16 000+ sornyi kódot adományozott a VIA a nyílt forrású közösségnek

Címkék

A VIA nemrég bejelentette, hogy a jövőben jobban kívánja támogatni a nyílt forrású fejlesztői közösséget, 2D/3D és videó gyorsítási képességekkel felruházott, nyílt forrású driver fejlesztéséhez szükséges dokumentációkat és támogatást helyezett kilátásba. A kezdeményezés részeként a cég vállalta, hogy megnyit egy nyílt forrású driverfejlesztői portált, s ennek az ígéretének nemrég eleget is tett. Mint mindig, most is voltak szkeptikusok. A Phoronix azt feszegette a VIA portál elindulását követően, hogy vajon nem blöff-e a VIA bejelentéssorozata.

Tegnap azonban éppen a Phoronix adott hírt arról, hogy a vállalat több mint 16 000 sornyi kódot helyezett GPLv2 licenc alá. A kód framebuffer driver-t valósít meg a Linux kernelhez. A driver a VIA Unichrome CLE266, K400, K800, PM800, CN700, CX700, K8M890, P4M890, P4M900, és VX800 IGP termékeit képes meghajtani. A fejlesztők még a kód áttekintésével vannak elfoglalva, de állításuk szerint elsőre egészen jónak látszik (úgy fest, hogy a HDMI támogatást is tartalmaz) -- más szóval jobb állapotban van, mint a RadeonHD volt akkor, amikor nekiálltak a közösségi fejlesztésének.

Hozzászólások

Video driver ügyben nem vagyok járatos, de ez az X driverhez szükséges?

Én ugye sokat programozom és ettől a 16.000 sortól nem esem hasra. Egymagam megírok fél év alatt ennyit simán, tesztelve.

Nem tudom, hogy driver-ek tekintetében ez sokat jelent-e, vagy keveset, mert még életemben nem írtam driver-t.

Mindenesetre a Total Commander szerintem 150.000-200.000 sor lehet.

"Measuring programming progress by lines of code is like measuring aircraft building progress by weight."
vs.
"Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!"

Ehhez nincs mit hozzáfűzni :D

--
- Miért jó a mazochistának?
- Mert ha rossz, akkor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.

Hat nemtom, de mikor 2 eve mi nekialltunk via unichrome-ra fejleszteni, ez a (ill. vszinu regebbi verzioju) framebuffer driver full forras mar akkor is elerheto volt, nda nelkul is, csak jol el volt dugva a sitejukon.
hdmi akkor meg ugye nem volt (egyik hw-uk se tudta), de lvds (ipari lcd csatlakozo), dvi volt akkor is.

szoval inkabb a doksit adjak ki vegre, hogy melyik regiszter (foleg a 3d engineben) mit csinal, mert azt meg nda alatt sem akartak 2 eve ideadni, mondvan az evi 1000db via alaplap rendelesunk nem tetel nekik, nem eri meg nekik ezert ideadni a doksit :(

A'rpi

K8M800-hoz akkor nincs is, vagy az valamivel kompatibilis, vagy hogy van ez?