A Microsoft megkezdte a 3rd party reklámok Windows 11 Start menüjében való megjelenítését

Kijött a KB5036980 opcionális Windows frissítés a 23H2 és 22H2 verziójú Windows 11-ekhez, amellyel megkezdődött a 3rd party reklámok megjelenítése a Start menüben.

Részletek itt.

Hozzászólások

Már nincs mit fejleszteni a rendszeren. Minden hibát kikalapáltunk.

  • Dobd ki a 8. generációsnál régebbi géped, mert tollvonással alkalmatlanná tettük a Windows 11 futtatására.
  • Tettük mindezt azért, mert túl milliárdosak vagyunk és nemérimeg™ a régi hardveren is tesztelni a rendszerünket.
  • Most, hogy újravásároltad a géped, és megvetted hozzá vadonatúj rendszerünket, eladunk reklámfelületnek, hogy még milliárdosabbak legyünk.

Éppen ezért javaslom mindenkinek a Windows 10 Enterprise 2019 LTSC-t, használt licensszel. 2029-ig kap támogatást, és nem kell kidobni a gépet.

Ezzel csak az a baj, hogy a home user tudtommal nem vehet legálisan Enterspájz licencet, és az esetleges ESU extra támogatás elég vaskos áron is van mérve (kijön belőle egy új Intel 8. vagy újabb Intel vagy egy Ryzen 2. vagy újabb genes gép, 16-32 giga RAM-mal vagy 1-2 tera SSD-vel), évenként duplázódik az ára. Így max. warez-ként tudja nyomatni az ilyeneket. Csatlakozok az előttem szólóhoz, érdemes megszokni valamelyik Linuxot, kb. örökre szóló stratégiai befektetés, ami aztán megtérül nagyon sok évig, folyamatosan kamatozik.

Kár reménykedni, hogy majd kihúzod Win7-en, Win10 LTSC-n, meg majd a Win12 jobb lesz. Nem lesz járható út egyik se, előre megmondom, felesleges halogatás, meg önracionalizálás. Ez csak ilyen vergődés, valaki minél keservesebben ragaszkodik a Windowshoz, meg a rajtuk futó Win only szoftverekhez, annál durvábban nyomorítja meg magát az idő előrehaladtával. Minél előbb dobod a Windowst, megtanulsz függetlenedni, annál több fejfájást spórolsz meg magadnak.

Azt meg nagyon helyeslem, hogy a MS betesz reklámokat, ezzel nem is a 3rd party cégek termékeit reklámozza, hanem a Linuxnak jó reklám, ahova a sok felbőszített usert irányítják vele. Nem véletlen mondom mindig, hogy nem a Linux desktop éve jön el, hanem a Windows desktop éve fog megszűnni idővel, szép folyamatosan hal el évről-évre. Előbb-utóbb minden usernél elszakad a cérna, egyénfüggő kinél épp hol, melyik ponton, de a MS segít ezen, fokozatosan, mindig emeli a tétet, kikapcsolhatatlan update-ek, kötelező-kényszerített újraindítással súlyosbítva, kikapcsolhatatlan telemetria, online fiókkényszer, Win7-10 kinyírása, egekbe emelt Win11 követelmények, mostantól reklámok, jövőre is kitalálnak valamit, mert ezek ilyenek, nincsenek nyugton, unatkoznak, kell valamivel valakit szivatniuk, különben nincs életük. Sok user halogat, próbál régi verziókon maradni, de az is csak némi időhaladéknak jó, nem végleges megoldás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ezzel csak az a baj, hogy a home user tudtommal nem vehet legálisan Enterspájz licencet, és az esetleges ESU extra támogatás elég vaskos áron is van mérve

Nem értem, minek kéne otthonra megvenni. Ha valakinek nagyon kell, tessék csak lewarezolni, a Microsoft ipari üzemben úgy lopja más szellemi tulajdonát, hogy csak na, csöppet sem kell sajnálni őket. Tolvajtól lopni nem szégyen!

Előbb-utóbb minden usernél elszakad a cérna, egyénfüggő kinél épp hol, melyik ponton, de a MS segít ezen, fokozatosan, mindig emeli a tétet, kikapcsolhatatlan update-ek, kötelező-kényszerített újraindítással súlyosbítva, kikapcsolhatatlan telemetria, online fiókkényszer, Win7-10 kinyírása, egekbe emelt Win11 követelmények, mostantól reklámok, ...

Így igaz, 100%-ig egyetértek. Nem kell félni a Linux-tól, csak jól kell tudni választani disztrót (a kezdők általában emiatt véreznek el). Ubuntu-t kerülni kell, mint a halpiacot egy forró nyári napon. A legtöbb kezdő emiatt hiszi azt, hogy szar a GNU/Linux, mert másról nem is hallott. És hát tény, az Ubuntu sok szempontból tényleg szar.

- Kezdőknek én a Mint-et javasolnám inkább, de csak szvsz. Ez pontosan az, milyennek az Ubuntu-nak kellett volna lennie, Win-ről váltóknak egyből ismerős lesz a felülete, könnyű bánni vele, és a szoftvetámogatottsága is elmegy.

- Haladóknak szerencsére ma már egy debian telepítése sem rocket-science, gyakorlatilag next-next-finish. Még mindig az egyik legjobb disztró szerintem (olyan tekintetben, hogy nem túl bonyolult a használata ugyanakkor mégis remek a szoftvertámogatása, akkor is, ha fejlesztésről van szó). Én speciel utálom, de állítólag a Manjaro is jól használható haladóknak.

- Profiknak meg Gentoo, Arch, Nix stb. Ezek ugyan még mindig pilótaviszgásak, na de ezek soha nem is az átlag felhasználókat célozták.

Szerintem fontos lenne tudatosítani az emberekben, hogy az Ubuntu - Red Hat - Oracle stb. pont ugyan olyan szar, mint a Windows (mert kapzsi cég áll mögöttük), de szerencsére azért jóval többféle GNU/Linux létezik, van lehetőség. Talán túl sok is, és pont ez a baj, ha egy kezdő Gentoo-val próbálkozik, akkor naná, hogy beletörik a bicskája.

a rajtuk futó Win only szoftverekhez

Ma már ez sem para Linux alatt, amióta kikerült az XP forráskódja a 4chan-ra, hirtelen iszonyatosan megugrott a wine kompatíbilitás stabilitása. Mondjuk az jó lenne, ha lenne olyan disztró, amiben alapból be van konfolva, sokat segítene az átállásnál, mert azért wine-t jól beállítani nem egyszerű.

Itt a winetricks nevű grafikus konfolót tudnám ajánlani, ami tényleg szinte mindent megcsinál helyetted és piszok kényelmes használni, csak sajnos nem ismerik az emberek (a proton és a playonlinux nagyon játékcentrikus és rengeteg a függőségük). Egyébként pont most láttam, hogy törölve lett a winetricks wikipedia oldala, kíváncsi lennék, ki törölte és miért.

Nem szoktam ajánlani Windows programok használatát Linuxon, max. csak játékoknál tartom elfogadhatónak. Akkor se, ha épp Wine-ban hibátlanul futnak. Ha Linux értelme akkor jön ki, ha mindenből natív megoldást használ az ember. Igen, megszokást igényel, mert az egész rendszer más logikával működik, mint a Windows. Pedig az a vicc, hogy a Linuxé a sztenderd, unixlike működés, és pont a Windows a különc, nem szabványos, csak épp a sors iróniája, hogy minden desktop user pont az utóbbit szokta meg az évtizedek során. Így Linux alatt frusztrálódnak, hogy nincs C: meghajtó, nincs .exe fájl, programok telepítőit nem lehet random weboldalakról vadászgatni, nem kell tűzfal, vírusirtó, rendszerpucoló (CCleaner-klón) csodaprogram, stb..

Én azt szoktam javasolni, hogy aki vált, az tekintsen úgy a linuxos PC-jére, hogy az többé nem is PC, csak egy desktop form factor alternatív platform, vegye úgy, hogy egy desktopként álcázott mobil, amin nem Android vagy iOS van, hanem csak valami hasonszőrű, de épp úgy „Store”-szerűségből kell telepíteni, épp úgy nem kell driverekkel, és vírusirtóval szórakozni, stb.. Tudom, ez nem igaz, csúsztatás, de nagyon egységsugarú felhasználóknak jobban megragadja a lényeget, inkább szemfelnyitó jellegű.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Linux értelme akkor jön ki, ha mindenből natív megoldást használ az ember.

Nyilván, de most itt kifejezetten azokról volt szó, akik ragaszkodnak "a rajtuk futó Win only szoftverekhez", és emiatt nem váltanak Linux-ra.
Na, ez a probléma ma, 2024-ben már nem létezik (macerás, macerás, tagadhatatlanul nem épp user-friendly a wine, de megoldott és működik).

Csak az a baj, hogy én azt látom, hogy sokan akkor is ragaszkodnak a Wine-ban futtatáshoz, ha lenne alkalmas natív alternatíva rá. Pl. felteszik Wine-ban a Total Commandert, Notepad++-t, WinAmp-ot, foobar2000-et, IrfanView-t, Adobe Reader-t, WinRar-t, amikor azokra van tényleg használható natív alternatíva: Double Commander, notepadqq, QMMP vagy Audacious, DeaDBeeF, XnView vagy nomacs vagy ImageMagick, Okular vagy Evince, PeaZip, 7-zip, stb.. Szerintem még a GIMP is elmegy a Photoshop helyett, igen, más a menürendszere, újra kell szokni rajta a toolbarokat, billentyűket, 1-2 plugin nem létezik rá, de semmi megoldhatatlan. A Darktable is kiváltja a Lightroom-ot, nyilván értő kezekben. A FreeCAD és OpenSCAD sok (bár nem minden) esetben a windowsos fizetős megoldásokat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ennek szimplán az az oka, amit évek óta magyarázok, de képtelen vagy elfogadni. Egyszerűen, a felsorolt Windows-os alkalmazások még wine-ban is jobbak, mint az alternatíváik, ami vagy a szuboptimális koppintásuk, vagy egy alapvetően más koncepciót hozó alkalmazás.

Total Commander wine-ban gyorsabb, kevesebb CPU-t és memóriát eszik, mint Qt/GTK-bloat a Double Commander. Ugyanez igaz a WinAmp-ra és az IrfanView-ra is. Az IrfanView-ra, mint képnéző egyébként jó alternatíva a nomacs, de az alap képszerkesztő funkcióit és a széleskörű képformátum-kompatíbilitását messze nem hozza. Csupán képnézegetésre jobb.

Notepad++-nak teljesítményben és memóriatakarékosságban nyomába sem ér egyik Linux-os editor (Qt-bloat notepadqq, GTK-bloat Geany, KDE-bloat Kate, Sublime stb.) és mindegyik erőforrászabálóbb nála (különösképpen a szövegbe zoomoláskor már több száz megabájtot felzabáló Sublime).

Audacious egy jó irány volt, amíg ki nem siklatták a GTK3 (majd Qt5) átállással. GTK2-es verziója szernitem közelébe ér a WinAmp-nak, a jó értelemben. Ugyanakkor a foobar2000 tud nála lightweight-ebb és kompatíbilisebb lenni.

De, a Notepad++ nyomába érnek hatékonyságban a linuxos alternatívák. Van egy csomó jó text editor, nem csak azok, amiket soroltál, de pl. lite-xl, micro. A Geany-t, notepadqq-t sem mondanám bloatnak, és azt is mindig elfelejted, hogy a Qt vagy Gtk libeket általában már az asztali környezet vagy más programok előtöltik, Pl. a Gtk3-at a Gnome, böngészők, más Gtk-s programok előtöltik, így mikor az azt használó text editort indítod, az külön nem töltögeti be újra. Akkor valóban kilóg, ha pl. Gtk-s környezetben erőltet valaki feltétlen Qt-s megoldást, ez nem is ajánlott, működik, csak nem erőforrás-takarékos. Qt-s környezetben viszont megfordul a téma, ott viszont a Gtk-s megoldást nem jó ötlet erőltetni.

Igazából mai hardveren a Electron alapú megoldások se annyira gázak, ha pl. eleve valaki Chrome-t vagy Chrome-alapú böngészőt használ, akkor nem annyira pazarló, és tudásban viszont szétverik a Notepad++-t, pl. Visual Studio Code(ium), Zen, Pulsar, stb.. Hatákonyságban a non plus ultra, az a vim, neovim, Emacs, helix, kakoune, Joe/Jed, de azokat szándékosan nem említem, mert azok nagyon haladóknak vannak, átlag usernek agyrém és overkill kategóriások. Meg vannak a minimalisták, old school veteránoknak, (n)vi, elvis, uemacs (Torvalds kedvence), easy editor (BSD-féle ee), stb..

A legtöbb usernek bőven elég egy MS Notepad-klón, Leafpad, Mousepad, xed, stb, terminálban micro, átkonfigolt (nem deafult konfigos) nano, ne (nice editor).

Egyébként ha sovány Notepad++ alternatívát keresel, abban nekem a SciTe a kedvencem, épp úgy a Scintilla motor van alatta, mint a Notepad++, notepadqq, Geany, Code::Blocks, stb. alatt. Régen ez Gtk+-os volt, most már átállították ugyan Gtk3-ra, de továbbra is a legsoványabbak között van. A konfigolása nehézkes, mert elég idióta szintaxisú konfigfájlt kell matatni hozzá, de ezt csak egyszer kell dokumentáció alapján beállítani, utána hordozod a konfigot, és utána hozza a Notepad++ tudásának a 99,9%-át, csak plugineket nem támogat, de még azt is írhatsz magadnak scriptként.

Az audiolejátszóknál félig igazat adok, ott én sem értem, hogy újabban miért a Qt5-öt fetisizálja az összes fejlesztő. Még a Gtk3-mal nem lenne gond, de ez a Qt5 majmolás valami miatt akkora divat lett az audiósoknál, hogy nem bírnak róla lekattani. Minimum fura, nem sikerült megfejtenem az okát. A Gtk3-ra átállással nincs igazad, a fejlesztőnek muszáj léptetni a framework verziót, különben modern disztrón nem indul el a cuccos, frusztrálja a usereket, hogy kielégíthetetlen a függősége. Meg bloat is, mert a fejlesztő tud mellékelni hozzá régi függőséget, előfordítva (vagy sandboxban), vagy statikusan a binárisba fordítva, csak akkor meg ezeket a szoftver betölti, és pont azért lesz bloat, mert ugyanabból a grafikus toolkitből futni fog egy modern verzió a rendszerrel, és egy elavult is, amit az alkalmazás csak saját magának töltöget be feleslegesen. A koncepció lényege az lenne, hogy minden lib egy egyszer legyen betöltve, és minden azt használja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hátöööőő... azért a Photosholp igen régen volt azonos szinten a Gimppel... kábé úgy 20 évvel ezelőtt. Ettől még a Gimp kiválóan használható, ha az ember nem akar olyan tool-okat használni, amelyekre a Photoshopnak évek óta bejáratott megoldásai vannak. Én is csak hobbi szinten űzöm a képbuherálást Gimppel, és igencsak megküzdök vele, ha például egy olyan ojjektumot kell a hátterétől elkülöníteni, ami nem egyszerű körvonalakkal bír. Az eredmény nem is mindig olyan, hogy azt ki merném tenni az ablakba. Ehhez képest a Photoshopban van olyan kivágó eszköz, ami egy frizura minden hajszálát felismeri és körberajzolja, vagy éppen az erdő fáit, vagy egyéb hasonlóan bonyolult alakzatokat.

Ez valóban előny. Több a munka vele, ha Gimpet használsz erre.  Azt gondolom, ha naponta ez és ehhez hasonló a feladat Kell a photoshop. Ellenben elég sok embertől hallom, hogy photoshop alkalmazást használ, hogy csak kivágja a képeit vagy javítson a színén...stb  Ehhez nem kell. Talán SuSE Linux 10-től használok csak Gimpet fotósként és folyamatosan alakultak a programok képnézegető, raw feldolgozó, monitor kalibráló, szortírozó letöltést segítő app...stb

Most azért gyülekeznek a felhők a wayland miatt meg az egyre "öregedő" DisplayCAL miatt.    

Ezzel csak az a baj, hogy a home user tudtommal nem vehet legálisan Enterspájz licencet

De igen, vehet, használtan. Te lehet, hogy már nem vehetsz a Brexit miatt (nem mintha akarnál), de EU-s országban (így Magyarországon is) vehet Enterprise licenszt is.

az esetleges ESU extra támogatás elég vaskos áron is van mérve (kijön belőle egy új Intel 8. vagy újabb Intel vagy egy Ryzen 2. vagy újabb genes gép, 16-32 giga RAM-mal vagy 1-2 tera SSD-vel)

Ezért érdemesebb 10-15 ezerért használt LTSC 2019 licenszt venni, amivel 2029-ig vannak frissítések.

Az engem érintő vészmadárkodásaidra nem vagyok hajlandó reagálni. Elmondtam már mindent ezzel kapcsolatban, amit tudnod kell.

Kár reménykedni, hogy majd kihúzod Win7-en, Win10 LTSC-n, meg majd a Win12 jobb lesz. Nem lesz járható út egyik se, előre megmondom, felesleges halogatás, meg önracionalizálás.

Azt gondolnam, a belathato jovoben tovabbra lesz olyan fizetokepes kereslet, aki egy secure vallalati infrastrukturat akar felepiteni, ne adj' Isten air-gapped gepekkel, ugyhogy LTSC (vagy mas, konzervativ release channel) is lesz nekik, mert a MS nem fogja az asztalon hagyni azt a penzkupacot.

Plussz pénz lesz a reklámok kikapcsolása?

Kikapcsoláskor a "Ne kapcsolja ki amíg a telepítő frissít" helyét átveszi majd egy 3 perces reklám amit nem lehet kilőni valami fideszbaromsággal?

A frissítések hoznak majd érdemi javulást, vagy csak az új reklámokat fogják cserélgetni?

Jaja, Win-en az egységsugarú usernek fut legalább annyi updater service a háttérben, amennyi alkalmazást telepített. Ugye a mai napig nincs de-facto package management. (Persze, van már winget, chocolatey és tsi., de itt átlaguserről van szó.)

Most be lehet rakni még +1 db service-t a háttérbe, ami foglalja a memóriát és a CPU időt feleslegesen. Azért a Windows tényleg ordenáré bloatware lett az utóbbi években.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Plussz pénz lesz a reklámok kikapcsolása?

Igen.

Kikapcsoláskor a "Ne kapcsolja ki amíg a telepítő frissít" helyét átveszi majd egy 3 perces reklám amit nem lehet kilőni valami fideszbaromsággal?

Erre is megvan az esély, de szerintem csak Windows 12-től, amikor a 11-ben már elfogadtatták a birkákkal a reklámozás tényét.

A frissítések hoznak majd érdemi javulást, vagy csak az új reklámokat fogják cserélgetni?

A frissítések hoznak valamennyi javulást, de sokkal több bugos új feature-t. Kivéve, ha LTSC-n vagy, mert ott csak érdemi javulást hoznak.

Sajnos a Microsoft a közelmúltban is elrontotta frissítéseken keresztül a 2019LTSC nem angol nyelvű verzióit.

Az is igaz, hogy rá egy hónapra kijavította.

De akkor gondolkodtam el azon, hogy ilyen bosszantó apró hibák szándékos "beépítésével" is terelhetik a felhasználókat a W11 felé.

Cserébe a feature ágú Windows 10-et úgy sikerült elrontania valamivel havonta, hogy még Windows 11 se volt.

Többször akár bootolhatatlanná is téve. Most a Windows 11-gyel csinálja ugyanezt. Kísérleti nyúlnak használja a felhasználóközönséget.

Az LTSC sem tökéletes, csak a kisebbik rossz.

"helyét átveszi majd egy 3 perces reklám amit nem lehet kilőni valami fideszbaromsággal?"

Telepíteskor amúgy is sok baromságot kérdez a rendszer, amit ha kikapcsolsz akkor azért kíváncsi a NagyTestvér, hogy azt miért nem akarod. 1-2 év és pártpreferencia, identitás, gender, szintén választható lesz a pénzemért.

Meg szerencse, hogy be van epitve a gep araba. Ha fizetni kene erte, biztos kitorne a parasztlazadas...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bizony, ez így van. Ráadásul nem is csekély összeg, évi 169 font, amit még kollégistáknak és bérlőknek is kell fizetni, ha a saját szobájukban néznek tévét! Nekem sose volt, nem nézek tévét, de aki még rajta van ezen az ósdi platformon, azt jól leszopatják. Néhányan nem fizetik, de volt már aki megütötte a bokáját, mikor kiderült, hogy mégis van tévéje meg tévéelőfizetése, stb.. Ha online próbálnál BBC-t nézni, akkor is kell ilyen licencet venni.

Duplán genyóság, mert ez a pénz nem az államnak megy, nem a csatornáknak, csak a BBC-nek, hogy fenntartsák állami propagandaszórásra, globális szinten. Így annak is fizetni kell, aki a BBC-t nem akarja nézni, csak a többi adót, az se kerülheti ki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jaj dehát szegény™ tévétársaságok™ tönkremennének™, ha senki nem fizetne érte.

volt már aki megütötte a bokáját

Meg is érdemelte, a büdös™ tolvaj™ mindenit! Hogy képzelte, hogy lopja™ a tévéadást?!

Az ilyen fattya™ biztos a kiflit™ is™ lopja™ a boltban, meg az étteremben sem fizet.

Valaki csodalkozik ezen? Hany eve is van a telepitesnel az a kerdes, hogy akarsz-e egyedi reklamazonositot? Van itt a forumon meg valaki aki szerint a Windows a termek es nem pedig a felhasznalo?

Szerkesztve: 2024. 04. 29., h – 08:56

A sima talpas user meg fogja szokni ezt is. Iszonyat pofátlan módon verik át őket nap mint nap, nem fognak linuxra váltani a tömegek, szépen beállnak a sorba mint mindig :) Kisezer okból lehetett volna már linuxra váltani, és akit zavart ez-az már megtette. Simán lenyomják a torkukon a weboldal reklámot, a facebook-os reklámot, yt, sőőőőt ha belegondolsz a kábeltv előfizetéssel kb. azért fizetnek ,hogy nézhessék két valóságshow között a reklámot. (meg közben is) :) Duplán, triplán fejik őket eszetlenül,  az élet minden területén és ez sem elég, hogy kimozduljon a komfort zónájából :)  A birkaság életforma ;) Szóval szépen lassan belopják nekik ide is a reklámot és megszokják. :) 

-42-

Ismeros egyszer hozott egy tabletet, hogy "nem megy rajta az internet". Kiderult, hogy internet van, facebook is van(!), csak a facebook reklamokra nem lehet kattintani, mert hibat dob a facebook.

 

Szoval a reklamoknak van piaca.

 

(Mondtam, hogy inkabb orulni kellene, hogy nem lehet hirdetesre kattintani, de mondta, hogy neki az kell, mert o ugy tajekozodik. (ugye hvg, index meg miegyeb is hirdeteskent tolja a hireiket.

Valo igaz, hogy hirdetesen kivul nem is volt mas a sajat folyamaban.)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Minden ilyen hírnél egy kicsit megveregetem a vállamat hogy jó döntés volt platformot váltani.

De jó, h direkt legacy boot-ra telepítettem anno a w10-et. Nem tud frissülni. :)