[KV] Ahol haladnak a dolgok ...

Két kollégám megkapta tegnap az AstraZeneca oltást. A háziorvosuk már nem csak a megszokott, hanem a kínai vakcinára _is_ várja a jelentkezéseket ...

Hozzászólások

es van olyan haziorvos akihez 3000+ TAJ kartya van leadva es akinek a rendelese rendszeresen 1 oraval tovabb tart...nah az ilyennek a hatakozepere nem hianyzik az oltakozas megszervezese...

A tuzoltoknak meg szinten a hatuk kozepere se hianyozna egy erdotuz. De ettol meg kimennenek, ha lenne, es te anyaznal a leghangosabban, ha mereszelnenek nemkimenni.

Hivatas.

De szivesen segitek gyujteni alairast, hogy a vilagjarvany vegen jarjon orvosoknak csomo plusz holiday, ami sok even at rolloverezheto.

U.i.: egy kis jovobelatas is idetarozik: egy orvos amikor "megszervezi az oltakozast", a tobbi orvos vallarol veszi le a terhet. A tobbi orvosnak segit, hogy ne kelljen hosszu muszakban kapkodva rohangalni az intenzivosztalyon, akar idohianyaban protokollokat nembetartva, es ezenkeresztul legyengult immunrendszeru betegeket is felulfertozve, pneumococcus es covid mutaciok leterjottet kockaztatva. Ennek tukreben ne az oltasszervezesi munka legyen mar budos!

És ha nem az erdőtűzzel (betegellátással) közvetlen kapcsolatos feladatot kapnának a tűzoltók, hanem mondjuk az erdőtűz utáni biztosítási hullám adminisztrációját tolnák rájuk, és azt kéne levezényelniük (miközben amúgy más tüzek is égnek), akkor is örülnének és megmaradna a hivatástudatuk? És nem baj, ha ettől a többi munkájuk (orvos: alapellátás) hátrányba kerül?

Mert az orvosok kapcsán a tagnapi témában erről volt szó. Az orvosnak nem alap feladata az a plusz adminisztráció és szervezési munka, amit rájuk toltak ebben a helyzetben. Hogy ez mekkora plusz teher azt trey postjában tweetelő orvos is kiírta. Nyilván van aki ez könnyebben leküzdi, van aki meg nehezebben. Nálunk az idős háziorvos nem fog twitteren szervezkedni és azt is megbocsájtanám neki, ha emailt sem tudna írni. Ettől még jó orvos, csak nem az a korosztály és eddig -valószínűleg- sosem volt ilyen jellegű plusz feladata.
 

"Akkor se az oltasszervezesi feladat legyen budos."

Ja, jó.. Jól megindokoltad :D
Akkor a tűzoltónak se legyen büdös, ha tűzoltás helyett napi 3 óra plusz adminisztrációs munkával kell foglalkoznia (miközben természetesen a tűzoltás is elvárt marad, mint addig).
 

Kár ezen vitatkozni, mert az oltás beadása a háziorvos kötelessége és nem egy választható, vagy nem választható feladat. Nem csak békeidőben kell háziorvosnak lenni, amikor a háziorvos délelőtt 9:30-kor bebattyog a körzetébe, elkávézgat, elcseverészik a nyuggerekkel, majd 12:30-kor (beteghez megyek kamuval) kisasszézik az ajtón. Veszélyhelyzetben is annak kell lenni. És a fenti példa mutatja, van, amelyik akkor is az.

trey @ gépház

"Kár ezen vitatkozni, mert az oltás beadása a háziorvos kötelessége és nem egy választható, vagy nem választható feladat."

Nem is az oltás beadásáról van szó (és a tegnapi threadben sem erről volt szó). Ez nyilván az orvos dolga és nem is ezen picsognak, mikor például azt írják a twitteren, hogy az oltások szervezése rendkívüli adminisztratív terhet jelent.  

Szerinted ha valami nem működik optimálisan, azért nem érdemes szót emelni? Persze, ez a helyzet, meg kell csinálni. De szó nélkül sem kellene hagyni azt, hogy az amúgy is túlterhelt orvosokra ez rá van rakva plusz feladatként ahelyett, hogy mindent megtenne a vezetés azért, hogy csökkenjen a terhük, és tudjanak arra fókuszálni az orvosok, amire rohadtul szükség volna: A gyógyításra.

Miért nincs a logisztika és az adminisztráció másra bízva? És miért oké, hogy közben nem jut orvos arra, amit csak az orvos tudna megcsinálni?

De rendelesre megadom amit kersz: egy indoklast, hogy miert szar az analogiad.

En ervem: egy orvos adminisztralja es beadja az oltast. Lehet neki par hetig-honapig minusz par ora, de MAS ORVOSOK sokkal kisebb kockazatban dolgozhatnak es sokkal kevesebbet kell majd dolgozniuk. Es meg csak az intenzivosztalyosokat emlitettem, a "tesztelj tobbet", "elobb videotelefonon hivasd meg magad a beteggel" csapat vallarol levett terhet meg meg sem emlitettem.

Van valami erved azellen, hogy az a haziorvos, aki minel gyorsabban beadja a vedooltasokat, az segit idot megtakaritani mas orvosoknak?

Masik oldalrol is "tamadhatsz": van valami erved arra, hogy a tuzoltos analogiadban ha a tuzultok kitoltik a tulorajukban a biztositos papirt, annak eredmenyekent mas tuzoltoknak miert kell jovo hettol kevesebb tuzet oltaniuk?

Ha a fenti kettobol egyikre se tudsz valaszolni, akkor van egy rossz hirem. Logikaval levezetheto, hogy rossz volt az analogiad.

a felelősség meg jobb helyeken eszkalálódik felfelé, és ha valami nagyon szarul működik, lemond az egészségügyi miniszter (Magyarországon Kásler, esetleg az egészségügyért felelől államtitkár)....

na jó, én se gondolom komolyan, hogy az a félhülye Kásler bármiért vállalná a felelősséget, de egy pillanatra jó volt elképzelni, hogy felelős kormányzás van...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Gondolom olyan sztori mar nem lesz elsokezbol, hogy Magyarorszagon egy allami szektoros orvos muhibapert vesztett, mert valami cirkusz utan feleloskent lett megnevezve.

(Nem mintha sajnalnam toluk, nekunk meg szoftverfejlesztokent aztan vegkepp olyan szakmank van, ami eleg hasonlo, amennyiben egy kar miatt jogi feleosseg merul fel)

3000+ TAJ kartya van leadva es akinek a rendelese rendszeresen 1 oraval tovabb tart

Mielőtt nagyon megsajnáljuk, ne felejtsük el, hogy több pénzt is kap, mint akihez 2000- TAJ kártya van leadva.

Félreértés ne essék: nem sajnálom tőle sem a pénzt, sem a 3k+ TAJ-kártyát, sőt, örülök is, hogy vannak ilyenek is, mivel a sok TAJ-kártya arra utal, hogy jó orvos(nak tartják). Viszont az se szép, hogy a dolgoknak csak az egyik oldalát domborítjuk ki (esetünkben ez a sok munka, a másik, kimaradt oldal a több munkáért járó több pénz).

Szerk.: szerintem pont ez az orvos nem fog kibúvókat keresni az oltás és a plusz munka alól. Az, hogy a hivatalos rendelési időn túl még rendszeresen egy órát benn tartózkodik a betegek miatt, szerintem pont azt jelzi, hogy hivatástudata is van és nem (csak) a pénzt nézi.

a sok TAJ-kártya arra utal, hogy jó orvos(nak tartják)

Vagy arra, hogy a környéken kevés a háziorvos és sokat kell egy-egy orvosnak magára vállalnia. A helyi orvosi rendelőben tavaly nyugdíjba ment egy háziorvos, nem jött a helyére senki, a betegek el lettek osztva a meglévő orvosok közt. 

Én csak azt írtam, hogy a több TAJ-kártya több pénzzel jár. Az oltásról annyit írtam (utólag szerkesztve), hogy valószínűleg nem ez az orvos fog a 444-en, RTLKlubon, telex-en, stb. médiaszerepelni az oltogatás (és adminisztráció) helyett.

Jut eszembe (demagóg on): amíg egy orvos az RTLKlubnak vagy a 444-en nyilatkozik (és arra felkészül), mennyi oltást lehetett volna elvégezni? :D

Aki regisztrált az regisztráljon? Amúgy szerintem a 60+-os lemaradt az elejéről (amúgy a "többi korcsoportos" résznek nincs értelme :))

Igen, a jó hír, hogy hamarosan life coach előadásokat indítok életképtelenek számára. Ilyesmik lesznek benne:

  • hogyan menjünk háziorvoshoz
  • hogyan használjuk elektronikus (ön)kormányzati szolgáltatásokat
  • hogyan valljuk be adóbevallásunkat a utolsó nap utolsó órája előtt
  • hogyan védjük pénzunket kóklerektől
  • hogyan regisztráljunk vakcinára pillanatok alatt
  • stb.

Sajnos fizetős lesz! :D

trey @ gépház

Nem ismered kormányzatunk IT-hez kapcsolódó gazdaság- és társadalomfejlesztési programját?

Digitális Jólét Program (digitalisjoletprogram.hu)

Magyarország kormánya által 2015 végén – az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció, az InternetKon eredményei alapján – elindított, a digitális ökoszisztéma egészét érintő Digitális Jólét Program (DJP) célja, hogy Magyarország minden polgára és vállalkozása a digitalizáció nyertesei közé kerülhessen. 

Nincs, csak a múltkor itt hirdetted a remek IT "közbe szerzési" rendszerünket a DKR-t. Így gondoltam képben lehetsz.

És csak azért mertem ajánlani mert durván túlárazott laptopra például a DJP program keretein belül is szükség van. ;)

Amúgy az életképtelenek oktatása része szerintem nem kifizetődő, ezért is mertem ajánlani a projekt lukratívabb részét. :D

Akkor miért nem kérdezel? Leírtam már szerintem azt is, hogy mivel és milyen területen dolgozom, csak szelektív az olvasásod. Arra emlékszel csak, amire szeretnél.

Az életképtelenek oktatását a KATA-s vállalkozásomban gondoltam - poénból - megvalósítani.

Mondjuk az vet fel bizonyos kérdéseket, hogy neked miért ilyen dolgokon (pénz csapolása) jár állandóan az eszed. :D

trey @ gépház

Mondjuk az vet fel bizonyos kérdéseket, hogy neked miért ilyen dolgokon (pénz csapolása) jár állandóan az eszed. :D

Te akartál vele pénzt keresni nem én. ;) Amúgy sok sikert! A másik oldala egyébként a konkurrencia lesz, amit a haver cégek nem szoktak szeretni (értsd ha úgy adódik a nagy NER megeszi a kis NER-t :P). 

Meg ugye felmerül ,hogy ki fog nálad fizetni, mikor máshol ugyanazért repi táblagépet kap (és nemtúlhivatalosan némi KP-t is) ráadásul sokszor gyorstalpaló (értsd egyszer megjelenik a delikvens a havercég által szervezett képzésen természetesen váltóruhával, a képzés jelenléti íveit szépen aláírja, elkészülnek egy nap alatt a teljes "képzés" csoportképei dokumentációs célból :D)

Mondjuk digitális kompetencia az pont nem lesz belőle. (Gondolom te arra hegyeznéd ki ;))

"Két kollégám megkapta tegnap az AstraZeneca oltást."

Reszvetem. Az a legszarabb.

Rengeteg tanulmany elerheto a neten. Ennyire nem tudtok utananezni, csak kotekedni?

Ezt mertek 70%-osra eloszor a masodik shot utan, de az elso shot utan 50% is eleg gyenge teljesitmeny.

Olyannyira nem mukodik a Del-Afrikai mutacio ellen, hogy oszre uj kotyvalekot kell tesztelniuk.

Arrol is papirja van, hogy Del-afrikai mutacio eseten bar a korhazat valoszinuleg megelozi, de a transmission mindossze 10%-kal csokkent.

A Pfizer elso shot utan is a userek 85%-anal megakadalyozza a terjedest, es ket shot utan a del-arfikai mutacio ellen is teljes vedelmet nyujt.

A Szptunyik V es a Sinopharm es a Sinovac oltasoknal valoban csak az az adat elerheto, hogy az AstraZeneca-nal hatekonyabb az elso es a masodik shot is, sot, vizsgaljak, hogy elso AstraZeneca shot utan erdemes-e masodik shotnak Szputnyik V-t adni (ami win-win szitu lenne, mert nem kene a sok legyartott AstraZeneca shotot kihajitani, a Szputnyik V-nek meg papirja lenne egy olyan sikeres tesztelesrol, amivel szemben a Nyugat sem szkeptikus). Ami fontos adat es hianyzik a kinai es orosz oltasok adatai kozul: mennyire mukodik a del-afrikai es a brazil mutacion?

Rengeteg tanulmany elerheto a neten. Ennyire nem tudtok utananezni, csak kotekedni?

De, utána tudunk, csak épp rengeteg tanulmány van mindenféle végeredményre.

Itt egy cikk a kínai vakcináról, ami épp arról ír, hogy sikerült 78 és 50%-ot is megállapítani.

Last week researchers at the Butantan Institute, which has been conducting the trials in Brazil, announced that the vaccine had a 78% efficacy against "mild-to-severe" Covid-19 cases.

But on Tuesday they revealed that calculations for this figure did not include data from a group of "very mild infections" among those who received the vaccine that did not require clinical assistance.

With the inclusion of this data, the efficacy rate is now 50.4%, said researchers.

Szóval értem, utánanézni mindennek lehet, de a kérdés az volt, hogy te mire alapozod a véleményed :)

Btw, az a 70% nem olyan rossz. Nem is jó, de vedd figyelembe, hogy olyanok kapták meg az astrát, akik nem kaptak volna semmit sem helyette (időseket oltunk, de mivel az astrát nem kaphatják idősek, ezért most pár fiatalabb ember oltáshoz jutott. Ők még mindig várnának.)

És az orvos ismerőseid milyen szempontok alapján kedvelik a kínait vagy sem?

Sőt, ha ellenkező véleményük van a kínai vakcináról, akkor melyikük nem eléggé tájékozott, hogy máshogy tudja mint a másik?

Szerintem az, hogy egy átlag orvosnak van valamilyen véleménye még nem szempont. Az orvos is sokféle lehet.

Ez most kicsit arra emlekeztet, amikor nemreg valaki megkerdezte, hogy hol az orvosi vegzettsegem. Nem telt bele egy het, amig elhangzott a szajabol a "hulye az orvos" reszmondat egy masik ugyben.

Azt azert megengeded, hogy jobban adjak orvos velemenyere, mint egy ujsagiroera? Foleg ha az utobbi vagy nem jelol meg forrast vagy review-olatlan forrast jelol meg?

(Egyebkent az AstraZeneca es a kinai oltas is sokkal jobb, mint a semmi, foleg, ha valaki meg nem esett at)

"de kevésbé mint egy virológus"

444 fooldal most:

"Mit tudunk a kínai vakcináról, amivel napokon belül százezreket oltanak be?

Szurovecz Illés JÁRVÁNY február 25.

Vannak ellentmondások, kérdőjelek, de nincs virológus, aki ne javasolná a beadását."

Meg egyszer: nincs virológus, aki ne javasolná a beadását

Mar megszoktam, hogy nem erted, amit irok.

Ahogy azt se erted szinten a maiak kozul, hogy mi a bajom azzal a tennyel, hogy aki ma "csak ranezett a Telex szalagcimeire, az azt hiszi, hogy mar itt lehetne 3.5 millio Moderna oltas, csak nem hivta le a szemet kormany, csak 10000-et 1.75 milliot"

Azt azert megengeded, hogy jobban adjak orvos velemenyere, mint egy ujsagiroera? 

Nem mondtam hogy ne adj. De ahogy mondod két orvos ismerősöd véleménye más ugyanarról a dologról. Akkor melyikére is adsz pontosan? Illetve csak azt mondom, hogy orvos és orvos közt is van különbség. 

Az AstraZeneca a Del-afrikai eseten is ov a korhazba kerules ellen (20000-bol egy se kerult korhazba, de kozepesen eros tunetek sokaknal jelentkeztek), de a terjedesztes ellen mar nem volt hatekony, mindossze 10%-kal mertek kevesebb terjedest.

(Egyebkent ezeket a vizsgalatokat tenyleg hianyolom az orosz es kinai oltasok eseten, Pfizernel es AstraZenecanal legalabb van. De ezzel egyutt is jobb az orosz es a kinai oltas, mint a semmilyen, lehet menni osszehasonlitani a szamokat az ourworldindata-n.)

Ez ilyen kotelezo promo hwsw tulajdonosi/szponzor kovetelmeny, vagy meggyozodesbol ?

Azert kerdezem, mert akik kuzdenek a kornyezetemben azok tapasztalataik alapjan elegge az inverz oldalon allnak velemenyugyileg.

 

Tenyleg van ami mukodik es halad, ez teny, mert kiprobaltam es tapasztaltam, de itt ezen a kornyeken ebben a temaban nagyon nem igy jellemzo.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

annyura kurva jo hely ez a gyor, hogy mindjar at is jelentkezek oda, es nemkell itt sorokat varnom! :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Igen, elmondták, hogy akit 11-re hívtak be, felesleges odamennie hajnali 7-re (ez nem a vásárcsarnok, hogy akkor szebb karajt kapsz, ha nyitásra ott vagy). Értik a felfokozott várakozásokat, de fél órás turnusok vannak, nem kell, hogy odaegye a rosseb az embereket órákkal előbb.

trey @ gépház

9:40-kor csinalta a videot a csavo, es vannak olyanok akik 8:20-ra kaptak idopontot. de igazad lehet, olyan ez mint az iphone megjelenes: masnapra kaptak a idopontot es mar ott taboroznak elozo delelott!! :D

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

nemertem. hol csoportosuljanak? kaptak levelet hogy jojjon az sztk-hoz 8:20-ra, masikak meg hogy 8:40-re. ottvoltak (lehet mar hajnali 4kor, ezt nem tudjuk), de ~1.5 oraval kesobb meg mindig ott taboroztak, mert nem jutottak sorra.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Mondjuk ahhoz nem kell ész, hogy ha látod, hogy a kórház előtt 200 fős sor van, akkor nem állsz be a közepébe, hanem megállsz tőlük 30 méterre. Ez a tipp ingyen volt! :D

Tehát szarul van valami megszervezve, és neked azokkal van bajod akik nem tudnak sorban állni, nem azzal, hogy járványidőben mi a francért nem lehet egy oltást úgy megszervezni, hogy minimális időt tölts a környéken...

Jogos kérdések, vajon miért nem erről volt szó fent, és miért az átlagembert hibáztattad, aki csak azt csinálta amit mondtak neki?

Hogy értsd:

Azt mondják Józsnak, hogy menjen oda nyolcra. Odamegy nyolcra. Ott a tömeg. Trey megírja hogy Józsi a fasz mert odament.  

Nem értem. Az ilyen bejegyzéseknek mi az értelme? Mi a célja? Minek?

Szerkesztve: 2021. 02. 25., cs – 16:37

"A háziorvosuk már nem csak a megszokott, hanem a kínai vakcinára _is_ várja a jelentkezéseket ..."

Nem a háziorvosnál kell jelentkezni hanem a központi oldalon kell regisztrálni, és majd a háziorvos keresi a beoltásra korábban jelentkezetteket. Vagy nem értem, hogyan lehet jelentkezni közvetlenül.

Közben kikotortam hogy lehet az orvosnál jelentkezni azoknak akik egyébként regisztrálva vannak de jó nekik a kinai. Lassan ideje utánanéznem hogy ki is a háziorvoso ugyanis vagy 10 éve nem volt hozzá szerencsém. Aztán beszélgetek vele :)