Open Source

Nyúltál-e már bele nem általatok fejlesztett open source szoftverbe az elmúlt 2 évben?

 ( Aadaam | 2014. március 11., kedd - 21:53 )
Nem, mert soha nem kellett / megkerültem a problémát / nem érdekel / nem értek hozzá
40% (129 szavazat)
Nem, mert féltem attól hogy elrontom a security upgrade-et
2% (6 szavazat)
Igen, és visszaküldtem a patchet, be is vették
23% (75 szavazat)
Igen, és azóta kénytelen vagyok minden release esetén újrapatchelni
15% (49 szavazat)
Igen, és azóta nem frissítettem
20% (64 szavazat)
Összes szavazat: 323

A nyílt forrás lényegének ismeretése LEGO segítségével

 ( trey | 2014. március 9., vasárnap - 13:33 )

A nyílt forrású IT megoldásokra specializálódott dán BIT BLUEPRINT egy Stop-motion technikával elkészített brickfilm segítségével magyarázza el a teljesen világtalanoknak, hogy mi is a nyílt forrás lényege.

A Kanári-szigetek is nyílt forrással spórol

 ( trey | 2014. március 4., kedd - 14:28 )

A Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria egyik lapja, a Las Palmas-i La Provincia arról írt a napokban, hogy a Kanári-szigetek önkormányzata korábbi kiadásaihoz képest komoly mértékben spórol azzal, hogy nyílt forrású megoldást vezettek be. A spanyol nyelvű cikk sok támpontot nem ad, de egy kisebb kutatás után meg lehet találni, hogy miről van szó. Spanyolország legdélebbi autonóm közösségének kormányzata jelentős megtakarítást ért el azzal, hogy nyílt forrásra épülő virtualizációs megoldásra váltott.

München folytatja a nyílt forrású szoftvermegoldások bevezetését

 ( trey | 2014. március 3., hétfő - 21:30 )

München nemrég végzett nagyszabású, nyílt forrású szoftvereket magában foglaló migrációs projektjével, melynek során több mint 14 ezer linuxos munkahely jött létre. Mivel szüksége volt olyan csoportmunka megoldásra, amellyel kielégíthette levelezési, levelezési lista, naptár- és névjegykezelési igényeit, tendert írt ki. A tendert a svájci Kolab Systems nyerte. A város a Kolab Enterprise-t fogja telepíteni.

A Kolab Systems AG bejelentése itt olvasható. További részletek itt.

ReactOS 0.3.16

 ( trey | 2014. február 8., szombat - 15:29 )

Kicsit kevesebb mint egy évvel a 0.3.15-ös verzió megjelenése után a fejlesztők bejelentették a ReactOS 0.3.16-os verziójának elérhetőségét.

[ bejelentés | letöltés | változások listája ]

DARPA Open Catalog

 ( trey | 2014. február 6., csütörtök - 15:01 )

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege. Az ügynökség a napokban bejelentette, hogy megnyitotta a DARPA Open Catalog-ot, amelynek célja az ügynökség által szponzorált szoftverek és publikációk elérhetővé tétele mindenki számára. A katalóguson keresztül számos BSDL és ALv2 (Apache License v2) alatt terjesztett kód érhető el.

Részletek a bejelentésben. A katalógus megtalálható itt.

Egy rakás pénzt spórol a hollandok Ede városa a nyílt forrású szoftverekkel

 ( trey | 2014. február 4., kedd - 9:19 )

Az Európai Bizottság Joinup blogja szerint a hollandiai Ede városa 92% százalékkal kevesebbet költ szoftverlicencekre, mint a hasonló önkormányzatok. Ezzel a város 24 százalékkal tudta csökkenteni teljes kiadását. A városvezetés szerint a következők vezettek idáig:

München nyílt forrásra váltása sikeresen lezárult

 ( trey | 2013. december 13., péntek - 10:59 )

München város összefoglalta az egy évtizedig zajlott migrációs projektjének eredményét és publikálta azt weboldalán. A német nyelvű dokumentum (google translate) szerint a migráció sikeres volt. A projekt céljai közt szerepelt 12 ezer desktop LiMux rendszerűvé alakítása, de a tervet túlteljesítették. A dokumentum szerint több mint 14 800 LiMux-os munkahely jött létre.

Winamp fanok könyörögnek az AOL-nek a kódnyitásért

 ( trey | 2013. november 26., kedd - 10:09 )

Az AOL bejelentette, hogy a Winamp-nek game over. "A PC-használók többségét szíven ütötte a hír, hogy az AOL december 20-án véget vet a Winamp történetének, a terméket kukába dobja, de még a hozzá kapcsolódó weboldalakat is leállítja, megszűnik a terméktámogatás és minden más hivatalos kiegészítő is."

Lausanne nyílt forrású desktop tesztprojektet indít

 ( trey | 2013. november 25., hétfő - 16:44 )

Svájc negyedik legnagyobb városa, Lausanne azt fontolgatja, hogy nyílt forrású szoftvereket futtató desktop PC-kre vált. November 14-én jelentette be a város, hogy eljött az ideje annak, hogy megvizsgálják egy migráció lehetőségét, ezért egy ötgépes tesztprojektet indítanak. A város szerint a nyílt forrású és szabad szoftverek egyre kiforrottabbak, felhasználóbarátak és egyre kompatibilisek más környezetekkel.

Folytatódik a "nyílt forrású grafikus driver fejlesztése közösségi finanszírozással" pilot projekt

 ( trey | 2013. november 18., hétfő - 16:01 )

Augusztusban volt szó arról, hogy Timothy Arceri gondolt egy merészet és egy IndieGoGo kampányt indított 2500 dollárra, amelynek célja az volt, hogy két hétre kiszakadhasson a munkájából és a felszabadult időben részt vehessen a Mesa fejlesztésében. Timothy arra volt kíváncsi, hogy működik-e a "nyílt forrású grafikus driver fejlesztése közösségi finanszírozással" elképzelés. Az elképzelés működött. A célként kitűzött összeg összejött, Timothy elvégezte a munkát. Mivel a pénz a vártnál hamarabb jött össze, az ígért feature-öket az eredetileg ígértnél korábban tudta átadni a közösség részére. A patcheket a Mesa projekt körülbelül 2 hónappal ezelőtt commit-olta.

Nyílt forrású szoftverek a PlayStation 4-ben

 ( trey | 2013. november 17., vasárnap - 15:22 )


Yasuhiro Ootori, a Sony engineering igazgatója szétszedi a PS4-et

A Sony játékkonzoljának legújabb generációja megérkezett az üzletek polcaira. A gyártó nem hülye, így ahelyett, hogy újra feltalálná a számára szükséges dolgokat, felhasználja azt, ami bárki számára elérhető, felhasználható. A nyílt forrású szoftvereket. Nem a PS4 az első játékkonzol, ahol a Sony a nyílt forráshoz nyúl. A PS3-ban is egy rakás open source cucc található. Ahogy arról korábban már volt szó, a PS4-nek FreeBSD-alapú operációs rendszere van. Hogy a FreeBSD mellett még mi található a gépben, arról itt a lista.

Oracle szerint a közösségi fejlesztésű kód alsóbbrendű

 ( trey | 2013. október 17., csütörtök - 9:04 )

Az Oracle szeretlek-utállak kapcsolatban van a nyílt forrással. A Sun Microsystems felvásárlásával több nyílt forrású termékhez, projekthez is köze lett, azonban a nyílt forrású közösség maximális tiszteletét nem sikerült eddig kivívnia. Valószínűleg ezen az sem fog segíteni, hogy az Oracle szeretné, ha az Egyesült Államok védelmi minisztériuma (U.S. Department of Defense) azt hinné, hogy a közösségileg fejlesztett, nyílt forrású kód TCO-ja magasabb, illetve az kevésbé megbízható. A cég pechjére úgy tűnik, hogy a DoD máshogy tudja...

Részletek itt, itt és itt.

A francia csendőrségnek bevált a nyílt forrású szoftverek használata

 ( trey | 2013. szeptember 30., hétfő - 22:03 )

A francia csendőrség (French Gendarmerie) nem újonc a nyílt forrású szoftverek felhasználása területén. 2005-ben elkezdték lecserélni a Microsoft Office-t OpenOffice.org-ra közel 70 ezer gépen. 2006-ban Thunderbirdre és Firefoxra váltottak, 2008-ban közölték, hogy 70 000 munkaállomást állítanak át Ubuntura, 2009-ben pedig bejelentették, hogy egy rakás pénzt spóroltak a Linuxszal és más nyílt forrású szoftverekkel.

Európai Bizottság Joinup blogja szerint a francia intézménynél 40 százalékkal csökkentette a TCO-t a FLOSS szoftverek használata. A csendőrség jelenleg mintegy 37 ezer Ubuntu desktopot használ. Jövő nyárra ez a szám eléri a 72 ezret.

A részletek itt olvashatók.

OSv - új, nyílt forrású operációs rendszer cloud virtuális gépekhez

 ( trey | 2013. szeptember 18., szerda - 14:42 )

Nadav Har'El a linux-il levelezési listán bejelentette, hogy elérhetővé tették az OSv nevű, nyílt forrású (BSDL) operációs rendszerük első kiadását. Az operációs rendszert a Cloudius Systems, egy kis izraeli startup fejleszti. A Cloudius Systems szerint van létjogosultsága a rendszernek, mert ugyan jelenleg a cloud-ban futó virtuális gépek túlnyomó részén a Linux az úr, a Linux nem kifejezetten erre a munkára termett.

A Cloudius Systems alapítója és műszaki igazgatója Avi Kivity, a Kernel-based Virtual Machine megalkotója.

Részletek a bejelentésben.

GNUstep Kickstarter kampány indult

 ( trey | 2013. augusztus 14., szerda - 9:28 )

Gregory Casamento a Kickstarter-en indított egy GNUstep kampányt. A GNUstep egy szabad szoftveres projekt, amelynek célja az, hogy implementálja a Cocoa API-t és a támogató library-kat annyi platformon, ahányon lehetséges.

A jelenlegi GNUstep Kickstarter kampány célja az, hogy elérje, a GNUstep minden jelenleg általa támogatott platformon probléma nélkül működjön és a fejlesztő(k) elvégezhessék azt a hiányzó munkát, amely ahhoz kell, hogy a GNUstep teljesen kompatibilissé váljon (legalább) az OS X 10.6-on elérhető Cocoa API verzióval.

A kampányzárásig 28 nap van még hátra, a kért pénz egyötöde már összejött.

Elérte elsődleges célját a "nyílt forrású grafikus driver fejlesztése közösségi finanszírozással" pilot

 ( trey | 2013. augusztus 11., vasárnap - 10:35 )

Pár nappal ezelőtt írtam arról, hogy Timothy Arceri egy pilotot indított az IndieGoGo-n annak érdekében, hogy kiderüljön, működik-e a "nyílt forrású grafikus driver fejlesztése közösségi finanszírozással" elképzelés.

Úgy tűnik, hogy az elmélet az első akadályt jól vette, mert a kampány a félidőnél elérte elsődleges célját. A fennmaradó 15 napban a két kiterjesztett cél (3750 dollár összegyűlése esetén további egy hét munka a projekten, 5000+ dollár esetén plusz még egy hét, Piglit teszt implementálása stb.) elérése sem látszik lehetetlennek.

A munka már el is kezdődött, Timothy már kódokat is elkezdett közzétenni a Github-on.

Hackeld a SHIELD-ed! - forráskódok az NVIDIA-tól

 ( trey | 2013. augusztus 11., vasárnap - 10:16 )

Nemrég megérkezett a piacra az NVIDIA androidos játékkonzolja, az NVIDIA SHIELD. A legtöbb játékkonzol "fekete doboz" a tulajdonosai előtt, azokat moddolni, hackelni nem igazán lehet. Az NVIDIA nem akarja, hogy a SHIELD ilyen fekete doboz legyen. Sőt, arra bíztatja a vásárlóit, hogy nyugodtan hackeljék a konzolt. Hogy ez minél egyszerűbb legyen, a cég elérhetővé teszi a konzolon használt operációs rendszer forráskódjait.

Részletek a bejelentésben.

Működhet-e a közösségi finanaszírozással megtámogatott, nyílt forrású grafikus driver fejlesztése elképzelés?

 ( trey | 2013. augusztus 5., hétfő - 12:28 )

Többen is felvetették már, hogy közösségi finanszírozással (IndieGoGo, Kickstarter) lehetne lendületet adni a nyílt forrású grafikus driverek fejlesztésének. Timothy Arceri gondolt egy merészet és egy IndieGoGo kampányt indított 2500 dollárra, amelynek célja, hogy két hétre kiszakadhasson a munkájából és a felszabadult időben részt vehessen a Mesa (az OpenGL specifikáció egy nyílt forrású implementációja) fejlesztésében. A kampány nem titkolt célja az, hogy kiderüljön, van-e ráció a közösségileg finanszírozott nyílt forrású grafikus driver fejlesztése elképzelésben.

A kampányzárásig 21 nap van hátra. A kért 2500 dollárból 1400 már összejött.

20 éves a Second Reality, forráskódja szabadon elérhető

 ( XMI | 2013. augusztus 3., szombat - 16:13 )

Demoscene körökben jól ismert FutureCrew 1993-ban, az Assembly 93 party-n mutatta be a Second Reality című, alkotását.

Megtekinthető itt. Az alkotók a 20 éves évforduló alkalmából kiadták a demo teljes forráskódját.

Az akkori, 486-os PC-ken korábban nem látott grafikai megoldásai miatt sokan tartották fontos mérföldkőnek. A demoban látott jelenetekhez foghatót ekkoriban csak lényegesen jobb grafikus célhardverrel ellátott Amigákon tudtak megvalósítani. A 3D animációkat, melyben helyenként textúrázás, helyenként Gouraud árnyalás is feltűnik, mindennemű 3D gyorsító célhardver nélkül valós időben rendereli egy 20 évvel ezelőtti processzoron. Utólag talán nem alaptalan kijelenteni, hogy a Second Reality meghatározó szerepet játszott abban, hogy a PC-re úgy tekintsenek, mint komoly grafikus- és játékplatformra.

ReactOS 0.3.15

 ( trey | 2013. május 31., péntek - 10:14 )


ReactOS 0.3.14 - Wikipedia

Több mint egy évvel a 0.3.14-es verzió bejelentése után megjelent a ReactOS 0.3.15-es kiadása. A ReactOS egy szabad, nyílt forrású (GNU GPL, LGPL, BSDL), teljesen 0-ról megírt operációs rendszer. A projekt célja, hogy egy, a Windows-zal binárisan kompatibilis operációs rendszert hozzanak létre. Ha ez létrejönne, akkor a Windows-ra írt programok és driverek ugyanúgy működnének vele, mint a Microsoft által fejlesztett Windows platformokon.

A ReactOS 0.3.15 egy erősen fejlesztés alatt álló operációs rendszer, éles felhasználásra nem ajánlott. A 0.3.15-ös kiadás főbb újdonságai, változtatásai:

100 ezer dollárt kér a Yorba egy "gyönyörű, modern, nyílt forrású e-mail kliens" létrehozásához

 ( trey | 2013. április 2., kedd - 16:07 )

A Yorba, a Shotwell nevű képkezelő szoftver megalkotója, 100 ezer dollárt szeretne finanszírozóktól összeszedni ahhoz, hogy egy modern, párbeszédekre fókuszáló e-mail klienset hozzon létre Linux/GNOME desktopok felhasználói számára. A neve: Geary. A fejlesztése még gyerekcipőben jár, a pénzt a cég (majdnem) teljes mértékben a fejlesztők bérére és ezzel kapcsolatos adóügyi kötelezettségük letudására fordítaná.

A Geary-t Vala-ban fejlesztik. A szoftver 0.3-as kiadása 2013. március 19-én jelent meg. A pénzgyűjtő projekt az Indiegogo-n fut. Eddig körülbelül 15 500 dollár jött össze a célként kitűzött 100 ezerből. A maradék összegyűjtésére 23 napja van a projektnek.

VMware-ről OpenStack-re vált a Paypal és az eBay

 ( trey | 2013. március 26., kedd - 11:54 )

A VMware valószínűleg nem örül annak a hírnek, miszerint a Paypal és a eBay lerántja körübelül 80 ezer szerveréről szoftvereit és helyette szabad, nyílt forrású OpenStack-et fog munkára. A hír forrása Boris Renski, az OpenStack Foundation vezetőségi tagja.

Első körben a Paypal kb. 10 ezer szervert állít át VMware-ről. Ezek a szerverek még a nyár folyamán éles üzembe mennek. A részletek itt olvashatók.

Elrendelte az Egyesült Királyság kormányzata a nyílt forrású szoftverek preferálását a kormányzati hivataloknál

 ( trey | 2013. március 17., vasárnap - 12:48 )

Az Egyesült Királyság kormányzata első ízben rendelte el, hogy a kormányzati nyilvános, digitális szolgáltatások jövőbeli fejlesztéseinél preferálni kell a nyílt forrású megoldásokat. Az új Government Service Design Manual dokumentum When to use open source bekezdése egyértelműen rendelkezik:

Idézet:
Részesítse előnyben a nyílt forrású szoftvert a proprietary vagy zárt forrású alternatívákkal szemben, kiváltképp operációs rendszerek, hálózati szoftverek, webszerverek, adatbázisok és programozási nyelvek esetén.

Nyílt forrású licenc alatt adott ki mintakódokat a Microsoft a Kinect for Windows-hoz

 ( trey | 2013. március 13., szerda - 9:37 )

A Microsoft részéről Ben Lower bejelentette, hogy könnyen hozzáférhetővé tettek Kinect for Windows mintakódokat, ráadásul azokat újrafelhasználást megkönnyítő, nyílt forrású licenc alatt publikálták. A cég 22 önálló C++, C#, és Visual Basic mintát tett elérhető Apache 2.0 licenc alatt a CodePlex-en. A kódokat ráadásul git tárolóba tették, hogy azok igény szerint könnyen klónozhatóak és forkolhatók legyenek.

Részletek a bejelentésben.