Elindult a VIA nyílt forrású driverfejlesztői portálja

Címkék

Április elején a VIA azt ígérte, hogy szorosabbra fonja együttműködését a nyílt forrású közösséggel annak érdekében, hogy akár 2D, 3D és videólejátszás-gyorsítást lehetővé tevő nyílt forrású driver-ek születhessenek termékeihez. A lépés részeként a gyártó akkor azt ígérte, hogy hamarosan elindítja nyílt forrású driverfejlesztői portálját. A vállalat az ígéretének megfelelően nemrég bejelentette a weboldal elindulását. "A VIA Linux Portal eszközmeghajtó-programokat, technikai dokumentációkat és forráskódokat kínál az olyan népszerű, nyílt forrású Linux terjesztésekhez mint az Ubuntu" - olvasható a bejelentésben. Az bejelentés szerint az oldalon megtalálható driverek dokumentációit és forráskódját a VIA az elkövetkező hetekben ki fogja adni, míg az oldal fórum és bugkövető rendszerét az év folyamán fogja üzembe helyezni. A VIA nyílt forrású portálja itt.

Hozzászólások

No igen, egyenlőre nem vitték túlzásba, de legalább elkezdtek valamit. Mondta már nekik valaki, hogy OSS != Linux? Mintha fogalomzavarban lennének és keverik a dolgokat.

Mindenesetre a többi hw-gyártó példát vehetne erről (és hibáikból tanulva csinálhatna jobbat;-)).

De elkezdték. Most a hw gyártóknál remélhetőleg ez lesz az új divat. Mondhatni egy új ágazat az informatikába. Aki minnél hamarabb legalább csak a látszatát kelti annak ,hogy ott van az a nyertes. Kompromisszum pedig annyi, hogy ők csinálnak valamit értünk (vagy csak úgy tesznek) az informatikai portálok pedig cikkeznek naphosszakat róluk.

Azért ez az új divat beválik néhány gyártónál, ugyanis én például azért döntöttem intel WIFI mellett, mert rákerestem, hogy INTEL WIFI LINUX, megkaptam ezt az oldalt: http://www.intellinuxwireless.org/ . Körülnéztem rajta, láttam van rendes support, megnyugodtam, hogy nem lesz baj vele. Elmentem, megvettem, és azóta is boldogan használom. Ha rajtam kívül még évente legalább 20 ember megteszi ezt, az szerintem bár bőven megérte a weblap árát. Arról nem is beszélve, hogy szereztek egy elégedett vásárlót, aki azóta már ajánlotta valakinek ugyanezt a megoldást...

Nagy Péter

Ha legalább annyira haladna a driverfejlesztés, mint ahogy a nyílt forrású RadeonHD meghajtóprogramé halad, akkor már van értelme és nem csak marketingfogás. Chipset oldalon is hadilábon állnak meghajtóprogramokkal, azon a téren is szívesen venném a nyílt forrású kezdeményezést.

Délelőtt óta kerültek még fel driverek, remélem tartják ezt a sebességet:)

--
"Trollhammaren sveper igen..."

fú, ez jó. eddig fejlesztőként csak az interface-hez lehet hozzáférni - bár azt is egy egyszerű form segítségével.