Open Source

ALT Linux és React OS az orosz szoftverreform tervekben

 ( trey | 2015. június 28., vasárnap - 12:24 )

Az Oroszországi Föderáció és a BRIC blokk többi országa igyekszik száműzni a vendor lock-in-t a stratégiailag fontos szoftverekkel kapcsolatban. Az orosz Hírközlési és Tömegkommunikációs Minisztérium több részből álló akciótervének egyik eleme az, hogy lecserélné a proprietary szoftvereket nyílt forrású és belföldön előállított szoftverekre. A programba beválogatták az orosz ALT Linuxot és az Alekszej Bragin által koordinált ReactOS-t is.

Részletek itt és itt.

20 éve érhető el a Qt programkönyvtár

 ( GCS | 2015. május 22., péntek - 12:23 )

Java-val közel egy időben, 1995 május huszadikán vált elérhetővé a Trolltech által fejlesztett Qt programkönyvtár. Az alapítók, Eirik Chambe-Eng és Haavard Nord a v0.90 kiadással nyitottak. Azóta számos fejlődési lépcsőn ment keresztül a szoftver és több helyen használják - használták mint a Nokia vagy a KDE programcsomag. Az életút főbb lépései megnézhetőek az erre az alkalomra készült weboldalon. Illetve az egyik fejlesztő, Lars Knoll blogbejegyzésben emlékszik vissza a kezdeti évek óta végbement változásokra.

Ingyenesen elérhető az OTRS magyar nyelvi csomag

 ( urbalazs | 2015. április 10., péntek - 20:03 )

A világ egyik legnépszerűbb ticketing rendszere tegnaptól magyar nyelven is használható az OTRS megoldások csapata jóvoltából. Az OTRS honosítás weboldalról a 3-as verziótól a legújabb kiadásig bárki szabadon letöltheti a nyelvi fájlokat.

125 ezer dollár támogatást osztott ki szabad / nyílt forrású projekteknek a DuckDuckGo

 ( trey | 2015. március 22., vasárnap - 11:08 )

A DuckDuckGo közzétette, hogy melyik szabad / nyílt forrású projekteket támogatja ebben az évben. A listát közösségi javaslatok alapján állították össze. 2015-ben a privát szféra védelmét célzó projektek voltak a fókuszban.

A következő projektek kaptak támogatást a cégtől:

Nyílt forráskódú szoftverekkel üzemel a WhiteBikes közösségi kerékpármegosztó rendszer

 ( trey | 2015. március 8., vasárnap - 10:50 )

Pozsonyban működik egy nyílt forrású, közösségi kerékpármegosztó rendszer, a WhiteBikes. Azután hozták létre, miután a város sikertelenül próbált finanszírozni egy hasonló programot. A WhiteBikes első felhasználói adományozott, ugyanazon lezárókóddal ellátott kerékpárokat osztottak meg egymás közt. Igény mutatkozott egy rendszerre, amely többé-kevésbé automatikusan működik anélkül, hogy manuálisan kelljen beavatkozni a kikölcsönzési folyamatba (például, hogy szükség legyen valakire, aki kiadja a kerékpárokat).

EU: 1 millió euró nyílt forrású szoftverek biztonsági auditálására

 ( trey | 2014. december 20., szombat - 21:06 )

Az Európai Parlament szerdán 1 millió eurót különített el a 2015-ös büdzséjéből arra a biztonsági auditra, amelynek célja az Európai Parlament és az Európai Bizottság által használt szabad és nyílt forrású szoftverek biztonsági átvilágítása.

Az FSF európai szárnya, a Free Software Foundation Europe üdvözölte az EU lépését.

QEMU adventi naptár 15. nap - Glenda karácsonya

 ( trey | 2014. december 16., kedd - 20:41 )

A QEMU közösség rendhagyó, virtuális adventi kalendáriumának nyolcadik ablaka alatt egy újabb érdekességet találhatunk.

Qemu adventi naptár 15. nap - Plan 9

Kinek a mije? Glenda a Plan 9 kabalafigurája. A Plan 9 from Bell Labs egy nyílt forrású, szabad operációs rendszer a Bell Labs-tól. Eredetileg a Unix leváltására tervezték. Az év eleje óta GPLv2 alatt is elérhető a forráskódja.

[ plan9.tar.xz ]

Számodra is hasznos és fontos nyíltforráskódú szoftver honosítását milyen módon támogatnád (elsősorban üzleti téren használt)

 ( gyarakilaszlo | 2014. október 5., vasárnap - 12:06 )
közvetlen pénztámogatással (számla ellenében készpénzben vagy banki utalással)
9% (22 szavazat)
kizárólag nemzetközi pénzgyűjtő oldalakon keresztül (Kickstarter, IndieGogo stb.)
1% (3 szavazat)
kizárólag magyarországi pénzgyűjtő oldalon keresztül (Kezdheted, indulj.be stb.)
0% (1 szavazat)
kizárólag nem pénzbeli támogatással (infrastruktúra, marketing/PR stb.)
13% (32 szavazat)
pénzbeli és nem pénzbeli támogatással is
8% (19 szavazat)
nem támogatnám, mert nem hiszek benne
11% (26 szavazat)
nem érdekelnek az üzleti területen használt szoftverek honosításai
50% (123 szavazat)
egyéb módon, hozzászólásban leírom
8% (20 szavazat)
Összes szavazat: 246

Torino Ubuntu-ra vált; Udine is dobja a Windowst

 ( trey | 2014. szeptember 25., csütörtök - 13:20 )

Az Európai Bizottság Joinup blogja arról számol be, hogy a negyedik legnagyobb olasz város, Torino komplett nyílt forrású megoldásra vált az elkövetkező 18 hónap során. A városvezetés augusztusban döntött úgy, hogy fokozatosan kivezeti 8300 számítógépén az elavult proprietary megoldást és helyette Ubuntu-t vezet be. A váltással az elkövetkező öt év során várhatóan 6 millió eurót spórol a város.

A ZDNet szerint egy másik olasz város, Udine is dobja a Windowst.

Közösségi finanszírozási kampány indult a világ első nyílt kinematográfiai videókamerájához

 ( trey | 2014. szeptember 21., vasárnap - 17:39 )

IndieGoGo kampány indult egy nyílt (szabad szoftver, nyílt hardver), profi, moziipari szintű digitális videókamera létrehozásához. A kameraplatform neve AXIOM beta. A kampánnyal 100 ezer eurót szeretnének összehozni.

Az Oculus megnyitotta az eredeti Rift fejlesztői csomagjának forrását, dokumentációját

 ( trey | 2014. szeptember 20., szombat - 7:42 )

A Los Angeles-i Oculus Connect fejlesztői konferencia nyitányaként Nirav Patel bejelentette, hogy megnyitották az eredeti Oculus Rift fejlesztői csomagjának (DK1 - Developer Kit 1) forrását, kivéve azokat a részegységekét, amelyek már nincsenek gyártásban (például a kijelző, amelyet már nem gyártanak). A kódok, dokumentációk, tervfájlok megtalálhatók a GitHub-on.

TODO - nyílt forrású szoftvereket használó vállalatokat összefogó csoportot hozott létre a Facebook

 ( trey | 2014. szeptember 18., csütörtök - 10:59 )

TODO taglista

A Facebook bejelentette a TODO létrejöttét. A TODO nem egy újabb, nyílt forrás köré létrejött alapítvány, hanem egy olyan csoportosulás, amelyben nyílt forrású szoftvereket használó vállalatok találhatók. Ezek a vállalatok elkötelezettek a nyílt forrású szoftverek használata és fejlesztése mellett. A TODO csoport a nyílt forrású szoftverek használatával és kiadásával kapcsolatos problémák megoldására szakosodott. Induló tagsága a fenti képen látható.

A csoport tevékenysége követhető az alábbi webhelyeken:

[ GitHub | Twitter - @todogroup | Facebook ]

München városi tanácsa kiáll a nyílt forrás mellett

 ( trey | 2014. július 22., kedd - 11:58 )

Ugyan az új müncheni polgármester, az SPD-s Dieter Reiter és egyik helyettese, Josef Schmid fúrja a város nyílt forrású programokkal kapcsolatos stratégiáját, ennek ellenére a Heise.de hírei szerint a városi tanács kiáll a program mellett.

Az online lap az SPD szóvivőjét, Bettina Messinger-t idézte, aki azt nyilatkozta, hogy nincs új álláspontjuk az üggyel kapcsolatban. Messinger szerint mindig vannak kritikák, de IT területen ebben nincs semmi különös.

Az új müncheni városvezetés megkérdőjelezi München nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatos stratégiáját

 ( trey | 2014. július 21., hétfő - 10:00 )

A hírek szerint a frissen megválasztott müncheni polgármester, Dieter Reiter és egyik helyettese, Josef Schmid megkérdőjelezi a város nyílt forrású szoftverekre váltását. Az első kritikákat egy, a Stadtbild által készített interjúban fogalmazta meg az új városvezető. A Stadtbild - ami úgy hivatkozott a polgármesterre mint a "mindenütt jelenlevő proprietary alternatívák nagy rajongója" - azt kérdezte a polgármestertől, hogy a város visszavált-e. Reiter azt válaszolta, hogy őt meglepte, amikor a város a nyílt forrásra váltás mellett döntött. Elmondása szerint a nyílt forrású megoldások elmaradnak a proprietary gyártók megoldásai mögött és hogy személy szerint ő a legjobb megoldásokat akarja a város dolgozóinak kezében adni. A polgármester szerint ezt már meg is beszélte az IT-ért felelős vezetőkkel.

20 éve indult a FreeDOS projekt

 ( trey | 2014. július 1., kedd - 15:28 )

Éppen 20 éve annak, hogy útjára indult a FreeDOS elődje, a PD-DOS projekt. 1994-ben, miután olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a Microsoft az MS-DOS-nak, mint különálló terméknek befejezné a támogatását, Jim Hall közzétett egy bejelentést, amiben egy nyílt forrású DOS helyettesítő létrehozására tett javaslatot.

A projekt eleinte a PD-DOS névre hallhatott. A "PD" a public domain-t jelentette volna. Jim Hall egy későbbi visszaemlékezésében írta, hogy akkor még nem tudta, hogy mi a különbség a "szabad" és a "public domain" szoftver közt. Később észrevették, hogy a közösségük tagjai közül többen is GPL-t használnak az általuk írt kódhoz, azaz szabad (free) szoftvert állítanak elő. Ezért megváltoztatták a projekt nevét PD-DOS-ról FreeDOS-ra.

Boldog születésnapot, FreeDOS!

A spanyol Extremadura régió egészségügye nyílt forrásra váltott

 ( trey | 2014. június 27., péntek - 9:02 )

Többször is volt már szó nálunk a spanyol Extremadura régióról, főként annak nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatos tervei miatt. 2012 elején jött a hír, hogy a régió 40 ezer desktop gépen fog Debian-t használni. A migrációs munka tavaly tavasszal meg is kezdődött. De vajon hol tartanak most a spanyolok?

A Freecode.com befejezi működését

 ( GCS | 2014. június 21., szombat - 11:48 )

Alacsony látogatottsági számokra hivatkozva június 18-tól az eredetileg Freshmeat névre hallgató Freecode.com átment statikus tartalomba és többet nem frissítik.

Prominens open source fejlesztő a Broadcom-nál

 ( trey | 2014. június 19., csütörtök - 9:55 )

Eric Anholt tapasztalt open source fejlesztő. Részt vesz az X.Org, a FreeBSD, a Mesa, számos nyílt forrású driver fejlesztésében, illetve számos nyílt forrású program karbantartásában. Eric az utóbbi időben az Intel Open Source Technology Center munkatársa volt, ahol nyílt forrású driverekkel, X.Org-gal, Mesa-val, DRM-mel kapcsolatos fejlesztéseket végzett.

Eric a napokban bejelentette, hogy munkahelyet váltott és immár a Broadcom alkalmazásában áll. A Broadcom-hoz open source fejlesztői pozícióba vették fel. A cégnél MIT-licences Mesa és kernel DRM drivert fog fejleszteni az egyebek mellett a Raspberry Pi-ben is megtalálható 2835-ös SoC-hoz.

Részletek a blogbejegyzésben.

OpenStreetMap térképező parti (Lábatlanban)

 ( kempelen | 2014. június 5., csütörtök - 7:06 )

OpenStreetMap és/vagy térképezés iránt érdeklődőket várunk szeretettel a hétvégén Lábatlanban egy térképező összejövetelre. A tavalyi 2 hasonló rendezvényhez hasonlóan idén is lehetőség van új érdeklődőknek megismerkedni az OSM-mel, illetve igen sok hasznos munkát elvégezni.

Bővebben a Wikiben olvasható. Jelentkezni a Levlistán vagy a Facebook csoportban is lehet:

http://www.openstreetmap.hu/rolunk

Nyúltál-e már bele nem általatok fejlesztett open source szoftverbe az elmúlt 2 évben?

 ( Aadaam | 2014. március 11., kedd - 21:53 )
Nem, mert soha nem kellett / megkerültem a problémát / nem érdekel / nem értek hozzá
40% (129 szavazat)
Nem, mert féltem attól hogy elrontom a security upgrade-et
2% (6 szavazat)
Igen, és visszaküldtem a patchet, be is vették
23% (75 szavazat)
Igen, és azóta kénytelen vagyok minden release esetén újrapatchelni
15% (49 szavazat)
Igen, és azóta nem frissítettem
20% (64 szavazat)
Összes szavazat: 323

A nyílt forrás lényegének ismeretése LEGO segítségével

 ( trey | 2014. március 9., vasárnap - 13:33 )

A nyílt forrású IT megoldásokra specializálódott dán BIT BLUEPRINT egy Stop-motion technikával elkészített brickfilm segítségével magyarázza el a teljesen világtalanoknak, hogy mi is a nyílt forrás lényege.

A Kanári-szigetek is nyílt forrással spórol

 ( trey | 2014. március 4., kedd - 14:28 )

A Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria egyik lapja, a Las Palmas-i La Provincia arról írt a napokban, hogy a Kanári-szigetek önkormányzata korábbi kiadásaihoz képest komoly mértékben spórol azzal, hogy nyílt forrású megoldást vezettek be. A spanyol nyelvű cikk sok támpontot nem ad, de egy kisebb kutatás után meg lehet találni, hogy miről van szó. Spanyolország legdélebbi autonóm közösségének kormányzata jelentős megtakarítást ért el azzal, hogy nyílt forrásra épülő virtualizációs megoldásra váltott.

München folytatja a nyílt forrású szoftvermegoldások bevezetését

 ( trey | 2014. március 3., hétfő - 21:30 )

München nemrég végzett nagyszabású, nyílt forrású szoftvereket magában foglaló migrációs projektjével, melynek során több mint 14 ezer linuxos munkahely jött létre. Mivel szüksége volt olyan csoportmunka megoldásra, amellyel kielégíthette levelezési, levelezési lista, naptár- és névjegykezelési igényeit, tendert írt ki. A tendert a svájci Kolab Systems nyerte. A város a Kolab Enterprise-t fogja telepíteni.

A Kolab Systems AG bejelentése itt olvasható. További részletek itt.

ReactOS 0.3.16

 ( trey | 2014. február 8., szombat - 15:29 )

Kicsit kevesebb mint egy évvel a 0.3.15-ös verzió megjelenése után a fejlesztők bejelentették a ReactOS 0.3.16-os verziójának elérhetőségét.

[ bejelentés | letöltés | változások listája ]

DARPA Open Catalog

 ( trey | 2014. február 6., csütörtök - 15:01 )

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege. Az ügynökség a napokban bejelentette, hogy megnyitotta a DARPA Open Catalog-ot, amelynek célja az ügynökség által szponzorált szoftverek és publikációk elérhetővé tétele mindenki számára. A katalóguson keresztül számos BSDL és ALv2 (Apache License v2) alatt terjesztett kód érhető el.

Részletek a bejelentésben. A katalógus megtalálható itt.