Japan Prize díjjal jutalmazták a UNIX megalkotóit

A Bell Labs két egykori számítógéptudósát, Ken Thompson-t és Dennis Ritchie-t nevezték ma meg a Japan Prize 2011 egyik díjazottjaként. A díjat a UNIX operációs rendszer megalkotásáért vehették át. A jelenleg a Google-nél "distinguished engineer" pozícióban a Go-n munkálkodó Thompson, és a számítógépes tanácsadóként tevékenykedő Ritchie 600 ezer amerikai dolláros jutalmon osztozhatnak. A páros korábban már részesült elismerésben a UNIX-on és a C nyelven végzett munkájáért. 1998-ban például a National Medal of Technology díjat vehették át az Egyesült Államok akkori elnökétől, Bill Clinton-tól. A két számítógéptudós mellett két japán kutató Dr. Tadamitsu Kishimoto és Dr. Toshio Hirano kapta az idei Japan Prize díjat az interleukin 6 felfedezéséért.

A részletek itt.

Hozzászólások

Ha ők nem lettek volna, most nem lenne munkám :P

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Minden respekt nekik, mert valoban sokmindent letettek az asztalra.

Kicsit elgondolkodtam ezen a dolgon es van benne valami, amit azert fura. Oket mindig ugy aposztrofaljak, mint a Unix-ok atyjait. Szerintem sokkal fontosabb az, hogy a magas szinten megirt, hordozhato operacios rendszer paradigmajat alkottak meg. Erzesem szerint ez az alapotlet lenyegesen nagyobb eredmeny.

Elotte ez a szemlelet tulajdonkeppen nem letezett. Az uj hardver tobbnyire uj oprendszert is jelentett. A UNIX ezt teljesen megvaltoztatta. Meg a platform-locked-nak tekintheto Windows-rol, OSX-rol es a VMS-rol is kiderult, hogy viszonylag konnyen portolhato ujabb vasakra. Par kivetelt leszamitva teljesen altalanossa valt az elkepzelesuk.

En a UNIX-ot (mint a rendszert, ami demonstralta az elmeletet) mar nem erzem ennyire atutonek. Illetve megkerulhetonek erzem. Nagyon fontos szerverplatform, de messze nem olyan jelentos, mint a teoria, amit igazolt.