Csendben licencet váltott a Minio projekt

Címkék

A Minio projekt szépen csendben AGPL-re váltott az eddigi Apache2-ről. Részletek ebben a GitHub issue-ban.

Hozzászólások

Sose tudom megjegyezni ezeket a jogi flikk-flakk dolgokat. Mondjuk nem is szeretem. Valaki el tudja mondani nem mordori nyelven, hogy ez mit is jelent?

Apache license: kb bármit csinálhatsz, a saját forkodnak bezárhatod a forrását, megváltoztathatod a licenszét stb

AGPL: még a GPL-nél is erősebb, akkor is ki kell adnod a fork-od forrását, ha csak pl web-en "szolgáltatsz" vele.

Ha sokakat érdekel, elforkolhatják azt a verziót, ami még apache volt, de az agpl jó választás.

Csak a minio forrasat kell kiadd, ha modositottad.

 

szerk:

The GNU Affero General Public License is a modified version of the ordinary GNU GPL version 3. It has one added requirement: if you run a modified program on a server and let other users communicate with it there, your server must also allow them to download the source code corresponding to the modified version running there.

(https://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Affero_General_Public_License)

Valóban, rosszul emlékeztem. De nem ilyen egyszerű: amíg nem teszed nyilvánossá a programodat, addig szabadon keverheted a GPL, MIT, BSD meg egyéb licencű kódokat. Vagyis a konkrét esetben ha a szerveren egy GPLv3-as kód futna, abba bele lehetne tenni akár zárt forráskódú részeket is, mert a programot nem adod oda, így nem kell forrást sem adni. De mivel AGPL, ezért ami zárt meg MIT meg egyéb licencű kód lenne, az is az (A)GPL alá esik. Vagyis okoz problémákat.

Ha csak hasznalsz a projektedben egy AGPL licenszu adatbazist, adatok tarolasara, az nem befolyasolja a projekted tobbi reszet.

De ha belepiszkalsz az adatbazis kodjaba, akkor azokat a modositasokat publikalni kell.

Ha az egesz termeked maga a modositott adatbazis, akkor pech.

Ha fel akarsz hasznalni kod reszleteket egy AGPL-es projektbol, egy publikus projekthez, publikalni kell az egeszet.

 

A GPL es AGPL alatt is ha csak magadnak takolsz ott valamit, mas nem hasznalja semmilyen formaban, akkor nem kell publikalni.

Ahogy fent is irtak, Apache: csinalsz nagyjabol amit akarsz.

 

GPL csalad: hasznalod a kodot, ki kell adnod a forrast (az AGPL-t eredetileg nem a FSF adta ki, de ugyanaz a szandek mint a GPL-nel)

GPLv2: odaadod valakinek a szoftvert, add melle a forrast

GPLv3: ha firmware-ben van a GPLv3-kod, akkor engedd meg, hogy a felhasznalo lecserelje a firmware-t (https://en.wikipedia.org/wiki/Tivoization)

AGPL: ha nem a szoftware-t osztod meg, hanem egy online szolgaltatast, akkor is ki kell add a forrast. Eredetileg a GPLv3-ba is terveztek egy ilyesmi kitetelt, de vegul nem kerult bele. Szerintem az AGPL tulajdonkeppen a 80as evek GPL elkepzeleset hozza at a 21. szazadba... Ahogy akkor nem tetszett sokaknak a GPL, ugyanugy nem tetszik nekik most az AGPL.

Ez igy most egy szabadabb projekt lett, es amiatt lazonganak hogy ezek utan nem lockolhatjak a sajat forkjukat? Tessen forkolni korabban, ha jol latom erre van/volt lehetoseg.

Pimasz huzasnak tartom, hogy valaki penz csinal egy opensource (nekem minden az ami github public repoban van) dologbol. A hozzaadott szellemi termeke persze fizetos, de maga a forraskod...