Linux Mint 13 “Maya” RC

Címkék

A Linux Mint fejlesztői csapat nevében Clement "Clem" Lefebvre tegnap bejelentette a Linux Mint 13 "Maya" kiadásra jelölt változatát. Két változatban érhető el: MATE 1.2 (kép) és Cinnamon 1.4 (kép) környezettel. A Linux Mint 13 egy LTS (Long Term Support) kiadás lesz. Támogatása 2017 áprilisáig tart majd. A bejelentés itt.

Hozzászólások

Van valakinek összehasonlítási tapasztalata a Fedorával? Melyikkel gondtalanabb az élet?

Debilány mellett tesztelés céljából futtatom ezt a rendszert (is). Egyre jobban tetszik, ha ez az új kiadás beválik nálam, lehetséges, hogy végleges áttérés lesz belőle.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Igazából stabilabbnak tűnik, és nincs benne az a nagy újítani vágyás. Nyugodt, higgadt fejlesztés. A cél az, hogy minden működjön. És teszi is ezt. Még a Xilinx ISE is :-).

Persze ebben szubjektív tényezők is közrejátszanak: egyszerűen megvan az az "aha"-feeling. :-)

Xilinx ISE? Tyűha!
Valóban, a 12.4 már müxik. Szintén Linux Mint fölött használom. A 10.valahányat még VmWare-ben futtattam.

(Ha szabad kérdezni, hol dolgozol a Xilinx ISE-vel. Egyetemen, vagy iparban? És ha iparban, akkor idehaza, vagy külföldön? Én iparban, idehaza, de csak az XSDK részét használom.)

Passz. De gondolom a vele szálított driver-rel megy, mert nem telepítettem semmit. Az impact ezt írta a .log fájlba:

...
AutoDetecting cable. Please wait.
 OS platform = i686.
Connecting to cable (Usb Port - USB21).
Checking cable driver.
File version of /mnt/sda12/xilinx/12.4/ISE_DS/ISE/bin/lin/xusbdfwu.hex = 1030.
File version of /usr/share/xusbdfwu.hex = 1030.
 Using libusb.
 Kernel release = 2.6.32-32-generic.
 Max current requested during enumeration is 74 mA.
Type = 0x0004.
 Cable Type = 3, Revision = 0.
 Setting cable speed to 6 MHz.
Cable connection established.
Firmware version = 1303.
File version of /mnt/sda12/xilinx/12.4/ISE_DS/ISE/data/xusb_xlp.hex = 1303.
Firmware hex file version = 1303.
PLD file version = 0012h.
 PLD version = 0012h.
Type = 0x0004.
...

Arra emlékszem, hogy ahhoz, hogy a libusb-s driver működjön, kellet faragni valami udev szabályt.

Többször gondoltam egy próbát megér, sokan dicsérték, lehet most tényleg eljött a pillanat. Van belőle Live rész kipróbálásra a letölthető DVD-n? Valami tapasztalat van MATE vs Cinnamon témában?

Tökkéletes, köszi, akkor kipróbálom.

Kipróbáltam a live részét egy N145P netbookon, ubuntu és debian alapokon is. Igaz nem mélyreható teszt volt, de a cinnamon jobban tetszett, ubuntu alapú szimpatikusabb volt. Cinnamon tökéletes futott, pedig 3D gyorsítóról írtak, ami az N470-es netbookban nem jellemző. A debianból logout után ismételt belépésnél az MDM dobott egy hátast. De azt írták is, hogy a debian alapú nem olyan stabil, mint az ubuntus.

Ami érdekes volt, hogy a Logitech Unifying nano vevőt nem ismerte fel az ubuntus, csak ismételt bedugás után, a debianos meg élből látta. Ezt nem igazán értettem.

A distrowatch-on nem kicsit veri az ubuntu-t, sőt minden mást. Ebből én azt ítélem meg, hogy milyen ""sikeres"" az unity, és a Gnome3.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nyilván nem jelentenek semmit, de vagy 6 évig az Ubuntu vezette a listát, most meg már nem. Ha másban nem, hát "Distrowatch H.P.D"-ben jobb a Mint, mint az Ubi.
Amúgy a Fedora 10 éve folyamatosan a 2-4. helyen van, soha nem volt az első. Saccra (mondjuk az adott disztró saját fórumának becsült forgalma alapján) ez tükrözi a valós népszerűséget. Szóval nem biztos, hogy a Mint, vagy a komponensei jobbak lennének, de legalábbis népszerűbbek.

Nem tudom, miért nem támogatják a futó rendszer alatti a közvetlen upgrade-t.

Mondjuk annyiban egyetértek én is, hogy ha egy Live CD-t beteszel és minden megy faszán, akkor ha nyomsz rá egy installt, valószínű, hogy minden rendben lesz, míg egy upgrade nem mindig sikeres, főleg ha van mondjuk egy nem annyira támogatott wifi chiped, vagy webkamerád.... Régebben már jártam úgy, hogy network manager egy upgrade után baxta felismerni a WPA2 titkosítást, és upgrade előtt még volt wifin netem, utána meg vót wifim de minek... :-D Ráadásul ez itt kint volt (Németország, munkásszállás, szomszéd lakásból osztott wifin net), úgyhogy a "nembajodamegyekrádugomésmajdkitalálokokosat" -dolog sem jött be....

Én mint egyszerű laikus azt mondom, hogy friss install, és ha nagyon hosszú távon tervez az ember, és nem akar váltogatni, mert biztos benne, hogy az a disztró marad, akkor érdemes egy rolling release ami viszonylag stabil. Ilyen az Debian Testing (LMDE) is, meg az Arch is, meg voltaképpen akármiből lehet csinálni rollingot, csak nem egyforma stabilak. Archnál figyelni kell a fórumon update előtt, hogy ki miaxarba futott bele. Opensuse-ből is lehet rollingot csinálni, sokan használják úgy. Vagy válassz valami LTS-t, tehát nyugodtan tedd fel a Mint 13RC-t! Azt az Ubuntuval együtt 2017-ig támogatják frissítésekkel, mindennel.Ha viszont nem vagy az a disztróhű ember, akkor meg mindegy, mert minimum fél, maximum egy éven belül lecseréled, mert jön ki valami frissebb, lágyabb, jobb.

Most amúgy is elég jól meg van kavarva a Linuxvilág állóvize a Unityval, a Gnome3-mal, meg a Cinnamonnal...
Én most épp Ubi 12.04-et használom(mert kiváncsi voltam), de most készülök arra, hogy ha hazamegyek, akkor visszarakom a Crunchbang (most már Waldorf tesztinget)-et, de Archbanggel is szemezek régóta... Az biztos, hogy most egy kicsit el akarok távolodni, az Ubuntu nagyon összedrótozott csomagkezelésétől egy kicsit, és valami jól lepucolt, gyors és minimalista dologra vágyom megint. legalábbis addig, amíg nem tisztázódik, hogy tovább merészkedek-e a forrás alapú disztrók felé, vagy maradok a Debian vonalon..

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || 12.04

Tudom, hogy ez a bejegyzés Mint-ról szól, de felvetődött bennem az a kérdés, hogy a SLED meddig támogatja a régi GNOME-ot, vagy már ott is az új változat dominál?

Sziasztok,
LM13 64 bit . S nem megy a samba. Pontosabban nem jol. Nem tudok halozati Windows-os gepeket mint halozati helyeket elerni(pl a kapcsolodas kiszolgalohoz /windows megosztas beirom az ip cimet keri a jelszot amit nem fogad el es itt el is hal a dolog).
Tapasztaltatok ilyet ? Ezert alltam vissza a 11-re. Amugy tetszett a 13-is.