Worksforme #929140 - Európai Egészségbiztosítási Kártya

Lejárt az Európai Egészségbiztosítási Kártyám. Gondoltam beadom a kérelmet online Linux alól. Elindítottam az abevjava_start-ot, frissítettem az abevjava-t. Letöltöttem az igénylőlapot, kitöltöttem, beküldésre jelöltem, beküldtem az Ügyfélkapun keresztül. Megkaptam a visszajelzést, hogy befogadták.

Ráfordított idő: 5 perc

#worksforme

Hozzászólások

Ezt egyszer kiváltottam vagy 10 éve, de semmire nem használtam, le is járt. Mire jó?

Elmész külföldre nyaralni úgy hogy nem kötsz egészségüggyel kapcsolatos biztositást (baleset, mentő, sürgősségi ellátás), akkor a helyi állami EÜ rendszer ingyen el fog látni. Nem tudom hogy pontosan melyik országokban használható és mi van ha nincs olyanod. Még diák koromban intéztem, hogy legyen, de őszintén szólva sosem néztem meg hogy lejár-e. Meg nem is használtam. Amióta felnőtt fejjel nyaralni megyek külföldre, mindig olyan biztositást kötök hogy egészségügyi kérdéseket fedezzen.

Nem külfödre, EU-s országokba*..
s nem ingyen, hanem az ottani dolgozóknak járó feltételekkel.Pl. Sok esetben a fogászatért fizetni kell.
Ez azt igazolja az EU-ban, hogy jogosult vagy EÜ bíztosításra. Főleg kiküldetés esetén van értelme kiváltani.

*Persze nyilván régen néztem, s nem tudom mi van a társult országokkal.

Oké, akkor legyen 3 év. Ahogy emlékszem, fénykép nem volt rajta. Mi az oka, hogy csak 3 évre állítják ki, szemben mondjuk a sima TAJ kártyámmal, amin nincsen lejárat? Illeve ha csak 3 évig érvényes, miért nem küldenek 3 év múlva automatikusan egy újabb kártyát, ha minden rendben van a TB jogviszonyommal?

Három éve volt egy síbalesetem, műtét volt az eredménye Franciaországban. A műtét költsége nagyjából 4ezer euro lett volna, szerencsére volt utasbiztosításom, de ez más kérdés Ott elmondták, hogy ha van EU kártya, akkor az adott eset 99%-ban fedezve van az EU kártyával. Ez esetben a biztosító járt jól, ha nem lett volna biztosításom, akkor nekem sokat számított volna a különbség.

Nem rémlik. A hozzájáruló nyilatkozatra fel kellett írni, az biztos. Szerencsére tudom fejből. :)

A háziorvos nem szokta kérni, benne van a rendszerben, és látásból megismer, tudja a nevemet. Esélyes, hogy az oltásnál sem kérte, de erre most 3 hónap után nem mernék megesküdni.

jó, de ez pont nem az a dolog, amit azért tartok magamnál, mert majd tervezetten kérik, hanem mert ha mentő visz a kórházba, akkor ne kelljen bárkit ugrasztanom mucsaröcösgéről...

és mert az eredeti taj-kártyám egy ~20 éves papírfecni volt, laminálás nélkül, nem látszott rajta semmi, tollal volt ráírva a szám pluszban, stb, cserébe volt ilyen EU-s vacak - mennyivel egyszerűbb lenne elfogadni ezt is. Cserébe „a Magyarországon kiadott Kártya nem váltja fel és nem helyettesíti a TAJ-t tartalmazó „Hatósági Igazolvány”-t (a zöld vagy fehér-kék színű ún. TAJ kártyát). Így e Kártyával csak egy másik tagállamban vehetők igénybe a szükséges szolgáltatások.”

A kártya megvan, itt van, neked is van. Cserébe az OEP azt mondja, hogy belföldön nem használhatod, mert nyasgem.

„A Magyarországon kiadott Kártya nem váltja fel és nem helyettesíti a TAJ-t tartalmazó „Hatósági Igazolvány”-t (a zöld vagy fehér-kék színű ún. TAJ kártyát). Így e Kártyával csak egy másik tagállamban vehetők igénybe a szükséges szolgáltatások.”

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_e…

a kozos eu-s oltasi kartyat hianyolja/juk... lassan eltelt a turistaszezon 1/3-a, a "tokos" eu meg meg csak most fogadta el... meg mire fogjak ~200m embernek legyartani? telen miert nem lehetett ezen megegyezni? aztan ahogy jelentik le az orszagok hogy ki oltott, ugy gyarjak folyamatosan az eus kartyat... de hat akkor el voltak foglalva a fidesz "kirugasaval"...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

értem, hogy EU-fóbiátok van, de itt senki nem beszélt oltásról, meg oltási kártyáról. egy létező kártyáról beszélünk, amin ott van minden adat, ami a magyar társán, és mégsem fogadjuk el belföldre, magyar állampolgároktól, mert miért is?

szóval: "témához valami?"

gozom nincs. irj a kedvenc kepviselodnek, hogy nyujtson be tv javaslatot hogy fogadjak el a masik kartyat is!

de nekem az is jo lenne ha nem lenne ennyi fele kartya (dial, szemelyi, ado, eu, stb), hanem lenne egy, arrol meg mindenki azt olvas le amit akar.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/szemelyi-igazolvany-szig-igazolvany…

"A csipet tartalmazó, új típusú igazolványt, az e-személyit a vizuális azonosítás mellett elektronikus személyazonosításra használják a leggyakrabban a tulajdonosok, a legnépszerűbb funkciók pedig az elektronikusan igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások és a közösségi közlekedés. Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér szolgáltatásainak igénybevételéhez e-személyi birtokában betegfelvételkor már nincs szükség a tajkártya bemutatására, illetve papíralapú recept és beutaló helyett e-beutaló és e-recept felírására is van lehetőség. Szintén az azonosítási funkciónak köszönhetően az e-személyi az elektronikus ügyintézés igénybevételéhez szükséges azonosításra is alkalmas."

Van, ahol vannak mar:

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe…

Hogy miert olyan szinu a ket orszag amilyen, azt talan ott helyben kene megkerdezni az illetekesektol. Az egyiken nem csodalkozom, a masikon viszont nagyon is...

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe…, csak kicsit haxxorkodni kell! :D

de erdekes, mert a magyar nyelvun meg "teszteles alatt", az angolon mar sikerult csatlakoznunk az akarmicsodahoz. de valodi adat meg nem ment at. :(
de meg egy bo het van, es hat a jo munkahoz ido kell! :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem pontosan értem, a TAJ kártya a papírfecni amire rá van írva a TAJ számod és pár egyéb adatod. Orvosnál ez a fenti kiváltja, hiszen akár annyi is elég ha bemondod a számod, az érvényességét nem a kártya adja.  Egyébkén TAJ kártyát 1x kapsz életedben, ezt meg kérheted 2 évente. Most mi az ami a baj éppen?

(már Trey örömködését sem értettem azon, hogy valami alapszinten működik /mert pl. akkor odaírhatná, ma is van áram, meg net/. De ez a mondat még zavarosabb)

Emlékszem azokra az időkre, amikor örültünk annak, hogy valami működik Linux alatt. Volt, hogy petíciót is indítottunk, hogy az ÁNYK legyen támogatott Linux alatt.

Örülök, hogy a Linuxszal 2021-ben eljutottunk oda, hogy már nem hír, hogy az ilyenek csont nélkül működnek. Főleg úgy, hogy feljebb/lejjebb valaki írta, Windows alatt szív vele.

Az a baj willy, hogy előbb kezdtél el Linuxozni, mint én (emlékszem bizony!), de te szemmel láthatóan elfelejtetted már, honnan jöttünk.

trey @ gépház

Lengyeleknel varrtak ossze a fejem, EU kartyam akkor nme volt, szoval valoban ki kellett fizetni, es utana valoban kellett valamit csinalni hogy az allam vissza fizesse, de nem volt tul nagy macera. Valoban jobb elore kivaltani

Most UK kartyam van, szoval Magyarorszagon azt hasznalom. Elvileg surgossegi esetekben fogadjak csak el. Gyakorlatilag viszont....

Most az a hír, hogy működik valami?

Szerkesztve: 2021. 06. 15., k – 21:02

Ezt én is eljátszottam pár hete. Viszont nekem nem volt ilyen egyszerű, 6 kártya igénylésére én kb. 1 órát fordítottam.
- A nyomtatványt megtalálni és elfogadni a tényt, hogy ezt csak ÁNYK-al lehet kitölteni nekem elég nehezen ment.
- A nyomtatvány kitöltése is rémálom, mert minden adatot 2x kell beírni.
- A beküldés nem működött. Idén nem tudtam működésre bírni így az aláírt nyomtatványokat elküldtem a családtagoknak és ők egyénileg feltöltötték.

Kb. egy hét múlva egy csomagban megjött az összes kártya.

Ennyi?

Itt ez a formanyomtatvany: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_f…

Mindossze a szemelyi szamom irom be. Ez 5 masodperc, ha lassan gepelek.

Nincs java, nincs igenylolap, nincs "befogadtuk". Klikk, es kiirja, hogy jon. Es tenyleg jon. A multkor 3 napig tartott a postaladaig, de akar 10 is lehet...

Veletlenul kettot kertem. Nem hittem el, hogy ennyi, ezert nekifutottam meg egyszer :)

Bízom benne, hogy a 'worksforme' countered legalább long int típusú, mert ha így megy tovább, még ebben a kormányzati ciklusban túlcsordul! :)

"Életem első találkozása az ÁNYT-vel" című projektmunkának tűnik. ;)

A legjobb a 11 számjegyű irányítószám és az ellenőrzés kb. teljes körű hiánya kötelezően kitöltendő mező információ és nem hiba. ;) Mondjuk megértem a kolléga frusztrációját egyszer kellett használnom, de ellenségemnek se kívánnám az Általános Nyomtatványtákolót :D

Szerk.: Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy hogyan sikerült átverni a NISZ-es "QA"-n. :D 

Szerkesztve: 2021. 06. 16., sze – 09:06

Hát, én is kedvet kaptam a telepítéshez. Windows 10, mi baj lehet.

Letöltöm a telepítőt, telepítem.

Nem indul e, parancssor csak egy pillanatra látszik. Kimásolom a parancsikon célját, egészen más hibaüzenetet az. 

C:\Users\shark>C:\Programs\AbevJava\abevjava_start.bat
'.\setenv.bat' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.
Error: Unable to access jarfile boot.jar
Error: Unable to access jarfile abevjava.jar

Jól van, valahol relatív pathet használnak, ezt még megugrom.

C:\Programs\AbevJava>abevjava_start.bat
Error occurred during initialization of boot layer
java.lang.module.FindException: Module java.se.ee not found
Error occurred during initialization of boot layer
java.lang.module.FindException: Module java.se.ee not found

Jó, hát biztos a 11-es Java túl friss neki, fussunk neki a telepítési útmutatónak, mi kell neki. Gondolom bennem van a hiba, hogy 3 percig tartott, míg leesett, hogy az oldalon hova kell kattintani, mert az nem section title (nem úgy, mint felette), hanem egy link:

https://imgur.com/a/bsZvyqH

Jó, reinstall. Jah, az nincs, törölj mindent a mappákból.

Törlés, és install.

Megnézem megint a doksit. Jó, kb semmi sincs benne, megint elment ezzel 10 perc, nézzük meg a bat-okat.

@IF EXIST "C:/Programs/AbevJava/jre/bin/" (SET ABEV_JAVA_HOME="C:/Programs/AbevJava/jre/bin/")

Jól van, akkor ha beletelepítem a Java-t, akkor jó lesz. ABEV_JAVA_HOME-ra rákeresve Google megtalálta régi doksikban, de egyiket sem láttam már kilinkelve a NAV oldalára. Jól van, beletelepítem a Java-t, és nem frissítem.

Profit! Elindult.

Szomorú fej, nem tud csatlakozni a szerverhez. Haha, nem tudja használni a Windows proxy-ját, de persze nem szól róla, csak teker. Jól van, be lehetne állítani, de inkább lejövök VPN-ről.

Profit! Felhoz frissítésben egy csomó nyomtatványt, de egyik sincs telepítve, szűz install-t nyomtam.

Továbbra is keresem, hol találom a OEP_igenylolap_eu_kartyahoz nyomtatványt... Majdcsak meglesz itt, bár keresője nem hozta ki. Nem akartam volna erre 10 percnél többet szánni :(

Én 3-5 évente használnám magát a programot, magán gépcsere után fel sem teszem. Ráadásul ez céges gép, 3 évente újat kapok, üres Windows-zal.

Közben meglett a nyomtatvány, Google kihozta.

Hm, törzsadatokat jó lenne, ha ki tudná tölteni Ügyfélkapuról, kattintgatok még.

Nálam a "leadom, kapok újat" módi megy. 2000+-os cég, "miért nem tároltad biztonságos módon file share-en a beállításaidat?" a következő kérdés (ha esetleg problémázom, hogy VPN nélkül semmilyen beállításom nem érhető el, akkor vállvonás a válasz). Tudom, bennem van a hiba, hogy nem váltok gépet a nap végén, és a magán használatra is engedélyezett gépet magán célra is szeretném használni.

Azóta kiderült, hogy hiába tudja a törzsadataimat az Ügyfélkapu, kézzel, mint az állatok kell felvinnem az ANYK-ba, ami persze csak akkor marad meg, ha nem döntök úgy, hogy másik gépen is szeretném használni :)

nekem is ennyi volt anno februárban, csak annyi a dolog szépség hibája, hogy azóta se csinálták meg, se nem küldték a kártyát :/