Ubuntu 14.04 LTS

Címkék

Ubuntu LTS

Adam Conrad az imént bejelentette, hogy hivatalosan megjelent az Ubuntu 14.04 LTS (kódnevén "Trusty Tahr"). Ez az Ubuntu ötödik LTS, azaz "Long Term Support" kiadása. Az Ubuntu Desktop, Ubuntu Server, Ubuntu Cloud, Ubuntu Core, Ubuntu Kylin, Edubuntu és Kubuntu változatokhoz 5 éven, az egyéb változatokhoz 3 éven keresztül érkezik majd karbantartási frissítés. A hivatalos változatok listája itt található.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Értem én, hogy ezek az Ubuntu színei, de ezt a háromféle padlizsánszínt még jó szemmel is nehéz értelmezni. :)

SRÁÁÁCOK!!!!!

MŰKÖDIK VÉGRE AZ NVIDIA OPTIMUS. VÉÉGREE,, MEGY A GYÁRI BUMBLEBEE HELYETTI DRIVER KEZELÉS. ASUS N75S, STB HIBRID KEZELÉSHEZ!!!!

ISTENEM DE VÁRTAM
********************
tiborh, Ubuntu 14.04 LTS

Kezdetleges még ez a "gyári" Optimus támogatás. Az nvidia-prime csomag simán felrakja a bbswitch-et, ami a bumblebee-ből jön. Meg valahogy az energiagazdálkodása sem tetszik, mintha nem kapcsolná le normálisan az nvidia-t a tápról. Nálam marad a bumblebee - még.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Igazából ebben az a jó, hogy a szervereken majdnem 2020-ig lesz támogatottság.
(Desktopon sem nagyon foglalkoztat az új disztrib, mert sok olyan "külső" fejlesztésű programot használok, melyeket az LTS-ekre éleznek ki. (Pl.: PlayOnLinux))

Az eddigi leggyorsabban és legproblémamentesebben települő kiadás. Kíváncsi vok, hogyan viselkedik a későbbiekben.

> BERUS
Motor: Ubuntu 14.04 LTS

Sziasztok,

Szerintetek érdemes kicserélni a 12.04 LTS-t 14.04 LTS re egy Lenovo M57 es desktopon?

Egy 6550 es Core2Duo és 2 gb ram van a gépben.

Lassabb lenne rajta a 14.04? Az előző verziót gnome fallback mode ba állítottam be, nem tudom, hogy az új Unity mennyire lenne lassú. Továbbá gondolkozom a 14.04 LTS Ubuntu Gnome -on is.

-- Zoli

Feltettem frissen erre a gépre és meglepően fürge. Gondolkodtam még az Ubuntu Gnome on, de úgy gondolom, hogy megfelelő sebességgel fut jelen pillanatban. Aztán úgyis előbb utóbb beleteszek egy SSD-t ebbe a gépbe, ha lemennek az árak. Nyugdíjas rokonok használják nagy megelégedéssel most már 2. éve ezt a kis Lenovo gépet az Ubival.

-- Zoli

Van még rajtam kívül valaki, akinek nem megy a chromiumban az í vagy az Í (semelyik input mezőben)? Ha igen, ide mehet a bugriport, különben sose fogják megcsinálni.

Miért lehet az, hogy egy Ubuntu 12.04 nem ajánlja fel a 14.04-re frissítést?
Ha átállítom hogy ne csak a "Hosszútávon támogatott új kiadás"-ra frissítsen, hanem "Minden új kiadás"-ra, akkor meg a 12.10-re akar frissíteni?
Egy másik gépen a 13.10 sem akart frissíteni amíg "Hosszútávon támogatott új kiadás" volt beállítva. Amikor átállítottam, hogy "Minden új kiadás"-ra frissítsen akkor szépen frissített a 14.04-re.
Szóval van lehetőség 12.04-ről 14.04-re frissíteni, ha magától nem ajánlja fel? Nem szeretném a közbülső három kiadásokon keresztül frissíteni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Sem a Release Notes, sem a TrustyUpgrades nem említi a 12.04-ről való frissítést. Én sehol sem láttam eddig hivatalos utalást arra, hogy támogatott lesz ez az út. Igen, tudom, hogy az LTS-ről LTS-re az szokott lenni. Viszont ezt korábban meg is említették. Például:

10.04 LTS-ről 12.04 LTS-re, Upgrading_from_Ubuntu_10.04_LTS_to_Ubuntu_12.04_LTS

Én ilyet most nem látok sehol.

--
trey @ gépház

Itt a megoldás: http://www.omgubuntu.co.uk/2014/04/upgrade-ubuntu-14-04-12-04
sudo update-manager -d
És akkor már felajánlja a 14.04-re történő frissítést a 12.04-ről is. :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A kiadás gondolom nem vonatkozik még az LTS frissítésre. Precise-nél is így volt. Kellett egy kis idő a kiadás után, hogy -d nélkül is megjelenjen(hogy pont .1-nél azt nem figyeltem meg). Akkor viszont nem is baj hogy nem reklámozzák, ha még hivatalosan sem stable. Különösen ha Ubuntu-ról van szó.

A Unity-ben lehet már rendezni egy sorba a workspace-eket, mint a Gnome Shellben? Esetleg dinamikusan meghatározni a számukat?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nem akarok trollkodni, de nekem megint hozta az Ubuntu a "nem fejlődök sehová" érzést. Újabb kernel, hw támogatás: ok, reszponzívabb felület: minimum.
2 év alatt ezek szolid változások, és nagy részük a kernelfejlesztők érdeme és nem a Canonical programozóié.

Hol vannak a designer-ek?

Aláírom, hogy az ubuntu csinált egy jó alapot a Debian-ból. De a Mint és az elementary design-ban simán leverik, pedig azokat nem 10 éve fejlesztik.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Az igaz, hogy nem vagy vele egyedül, de akinek tetszik, az az esetek többségében csak használja, és nem dicsekedik vele a neten, hogy jaj de jó, teccik, like unity, meg ilyesmi. Így emiatt többet lehet arról olvasni, hogy sz*raunity... Pedig szerintem elég sokan elégedettek vele.

Kíváncsi lennék az oprendszerbe épített felhasználó élményes statisztika mit mond a unity használatról.
- - - - - - -
A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar.
"http://hup.hu/node/111669#comment-1419622">csfeco

Alulra nem lehet tenni.
Én nem használom, de a kedvedért kipróbáltam. Pár perc kínzást jól viselt.
Amúgy lehet állítani, hogy csak sarokra érzékeljen, És milyen érzékeny legyen.
- - - - - - -
A nagy tudású uraknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a Windows ugyan sok mindenre nagyon jó, de Linuxnak speciel nagyon szar.
"http://hup.hu/node/111669#comment-1419622">csfeco

"Az egész iparág küzd a grafikus felületekkel, megy a nagy útkeresés."

Szerintem nem az útkeresés megy, hanem az egész iparág a diszkrét eseményeken alapuló (egér, keyboard) felhasználói input paradigmáról mozdul el éppen a nem diszkrét (gesture, tapintás, stb) eseményeken alapuló inputok fel. Ez az új paradigma merőben más UI és UX alapokat igényel. Nem lehet egy az egyben megfeleltetni az olyan régi komponenseket mint a scroll-bar, text input, button egy-egy egyértelmű komponensnek. Az érintőkpernyős rendszerek és maguk az érintőképrenyők mérete miatt is egészen más a felhasználói felület kezelése. Ameddig a PC-knek folyamatosan nőtt a képernyője és pár év alatt a 14 colosból a 21 colos lett az alap addig a desktop rendszerek is vígan nyújtózkodtak. Hopp egy widget ide, hopp egy aktív applet oda.. ikon hegyen amoda, státusz indikátor meg mindenféle kapcsolók tucatja mentek ki a júzer elé. 21 colon, nagy felbontással elfért minden. De 4-7 colos érintőképernyőn ez már nagyon necces. Nézd meg, hogy a telefonodon egy átlagos gomb arányaiban mekkora területet foglal le... és nézd meg itt a keresés alatti ">> >>" gomb mekkora. Elképesztően nagy a különbség. Ráadásul az egyes feladatok elvégzésének folyama és ideje is megváltozott. Egy táblagépet vagy teleofont gyakran állva, fél kézzel, forgácsidóben használ az ember. A PC-t pedig ülve ráérősen. Az előbbi esetében gyorsan kell végezni és kevés mozdulattal kell elérni dolgokat, a PC-s világban meg lehet Next-Next-Finish dolgokkal meg dialógusokkal bohóckodni. Az is bizonyított tény, hogy egy PC felhasználó jóval nagyobb késleltetést is tolerál (ennyi pozitív hozadéka van a homokórás vindóznak), ameddig egy hordozható rendszerben már 0.1-0.2 másodperces késleltetés idegesítően hat.

Ebben a kontextusban tényleg nem útkeresés van, hanem munka, sok munka... nagyon-nagyon sok munka. A 14.04 desktop UI egyértelműen és kimondottan nem volt az Ubuntu fókuszában. Ebből senki nem csinált soha titkot. UI szempontból a 14.04 legjelentősebb célja a konvergencia program végrehajtása volt. Vagyis az, hogy az Ubuntu OS-nek elegyne egységes flehasználói élményt nyújtó megoldása az érintőképernyős, arm architecturájú hordozható rendszerekre is.

Ez meg is valósult.

Ha ma kipróbálod mondjuk egy LG Nexus 4-en a legfrissebb Ubuntu-t akkor fel fogod ismerni az Ubuntu launchert, scope-okat, indikátorokat, az egész formavilág és flow pont annyira lesz ugyanaz mint a PC-n amennyira a form factor ezt lehetővé teszi. Lényegében kartnyújtásnyira vagyunk attól, hogy a teljes display server és ablak kezelő is ugyanabból a forrás csomagból érkezzen egy telefonra mint a pc-re.

Friss Ubuntu 14.04 telepítés egy Dell Latitude E6410-es laptopon.

Miután újratelepítettem lefagyott a GUI, átléptem a CLI-be Ctrl + Alt + F1 kombinációval, egy sudo reboot-al újraindítottam. Na fene, lefagyott a GUI, milyen meglepő... Telepíteni akartam a Google Chrome nevezetű csodát, erre mi fene az Ubuntu Software Center lefagyott...

szerk: Harmadik hiba is megérkezett! Lefagyott a compiz!

Tiszta telepítés közben keményre fagyott, 13.10-ről upgrade sikeres, de aztán ötpercenként keményre fagy. Leállítás/indítás vagy sikerül, vagy nem. Még egy kicsit marad a korábbi változat.
Szerk:
Úgy tűnik, a noveau driverrel volt valami gáz, a zárt nvidia driverrel megszűnt ez az instabilitás.

Laptopos használat esetén megszűnt már az a probléma, hogy a beállított fényerőt újraindítás után ismét igazítani kellett, mert visszaállt teljes fényerősségre?

Úgy tűnik, kevesen használják olyan környezetben, mint én akartam.
Nálam kb. negyedórát húzott ki és ment a kukába.

A gépemen Intel integrált VGA van, Virtualboxban futna a linux.
Na ebben a párosításban a 3D emuláció használhatatlan volt mindig, ezért eleve nem is kapcsolom be.
Erre mit csinál ez a drága uborka? Ennek ellenére fut a compiz és agyoneffektezi a desktopot, amitől az i5-ös procin is iszonyat lassúnak érződik az egész.
Kikapcsolni? Miért is lehetne 2014-ben a control panelről/system settings-ből? Ugyan... Hát dugják fel maguknak amazonostul az egészet! :(

upd: közben rájöttem, hogy valószínűleg a unity-tweak... kellett volna a gnome-tweak... helyett, meg még ki tudja, mi. :)
Majd ha lesz kedvem újratelepíteni, akkor kipróbálom.

Én is szopattam magam az „Intel integrált VGA”–VirtualBox–Ubuntu háromszögben egy darabig. (Én, mondjuk, súlyosbítottam 3D-szopóálagyorsítással is – fagyott is rendesen; anélkül viszont eszetlen lassú fade-effekteket produkált).

Aztán valamelyik nap hajnali 3 (±4 óra) környékén kiókumláltam, hogy a vmWare Player fogja megoldani a nyűgömet. Bejött. :) (Reinstallal, mert a VDI→VMDK konverzióhoz nem volt gusztusom, és egyébként is alig volt rajta valami.)

No, nem egy natív élmény, de VB-hez képest ég és föld. Valamiért a „legújabb VB verziók” a „legújabb Ubuntu verziókkal” nem annyira szeretik egymást nálam (W7, minden 64-bit).

Részemről tettem egy utolsó kísérletet vele, de szvsz ez a hulladék kategóriát sem éri el.
Default install után tízpercenként egy internal errorról szóló ablak.
Felraktam eclipse-t, indítom, újabb internal erroros sajnálkozás...
Nagy nehezen reboot, compizconfig-settings-managert felrakom, lekapcsolok mindenféle animációt és egyéb lassító hulladékot, újabb internal error.
Reboot, a beállítások visszaálltak a korábbira, megint döglassú az egész, akadozik és zabálja a CPU-t (legalábbis a ventilátor folyamatosan pörgött). Poweroff, remove, delete all files. Good bye ubuntu!

Ha már a 10 éves laptopomon is el fog menni, akkor szóljatok! Addig nem látom értelmét újra kínlódni vele.
Egyébként minek ennyi verzió? A Debian 2-3 évente ad ki egy verziót és kész. Ubuntu esetén meg már túl sok a választék, csak összezavarja az embert.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Ubuntu Desktop, Ubuntu Server, Ubuntu Cloud, Ubuntu Core, Ubuntu Kylin, Edubuntu és Kubuntu. Ezt mégcsak a fenti cikkből másoltam. Aztán van Lubuntu, BeLin, Bussiness Remix, MythUbuntu, Ubuntu Studio és talán még jó párat találnék. Aztán vannak forkok, mint a Linux Mint, de gondolom nemcsak egy van. Na ezek is Ubuntuk, hiába változtattak rajta. Mire végig próbálgatod őket, hogy mi válik a legjobban neked...
Persze van, amit az ember biztosan nem fog használni, de még így is elgondolkodhat, hogy na most melyik verziót dobja fel.
Nagyon érdekes, hogy az Ubuntuval bejöttek a szélesebb igények kielégítésével és ezért mennyi féle verziót kellett gyártaniuk és folyamatosan karbantartaniuk, fejleszteniük. Ha megnézed a Debiant, nincs sok választék. Mégis azt rakhat fel és használhat az ember, amit akar.
......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Ha neked az Ubuntu Desktop és az Ubuntu Server közt nehéz választani, akkor hagyd a fenébe ezt a szakmát. Azt megtudni, a többi mit jelent, szintén nem kellene egyhetes elfoglaltságot jelentsen. De hogy lásd, milyen segítőkész vagyok, megkerestem neked: Ubuntu Derivatives Le már nem fordítom.

Csak ahogy írtam, nemcsak két verzió között lehet választani. Nem is értem, hogy miért csak ezt a kettőt hozod fel példának, mikor rengeteg verzióról van szó. Akartam az Ubuntu.com oldalt is nézni, de a betöltése után mindjárt fehér lesz. Így az ubuntu.hu oldalból tudtam kiindulni és már ott nem két verzió szerepelt. Persze ha szervert akar üzemeltetni az ember, akkor könnyű választani. Az emberek többsége viszont asztali gépet, laptopot használ, nekik meg nagyon sok lehetőség van. Főleg egy kezdő nem tudja, hogy most melyiket válassza, már a grafikus felületet iletően sem mindenkinek megy olyan könnyen a döntés, az olvasottak alapján pl sokan csalódtak a Gnome felületben.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Segítek: Elsődleges Ubuntu kiadás egy van desktopra. Ez tartalmazza a Unity-t. Ha elmész az ubuntu.hu-ra vagy ubuntu.com-ra, akkor ezt ajánlja fel. A többi desktop változat már azoknak van, akiknek valamilyen különleges igényük van (pl, KDE), ennek megfelelően külön weboldalakon éred el őket.
Szóval ami problémáról írsz, az valójában nem létezik.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Úgy írja, hogy "További verziók", azaz a felsorolás folytatása. Igen, ez a két verzió jobban ki van emelve. Ha viszont nem települ fel a Desktop verzió vagy nem tetszik, nem jött be neki, akkor már sok választék van.
Egyébként én annak idején inkább a Lubuntut szerettem volna felrakni, mert a sima Ubunturól elég sok rosszat is hallottam. Szóval például már én nem úgy éltem meg, hogy először sima Desktop verzió. Sőt ha másokat megkérdi az ember, nem mindenki ezt használja és ajánlja. Blogon, fórumon sem úgy jött le, hogy van ez a kettő, a többi egyedi igény alapján. Nem hangsúlyozzák ki, mindegyik verzió egyenértékűnek tűnt. Sőt azt se lehet mondani, hogy az ember az ubuntu letöltési résznél lyukkad ki, ahol érezhető, hogy két verzió van és több egyedi igénynek. Én a lubuntu szóra keresve a lubuntu.net oldalán lyukadtam ki. De csodálkozol, hogyha ezt dobja ki első találatnak a kereső? És eszembe sem jutott, hogy másképp kezeljem, mint az Ubuntut. Azt hittem, hogy ez az LXDE-s változata, életemben nem gondoltam, hogy ez valami egyedi igény lett volna.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Szerintem elég egyértelműen írja a letöltési oldal, hogy miért vannak a további változatok, miben különböznek az Ubuntutól. Akit ez összezavar, az meg majd kérdez a fórumban, azért van. A tapasztalatok szerint elenyésző számú embert zavar össze a letöltési oldalunk.

Csak pont azt írtam, hogy nem mindenki jut el az ubuntu letöltési oldalra, mert mondjuk itt a hup fórumon vagy máshol beszélgetnek az ubuntu verziókról és ha valakit épp a Lubuntu keltette fel az érdeklődését, nagy eséllyel a keresőn keresztül a lubuntu.net oldalán lyukad ki és ott is tölti le. Kivéve ha magyar forrást is keress rá vonatkozóan, de akkor sem feltétlenül az ubuntu.hu weboldalán lyukkad ki.
Ami kérdésem, hogy mi a különbség a desktop és a lubuntu verzió közt a grafikus felületet leszámítva? Erre még nem találtam információt.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

„Ha viszont nem települ fel a Desktop verzió vagy nem tetszik, nem jött be neki, akkor már sok választék van.”

Akkor hagyod a francba az egészet és felteszel egy warezolt Windows XP-t (supported by atomjani). Vagy utánanézel, hogy mi a különbség az egyes eltérő kiadások között. Mert az értelmesebb emberek ezt is szokták ám. Sőt sokszor már az is elég, ha megnézed a képernyőképeket.

Ha van többféle kiadás, akkor az a baj, ha meg telepítés után kézzel kell beírni, hogy

apt-get install kubuntu-desktop

, akkor meg az a baj. Milyen szerencse, hogy nem rajtad múlik a világ sorsa…

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Sokadszor is nekiestem, de már a telepítőjétől is undorodom. :)

Ha már debian alap, miért nem lehet
- válogatni a telepített csomagok közt?
- LVM-re telepíteni úgy, hogy a saját igényeimnek megfelelően alakítom ki? Ha LVM-re teszem, akkor két partícióm lesz, egy a /boot-nak, LVM-en kívül és egy LV a root-nak. Ja, meg egy a swapnek. De ha manuális particionálást választok, akkor nincs lehetőségem PV-t létrehozni, ergo LVM en bloc kiesik.
- legalább rákérdezni, hogy akarok-e compizt?
- felrakni valóban a legfrissebb csomagokat, ha már bejelöltem, hogy a telepítéskor húzza le és telepítse a legfrissebb update-eket is?

Miért nem veszi észre, hogy virtualboxban fut és rakja fel a szükséges csomagokat? (mintha a 12.04 ezt még tudta volna, de lehet, hogy rosszul emlékszem - az biztos, hogy volt már olyan rendszerem, ami észrevette a virtualizációs környezetet és a szükséges drivereket felrakta telepítéskor)

És ez csak az installer... :(((
(a kérdések költőiek, amire van válasz, azt valószínűleg megtalálom magamtól is, csak bosszantó, hogy ekkora fos ez az egész)

Kész(?) rendszer, up to date állapotban, compiz "fícsörök" amennyire lehet, kikapcsolva, valami mégis pörgeti a proci hűtőt. Hm. Hol a compiz, hol a firefox (váltakozva) 25-30% CPU-t használ megállás nélkül. Vajon miért?

Miért van lehetőség a bejelentkező lapon bontani, újra engedélyezni a hálózati kapcsolatokat bejelentkezés nélkül? Jó, nem államtitkokat tartok a gépemen, de azért mégis...

Valószínűleg nem a hardcore, pattanásos Debian arcoknak készült, hanem azoknak, akik egyszerűen csak használni szeretnék a rendszert. Ha neked telepítés közben dselect kell, akkor tegyél fel Debiant. Viszont egy mezei felhasználónak csak problémát jelentene a csomagválasztás lehetősége vagy a compiz kapcsolgatása.
Én pl. letojom a compizt és nincsenek felesleges óráim arra, hogy egyesével szöszöljek a csomagokon.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ha zavar, tegyél fel Xubuntut.
Sajnálom, hogy még mindig nem látod be, hogy az átlagfelhasználó leszarja a compizt, azt se tudja, hogy mi az, nem is kell tudnia. A telepítő azokat kérdezze meg, amelyek lefedik a lehetséges problémák háromnegyedét. A többit hagyjuk meg az unatkozó, munkanélküli informatikusoknak vagy a valódi szakembereknek, bár ez utóbbiak nem sírnak azon, ha ezeket a lépéseket a telepítés után kell megtenniük.

Na neked Debian kell, akkor használj Debiant, de azt ne várd el, hogy minden rendszer Debianként viselkedjen.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ubuntut akartam. Pont. Ha mást akarok, akkor mást rakok fel, én most a 14.04-es Ubuntu desktopra voltam kíváncsi. És teli van hibákkal, biztonsági lyukakkal és egyéb szarokkal. Ennyi.
Emlékeim szerint ez a topic/cikk az Ubuntu 14.04-ről szól.. (hihetetlen, mennyire ostoba vagy úgy egyébként... :D)

Hűűűű... proliverzumi szakértelem ne hagyj el! Login ablakban lehet matatni a hálózati kapcsolatokat bejelentkezés nélkül. Szerinted ez mi, ha nem egy kib. nagy sec.hole? Ja, ez növeli a biztonságot, mert te értesz hozzá! :DDD
Imádom, mikor egy ilyen sötét kis troll megmondja a tutit, miközben semmit sem tud a háttérről. :DDD

Örülök, hogy tíz év álláskeresés után is olyan nagy szakinak tartod magad, na gyere, mesélj, hadd tanuljak. Gondolom folyamatos egyedülállóként volt időd képezni magad. :)

(degec)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Te szerencsétlen majom! Négy évig lógattam a lábam a munkahelyemen, mielőtt eljöttem! Innen a tíz év. Keresni meg kb. fél évig kerestem, azóta leszarom.
Ettől függetlenül, ami baromságot összehordtál már ezen a fórumon, szerintem nyugodtan jöhetnél tanulni akár hozzám is.
(bár kétlem, hogy egy félanalfabétához lenne türelmem)

Az meg külön élvezet langyoskám, hogy ennyire a párkapcsolatomon lovagolsz (sikertelenül), mert látszik, hogy szerelmes vagy belém, de hidd el, bármennyire elkeserítő számodra, én a lányokat szeretem. :D

Amíg hozzáférek a konzolhoz a gép gazdájának tudta nélkül, esetleg át tudom küldeni a hálózati kapcsolatát pl. egy preparált wifi routerre (ami akár egy androidos mobil is lehet!) és... a többit a fantáziádra bízom.
(nem próbáltam, előfordulhat, hogy tévedek és korlátozott módosításokat enged csak login nélkül, de első ránézésre hajmeresztő volt)

Leven desktop, alap esetben csak helyben fersz hozza, valoszinuleg bizonyos mertekben meg is bizik benned a tulaj.
Ennek ellenere, ha rossz a szandekod, fizikai hozzaferesbol adodoan lehetosegek 100-ai allnak rendelkezesedre gonoszkodni, en nem a halozat valtas miatt aggodnek.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Ahogy ez a funkcio is letilthato/lecserelheto a dm, ha valakinek fontos, es aki bios jelszot allit, vagy rootfs-t titkosit, az meg fogja tenni ezt is.
Szerintem a lenyeg, hogy alapvetoen a tobbseg kenyelmet celozzak meg, azoket, akik nem bios pw-znek, csak hasznalni szertnek a gepuket, minel egyszerubben.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Ezzel a mezei user filozófiával sem lenne ám semmi probléma, ha pl. mondjuk a nyomtató hozzáadásnál nem lógna le az 1366x768-as kijelzőről mondjuk a "vissza, mégsem, tovább" button... 10 év kemény(?) fejlesztés után...

És még mielőtt hitvita alakulna ki, szerintem a mezei user-nek nem való egyik rendszer sem, legalábbis én még olyannal nem találkoztam, amit ne kellett volna így vagy úgy állítgatni.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Mondjuk a GNOME 3.12-őt igazán beletehették volna…

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)