Hacker, White Hat

Újévi ajándék a Fail0verflow csapattól - Gentoo fut a PlayStation 4-en

 ( trey | 2015. december 31., csütörtök - 11:10 )

A Sony valószínűleg szívszélhűdést fog kapni, ha megtudja, hogy a Fail0verflow csapat meghackelte a PS4-et és Linuxot futtat rajta. Márpedig ez a helyzet. Ami már működik:

  • Timers, IRQs, PCI shenanigans
  • Serial Port
  • Framebuffer
  • Kernel ModeSetting
  • HDMI encoder
  • Ethernet (nagyjából, 1 Gbps only)
  • WiFi
  • Bluetooth
  • S/PDIF audio (optikai)
  • Blinkenlights

Amin dolgoznak:

Dave Jones az Akamai-tól a Facebookhoz igazolt

 ( trey | 2015. augusztus 12., szerda - 9:08 )

Az ismert kernelhacker, Dave Jones, miután 11 és fél évet lehúzott a Red Hat-nél, az Akamai-nál folytatta. De alig hét hónapnyi munkaviszony után tegnap blogjában közölte, hogy utolsó napját tölti CDN vállalatnál.

Jones leírja, hogy az új munka nem az elképzelése szerint alakult. Problémaként említette az unalmas, számára nem izgalmas munkát, a munkához használt szerszámokat, eszközöket (pl. perforce) és azt, hogy nem (vagy csak ritkán) juttatták vissza az általuk készített kernelváltoztatásokat az upstream-hez. Egy különösen rossz napon aztán egy fejvadász kereste és úgy döntött, hogy vált. Szeptemberben a Facebooknál kezd.

Jones nem az első ismert kernelhacker, aki a Facebookhoz szerződik. Chris Mason, Jens Axboe munkatársa lesz.

Sosem vagy túl idős geeknek lenni...

 ( trey | 2015. május 9., szombat - 7:55 )

James Anderson 84 éves önkéntes a Free Geek-nél, ahol minden péntekét azzal tölti, hogy Linuxot telepít olyan újrahasznosított laptopokra, amelyeket Afrikába küldenek rászorulóknak.

100+ órája DDOS alatt a GitHub

 ( KissT | 2015. március 30., hétfő - 11:12 )

Március 27-én reggel a kínai keresőszolgáltató Baidu, statisztika és reklám js-eit felhasználva nagyméretű DDOS-t indítottak a GitHub ellen. A támadás többször taktikát váltott. Először két, cenzúrával is kapcsolatos repót támadtak, ugyanakkor kisebb lassulásoktól eltekintve a népszerű kódhosting folyamatosan elérhető maradt a támadás alatt.

További részletek:

30 Linux kernelfejlesztői munkahely 30 hétben: Stephane Graber

 ( trey | 2015. március 21., szombat - 9:02 )

A Linux Foundation 30 héten keresztül minden héten egy Linux kernelfejlesztő dolgozószobájába enged bepillantást a nyilvánosság számára. A sorozat egy időre leállt, de most új epizóddal jelentkezett! Ezen a héten Stephane Graber (Canonical) engedi be az érdeklődőket "munkahelyére".

A sorozat korábbi epizódjai:

[ Greg Kroah-Hartman | Steve Rostedt | Shuah Khan | Linus Torvalds | John Linville ]

Dave Jones távozik a Red Hat-tól

 ( trey | 2014. december 28., vasárnap - 9:02 )

Az ismert kernelhacker, Dave Jones a napokban bejelentette, hogy utolsó napját tölti a Red Hat-nél. A fejlesztő 11 és fél év után válik meg a vezető Linux disztribútortól. Ottléte alatt 3 Red Hat Linux, 5 és fél Red Hat Enterprise Linux és 21 Fedora kiadásában, karbantartásában segítkezett.

[ Moving on from Red Hat ]

30 Linux kernelfejlesztői munkahely 30 hétben: John Linville

 ( trey | 2014. október 13., hétfő - 9:48 )

A Linux Foundation 30 héten keresztül minden héten egy Linux kernelfejlesztő dolgozószobájába enged bepillantást a nyilvánosság számára. A sorozat egy időre leállt, de most új epizóddal jelentkezett! Ezen a héten John Linville engedi be az érdeklődőket "munkahelyére".

A sorozat korábbi epizódjai:

[ Greg Kroah-Hartman | Steve Rostedt | Shuah Khan | Linus Torvalds ]

A Bitcoin legelső használója hibernált állapotban várja a jövőt

 ( trey | 2014. szeptember 1., hétfő - 8:53 )

Hal Finney, ismert kriptográfiai szakember, Bitcoin úttörő, programozó csütörtök reggel, 58 éves korában hunyt el hivatalosan, azután, hogy sikertelenül küzdött öt évig az ALS-sel. Munkássága ismert a PGP, egyéb titkosítással kapcsolatos szoftverek és a Bitcoin fejlesztése nyomán. Vélhetően ő volt a Bitcoin (Nakamoto-n kívüli) első felhasználója, ő volt a kedvezményezettje az első, Satoshi Nakamoto-tól érkező Bitcoin tranzakciónak 2009. januárjában.

Finney nem csak a Bitcoin-ban hitt, hanem az emberi test hibernálásában is. Nem sokkal azután, hogy csütörtök reggel 9 órakor hivatalosan megállapították halálának időpontját, átszállították az Alcor Life Extension Foundation arizonai telephelyére, ahol megfelelő előkészítés után testét napok alatt, fokozatosan -160 Celsius-fok hőmérsékletűre hűtötték. Testét egy folyékony nitrogénnel teli, alumínium tartályban tartják addig, amíg a tudomány képes lesz arra, hogy a hibernált állapotból visszahozva meggyógyítsa betegségét. Finney hitt abban, hogy egy napon a tudomány képes lesz erre, noha számos tudós szerint ez (a tudomány mai állása szerint legalábbis) lehetetlen. Finney és felesége már 20 évvel ezelőtt eldöntötték, hogy testüket hibernáltatják.

"Linus Torvalds az én hősöm"

 ( trey | 2014. augusztus 27., szerda - 11:43 )

A 13 éves Zachary DuPont Arch Linux felhasználó. Azt tervezi, hogy hamarosan Gentoo-t telepít. A srác sztorija a következő: az iskolája feladatba adta, hogy a diákok írjanak egy levelet a példaképüknek. Míg kortársai többsége széles körben ünnepelt hírességeknek címezte levelét, addig Zachary a Linux kernel megalkotójának, Linus Torvaldsnak írt. Mivel Linus címe nem volt ismert, levelét munkaadójának, a The Linux Foundation-nek juttatták el. Miután az alapítványnál elolvasták Zach levelét, felvették a kapcsolatot a tanuló iskolájával és felajánlották neki, hogy elutaztatják a LinuxCon rendezvényre, ahol személyesen is találkozhat hősével.

A találkozó létrejött.

Dokumentumfilm készülhet a legkisebb Erdős-Bacon számról

 ( trey | 2014. július 24., csütörtök - 13:25 )

Kevin Bacon ismert színész, számtalan filmben szerepelt. 1994-ben azt találta mondani, hogy mindenkivel dolgozott már Hollywoodból, vagy dolgozott olyannal aki ezekkel az emberekkel dolgozott. Létre is jött a Six Degrees of Kevin Bacon társasjáték, amely a hat lépés távolság koncepción alapul. A hat lépés távolság elmélet szerint a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy ismeretségi láncon keresztül, melyben a két végpont között maximálisan öt elem van.

Egy színész (vagy színésznő) Bacon-száma azt mutatja meg, hogy az adott illető hány lépés távolságra van Kevin Bacon-től. Leegyszerűsítve, ha egy filmben játszott Bacon-nel, akkor a Bacon-száma 1. Ha Bacon-nel nem, de olyannal játszott egy filmben, aki 1-es Bacon-számmal rendelkezik, akkor a Bacon-száma 2 és így tovább. Kevin Bacon Bacon-száma 0.

30 Linux kernelfejlesztői munkahely 30 hétben: Linus Torvalds

 ( trey | 2014. július 18., péntek - 12:38 )

A Linux Foundation 30 héten keresztül minden héten egy Linux kernelfejlesztő dolgozószobájába enged bepillantást a nyilvánosság számára. A sorozat egy időre leállt, de most új epizóddal jelentkezett! Ezen a héten Linus Torvalds engedi be az érdeklődőket "munkahelyére".

A sorozat korábbi epizódjai:

[ Greg Kroah-Hartman | Steve Rostedt | Shuah Khan | Jes Sorensen ]

Linus újabb elismerésben részesült

 ( trey | 2014. május 4., vasárnap - 9:10 )

Computer Pioneer Award

Linus Torvalds, a Linux kernel, a Git verziókezelő-rendszer és más nyílt forrású szoftverek létrehozója újabb elismerésben részesült. Ezúttal az IEEE Computer Society 2014-es Computer Pioneer Award díját kapta meg. A díjat a Linux kernel létrehozásáért kapta. A díjátadó ünnepség 2014. június 4-én lesz.

A háztartásunkban .... Rubik kocka.

 ( trey | 2014. április 29., kedd - 6:37 )
van egy darab
35% (166 szavazat)
van több darab
22% (103 szavazat)
nincs
43% (205 szavazat)
Összes szavazat: 474

40 éves a kocka

 ( trey | 2014. április 29., kedd - 6:34 )

A kocka

40 éves Rubik Ernő világra szóló találmánya, minden "kocka" kelléktárának alapvető része, a Bűvös Kocka, vagy ahogy a világ minden pontján ismerik, a Rubik kocka! Tisztelet a megalkotónak!

30 Linux kernelfejlesztői munkahely 30 hétben: Jes Sorensen

 ( trey | 2014. március 13., csütörtök - 22:05 )

A Linux Foundation 30 héten keresztül minden héten egy Linux kernelfejlesztő dolgozószobájába enged bepillantást a nyilvánosság számára. A sorozat egy időre leállt, de most új epizóddal jelentkezett! Ezen a héten a Red Hat alkalmazásában álló Jes Sorensen munkaasztalát és dolgozószobáját nézhetjük meg.

A sorozat korábbi epizódjai:

[ Greg Kroah-Hartman | Steve Rostedt | Shuah Khan ]

Alan Turing végül uralkodói kegyelemben részesült

 ( trey | 2013. december 24., kedd - 8:40 )

"Alan Mathison Turing (1912. június 23. – 1954. június 7.) brit matematikus, a modern számítógép-tudomány egyik atyja. Nagy hatással volt az algoritmus és a számítógépes adatfeldolgozás hivatalos koncepciójának kidolgozására az általa feltalált Turing-gép. [...] A második világháború alatt nagyon fontos résztvevője volt annak a Bletchley Park-i kódtörő csoportnak, amely a nácik hírhedt Enigmáját törte fel."

Turing homoszexuális volt, ezért az akkori törvények szerint "vád alá helyezték, elítélték, végül pedig választhatott a börtön és a libidócsökkentést célzó hormonkezelés között. Az egy éven át tartó hormonkezelés mellett döntött. Az ügy eredményeképpen a Government Communications Headquarters-nél (GCHQ) betöltött kódtörői állását elvesztette."

Emlékezés a nőre, aki megmentette a sudo-t

 ( trey | 2013. július 16., kedd - 12:36 )

Evi Nemeth az a nő, akire sokan csak a UNIX adminok nagyanyjaként emlékeznek. Az 1940-ben született mérnök, könyvszerző, tanár, megszállott vitorlázó. Volt. Feltehetően csak volt, mert már több mint egy hónapja annak, hogy a Nina nevű hajó, amelynek Evi fedélzetén tartózkodott, eltűnt a Tasman-tengeren. Az új-zélandi hatóságok július 5-én hagytak fel hivatalosan a keresésével.

Itt az év legszórakoztatóbb hacker versenye

 ( SzBence | 2013. április 26., péntek - 11:51 )

A BalaBit, a Buherablog és a SilentSignal közös hacker játékára május 12-ig lehet regisztrálni, a pályák csak egyetlen hétig lesznek elérhetők. A hivatalos felhívásban és a játék oldalán minden infót megtaláltok. A pályákat teljesítők oklevélben részesülnek, az első három helyezett kiemelt jutalmat kap (részvétel a hollandiai Observe Hack Make konferencián, támogatások IT eszközökre). Díjátadó a május 23-i Open Academy-n (BME-VIK). Kövessétek a @gitscb híreit twitteren! A HWSW-n további részleteket olvashattok a játékról.

Élő csevegés Miguel de Icaza-val az El Reg-en

 ( trey | 2013. március 22., péntek - 13:04 )

Miguel de Icaza-t nem kell bemutatni a nyílt forrás ismerőinek. A GNOME projekt egyik alapítója, MIT Innovators under-35 díj győztese (1999), számos nyílt forrású eszköz - pl. Midnight Commander - megalkotója. A Mono, Moonlight projektek vezetője. Ugyanakkor az utóbbi években a Microsoft technológiák szószólója, a Linux desktop éles kritikusa és egy ideje már Mac felhasználó.

Megosztó személyiség. Valószínűleg ezért is gondolta az El Reg, hogy érdekes lehet egy élő csevegés a mexikói származású programozóval. Az esemény ma GMT szerint 14:00-kor (helyi idő szerint 15:00-kor) kezdődik. A témák:

Ray Kurzweil holnaptól a Google csapatát erősíti

 ( trey | 2012. december 16., vasárnap - 9:54 )

Raymond Kurzweil, amerikai feltaláló, író, "az optikai karakterfelismerés, szöveg-beszéd szintézis, beszédfelismerés és az elektronikus billentyűs hangszerek úttörője" weboldalán megerősítette, hogy 2012. december 17-től a Google alkalmazásában áll. A cégnél machine learning és szövegfeldolgozás területeken fog tevékenykedni. A beosztása "Director of Engineering" lesz. Részletek Kurzweil bejelentésében.

Robert Watson interjú az ACM Queue-n

 ( trey | 2012. október 25., csütörtök - 7:13 )

A FreeBSD-s George Neville-Neil interjút készített a szintén FreeBSD-s Robert N. M. Watson-nel, amely az ACM Queue-n jelent meg. Robert Watson számítógépes biztonsággal foglalkozó kutató és nyílt forrású szoftvereket fejlesztő mérnök a Cambridge Egyetemen. Az interjúban szóba kerül nyílt forrás szerepe a szoftverkutatásban, egy kicsit a CPU security, valamint az, hogy manapság miért egyre inkább az alkalmazások kerülnek a szoftverbiztonsági kutatások fókuszába az operációs rendszerek helyett.

H. Peter Anvin interjú

 ( trey | 2012. július 14., szombat - 19:41 )

H. Peter Anvin egyike a Linux "öreg geekjeinek", 1992 óta kulcsfigurája a Linux kernel fejlesztésének. Szakterülete az alacsony szintű hardverprogramozás. Társkarbantartója az egységes x86 Linux kernelfának. Hozzájárulója számos Linux kernel alrendszernek. Ezen kívül szerzője és/vagy karbantartója néhány nyílt forrású projektnek, beleértve a Syslinux rendszertöltő megoldást, a Netwide Assembler-t (NASM), a klibc-t és a tftp-hpa-t. Ő alapította a Linux Kernel Organization-t, amely karbantartója a kernel.org szervereknek világszerte.

Carla Schroder interjúja a hackerrel itt.

Linus megosztva megkapta a Millennium Technology Prize 2012 díjat

 ( trey | 2012. június 14., csütörtök - 6:51 )

Nemrég volt szó arról, hogy a rangos Millennium Technology Prize 2012-es nagydíjára ketten is esélyesek. Linus mellett Dr. Shinya Yamanaka, az etikus őssejtkutatás úttörője volt esélyes a díjra.

A Technology Academy Finland tegnap bejelentette, hogy a világ egyik legnagyobb technológiai díját megosztva ítélte oda a két kiváló innovátornak. A díjakat Sauli Niinistö, finn köztársasági elnök adta át a Helsinkiben található Finn Nemzeti Operában. Ez volt az első alkalom, hogy a díjat megosztva ítélték oda. Mindkét győztes 600 ezer eurót kapott a díj mellé.

Részletek a bejelentésben.

Ismét rangos elismerében részesült Linus Torvalds (videók)

 ( trey | 2012. április 20., péntek - 7:55 )

A Technology Academy Finland bejelentette, hogy Linus Torvalds rangos elismerésben részesült. Linus - mint nyílt forrású szoftvermérnök - a 2012 Millennium Technology Prize laureátusa lett Dr. Shinya Yamanaka mellett. Utóbbi az etikus őssejtkutatás úttörője. A két laureátust - akik olyan korábbi győztesek nyomdokaiba lépnek, mint Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web megalkotója - 2012. június 13-án ünneplik Helsinkiben, ahol a nagydíj (Grand Prize) győztesét megnevezik. A díjalap meghaladja az 1 millió eurót.

Az akadémia több, Linus-szal készült interjúrészletet, videót is közzétett:


Hogy kezdődött a Linux fejlesztése?

Tanenbaum interjú a MINIX-ről, Linux-ról, NetBSD-ről és sok egyéb másról

 ( trey | 2011. november 21., hétfő - 12:31 )

A linuxfr.org nemrég interjút késztett Andrew S. Tanenbaummal, a MINIX megalkotójával. Az interjúban szóba kerül a MINIX fejlesztésének jelene, az aktualitások (például, hogy a projekt nemrég 2,5 millió eurós támogatást kapott a European Research Council-től), hogy hányan fejlesztik valójában a MINIX-et és mennyire nyílt a fejlesztési folyamat. Megtudható belőle, hogy a fejlesztők most a MINIX NetBSD kompatibilitására, a beágyazott rendszerekben való (jobb) felhasználhatóságra és a megbízhatóság fokozására törekednek. Természetesen nem maradhatott ki belőle az sem, hogy a Linux miért tudott sikeresebbé válni (ha egyáltalán, hiszen ez Tanenbaum szerint nézőpont kérdése), hogy Tanenbaum saját bevallása szerint hol hibázott és mi volt az oka, hogy a Linuxnak sikerült nagyobb népszerűségre szert tennie. Hogy miért portolják a userland segédprogramokat a NetBSD-ből. Illetve az, hogy januárban nekiállnak a MINIX egy ARM portjának.

Az interjú elolvasható itt.