 

Ui.: 1060 Ti lesz a GPU majd.