Hacker, White Hat

Dokumentumfilm készülhet a legkisebb Erdős-Bacon számról

 ( trey | 2014. július 24., csütörtök - 14:25 )

Kevin Bacon ismert színész, számtalan filmben szerepelt. 1994-ben azt találta mondani, hogy mindenkivel dolgozott már Hollywoodból, vagy dolgozott olyannal aki ezekkel az emberekkel dolgozott. Létre is jött a Six Degrees of Kevin Bacon társasjáték, amely a hat lépés távolság koncepción alapul. A hat lépés távolság elmélet szerint a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy ismeretségi láncon keresztül, melyben a két végpont között maximálisan öt elem van.

Egy színész (vagy színésznő) Bacon-száma azt mutatja meg, hogy az adott illető hány lépés távolságra van Kevin Bacon-től. Leegyszerűsítve, ha egy filmben játszott Bacon-nel, akkor a Bacon-száma 1. Ha Bacon-nel nem, de olyannal játszott egy filmben, aki 1-es Bacon-számmal rendelkezik, akkor a Bacon-száma 2 és így tovább. Kevin Bacon Bacon-száma 0.

30 Linux kernelfejlesztői munkahely 30 hétben: Linus Torvalds

 ( trey | 2014. július 18., péntek - 13:38 )

A Linux Foundation 30 héten keresztül minden héten egy Linux kernelfejlesztő dolgozószobájába enged bepillantást a nyilvánosság számára. A sorozat egy időre leállt, de most új epizóddal jelentkezett! Ezen a héten Linus Torvalds engedi be az érdeklődőket "munkahelyére".

A sorozat korábbi epizódjai:

[ Greg Kroah-Hartman | Steve Rostedt | Shuah Khan | Jes Sorensen ]

Linus újabb elismerésben részesült

 ( trey | 2014. május 4., vasárnap - 10:10 )

Computer Pioneer Award

Linus Torvalds, a Linux kernel, a Git verziókezelő-rendszer és más nyílt forrású szoftverek létrehozója újabb elismerésben részesült. Ezúttal az IEEE Computer Society 2014-es Computer Pioneer Award díját kapta meg. A díjat a Linux kernel létrehozásáért kapta. A díjátadó ünnepség 2014. június 4-én lesz.

A háztartásunkban .... Rubik kocka.

 ( trey | 2014. április 29., kedd - 7:37 )
van egy darab
35% (166 szavazat)
van több darab
22% (103 szavazat)
nincs
43% (205 szavazat)
Összes szavazat: 474

40 éves a kocka

 ( trey | 2014. április 29., kedd - 7:34 )

A kocka

40 éves Rubik Ernő világra szóló találmánya, minden "kocka" kelléktárának alapvető része, a Bűvös Kocka, vagy ahogy a világ minden pontján ismerik, a Rubik kocka! Tisztelet a megalkotónak!

30 Linux kernelfejlesztői munkahely 30 hétben: Jes Sorensen

 ( trey | 2014. március 13., csütörtök - 23:05 )

A Linux Foundation 30 héten keresztül minden héten egy Linux kernelfejlesztő dolgozószobájába enged bepillantást a nyilvánosság számára. A sorozat egy időre leállt, de most új epizóddal jelentkezett! Ezen a héten a Red Hat alkalmazásában álló Jes Sorensen munkaasztalát és dolgozószobáját nézhetjük meg.

A sorozat korábbi epizódjai:

[ Greg Kroah-Hartman | Steve Rostedt | Shuah Khan ]

Alan Turing végül uralkodói kegyelemben részesült

 ( trey | 2013. december 24., kedd - 9:40 )

"Alan Mathison Turing (1912. június 23. – 1954. június 7.) brit matematikus, a modern számítógép-tudomány egyik atyja. Nagy hatással volt az algoritmus és a számítógépes adatfeldolgozás hivatalos koncepciójának kidolgozására az általa feltalált Turing-gép. [...] A második világháború alatt nagyon fontos résztvevője volt annak a Bletchley Park-i kódtörő csoportnak, amely a nácik hírhedt Enigmáját törte fel."

Turing homoszexuális volt, ezért az akkori törvények szerint "vád alá helyezték, elítélték, végül pedig választhatott a börtön és a libidócsökkentést célzó hormonkezelés között. Az egy éven át tartó hormonkezelés mellett döntött. Az ügy eredményeképpen a Government Communications Headquarters-nél (GCHQ) betöltött kódtörői állását elvesztette."

Emlékezés a nőre, aki megmentette a sudo-t

 ( trey | 2013. július 16., kedd - 13:36 )

Evi Nemeth az a nő, akire sokan csak a UNIX adminok nagyanyjaként emlékeznek. Az 1940-ben született mérnök, könyvszerző, tanár, megszállott vitorlázó. Volt. Feltehetően csak volt, mert már több mint egy hónapja annak, hogy a Nina nevű hajó, amelynek Evi fedélzetén tartózkodott, eltűnt a Tasman-tengeren. Az új-zélandi hatóságok július 5-én hagytak fel hivatalosan a keresésével.

Itt az év legszórakoztatóbb hacker versenye

 ( SzBence | 2013. április 26., péntek - 12:51 )

A BalaBit, a Buherablog és a SilentSignal közös hacker játékára május 12-ig lehet regisztrálni, a pályák csak egyetlen hétig lesznek elérhetők. A hivatalos felhívásban és a játék oldalán minden infót megtaláltok. A pályákat teljesítők oklevélben részesülnek, az első három helyezett kiemelt jutalmat kap (részvétel a hollandiai Observe Hack Make konferencián, támogatások IT eszközökre). Díjátadó a május 23-i Open Academy-n (BME-VIK). Kövessétek a @gitscb híreit twitteren! A HWSW-n további részleteket olvashattok a játékról.

Élő csevegés Miguel de Icaza-val az El Reg-en

 ( trey | 2013. március 22., péntek - 14:04 )

Miguel de Icaza-t nem kell bemutatni a nyílt forrás ismerőinek. A GNOME projekt egyik alapítója, MIT Innovators under-35 díj győztese (1999), számos nyílt forrású eszköz - pl. Midnight Commander - megalkotója. A Mono, Moonlight projektek vezetője. Ugyanakkor az utóbbi években a Microsoft technológiák szószólója, a Linux desktop éles kritikusa és egy ideje már Mac felhasználó.

Megosztó személyiség. Valószínűleg ezért is gondolta az El Reg, hogy érdekes lehet egy élő csevegés a mexikói származású programozóval. Az esemény ma GMT szerint 14:00-kor (helyi idő szerint 15:00-kor) kezdődik. A témák:

Ray Kurzweil holnaptól a Google csapatát erősíti

 ( trey | 2012. december 16., vasárnap - 10:54 )

Raymond Kurzweil, amerikai feltaláló, író, "az optikai karakterfelismerés, szöveg-beszéd szintézis, beszédfelismerés és az elektronikus billentyűs hangszerek úttörője" weboldalán megerősítette, hogy 2012. december 17-től a Google alkalmazásában áll. A cégnél machine learning és szövegfeldolgozás területeken fog tevékenykedni. A beosztása "Director of Engineering" lesz. Részletek Kurzweil bejelentésében.

Robert Watson interjú az ACM Queue-n

 ( trey | 2012. október 25., csütörtök - 8:13 )

A FreeBSD-s George Neville-Neil interjút készített a szintén FreeBSD-s Robert N. M. Watson-nel, amely az ACM Queue-n jelent meg. Robert Watson számítógépes biztonsággal foglalkozó kutató és nyílt forrású szoftvereket fejlesztő mérnök a Cambridge Egyetemen. Az interjúban szóba kerül nyílt forrás szerepe a szoftverkutatásban, egy kicsit a CPU security, valamint az, hogy manapság miért egyre inkább az alkalmazások kerülnek a szoftverbiztonsági kutatások fókuszába az operációs rendszerek helyett.

H. Peter Anvin interjú

 ( trey | 2012. július 14., szombat - 20:41 )

H. Peter Anvin egyike a Linux "öreg geekjeinek", 1992 óta kulcsfigurája a Linux kernel fejlesztésének. Szakterülete az alacsony szintű hardverprogramozás. Társkarbantartója az egységes x86 Linux kernelfának. Hozzájárulója számos Linux kernel alrendszernek. Ezen kívül szerzője és/vagy karbantartója néhány nyílt forrású projektnek, beleértve a Syslinux rendszertöltő megoldást, a Netwide Assembler-t (NASM), a klibc-t és a tftp-hpa-t. Ő alapította a Linux Kernel Organization-t, amely karbantartója a kernel.org szervereknek világszerte.

Carla Schroder interjúja a hackerrel itt.

Linus megosztva megkapta a Millennium Technology Prize 2012 díjat

 ( trey | 2012. június 14., csütörtök - 7:51 )

Nemrég volt szó arról, hogy a rangos Millennium Technology Prize 2012-es nagydíjára ketten is esélyesek. Linus mellett Dr. Shinya Yamanaka, az etikus őssejtkutatás úttörője volt esélyes a díjra.

A Technology Academy Finland tegnap bejelentette, hogy a világ egyik legnagyobb technológiai díját megosztva ítélte oda a két kiváló innovátornak. A díjakat Sauli Niinistö, finn köztársasági elnök adta át a Helsinkiben található Finn Nemzeti Operában. Ez volt az első alkalom, hogy a díjat megosztva ítélték oda. Mindkét győztes 600 ezer eurót kapott a díj mellé.

Részletek a bejelentésben.

Ismét rangos elismerében részesült Linus Torvalds (videók)

 ( trey | 2012. április 20., péntek - 8:55 )

A Technology Academy Finland bejelentette, hogy Linus Torvalds rangos elismerésben részesült. Linus - mint nyílt forrású szoftvermérnök - a 2012 Millennium Technology Prize laureátusa lett Dr. Shinya Yamanaka mellett. Utóbbi az etikus őssejtkutatás úttörője. A két laureátust - akik olyan korábbi győztesek nyomdokaiba lépnek, mint Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web megalkotója - 2012. június 13-án ünneplik Helsinkiben, ahol a nagydíj (Grand Prize) győztesét megnevezik. A díjalap meghaladja az 1 millió eurót.

Az akadémia több, Linus-szal készült interjúrészletet, videót is közzétett:


Hogy kezdődött a Linux fejlesztése?

Tanenbaum interjú a MINIX-ről, Linux-ról, NetBSD-ről és sok egyéb másról

 ( trey | 2011. november 21., hétfő - 13:31 )

A linuxfr.org nemrég interjút késztett Andrew S. Tanenbaummal, a MINIX megalkotójával. Az interjúban szóba kerül a MINIX fejlesztésének jelene, az aktualitások (például, hogy a projekt nemrég 2,5 millió eurós támogatást kapott a European Research Council-től), hogy hányan fejlesztik valójában a MINIX-et és mennyire nyílt a fejlesztési folyamat. Megtudható belőle, hogy a fejlesztők most a MINIX NetBSD kompatibilitására, a beágyazott rendszerekben való (jobb) felhasználhatóságra és a megbízhatóság fokozására törekednek. Természetesen nem maradhatott ki belőle az sem, hogy a Linux miért tudott sikeresebbé válni (ha egyáltalán, hiszen ez Tanenbaum szerint nézőpont kérdése), hogy Tanenbaum saját bevallása szerint hol hibázott és mi volt az oka, hogy a Linuxnak sikerült nagyobb népszerűségre szert tennie. Hogy miért portolják a userland segédprogramokat a NetBSD-ből. Illetve az, hogy januárban nekiállnak a MINIX egy ARM portjának.

Az interjú elolvasható itt.

Elhunyt Dennis M. Ritchie

 ( trey | 2011. október 13., csütörtök - 8:07 )

Több internetes forrás - köztük Rob Pike - tudatta, hogy Dennis MacAlistair Ritchie (dmr), a C nyelv megalkotója, UNIX operációs rendszer egyik szerzője hosszú betegséget követően elhunyt. R.I.P.

Elhunyt a Project Gutenberg alapítója

 ( trey | 2011. szeptember 11., vasárnap - 16:58 )

2011. szeptember 6-án, életének 64. évében, Illinois állambeli Urbana városában található otthonában elhunyt Michael Stern Hart, amerikai hacker. Hart leginkább arról ismert, hogy az eBook atyjaként tisztelik. Ő volt az alapítója a Project Gutenberg-nek, ami egyike a legrégebb óta fennálló online irodalmi projekteknek.

10 éve hunyt el Shannon, az informatika atyja

 ( Aadaam | 2011. február 10., csütörtök - 7:34 )

2001. február 24-én távozott az élők sorából Claude E. Shannon matematikus, villamosmérnök. Diplomamunkájával tulajdonképpen feltalálta az ÉS-és VAGY-kapukat, leghíresebb dolgozatával pedig a digitalizálást magát.

Nélküle ma talán nem beszélhetnénk CD-ről, MP3-ról, vagy mobiltelefonhálózatokról.

Mindemellett szenvedélyes feltaláló, az Ultimate Machine kitalálója, valamint kiváló zsonglőr volt.

Japan Prize díjjal jutalmazták a UNIX megalkotóit

 ( trey | 2011. január 25., kedd - 22:21 )

A Bell Labs két egykori számítógéptudósát, Ken Thompson-t és Dennis Ritchie-t nevezték ma meg a Japan Prize 2011 egyik díjazottjaként. A díjat a UNIX operációs rendszer megalkotásáért vehették át. A jelenleg a Google-nél "distinguished engineer" pozícióban a Go-n munkálkodó Thompson, és a számítógépes tanácsadóként tevékenykedő Ritchie 600 ezer amerikai dolláros jutalmon osztozhatnak. A páros korábban már részesült elismerésben a UNIX-on és a C nyelven végzett munkájáért. 1998-ban például a National Medal of Technology díjat vehették át az Egyesült Államok akkori elnökétől, Bill Clinton-tól. A két számítógéptudós mellett két japán kutató Dr. Tadamitsu Kishimoto és Dr. Toshio Hirano kapta az idei Japan Prize díjat az interleukin 6 felfedezéséért.

A részletek itt.

TDF blog interjú Nagy Róberttel

 ( trey | 2011. január 25., kedd - 13:15 )

A LibreOffice mögött álló The Document Foundation blogja riportot készített Nagy Róberttel, aki a LibreOffice (korábban az OpenOffice.org) fejlesztése mellett az OpenBSD projekt aktív hozzájárulója is. Az interjú angolul elolvasható itt.

TDF blog interjú Vajna Miklóssal

 ( trey | 2010. december 13., hétfő - 11:52 )

Annak idején a HUP is meginterjúvolta Vajna Miklóst. Akkor a Frugalware okán. Most a LibreOffice mögött álló The Document Foundation blogja készített riportot a fejlesztővel az OpenOffice.org/LibreOffice irodai programcsomaggal kapcsolatos munkái kapcsán. Az eredeti interjú angolul elolvasható itt. Magyar fordítás itt.

Interjú Melis Gáborral, a Google mesterséges intelligencia versenyének 2010-es őszi fordulója győztesével

 ( trey | 2010. december 5., vasárnap - 10:10 )

A Google mesterséges intelligencia versenyének 2010-es őszi fordulóját Melis Gábor nyerte bocsimackó nevű Lisp programjával, döntő fölénnyel. Ebből az alkalomból megkerestem Gábort és kértem, hogy válaszoljon néhány kérdésre. Íme a rögtönzött miniinterjú:

trey: Kérlek mutasd be magad néhány szóban az olvasóknak. Hogyan ismerkedtél meg a számítástechnikával, mi a végzettséged, melyik iskolában végeztél, mióta programozol?

Melis Gábor: Egy barátommal az ő ZX81-esén valamikor 6-dikos koromban programoztam először (rögtön pair-programming :-)) BASIC-ben. Aztán egy Primo B büszke tulajdonosaként cserélgettem a biztosítékokat, amik a túlzott - akár több órás - használatban megadták magukat. Sok amőba programmal később az ELTE-n kötöttem ki, ahol programtervező-matematikusként végeztem.

Rangos számítástechnikai díjat kapott Linus Torvalds

 ( trey | 2010. október 24., vasárnap - 19:04 )

A The Linux Foundation nemrég bejelentette, hogy az NEC C&C Foundation díjjal jutalmazta Linus Torvalds-t. A C&C díjat 1985-ben alapították. Olyan személyek kaphatják meg elismerésül, akik a félvezetők, a számítógépek, a telekommunikáció és a rokon technológiák területén kutatás-fejlesztésben kiemelkedőt alkottak és/vagy a területen úttörő munkát végeztek. Linus Torvalds egyike volt annak a három személynek, akik a 2010-ben átvehették a díjat.

Interjú az ipchains és az iptables szerzőjével

 ( trey | 2010. október 19., kedd - 15:01 )

Paul "Rusty" Russell Ausztráliában élő, az IBM alkalmazásában álló fejlesztő, Linux kernelhacker. Legtöbben leginkább talán a csomagszűrőiről ismerik. Régebbi Linux felhasználók minden bizonnyal használták az ipchains névre hallgató csomagszűrőjét, de Ő az eredeti szerzője a netfilter/iptables-nek is. Amellett, hogy a kernel számos részén végez karbantartói tevékenységet - például karbantartója a modultámogatásért felelős alrendszernek -, Ő a fő fejlesztője és karbantartója az lguest névre hallgató virtualizációs rendszernek. Jeremy Allison ültette kamera elé Rusty-t a japán LinuxConf-on.